HABERLER>POLİTİKA
13 Kasım 2016 Pazar - 10:32

Delican’dan Kocaoğlu’na kontra: Vebale ortak mı olsaydım?

Kocaoğlu dün Selçuk’ta yapılan açılışta Delican’a topa tutarken Büyükşehir Belediye Başkanına yanıt gecikmedi. Kocaoğlu'nun hedef saptırdığını söyleyen Delican, “Kayıtsız kalıp vebale ortak mı olsaydım” dedi.

Delican’dan Kocaoğlu’na kontra: Vebale ortak mı olsaydım?

EGEDESONSÖZ – İzmir’de toplu ulaşımın can damarı İZBAN’da grev krizi sürüyor. Demiryol-İş sendikası ile kurum arasında Haziran ayından bu yana süren görüşmeler geride kalan hafta sonuçsuz kalınca grev kararı çıktı ve 111 kilometrelik raylı sistem devre dışı kaldı.

Grev sonrası İzmir’de toplu ulaşım büyük darbe yerken, İZBAN’ın stop etmesi siyasette de tartışma konusu oldu.

AK Parti İl Başkanı Bülent Delican’ın Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun grevin ilk günü yaptığı açıklamaları eleştirmesi ikili arasında büyük bir tartışmanın startını verdi.

- KOCAOĞLU: ORAYA GİTMESİ İZMİR'İ KARIŞTIRDI!... 

Kocaoğlu dün Selçuk’ta yapılan açılışta Delican’a topa tutarken Büyükşehir Belediye Başkanına yanıt gecikmedi.

AK Parti İl Başkanı Delican; kendisini İZBAN grevinin 5. gününde taraflarla yaptığı görüşmeler nedeni ile suçlayan Kocaoğlu'nun hedef saptırdığını söyledi.

Başkan Delican, "İZBAN krizinin biran önce bitirilmesi için taraflarla görüşme süreci başlattım. İZBAN Genel Müdürü, TCDD Bölge Müdürü, Yol-İş Sendikası temsilcileri ve işçiler ile görüştüm. Son olarak Sayın Kocaoğlu’ndan yüz yüze görüşme talebinde bulundum. Ancak oldukça nezaket dışı bir şekilde bu talebime telefonla yanıt vererek ‘konu İZBAN ise yüzde 15 zam verdim, bu konuda görüşmem’ dedi. Ben de bu kadar önemli bir konuda görüşme talebimin gayet doğal olduğunu, İzmirli hemşerilerim adına aradığımı söyledim. Konunun muhataplarıyla saygı ve nezaket içerisinde çözüm, uzlaşı odaklı yaptığım görüşmelerden nedense sadece kendisi büyük bir rahatsızlık duydu. Tüm içtenliğimle işçileri ve temsilcileri dinlemeye gittim ve yalnız gittim. Bir formül aradım. Kendisiyle yaptığım telefon görüşmesini de asla kamuoyuyla paylaşmadım. Ne yazık ki birebir yaptığımız görüşmeyi üstelik bunu saptırmak suretiyle anlatan ben değilim. Eğer ahlak sorgulayacaksa, devlet adamlığı ve diplomasi kurallarını sorgulayacaksa bu açıdan sorgulasın. Sadece uzlaşı ve diyalog çağrısı yaptım. Halkın derdini dert edindim ki görevim budur. Söylediği gibi, konuyu siyasi malzeme yapacak olsaydım, 5 gündür her yerde konuşur, tutarsızlıkları nedeniyle eleştiri yağmuruna tutardım” diye konuştu.

KRİZE KÖTÜ ADAM ARIYOR
Delican, “5 ay boyunca yapılan görüşmelerden bihaber olan Aziz Bey, grev günü ayağına aldığı topu taca atmanın peşinde. Yüz binlerce İzmirlinin çilesi haline gelmiş bir meseleye, yönetemediği bir krize 'kötü adam' arıyor. Bulanık suda balık avlanmaz" diyerek “Kayıtsız kalıp vebale ortak mı olsaydım” diye sordu.

Delican yaşanan krize, halkın çektiği eziyete seyirci kalmadığını ve kalmayacağını, bu vebale ortak olmayarak sorumlulukla hareket etmeyi sürdüreceğini belirtti.

ÖNCE İZBAN KRİZİNİ ÇÖZSÜN
Delican, Kocaoğlu'nun kendisi hakkında söylediklerine yönelik ise, “Üslubumu asla bozmayacağım. Ahlaklı davranışı da, devlet ve siyaset adamlığını ve terbiyesini de kurallarına göre sergilediğimi kendisi gayet iyi bilir. Önce büyüttükleri ve açmaza sürüklenen İZBAN krizini çözsün. Bu krizin iki bileşeni var. Birincisi diyalog eksikliği, ikincisi de ücret adaletsizliği. Bir belediye başkanı için süresiz grev kararına varan bir toplu sözleşmede sendikanın talebini gazeteden öğrenmiş olmak çok vahimdir.  Önce kendisine doğru ve birebir diyalog kanalları açsın. Kimse eşya yahut robot değil, konuşmak, dokunmak değerlidir. İnatlaşıp, sertleşmek ve günah keçisi aramak yerine sorunun çözümüne odaklansın. Ayak sürüyüp, diretmek yerine grev süresince; işçilerin istediği oranın kaç katının kaybedildiğini hesaplasın" diyerek karşılık verdi.

İŞÇİ ÖCÜ MÜ?
Belediyenin yaptırdığı anketlerde bile ulaşımın birinci sorun olduğunu belirten Delican, “Ulaşım kangrenine şimdi de toplu sözleşme sancısı ve kanaması eklendi. İş gücü, sistemi ayakta tutar; işçiler öcü değildir. Burası at pazarı ya da güreş meydanı değildir. Herkesin mutlu olacağı bir formül her zaman vardır. Diyalog çağrısı yaptığım için beni pazarlığı bozan taraf olarak asla suçlayamaz. Ama bu niyet ve bakış açısına bağlıdır. Sayın Kocaoğlu tarafıma yönelttiği toplu sözleşme sorgusuyla haddini aşmıştır. Ben onun bürokratı değilim. Ne ben ne de bu kentin sahibi olan insanlar onun şirketinde çalışmıyor. Burada İzmirli hemşerilerimizi şirket elemanı olarak görmekten vazgeçsin. Bizler pazarlık malzemesi değiliz. İzmirlilere çile çektirerek, işçiyi köşeye sıkıştırarak toplu sözleşme yapılmaz. Yüz tane toplu sözleşme yapmasıyla övüneceğine altı aydır yapmadığı sözleşmeye baksın” dedi.

İZMİR HALKININ TAKDİRİNE BIRAKIYORUM
Delican, ortaya çıkan tabloya kayıtsız kalamayacağını belirterek, “Ne yazık ki durum, masamın başında oturup izleyemeyeceğim kadar vahimdir. Ben tarafsam, bu ızdırabı yaşayan halkın tarafıyım. Bu şehrin tarafıyım, emeğin tarafıyım. 6 Haziran'dan bu yana geldikleri yer, işçilerin süresiz grev kararı ve halkımızın günlerdir yolda kaldığı gerçeğidir. Kapılarından yolcu taşan otobüsler, yığılmış duraklar, üç katına çıkan mesafeler! Bu durumda; iktidar partisinin İzmir'deki temsilcisi olarak sorunun tıkandığı yeri bilmek istemem ve tarafları dinlemem kadar doğal ne olabilir? Daha ne kadar devam edeceği belli olmayan bir çileyi, görmezden mi gelmeliydim? O zaman mı iyi ve ahlaklı bir devlet adamı, siyasetçi olurdum? Yaşadığı ve görevli olduğu şehrin gündemindeki en büyük krize kayıtsız kalmayan bir siyasetçi mi yanlış yapıyordur; yoksa tüm diyalog kapılarını sımsıkı kapatıp, yaptığı telefon görüşmesini çarpıtarak deşifre eden bir yerel idareci mi?  Bunu İzmir halkının takdirine bırakıyorum” diye konuştu.

KAYBEDENİ ÇOK, FATURASI AĞIR
Açıklamasında; herkesin kaybettiğini vurgulayan Delican; "Bu sorunun faturası çok ağır. Tüm taraflar kaybediyor. Halk kaybediyor, işçiler kaybediyor, İzmir kaybediyor. Bu krizin kaybetmeyeni yok. Günde 350-400 bin yolcu taşıyan İZBAN'ın; 5 günlük grevdeki kaybı en az 1 milyon 250 bin liradır. İşçilerin istediği yıllık zam oranı toplamda 5 günlük kaybın yarısı bile değildir. Vatandaşlarımızdan telefon ve mesaj yağmuru alıyorum. Herkes yaşadıkları mağduriyetin sona ermesini istiyor. Öte yandan birileri de istiyor ki; Bülent Delican koltuğundan kalkmasın, hiçbir şeye karışmasın, kulaklarını tıkasın. O türlü siyaset ve siyasetçinin devri çoktan geçmiştir. Biz Tire’de köy mallarının satışında, Körfezin ÇED raporunda, İzmir’in çöp sorununda, Kentsel dönüşümde Hemşerilerimizin yanında olduysak çözüm odaklı olduysak burada da tavrımız aynıdır.. Bize kimse rol biçmesin. İzmir'e kaybettiren ne varsa, sorun neredeyse orada olurum, olacağım da. Hele İZBAN gibi sokağa taşan ve iflah kesen bir krizde vebal altında kalmamı bekliyorlarsa daha çok beklerler. İzmir'in yerel ya da genel her sorununa duyarlılıkla ve çözüm noktasında yaklaşıyoruz. Bu yaklaşımım Kocaoğlu’nun ezberini fena halde bozmuş olacak ki beni şehri karıştırmakla suçluyor. İZBAN krizinin de takipçisiyiz. Bu takip, kimseyi rahatsız etmesin" dedi.

 
Kılıçdaroğlu'ndan örgüte: Ben tıp konuşuyor muyum?
 
FETÖ elebaşına pankart: Trump senin için geliyor!
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
deniz 14 Kasım 2016 Pazartesi 09:37

Sayın Deliçan. OHAL döneminde grevler yasaklanırken neden hukumet izmirdeki greve sessiz kalıyor?

Yorumu oyla      11      5  
Burhan 13 Kasım 2016 Pazar 23:19

Hükümet Ücretlere (%3 + %3) , toplamda % 6 Zam Yaparken % 15 lik Zammı Az Bulmak Herhalde DÜRÜST SİYASET DEĞİLDİR!

Yorumu oyla      11      5  
sabuncu 13 Kasım 2016 Pazar 20:19

sayın kocaoğlu haklısınız arkandayız yalancılara inanmıyoruz.

Yorumu oyla      11      5  
murata cevap 13 Kasım 2016 Pazar 19:43

sen nerden biliyorsun metronun izbandan daha az yorucu olduğunu bizzat içinde olarak söyleyeyim metronun sürücü teknisyen, operatör, gişe ve diğer birimler olarak sorumluluk açısından yükü ve sorumluluğu daha ağır bilgi almak istiyorsan gelirsin metroya aradaki sorumluluk farklarını anlatırız

Yorumu oyla      11      5  
Bülent isik 13 Kasım 2016 Pazar 19:13

Son 14 yılda 400 bin olan taşeron işçi sayısı 2 milyon olmuş.

Yorumu oyla      11      5  
Murat 13 Kasım 2016 Pazar 17:44

Solcu bir belediyenin işçiye zam vermeyi zul görmedi çok ilginç ayrıca izban metrodan daha yorucu bir iş nasıl olurda çok daha az maaş alır ayrıca başkan diyor ki metro aş daha eski ne farkeder? Yapılan iş önemlidir neyse zaten kainatta ancak türkiyede aziz kocaoğlu gibi zengin bir patron sol partiden belediye başkanı olabilir chp nin ilginç dünya görüşünün sonucu...

Yorumu oyla      11      5  
GAZİEMİR'Lİ 13 Kasım 2016 Pazar 17:20

inadına sol inadına KOCAOĞLU.

Yorumu oyla      11      5  
niyazi 13 Kasım 2016 Pazar 12:23

Sayın Delican, Aziz Kocaoğlu ile görüşeceğine Ulaştırma Bakanı'yla görüşsün. İZBAN Yönetim Kurulu sayısı 9 ve bunun 5'ini merkezi hükümet atıyor. Bilmem anlatabiliyor muyum?

Yorumu oyla      11      5  
hangi sıfat 13 Kasım 2016 Pazar 12:21

İyi de hangi sıfatla bir şirketin yapacağı toplu sözleşmeye müdahil oluyorsunuz ? İstanbul ya da Ankara'da belediyenin yapacağı bir toplu sözleşmeye CHP İl Başkanı müdahil olsa ne olur ? Kaldı ki burada izban yüzde 50 ortaklık ile kurulmuş bir şirket. Şirketin diğer ortağı sanki bu işle alakası yokmuş gibi konuşmuyor ama nedense AKP tarafından belediye eleştiriliyor. Sosyal medyada bu konuda yazılan yorumlara da bakarsanız işçilere tepki var.

Yorumu oyla      11      5  
Yurumcu 13 Kasım 2016 Pazar 12:09

Tebrikler Sayın Delican

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'ndan örgüte: Ben tıp konuşuyor muyum?
Basına kapalı yapılan toplantıda Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun milletvekillerinden ...
Erdoğan: OHAL neden hemen kalksın ki?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Belarus ziyaretinin ardından Türkiye'ye ...
Başbakan Yıldırım: AKM'nin ne özelliği var?
Başbakan Binali Yıldırım: İşte Taksim Atatürk Kültür Merkezi... Ne özelliği ...
 
CHP'de flaş karar: Binlerce kişi üyelikten çıkarılıyor!
Toplam 3 bin 896 kişinin üyelikten çıkarılması için Merkez Yönetim Kurulu ...
AK Partili Dağ’dan önemli mesajlar: FETÖ, KHK’lar ve başkanlık!
AK Parti İzmir Milletvekili, 15 Temmuz'da darbe girişiminde bulunan FETÖ ...
Erdoğan: Kanlarını yerde bırakmayacağız!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu adiler zannediyorlar ki alçakça yaptıkları ...
 
Bakan Soylu: O gün HDP sıralarını görünce...
Bakan Soylu, "O büyükelçiler, HDP'nin grup sıralarına oturduğu zaman içim ...
CHP’de ‘kuma krizi’ ihraçla bitti!
İl Disiplin Kurulu, Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse’nin, MYK eski ...
Kılıçdaroğlu: Rejim bir kişiyle belirlenemez!
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bir kez daha parlamenter sistemden yana ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva