HABERLER>POLİTİKA
7 Haziran 2022 Salı - 11:46

CHP'li vekilden çarpıcı İYTE çıkışı: Aranan kriter insan aklıyla alay ediyor!

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ndeki kişiye özel kadro ilanı açıldığını ifade ederek, konuyu TBMM'nin gündemine taşıdı.

CHP li vekilden çarpıcı İYTE çıkışı: Aranan kriter insan aklıyla alay ediyor!

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ndeki kişiye özel kadro ilanı” iddiasını Meclis gündemine taşıdı.

CHP Milletvekili Av. Kılıç, konuyla ilgili hazırladığı yazılı soru önergesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sundu.

“BİLİM YUVALARIMIZ AK PARTİ’NİN LİYAKATSİZ KADROLARIYLA DOLDU”
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, AK Parti iktidarları döneminde kişiye özel, firmaya özel çıkan ihale şartnamelerinin yanı sıra üniversitelerde kişiye özel kadro ilanlarının da arttığını; liyakatsiz, dost veya akraba ilişkileri kullanılarak kişilerin bu kadrolara yerleştirildiğini belirtti. 9 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle 12 Haziran 2018 tarihli ve 30449 sayılı Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’ne yeni bir madde eklendiğini belirten TBMM Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buna göre, ilana başvuru koşulu olarak adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacağı gibi ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilememesi hüküm altına alınmıştır. Ancak bu yönetmelik değişikliğine rağmen uygulamada görüyoruz ki ‘aynı tas aynı hamam’ devam ediyor. Yükseköğretim Kurulu böyle bir karar almasına karşın, bilimsel eğitimin kalesi üniversitelerimizde liyakatten eser kalmadığını görmekteyiz. Liyakat her alanda önemlidir ancak eğitim alanındadaha da önemlidir. Bu alanda hata yapma lüksümüz yoktur. Ancak üzülerek söylüyorum ki AKP iktidarı dönemindeüniversitelerimiz maalesef rektörlerin, dekanların işsiz akrabalarına iş yaratma kurumu haline getirilmiştir. Bugün dünyanın en iyi üniversiteleri arasında ülkemizden üniversite yer almıyorsa bunun sorumlusu AKP iktidarı ve liyakatsiz kadrolarıdır.”

“İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ REKTÖRLÜĞÜ İNSANLARIN AKLIYLA ALAY EDİYOR”
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, 2019 yılında da benzer bir şekilde gündeme gelen İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörlüğü’nünverdiği bir akademik ilanla, yine birilerinin kayrıldığı, ahbap çavuş ilişkisiyle atamalar yapıldığı şüphesini uyandırdığını kaydetti.

Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım bölümü için verilen akademik ilanda; “Radyo, Televizyon ve Sinema ve/veya Medya ve İletişim alanında lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birine, Sinema veya İletişim bilim alanlarından doçent unvanına sahip olmak.” kriterlerinden birini aramanın, kişiye özel verilen ilanın itirafı olduğunu vurgulayan Av. Sevda Erdan Kılıç, “Böyle bir kriter aramak insan aklıyla alay etmektir. YÖK’ün ve sorumlu kurumların derhal bu konuya el atması, 30449 sayılı Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’ne riayet edilmesi gerekmektedir. Kadro talep ve beklentileri, Anayasa ve yasalarımızda bulunan liyakat ve eşitlik ilkesine göre karşılanmalıdır.” dedi.

“UZUN YILLAR KADROLARINA ATANAMAYAN AKADEMİSYEN SAYISI ARTTI”
TBMM Divan Üyesi Av. Kılıç, açıklamasını şöyle tamamladı:

“AKP saflarında yer almayan, rektör veya üniversite yönetimiyle arası iyi olmayan akademisyenler doktor, doçent ve profesörlük unvanlarını hak etmiş olsa bile uzun yıllar kadrolarına atanamamaktadır. Bu akademisyenler maaş ve özlük haklarına ilişkin büyük kayıplar yaşamanın yanı sıra, bilimsel araştırmalarının da önüne engeller konulmaktadır. Üniversiteye; hak edeni değil de rektör, rektör yardımcısı, dekan veya bir siyasi yakınını akademisyen olarak alırsan o ortamda ne iş barışı olur ne de genç akademisyenlerin geleceğe dair bir umudu olur. Liyakatin olmadığı yerde bilim gelişmez,bilim gelişmezse ülke gelişmez. Üniversiteler ülkelerin lokomotifidir. Onlar ne kadar güçlü ve özgür ise ülke de o kadar güçlüdür. Yapılması gereken; akademisyenlere fırsat eşitliği içerisinde rekabet edecek ortamı yaratmak ve bilimsel gelişmelerin önünü açmaktır.”

 
Satürn retrosu: Telafi zamanı
 
Maymun çiçeği vakaları bir haftada üçe katlandı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ksk 7 Haziran 2022 Salı 16:17

Haddizatında rektör de yıllardır İYTE de olan birisi nasıl içine sindirebiliyor anlamış değilim..

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anket şirketlerine tepki: Ayağımızın altına paspastır
Partisinin grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Bahçeli anket ...
6’lı masanın adayı için mesaj verdi: Kemal Bey neden olmasın?
6’lı masanın adayı için mesaj verdi: Kemal Bey neden olmasın?
Metin ÖNEY yazdı... Hep aynı hikaye!
Metin ÖNEY yazdı... Hep aynı hikaye!
 
Cumhurbaşkanı İzmir'e geliyor!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Haziran Perşembe günü Efes 2022 ...
Bakan Koca: Hukukun gücü yanımızda
Bakan Koca, İstanbul'da doktora bıçaklı saldırıda bulunan temizlik personelinin ...
İtalya Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Türkiye'nin Roma Büyükelçiliğinin ...
 
CHP Milletvekilleri Atila Sertel ve Özkan Yalım, Banaz'ı ziyaret etti
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ve CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, ...
Ek göstergelerde 600 puan artışı açıklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası 3600 ek göstergenin ayrıntılarını ...
Tanju Özcan'ın silahına el konuldu
Bolu Belediye Meclisi Üyesi AK Parti'li Hacer Çınar, belediye meclisi ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva