HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Mart 2022 Cuma - 10:22

Danışma Kurulu 'yıkılmasın' demişti… Mimarlar'dan Soyer'e çağrı!

İzmir Büyükşehir Belediye Sarayı'nın yıkımı için Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı yıkım ihalesine çıkılabilir kararını eleştiren Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, "İzmir Büyükşehir Belediyesi ihaleye çıkar ve üst kurul ise korunması gerekir raporu verirse o zaman ihalenin iptali gerekecek... Burada aceleci olmanın bir anlamı bu nedenle bulunmuyor. Sayın Soyer'in burada yıkım kararını açıklaması acaba yüksek  kurul sürecinden haberdar olmamasından mı yoksa bu kararı önemsememesinden mi kaynaklanıyor…" diye konuştu

Danışma Kurulu  yıkılmasın  demişti… Mimarlar dan Soyer e çağrı!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir’de yaşanan depremin ardından hasar gördüğü gerekçesiyle yıkılmasına karar verilen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak Meydanı’ndaki Belediye Sarayı'yla ilgili tartışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Türkiye'nin en yıkıcı depremlerinden biri olan ve 117 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan, 30 Ekim 2020 depremi sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ana hizmet binası boşaltılmıştı.

Deprem sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilk olağanüstü meclis oturumunda Meclis'te bulunan tüm partilerin oy birliği ile yıkımına karar verilen yapı için sonrasında AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi grubu karar değiştirerek güçlendirme fikrini belirtmişti.

Başta Mimarlar Odası İzmir Şubesi olmak üzere TMMOB'a bağlı meslek odaları da yapının kent hafızası için önemli olduğunu belirtirken, yıkılması yerine güçlendirme yapılmasının daha doğru olacağı, yıkılması durumunda ise aynı yapının tekrar yapılması gerektiğini sıklıkla vurgulamıştı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer binanın kaderinin ortak akılla belirleneceği vurgularken, 16 kişiden oluşan uzman komisyon kurulmuş ve kararı komisyonun vereceği açıklanmıştı.

KOMİSYON YIKIMA SICAK BAKMIYOR
Komisyonun ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne sunduğu rapor netleşirken, kurulun ağırlıklı olarak mevcut binanın korunması yönünde görüş bildirdiği, yıkılması halinde ise aynı ölçütte bina yapılmasını istediği öğrenilmiş ve oy birliği ile yazılan raporda, “Kentler meydanlarıyla anılır ve simgedir. Bu yapılar sıradan binalar değildir. Halkın temsil edildiği yerlerdir” ifadeleri yer almıştı.

MİMARLAR ODASI'NDAN TEPKİ: EN AZINDAN KURUL KARARI BEKLENSİN
Kurul kararı sonrası Ege'de Son Söz'e konuşan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e çağrıda bulunurken, "Bizler danışma kurulunun Mimarlar Odası ile aynı görüşte olmasından memnuniyet duyduk.  Kurulun da korunması yönünde karar alması beklediğimiz bir durumdu. Mesleki uzmanlık gözü ile bakan herkes bizimle aynı fikirde buluşabilir. Büyükşehir belediyesinin kurulun kararına uymasını ve koruma kurulunun kararına itiraz ettiğimiz yüksek kurulun kararını beklemesinin şart olduğunu düşünüyoruz. Henüz yüksek kurul kararı belli olmadan yıkım kararının alınmasını çok yanlış buluyoruz. Sayın Başkan en azından bu süreci beklemelidir. Yüksek kurulun kararı geldikten sonra konu değerlendirilmelidir" açıklamasında bulundu.

MESLEKTAŞLARIMIZIN GÖRÜŞÜ AÇIKLANSIN
Kurul üyelerinin Büyükşehir Belediyesi'ne sunulan raporunun açıklanması gerektiğini söyleyen Kahraman, "Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan danışma kurulunun kararı Ege'de Son Söz'de de okuduğumuz kadarıyla Büyükşehir'e iletilmiş. Burada yıkım kararı alınmasına rağmen danışma kurulunun farklı bir görüşte olduğuna da yer verilmiş. Sayın Başkan hep danışma kurulunun söylemlerinin ve kararının geçerli olacağını kamuoyuna iletmişti. Bizler kurul kararının resmi olarak açıklanmasını ve meslektaşlarımızın bu durumda ne karar verdiğinin bilinmesini istiyoruz. Bu şekilde kurulda bulunan meslektaşlarımız sanki yıkım kararı almışlar gibi bir hava oluşuyor. Şayet haberde yer aldığı gibi kurul yıkım olmasın diyor ise o zaman kurulun kararının da hayata geçirilmesi gereklidir" dedi.

SAYIN SOYER YÜKSEK KURULUN KARARINI ÖNEMSEMİYOR MU?
Yüksek kurul kararı belli olana kadar Büyükşehir'in yıkım ihalesine çıkması durumunda nasıl bir tablo ile karşılaşabileceği sorusuna da yanıt veren Kahraman, "Bizim aslında sürekli bahsettiğimiz konu buydu... Yüksek kurul kararını versin sonra verilen karar doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi de hamlelerini yapsın. Ancak bu şekilde İzmir Büyükşehir Belediyesi ihale çıkar ve üst kurul ise korunması gerekir raporu verirse o zaman ihalenin iptali gerekecek. Burada aceleci olunmanın bir anlamı bu nedenle bulunmuyor. Sayın Soyer'in burada yıkım kararını açıklaması acaba yüksek  kurul sürecinden haberdar olmamasından mı yoksa bu kararı önemsememesinden mi kaynaklanıyor… Daha çok yeni Necatibey İlkokulu mahkeme kararı beklenmeden yıkıldı. Yıkılan alanda bu yapının korunmaya değer olup olmamasına yönelik bilirkişi incelemesi yapıldı ve sonuçta bilirkişi kararı ile bu yıkılmış olan Necatibey ilkokulunun korunması gereken bir kültür varlığı olduğuna karar verildi. Kültür varlıklarımızın bu şekilde hoyratça yıkılmasının önüne geçilmesi gerektiği açıktır. Benzer bir durumun belediye hizmet binasında yaşanmasının önüne geçilmelidir. Tüm bu kargaşanın ortadan kalkması için bizler tekrar belirtmek istiyoruz ki alınan kararlarda aceleci davranılmasın ve kurulun vereceği karar beklensin" diye konuştu.

SÜREÇTE NELER YAŞANDI?

KORUMA KURULUNA BAŞVURULMUŞTU
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 'Ne olursa olsun yıkacağız' söyleminde bulunduğu yapıyı korumak için harekete geçen Mimarlar Odası İzmir Şubesi İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne giderek yapının 'korunması gereken kültür varlığı' olarak tescil edilmesi talebinde bulunmuş ancak kurul talebi reddetmişti.

ÜST KURULA TAŞINDI
Yapılan itirazın reddi sonrası ise ısrarını sürdüren Mimarlar Odası İzmir Şubesi İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nün kararını üst kurula taşıma kararı aldı. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nün kararının tekrar değerlendirilmesi talebini belirten Mimarlar Odası yıkım süreci için kararın beklenmesi gerektiğini vurgulamıştı.

BÜYÜKŞEHİR İKİ KEZ YIKIM İHALESİNE ÇIKTI
Yüksek Kurul'un kararı henüz belli olmamışken İzmir Büyükşehir Belediyesi 30 Aralık 2021 tarihinde açık artırma usulü ile İzmir Büyükşehir Belediye Sarayı'nın demir ve hurdaları karşılığı yıkım ihalesi yapılması kararı almıştı

Sonrasında ise  2886 sayılı Devlet İhale Kanunu parasal limitleri ve güncel fiyatlar ile oluşturulan muhammen bedeldeki artış nedeniyle ilk ihalenin iptal edildiği açıklanırken, ihalenin; ihale usulüne göre iki aşamada yine açık artırma usulü yapılacak. İhalenin ilk aşamasında başvurular kapalı zarf usulü alınacak. Yeterlilik alan firmalar mali tekliflerini sunmak üzere ikinci aşama ihaleye davet edilecek. İkinci aşama ihalede firmaların mali teklifleri açıklanacak ve ihale açık artırma usulü yapılacağını duyuruldu. Yıkım ihalesinin ne zaman gerçekleşeceği belirsizliğini korurken, nisan ayı üzerinde durulduğu öğrenildi.

 
Bu gece için bekleniyor: Motorine büyük zam geliyor
 
Evinin soyulduğunu jandarmalardan öğrendi
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erkan ÖZGÖRGÜLÜ 19 Mart 2022 Cumartesi 01:29

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ binası,İZMİRİN en merkezi,Taç niteliğinde bir meydanın nüvesi durumunda,kamusal alanda hizmet veren,MİMARİ ve İNŞAİ özellikleri yansıtan ANA öğelerinden biridir ! Yıkıldığı taktirde aynı işlevleri taşıyan yeni bir bina yapılması YASAL OLARAK mümkün olmayabilir..Yinede,yıkmadan,gerek zeminde güçlendirici yüksek teknoloji uygulaması,gerek binanın kendi bünyesinde yapılacak güçlendirme,yenileme ve fiziki yapının çok daha işlevselliğini içeren kazanımlar sağlanabilir!! Tabii ki YENİ BİR YAPI YAPMAKTAN ÇOK DAHA EKONOMİK BİR KAZANIM SAĞLANACAĞININ MUHAKKAK OLDUĞU AŞİKARDIR,ÖNEMLE ÖNERİRİM !!

Yorumu oyla      2      4  
memur 18 Mart 2022 Cuma 23:58

ORTAK YOL ŞU. YIKILSIN YERİNE MODERN GÜZEL BİR BİNA YAPILSIN..

Yorumu oyla      2      4  
istemezük 18 Mart 2022 Cuma 16:12

Bu binanın şehir silüetine kattığı en ufak bir güzellik yok... Son derece çirkin ve YERSİZ bir bina... Sahil bulvarını sıkıştırıyor. Yıkılıp yol profili düzeltilmeli...

Yorumu oyla      4      3  
Tttt 18 Mart 2022 Cuma 15:44

Yahu bıkmadınız hala şunu ısıtıp getirmekten. O binadan canımızı zor kurtardık kardeşim. Çok istiyorsan kirala ya da satın al kendin otur. Yok tarihiymiş yok anıtmış...Hikaye. O binaya gelene kadar neleri yıkmıyorlar. Ağzındaki baklayı çıkar da anlayalım ne istediğini tam olarak. Yani güçlendirme firması falan varsa sizin onu bilemem.

Yorumu oyla      4      3  
Büyükşehir çalışanı.. 18 Mart 2022 Cuma 14:18

biz büyükşehir belediye çalışanları o bina da çalışmak istemiyoruz.. güçlendirme sonucunda bile yeteri kadar güvenilir bir bina olmayacağı belli.. niye sürekli yıkıma engel çıkarılmaya çalışılıyor anlamakta zorlanıyoruz.

Yorumu oyla      7      3  
Hayaller-Gerçekler 18 Mart 2022 Cuma 14:15

İzmir'deki çoğu kamu binası gibi bu da sıradan, vasat bir bina. Binanın orijinali ABD'de, boston belediye binası. https://www.gzt.com/arkitekt/brutalizmin-kult-ornegi-boston-belediye-binasi-3592646

Yorumu oyla      4      3  
bayram 18 Mart 2022 Cuma 12:46

Abi bu ucube binanın neresi kent hafızası. Yetti artık artık kurtulun bu kafadan yıkın şu iğrenç binayı ağaç dikin garibanlar altında otursun. Çocuklar oynasın

Yorumu oyla      10      7  
oda üyesi 18 Mart 2022 Cuma 11:12

dava açan odalar nerelerde oturuyor...gültepede mi? eskiizmir de mi yamanlarda mı neden herşeye dava açıyorsunuz. Yada bir siz proje getirin

Yorumu oyla      13      5  
Nasıl fikir ama 18 Mart 2022 Cuma 10:55

Yıkılmasın; oda buraya taşınsın. Büyükşehir de Basmane çukurunda sembol bir bina yapsın.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayındır Belediyesi Çanakkale Zaferini andı!
Bayındır Belediyesi 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin ...
Başkan İduğ'dan 1000 gün sunumu: 35 ayda 35 proje
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, göreve geldiğinden bu yana ...
Marble coşkusu başladı... Ocaktan yeni çıktı!
Türkiye’nin en büyük fuar operasyonu için ilk tırlar blok taş alanına ...
 
Bir ilçe daha düğmeye bastı... Kendi asfaltını üretecek!
İzmir'de ilçelerde yaşanan asfalt soruna çözüm bulmak için çalışmalarını ...
Menemen'de deve güreşi heyecanı
Menemen Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen 10. Geleneksel ...
Balçova'da şehit yakınları için onur yemeği
Balçova Belediyesi, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma günü ...
 
Konak'tan Türkiye'ye örnek proje!
Konak Belediyesi’nin, İzgekoop ve Kaya Vargel Geri Dönüşüm firmasıyla ...
AK Parti'den önce 'kabul' sonra 'ret'… Büyükşehir'de 'Urla' gerginliği
Urla Belediyesi'nden gelen ve Güzelbahçe ve Karapınar mevkilerindeki kıyı ...
Kayalar soruşturmanın detaylarını anlattı: Gerekeni yaptık!
Sendika temsilcisi ve belediye personeli Yakup Dağcılar’ın sosyal medyadaki ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva