HABERLER>GÜNCEL
24 Mart 2022 Perşembe - 08:28

Danıştay da köylüyü haklı buldu... Sondaj çalışmasına yargı freni!

Yerel mahkemeden sonra Danıştay da Seferihisar'daki jeotermal enerji santrali amaçlı sondaj arama çalışmalarına verilen izinleri iptal etti.

Danıştay da köylüyü haklı buldu... Sondaj çalışmasına yargı freni!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir’in Seferihisar ilçesinde Orhanlı Köyü’nde Karen Elektrik Firması tarafından açılan jeotermal enerji santrali sondaj kuyuları Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Seferihisar Kavakdere Köyü Sulama Kooperatifi ve 94 vatandaş tarafından yargıya taşınmıştı.

Dosyayı inceleyen İzmir 3. İdare Mahkemesi, bilirkişi heyetinin raporunu dikkate alarak projenin halk sağlığına ve doğaya zarar vereceği gerekçesiyle iptal etmişti. Mahkeme kararında; projenin yüzey ve yeraltı sularıyla tarımsal ürünlerin ve toprakların kirletilme potansiyelinin olduğu, sondaj alanının yerinin doğru olmadığı, alternatif alan araştırması yapılmadığı, gürültü yönünden, projenin parsele en yakın yerleşim alanına yasal sınırın üzerinde etkisinin olacağı, sondaj kuyularının yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle ağır metallerin ve çıkan gazların çevreye ve halk sağlığına zararlarının tam olarak değerlendirilmediği belirtildi.

VALİLİK VE ŞİRKET İTİRAZ ETTİ
Ancak projenin ÇED sürecini yürüten İzmir Valiliği ve Karen Elektrik karara itiraz etti ve Danıştay’a yerel mahkemenin verdiği kararı bozması için başvurdu.  İzmir Valiliği’nin itiraz gerekçeleri arasında söz konusu projenin 3 km mesafede bulunan zeytin ağaçlarının büyümesine ve gelişmesine engel kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran bir tesis olmadığı, proje kapsamında sadece arama yapılacağı belirtildi. 

İtirazları değerlendiren Danıştay 6. Dairesi, yerel mahkemeyi ve köylüleri haklı bularak İzmir 3. İdare Mahkemesi'nin projenin iptaline ilişkin kararı onadı. Karar ile birlikte jeotermal sondaj kuyuları projesi tamamen iptal edilmiş oldu.

'PROJEDE ZİRAAT MÜHENDİSİ YOK'
Kararda “Projeyi hazırlayanlar arasında proje alanının çevresinin tarım alanı olmasına rağmen, sondajların tarım alanlarına ve bitkilere olası etkilerini değerlendirecek ve alınması gereken tedbirler hakkında detaylı inceleme yapacak bir ziraat mühendisi bulunmadığı anlaşıldığından bu yönden de eksik olan PTD'ye dayalı olarak verilen dava konusu ÇED Gerekli Değildir ile "ÇED Yönetmeliği Kapsam Dışı" kararlarında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” denildi.

'ÖNEMLİ BİR KARARA İMZA ATILDI'
Kararı Egedesonsöz’e değerlendiren köylülerin avukatı Şehrazat Mercan “Özellikle ÇED kararlarının ilgililerine duyurulması açısından önemli bir karara imza atıldı. Bakanlık ÇED kararlarını bir internet sitesine koyuyor bir de mahalle muhtarlıklarına gönderiyor ve muhtarlıklarda 10 gün süreyle ilan ediyorlar. Burada bir işlem yapılmamıştı. O yüzden eski ‘ÇED gerekli değildir’ kararı olmasına rağmen usulüne uygun bir şekilde ilan edilmedi. Kararın iptallerinin bir tanesi de bu. İkincisi de ‘ÇED kapsamdışı’ kararı vardı bu bölge için. JES’lerde de belli bir kapasitenin altında olduğu zaman veya bir önceden devam eden bir proje olduğu zaman basit bir yazıyla faaliyetine devam etmesine izin veriliyordu. Her iki karar da iptal edilmiş oldu. İptal gerekçelerinden biri de projenin tanıtım dosyasında ziraat mühendisinin görüşünün olmaması ama çevre tarım arazileri kaplı. Danıştay’ın bu görüşü önemli ve hak aramada daha titiz davranılması gerektiğini gösterdi” dedi.

 
Öğretmene yapılan davranış için soruşturma başladı
 
DMO seçim hazırlığına başladı... İhale açıldı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
brate 24 Mart 2022 Perşembe 08:48

doğa harikaı bir yer Orhanlı

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğretmene yapılan davranış için soruşturma başladı
Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce sosyal medyaya yansıyarak gündeme ...
Mehmet KARABEL yazdı... Devlet baba bu aileye yağdırmalı!
Mehmet KARABEL yazdı... Devlet baba bu aileye yağdırmalı!
Memur-Sen'den 3600 ek gösterge açıklaması
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 3600 ek gösterge konusunda yürüttükleri ...
 
İzmir'de doktora bıçaklı saldırı
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Polikliniği'nde bir ...
Kayıp üniversiteli Furkan, 5 gün sonra ölü bulundu
Erzurum'un Uzundere ilçesindeki Tortum Gölü kenarına park ettiği aracına ...
İZBETON'dan iddialara açıklama: Ne soruşturma var ne mali sıkıntı!
İZBETON bazı basın kuruluşlarında yer alan iddialara yönelik olarak yaptığı ...
 
MGK bildirisinde Ukrayna vurgusu
MGK toplantısında Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasındaki son gelişmeler ...
Ödemiş'te yangında zarar gören alana fidan dikildi
İzmir'in Ödemiş ilçesinde orman yangınında zarar gören alana, 21 Mart ...
İnceleme 8 saat sürdü... Bodrum Belediyesi'ne operasyon!
Bodrum Belediyesi İmar Müdürlüğü'nde, savcılığın talebiyle imar usulsüzlükleri ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva