HABERLER>GÜNCEL
31 Mayıs 2023 Çarşamba - 11:16

Danıştay'dan Çeşme Projesi'nin önünü açan karar!

Danıştay, İzmir’de hükümet, yerel yönetimler ile sivil toplum kuruluşları arasında tartışmalara neden olan Çeşme Projesi ile ilgili İdari Dairesi kararını verdi.

Danıştay dan Çeşme Projesi nin önünü açan karar!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - (Özel Haber) Cumhurbaşkanı kararnamesi ile ilan edilen “Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” planlama süreci ile ilgili kritik bir gelişme yaşandı. 

TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve EGEÇEP gibi sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların da başvurusuyla açılan davada dosyayı inceleyen Danıştay 6. İdaresi kararını açıkladı. 

Daire, 12 Şubat 2020 tarih ve 31037 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 11/02/2020 tarih ve 2103 sayılı İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararının iptali talebini reddetti. 

Karara karşı 30 gün içinde bir üst mahkemeye itiraz edilebilecek.

Kararda şu ifadeler yer aldı: 
"Dosyada mevcut bilgi ve belgeler çerçevesinde, davaya konu İzmir Çeşme KTKGB sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin işlemle 16.000 hektarın üzerinde bir alanı kapsayacak şekilde yeniden belirlenen Çeşme KTKGB sınırları incelendiğinde; alanda, 1., 2. ve 3. derece Arkeolojik S Alanlarının, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı İçme-Kullanma Suyu Havzasının, Kesin Korunacak Hassas Alanlar, Nitelikli Doğal Koruma Alanları ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanlarından oluşan Doğal Sit Alanlarının, Akdeniz Foku Yaşam Alanları gibi alanların ve çeşitli ekosistemlerin bulunduğu ve mevzuat düzenlemeleri ile korunan yapılaşma yasağı ya da kısıtlı yapılaşma olanağı bulunan söz konusu alanların birçoğunun dava konusu işlemle belirlenen sinir üzerinde yer aldığı görülmekle birlikte, işleme dayanak gerekçe raporunda, bölgedeki turizm imkanları ve koruma gereklilikleri ile eki haritada gösterimi yapılan sınırlar yönünden yeterli tespitlerin olduğu, sınırlanın genişletilmesi ve değiştirilmesine ilişkin gerekliliklerin ortaya konulduğu, korunan alanların KTKGB içerisinde yer almalarının gerekçesinin turizm gelişimine yönelik bütüncül planlama kararlarının geliştirilmesine olanak sağlayacak bir bölge sağlanması olarak açıklandığı, söz konusu tespitlerin ilgili mevzuatta aranan hususlar yönünden yeterli olduğu, korunan alanlar ile turizm türlerinin bölgeye entegrasyonuna yönelik genel stratejilere ilişkin değerlendirmelerin bölgeye ilişkin yapılacak -koruma planlan da dahil olmak üzere diğer planlamalara esas olacak detaylı raporlama çalışmalarının konusu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumda, 12/02/2020 tarih ve 31037 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin 11/02/2020 tarih ve 2103 sayılı Cumhurbaşkanı Karanında hukuka aykırılık bulunmamaktadır."

NE OLMUŞTU?
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Çeşme Turizm Projesi için Resmi Gazete’de 12 Şubat 2020’de yayınlanan planlara karşı; TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu ve 100 yurttaş dava açtı. Davanın avukatlığını ise; Şehrazat Mercan, Ömer Erlat, Karya Mercan, Sinan Balcılar, Arif Ali Cangı, Mithat Kaya ve Halil Dönmez yaptı. Dava kapsamında Danıştay 6. Dairesi tarafından 27 Ekim 2021 tarihinde bölgede bilirkişi incelemesi gerçekleşmişti.

BİLİRKİŞİ ‘KAMU YARARI YOK’ DEMİŞTİ
Bilirkişi tarafından hazırlanan raporda, projenin bölgede yaratacağı olumsuz etkileri belirtilerek kamu yararına uygun olmadığı ifade edilmişti.

Raporda, “Koruma alanları yanı sıra turizm kullanımlarına, dolasıyla yapılaşmaya da açılmasına yol açacak olan sınır kararının, tarım ve orman alanları, doğal değerler su kaynakları ve kültürel miras üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri göz önüne alındığında, planlama ilkelerine kamu yararına uygun olmadığı görüşüne varılmıştır” denildi.

ÇEŞME PROJESİNDE FLAŞ BİLİRKİŞİ KARARI: KAMU YARARINA UYGUN DEĞİLDİR!

YÜRÜTMEYİ DURDURMAYI DA REDDETMİŞTİ
Danıştay 6. İdaresi’nin meslek örgütlerinin ve çevrecilerin yürütmeyi durdurma talebini oy çokluğu ile reddetmişti. Kararı yeniden ele alan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay’ın aldığı ret kararını kaldırdı ve yürütmenin durdurulmasına karar vermişti.

ÇEŞME PROJESİNDE DANIŞTAY'IN RET GEREKÇELERİ... DİKKAT ÇEKEN 16 MADDE!

PROJEDE NELER VAR? 
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizmini Koruma ve Geliştirme Kararı, Çeşme’nin Alaçatı ile Urla’nın Zeytineli bölgelerini içine alan 9 bin 574 hektarlık bölgede hayata geçirilmek isteniyor. Proje ile bölgedeki turizm sezonu 12 aya çıkarılması ve en az 100 bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. 

Projede; 20 golf sahası, turnuvalara uygun spor alanları, termal turizm tesisleri, kongre, fuar ve etkinlik merkezi, kültür ve sanat merkezleri, tarım ve doğa turizmi alanları, Ege’nin en büyük müzesi, ekstrem spor alanları, film stüdyosu, turizm teknik meslek liseleri ve sağlık merkezi gibi tesisler yer alacak. Turizm tesisleri, denize sıfır olacak şekilde planlanmayacak ve sahilde geniş bir bant genel kullanıma açık olacak.

 
Mars Aslan burcunda: Bizi neler bekliyor?
 
Sigara kullanımı felç olasılığını arttırıyor!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Misafir1 13 Ocak 2024 Cumartesi 12:10

Çirkin ve kaçak sitelere ve İzmir belediyesinin izin verdiği gökdelenlere ses çıkartmayan bu kuruluşlar, memleketimize faydalı olacak planlı bir projeye engel olmak ve uzattırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Yazıklar olsun

Yorumu oyla      1      1  
Misafir 2 13 Ocak 2024 Cumartesi 12:07

bu Tmmob, İzmir Barosu, Egeçep; İzmir Tabib Odası gibi kuruluşlar tam olarak ne iş yaparlar anlamış değilim. Proje ile ilgili önerileri varsa paylaşsınlar. Bütün paydaşları toplantılara davet ediyorlar. Ama bu kuruluşlar güzel bir projenin yapılıp memleketimize faydalı olmasını değilde hiç bir şeyin yapılmamasını istiyorlar. Bu gibi kuruluşlara kanunlar ve Anayasa bazında düzenleme getirmek şart olmuş. Lafa geldimi Avrupayı özenirler ama icraatte hiçbir şey yaptırmamak için ellerinden geleni yaparlar.

Yorumu oyla      1      1  
Misafir 2 13 Kasım 2023 Pazartesi 14:31

Bu itiraz eden gruplar neden Büyükşehir Belediyesinin çok katlı imar izni verdiği yerlere itiraz etmezlerde, beton ayakizi 1.2 olan bu gibi yatay projelere itiraz ederler hiç anlamış değilim. bunlar burasının Belediyenin kontrolünde gelişi güzel siteler mi yapılmasını isterler?

Yorumu oyla      3      3  
Sinan Suiçmez 11 Temmuz 2023 Salı 00:02

Ben, şahsen burada inşaat olmasını isteyen biriyim. Abim Kenan Suiçmez, burada çok güzel projeler yapacaktır. Bölge halkı buradan daha fazla kazanım elde edecektir, Ülkemiz gelişecektir. Neden ? neden istemiyorsunuz buraya güzel şeyler yapılmasın diyorsunuz ? ayıptır. Elinizi vicdanınıza koyunuz.

Yorumu oyla      3      3  
S.Nazik Işık 1 Haziran 2023 Perşembe 16:52

Kararın iptaline gerek duyulmaması, proje kapsamındaki hazine arazilerinin özelleştirmeye açılması, alandaki endemik bitkiler ve türler için hiçbir kayıt ve örnek depolaması yapılmadan betonlaşmamın, İzmir’in sosyolojik yapısına yeni ve geniş çaplın bir müdahalenin başlaması demek olacak. Sağlıklı bir proje ortaya konmadan bu kadar büyük işlerin yapılması hep hayra alamet olmayanlar oluyor!

Yorumu oyla      3      5  
Ahmet 31 Mayıs 2023 Çarşamba 23:46

Bu projeler güzel yapılması şart devlet düşmanı olan takım ormanlık doğa harikası çiçek böcek gibi lanse ediliyor çok iyi olacak çeşmeye inşallah hayırlı olsun biran önce bitsin artık projeler çeşmeye ihanet edenler baksın dursun

Yorumu oyla      8      4  
Feyzullah Yerebatansarnıcı 31 Mayıs 2023 Çarşamba 19:27

Hayırlı uğurlu olsun ülke ekonomisi açısından mühim bir proje

Yorumu oyla      8      5  
yazık 31 Mayıs 2023 Çarşamba 15:45

oy veremeye devam edin giderayak butun ulkeyi kurutup talan edicek bunlar

Yorumu oyla      3      11  
GİRİTLİ 31 Mayıs 2023 Çarşamba 14:18

haydi geçmiş olsun beyler bal gibide yapacaklar çevre,odalar falan hikaye

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
56 milyon 490 bin makaron ele geçirildi!
Adana'da gümrük kaçağı 56 milyon 490 bin adet makaron ele geçirildi. Olayla ...
Yeğenine dehşeti yaşatmıştı... İstismarcı dayıya iyi hal indirimi!
İzmir'de yeğeni Ö.Ç.'ye (13) cinsel istismarda bulunduğu ve birine anlatması ...
6 ilde FETÖ operasyonu: 12 şüpheli yakalandı
FETÖ'nün ankesör soruşturması kapsamında aralarında görevde bulunan bir ...
 
Mahkeme kararıyla haberlere yasak koyuyorlardı... Şebekeye operasyon!
İstanbul'da aralarında ünlülerin de bulunduğu 12 kişiye, optik cihazlarla ...
Senaryoydu, gerçek oldu… Acil afet uzmanından ilk müdahale uyarıları!
Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği, iki yıl önce, Bayraklı Tüneli’nde ...
Korkunç kaza: 1 kişi yanarak can verdi!
Gaziantep'te 2 otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada, 1 kişi ...
 
Şampiyonluk kutlamasında döner bıçaklı kavga
Ankara'da şampiyonluk kutlaması yapan Galatasaraylı taraftarlar ile 2 ...
İzmir'de güldüren olay... Çek çekin içine atladı, polisten kaçamadı!
İzmir'in Bornova ilçesinde polisin kovaladığı hırsızlık şüphelisi kişi, ...
Kutlamalarda bir taraftar bıçakla yaralandı
Spor Toto Süper Lig'in 36. haftasında konuk olduğu MKE Ankaragücü'nü 4-1 ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva