HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
10 Mayıs 2022 Salı - 15:52

Cumhurbaşkanı üç paketi açıkladı… İzmir’de konut fiyatları patladı!

İlk kez ve tek konutunu alacak vatandaşlara, altınını Merkez Bankası’na yatıranlara özel kredi imkanlarını kapsayan paketlerin açıklandığı günün akşamında ev fiyatları en az yüzde 20 oranında arttı. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Ev sahipleri ya fiyat yükseltti, ya satıştan vazgeçti. Tapuya gitmek üzere olduğumuz işler bozuldu. Piyasa allak bullak oldu. 2+1, küçücük evler bile 1 milyon lira oldu” dedi

Cumhurbaşkanı üç paketi açıkladı… İzmir’de konut fiyatları patladı!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gece emlak piyasasını canlandıracak üç ayrı paketi açıkladı. İlk ve tek konutunu alacak vatandaşlara yönelik paket, birinci el konutlarda uygulanmak üzere  2 milyon lira değerine kadar konutlar için, 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisini kapsıyor.

DÖVİZ HESABI VE ALTIN BOZDURANLARA AVANTAJLI KREDİ
 İkinci pakette ise, konut değerinin en az yüzde 50’si, 1 Nisan 2022’den önce açılmış Döviz Tevdiat hesaplarının (DTH) ya da hurda altının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na satımı ile karşılanması şartıyla, 2 milyon lira değerine kadar konutlar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,89 faizli (sıfır ve ikinci el konutları kapsıyor) kredi imkanı tanıyor. Üçüncü paket ise, inşaat sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi ile 1 Mayıs 2022 tarihi itibariyle asgari yüzde 40’ı tamamlanmış ve yüzde 50’si satılmamış inşaat projesi sahibi KOBİ ve KOBİ dışı inşaat şirketlerinin tamamlanmayan inşatlarını tamamlamaları hedefleniyor.

İKİ SAATTE RAKAMLAR DEĞİŞTİRİLDİ
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın paketi açıklamasının hemen ardından, birkaç saat içinde İzmir’de emlak fiyatlarının en az yüzde 20 oranında arttığını söyledi. 27 Mart’ta 850 bin lira fiyat konulan bir konutun, 18 Nisan’da 1 milyon 50 bin liraya çıktığını, paketin açıklanmasıyla aynı konutun 1 milyon 250 bin lira fiyatla satışa sunulduğunu anlatan Başkan Güleroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“840 bin liralık bir konut, 14 Mart’ta 935 bin lira olmuş. Açıklamadan sonra aynı konutun fiyatı, 990 bin liraya çıkmış. 19 Nisan’da 1 milyon 450 bin liraya satışa sunulan bir konut, 9 Mayıs akşamı 1 milyon 650 bin lira olmuş. 1 Haziran’dan itibaren yürürlüğe girecek olan bu paketler, daha 9 Mayıs’ta açıklamanın birkaç saat sonrasında piyasayı hareketlendirdi. Yönetmeliği görmek lazım. Çok sayıda soru işareti var. Mesela benim evim var, eşimin yok. Eşim ilk kez ev sahibi olacak ama o paketten faydalanacak mı? Aynı şekilde benim konutum var, oğlum yararlanabilecek mi? Bilinmiyor.”

2 MİLYON LİRALIK KREDİNİN GERİ ÖDEMESİ, AYLIK 28 BİN LİRA
Açıklamanın ardından ev sahiplerinin, daha önce konut kredilerinin yüzde 0,64’lere çekildiği dönemde olduğu gibi yine harekete geçerek fiyatları artırdığına dikkat çeken Başkan Mesut Güleroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok sayıda mal sahibi, satışa çıkardığı konutu satıştan çekti. Önünü göremediğini gerekçe gösterdi. Kimi fiyatı artırma yoluna gitti. El sıkıştığımız, tapuya gitmeye hazırlandığımız satışlar bozuldu. Piyasa allak bullak oldu. Fiyatlar önümüzdeki günlerde daha çok yukarıya çıkacak. Artık dar gelirlilerin ev sahibi olmaları imkansız gibi bir şey. Orta gelir düzeyindekiler belki o rakamları karşılayıp ev sahibi olabilirler. Bu ne demek? 350 iş kolunu barındıran gayrimenkul sektöründe bir canlılık olacak demek. Para akışı olacak demek. Dövizin bozulmasıyla, gayrimenkul alıyorsan, yüzde 0,89 faizle kredi kullanma imkanı veriyor. Bu çok güzel bir oran. Ancak 2 milyon liralık kredinin geri ödemesini kim yapabilir? Ayda 28 bin lira yapıyor çünkü. Şu anda piyasada 1+1 evler, en düşük 600 bin liradan satılıyor. 2+1 ve 3+1 evler, 1 milyon liradan başlıyor. 2 milyona, hatta 2,5 milyon liraya kadar gidiyor. Lüks konutları hiç konuşmayalım, onların fiyatı ne olacak, tahmin bile edemiyorum.”

 
Polis, 2 çocuğa kuzu sevinci yaşattı
 
Hava yolu firması İzmir hedefini çizdi: 8 yeni rota, 3,6 milyon yolcu!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BAK BAK 10 Mayıs 2022 Salı 17:35

valla alan alıyor hiç kusura bakmayın hala millette para var daha kıtlık uzak belki sonbahar

Yorumu oyla      4      4  
10 Mayıs 2022 Salı 16:09

Hepsi İmamoğlu yüzünden

Yorumu oyla      7      3  
10 Mayıs 2022 Salı 16:03

satılmayan evler isterse 10 milyon olsun. kimse o paraları vermeyeceği için o evlerin değeri 0 TL'dir. İstedikleri kadar milyon arttırsınlar. Evlerin değeri 0 TL'dir.

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Planlar askıda... Bayraklı'ya üniversite müjdesi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Bayraklı'da üniversite kurulmasının ...
Bayraklı'nın 40 yıllık sorunu çözülüyor... Planlar görücüye çıktı!
Bayraklı ilçesinde Adalet ve Manavkuyu mahallelerini içine alan 80 hektarlık ...
Erdoğan, konutta kredi müjdesini verdi... Fırsatçılar harekete geçti!
Kabine toplantısı sonrası ev almayı düşünenlere Cumhurbaşkanı Erdoğan, ...
 
Konut finansmanı için 3 ayrı paket
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konut finansmanı için 3 ayrı paket hazırlandığını ...
Ev sahiplerinin yeni oyunu ‘tadilat’
Mayıs ayı kira artış oranı yüzde 34.46 oldu. Sektör temsilcileri ‘Zorlama ...
Kentsel dönüşümde kredi avantajı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kendi binasını dönüştüren ...
 
İZDEDA Başkanı'ndan İzmirli iş insanlarına çağrı: Evsiz geçen 3'üncü bayramımız!
İzmir'de yaklaşık olarak 18 ay önce yaşanan 30 Ekim 2020 depreminde evleri ...
Kirada 'fahiş artış' şikayeti patladı
Konut kiralarında geçen yıla göre 3 kattan fazla artışın yaşandığı Antalya'da ...
Kiracılar dikkat! Oturduğunuz ev satılırsa ne olur?
Eski kiracına yasal oranın üzerinde zam yapamayan ev sahipleri, artan ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva