HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Mart 2022 Salı - 14:25

Çiğli'nin dönüşümüne kadın eli değdi... Her karışı onlara özel!

İzmir'in Çiğli ilçesine bağlı Köyiçi Mahallesi'nin kent planı taslağı, İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Çiğli Belediyesi iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında "kadına şiddet" konusu öncelik olarak alınarak hazırlandı.

Çiğli nin dönüşümüne kadın eli değdi... Her karışı onlara özel!

"Kadına yönelik şiddetle mücadelede kent planlama yaklaşımı - Çiğli örneği" başlığını taşıyan proje, İZTO'da düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, yaptığı konuşmada, projenin Çiğli'nin geleceğini planlama noktasında önem verdikleri bir çalışma olduğunu söyledi.

Gümrükçü: “Çiğli, İzmir’in gelişiminde öncü rol oynayacak”
Lansman toplantısında konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “İzmir Ticaret Odası ile birlikte kadınlara yönelik böyle anlamlı bir projeye imza atmaktan dolayı onur ve gurur duyuyorum. Çiğli, 1992 yılında ilçe olmuş ancak hak ettiği potansiyeli ortaya koyamayarak kenarda kalmış bir ilçe. Bu anlamda birçok farklı alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İZTO ile hayata geçirdiğimiz bu proje Çiğli’mizin geleceğini planlama noktasında oldukça değerli. Bu çalışmada öncelikli bölge olarak Köyiçi Mahallemizi belirledik. Köyiçi Mahallesi ticaret unsurunu içerisinde barındıran, sosyal donatı olarak eksikleri bulunan bu etkenlerin yanı sıra vatandaşın da yoğun olarak dönüşüm talebinde bulunduğu bir bölge. Şubat ayında Belediye Meclisimizde Köyiçi Mahallesi’nin kaderini değiştirecek olan planlama ile ilgili ilk adımımızı attık. Bugün burada sunulan çalışma Köyiçi Mahallemize de etki edecek, dolayısıyla bu planlamalar, sadece plan olarak kalmayacak ve en kısa sürede hayata geçecek. Kentsel dönüşüm çalışmaları ve kentlerin gelişmesi İzmir ölçeğinde ele alınması gereken süreçler. Çiğli Belediyesi olarak bu anlamda öncü rol oynamak istiyoruz. Yaptığımız çalışmalarla Çiğli’yi üç boyutlu olarak modelledik” ifadelerini kullandı.

“Kentleri dönüştürmenin yolu kadınları güçlendirmekten geçiyor”
Kentsel dönüşüm çalışmalarını kadın dostu bir perspektifle hayata geçirmeyi hedeflediklerini ifade eden Gümrükçü, “Kadınlar bizim için önemli. Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimi için aslında bir kadın devrimi diyebiliriz. Bir kenti dönüştürmeye o kentteki kadınları güçlendirerek başlamanın doğru olduğuna inanıyorum. Çiğli Belediyesi olarak 2019 yılından itibaren bu noktada ciddi çalışmalar sürdürüyoruz. Belediyemiz yüzde 45 oranında kadın başkan yardımcılarımız tarafından temsil ediliyor. Çiğli’yi kadın dostu, kadının güçlü olduğu bir kent haline getirmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bu çalışmalar kadına yönelik şiddeti engelleme noktasında da bize katkı sağlayacaktır. Bu projenin yanı sıra 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde 4 katlı bir binayı kadın belediyesi olarak düzenledik. Tam donanımlı Kadın Yaşam Merkezimizde talepte bulunan kadınlara hukuksal, psikolojik ve sosyolojik destekler içeren çalışanlarımız ile kadınların toplumsal yaşantıda güçlü olmasını sağlayacağız. Kurslarımız ile de kadın ve çocuklarımızın eğitim almasını ve kadınlarımızın o eğitimler sayesinde istihdama katılmasını destekleyeceğiz” dedi.

"Örnek bir planlama yapıldı"
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, kadına şiddetle mücadelede alınabilecek her önleme, oda olarak destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Bir toplumun gelişmişlik düzeyinin, kadına verdiği değerle ölçülebileceğini aktaran Özgener, şöyle dedi:

"Bundan 6 ay önce kadına yönelik şiddetle mücadele edebilmek ve kadın istihdamının artmasına destek olmak amacıyla Çiğli Belediyesi ile protokol imzaladık. Amacımız kentin planlanmasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkı koymak ve kadının günlük yaşamını kolaylaştırmaktı. Kadının kent yoksunluğu yaşamaması, kentin her alanında güvenlik endişesi taşımadan bulunabilmesi için örnek bir planlama yapıldı."

Proje kapsamında yeni mezun 5 kadın şehir plancısının Çiğli Belediyesi bünyesinde çalıştığını belirten Özgener, "Mevcut duruma bakıldı, sorunlar tespit edildi, çözüm önerileri geliştirildi. Kadının güvenli bir şekilde yaşayabilmesi, ekonomik hayatın içine katılabilmesi için örnek bir planlama modeli geliştirildi. Gerçekten büyük emek verilen her kaldırımın ölçüldüğü, park mobilyalarının, binaların kör cephelerinin incelendiği ve paftalara döküldüğü başarılı bir çalışma oldu." ifadelerini kullandı.

52 hektarlık mahallede çalışıldı
Çalışmaları anlatan proje yürütücüsü Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Şehircilik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mercan Efe Güney, projenin 52 hektarlık Köyiçi Mahallesi'ni kapsadığını ifade etti.

Güney, Köyiçi Mahallesi'nin sosyal yapısı itibarıyla "çeşitlilik gösteren" bir alan olduğu için seçildiğini belirtti.

Mahalle planlamasını erişilebilirlik, güvenlik, yeşil alan, sosyal altyapı alanları ve kent yoksunluğu kriterleri yönünden incelediklerini kaydeden Güney, "Sokak sokak kriterlerimize göre değerlendirme yaptık. Sokakların kendine özgü sorunlarını ele aldık. Değerlendirmelerin sonucunda da yine sokak sokak önerilerde bulunduk." diye konuştu.

Güney, projenin tüm kentlerde uygulanabilmesi için bir model geliştirmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

 
Uyarılar paket yerine sigara üzerine yazılacak
 
Özel Harekat Müdürlüğünde patlama: 2 polis şehit
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
22 Mart 2022 Salı 15:33

Çiğli belediyesi hiç çalışmıyor. Süperlüks sitelerin önündeki parke taşlar perişan. Yeni yapılan tal yollar yamuk yumuk. Var olan ağaçları yan tarafa dikeceklerine söküyorlar, yeşil diye birşey yok. Beton yola kürekle kamyondan beton atıp tesviye yapmadan gidiyorlar ve yerden yüksekliği 20-25 cm beton dökülmüş vaziyette yol çukurları kapatılmaya çalışılmış. Dağ mahallesinin ara sokakları savaştaki ukraynanın yollarından beter. Egekent semtine giriş bulvarının bir şeridi tamamen parklarla kapalı. Çiğli'nin en büyük semtine giriş çıkış yapılamıyor. Toplu ulaşım yok. Egekent'in otobüsleri konağa giderdi. Şimdi çiğli aktarmaya o da yarım saatte bir. Emniyet ve trafik kontrolü yok. B.Çiğli alt geçidi yan yollar tek şerit ve yol kenarına esnaf dükkanlarından biri park etse trafik kilit. Çiğli bökge hastanesine acil hasta nasıl geçecek bu yoldan? Yan yol girişlerinin önü anadolu caddesi menemen dolmuş durağı olmuş yolu kapatıyorlar. Çiğli ne zaman doğru düzgün ilçe olacak? Bu belediye ne iş yapar Allahaşkına? Bilen varsa çıksın açıklasın.

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soyer, ‘2023 hedefimizi aştık’ dedi... Lider İzmir'den bir tesis daha!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa Ulucak Atıksu Arıtma Tesisi’ni ...
Ediz Hun Karşıyakalılarla buluştu... 'İzmir çok medeni bir kent'
Karşıyaka Belediyesi tarafından 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası dolayısıyla ...
Narlıdere'de bahara merhaba konseri
Narlıdere Belediyesi Türk Müziği Korosu, 25. kuruluş yıl dönümünü ‘Bahara ...
 
Alaçatı Ot Festivali’nde gündem iklim krizi
11. Alaçatı Ot Festivali sağlıklı ve doğal kaynakları korunmuş bir dünya ...
Alaçatı Ot Festivali’nde 'Zeytin’e saygı'
Çeşme Belediyesi tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen, “Otların Rüzgârlı ...
Dostları Aşık Veysel'i unutmadı
Aydın Büyükşehir Belediyesi ile Altı Nokta Körler Derneği iş birliği ile ...
 
Başkan Sandal’dan CHP ilçeye ziyaret: Omuz omuza olacağız!
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, belediye meclis üyeleri ve partililer ...
Başkan Soyer'den Sivaslılara ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege Bölgesi Sivas Dernekleri ...
Bayraklılı sporculardan büyük başarı
Bayraklı Belediyesi, İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yükselen trend; Ucuzluk
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İş ahlakı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva