HABERLER>GÜNCEL
5 Haziran 2023 Pazartesi - 14:18

Davacılardan Çeşme SİT kararı yorumu: Bakanlığın elini kolunu bağladı!

Çeşme’deki SİT değişikliği kararı ile ilgili verilen yürütmeyi durdurma kararını yorumlayan Çevre hukukçusu Av. Cem Altıparmak ile Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Yöneticisi Zafer Mutluer sürecin olumluya çevrildiğini dile getirdi. SİT kararı ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kıpırdayamaz hale geldiği ifade edilirken bölgede turizm amaçlı imar planı yapılmasına da engel olduğu belirtildi.

Davacılardan Çeşme SİT kararı yorumu: Bakanlığın elini kolunu bağladı!

Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ –  Çevre hukukçusu Av. Cem Altıparmak ile Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Yöneticisi Zafer Mutluer, Çeşme Turizm Alanı Genişletme bölgesi ile ilgili Danıştay 6. İdari Dava  Dairesi’nin verdiği ret kararı ile ve İzmir 2’inci İdare Mahkemesi’nin doğal SİT kararının İptali 38.Grup Çeşme  (Karaköy-Zeytineli Etabı) SİT bölgesi ile ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararlarını Egedesonsöz’e değerlendirdi. 

SİT derecesi kararının düşürülmesine ilişkin kararın Çeşme Projesi’nin geleceğini de doğrudan etkileyeceğini ifade eden Av. Cem Altıparmak “Ortada çok negatif bir şey varmış gibi görünüyor. İlk açıklamadan itibaren Danıştay davamızı ret etmiş gibi görünüyor ama aslıda SİT derecesininim düşürülmesi konusunda hataya düşüyorsanız bu hata sizin turizm bölgesi kararınızı da etkileyecek. O yüzden SİT derecesinin düşürülmesine ilişkin Zeytineli, Karaköy etabının hatalı değerlendirilmiş olması ve bundan dolayı bir iptal de gelecek akabinde, aynı zamanda turizm bölgesi kararının kendisinin de hukuksuz hale getirecek önemli bir karar” dedi. 

‘SİT KARARI OLUMLUYA ÇEVİRDİ’
İzmir 2’inci İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu SİT kararının Çeşme Projesi bölgesinin turizm amaçlı yapılaşma açılmasına da karşı çıktığını dile getiren Av. Altıparmak “İlk çıkan kararın genel bütünü itibariyle bir turizm bölgesi kararını ret etmiş görünüyor. Bu olumsuz gibi… Fakat olumsuzu olumluya çeviren kararı da bu SİT kararı. O yüzden içeriden dışarıya açılacak olan bir süreç var. Aslında hukukçuların değerlendirmesi pozitif.  Danıştay 6. Dairesinin verdiği ret kararını temyiz edecek kurumlar. Danıştay Dava Daireleri İdare Genel Kurulu’na gidecek bu karar. O karar büyük ihtimalle bozulacak. Daha önce o bölgeyle ilgili verilmiş yürütmeyi durdurma kararı vardı. Bu kararın bozulmasına dayanak olarak göstereceğimiz şeylerden bir tanesi de bu SİT kararı. Bu yanlış bir karar çünkü sit kararı da zaten bu bölgenin turizm bölgesi olamayacağını söylüyor.” diye konuştu.

‘RAPOR LEHE, KARAR ALEYHE’
Açılan davalar hakkında bilgi veren TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şube yöneticisi Zafer Mutluer de “İki dava var; bir tanesi turizm koruma ve gelişim bölgesini genişletme kararı. Turizm koruma ve gelişim bölgesine de açılmış bir davadır. Neden? Çünkü biz orada süreyi kaçırdık. 2019 yılının Eylül ayında bu alan belirlenmişti. Resmi Gazetede yayınlanmıştı. Yakalayabilmeniz için her gün takip etmeniz gerekiyor. Bu kararı acele kamulaştırma kararı verildiğinde gördük. Dolayısıyla o zaman dava açamıyorduk.  Ardından genişletme kararı aldılar, ona dava açıldı. Genişletme kararı ne anlama geliyor? Planlama yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçmesi anlamına geliyor. Açtığımız dava ile bu alanda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na planlama yapamaz demiş olduk, bunu iddia ettik. Genişletilen alanda, Bilirkişi raporu lehimize olsa da bütün alan için açılmış dava eklenen kısım içinde olduğumuz için mahkeme ret etti.” dedi. 

‘TURİZM PLANI YAPILMASINA ENGEL’
Yerel idare mahkemesinin vermiş olduğu SİT kararının bölgede turizm amaçlı plan yapılmasına engel olduğunu dile getiren Mutluer şunları söyledi:

Bu proje devam edecek anlamına gelmiyor. Projenin yapılabilmesi için orada şu anda planlı bir alan yok. Orman alanı, kıyı, deniz, ada… Orada bir imar planının yapılması lazım. İmar planının yapılabilmesi için de oradaki mevcut doğal sit statüsü turizm fonksiyonunu içeren plan yapılmasına olanak vermiyor.  Projenin önü nasıl açılır? Sürdürülebilir alanların hepsinin nitelikli koruma alanı olması gerektiği yönünde bilirkişi raporu geldi. Onun üzerine yürütmeyi durdurma kararı verildi. Şu anda nitelikli koruma alanı oldu. Nitelikli koruma alanında neler yapabiliyoruz.  Enerji iletim hattı, açık otopark, ulaşım hattı gibi bina yapılabilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı kıpırdayamaz hale geldi. Çevre düzeni planı değişikliği ile turizm alanına çeviremez. İmar planları ile turizm tesisleri, spor alanları, projede yer alan konut alanları yapılamaz. Davacılarla davaya karar veren mahkeme heyeti aynı şeyi mi söylüyor? Ormanlık alanı bıraksınlar, kıyıyı bıraksınlar, Caruf Adası’nı bıraksınlar, kalan yerde yapsınlar bu kadar basit.

 
Kılıçdaroğlu’nun A Takımı belli oldu… MYK’da tek İzmirli!
 
MYK sonrası Çelik’ten ilk yorum: İzmir örgütüne yakışır şekilde çalışacağız!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fuat 6 Haziran 2023 Salı 01:57

İstemezyukculer çeşmeye yatırım geldimi böyle napacaklarini bilmez orası yapılacak sizi de bu büyük yatırım a karşı çıkmaktan dolayı yargılanmanız yakındır devletin enerji turuzim gelişim düşmanı kim Olursa olsun yargılanmalı bunlar mahkemelerde itiraz etmeyi bilir iş bilmez

Yorumu oyla      5      3  
izmirli 5 Haziran 2023 Pazartesi 14:57

her yeri talan edin...

Yorumu oyla      5      7  
5 Haziran 2023 Pazartesi 14:41

İzmirli bunu istemiyor. Niye ısrar ediyorsunuz kardeşim? Demekki çıkarınız var.

Yorumu oyla      5      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vali Köşger'den Körfez özeleştirisi: Temiz tutamadık!
Dünya Çevre Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikte konuşan İzmir Valisi ...
Kaçak midye avcılarına ceza yağdı!
İzmir Körfezi'nde yasa dışı olarak avlandığı belirlenen 500 kilo midye ...
Mordoğan’da yemek şenliği!
İzmir Karaburun’un Mordoğan köyünde altıncısı gerçekleşen “Yöresel Yemek Şenliği” büyük ilgi gördü.
 
Soyer’den projeye itiraz, Bakan Ersoy’a çağrı: Çeşme’yi bırak, Kemeraltı’na bak!
Çeşme Turizm Alanı Genişletme ve doğal SİT kararının İptali davalarındaki ...
Çeşme Projesi'nin önünü açmıştı... Mahkeme'den SİT'e durdurma!
Çeşme Projesi’ne karşı açılan iptal davasının reddedilmesinin kamuoyunda ...
Son görüntüleri çıktı... Ali 23 gündür kayıp!
İzmir'in Urla ilçesinde, bisikletiyle gezmeye çıktıktan sonra kaybolan ...
 
Terör operasyonlarında bir haftada 9 gözaltı!
Van'da geçen hafta terör örgütleri PKK ve FETÖ'ye düzenlenen operasyonlarda ...
Silahlı kavga: 7'si polis 11 yaralı
Konya'nın Ereğli ilçesinde bir iş yerinde iki grup arasında silahlı kavga ...
İzmir'in hava raporu... Önce güneş sonra sağanak!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan verilere göre; İzmir’de yağışlara ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva