HABERLER>POLİTİKA
12 Nisan 2021 Pazartesi - 08:54

CHP'li Sındır'dan tarım çıkışı: Çiftçi tefeci girdabında!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edilen 18 Maddelik Torba Yasa hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, çiftçinin borçlarının tefeci faizi ile yapılandırıldığı, yapılandırmanın üreticilerin sadece yüzde birini kapsadığını ve çiftçilerin toplam kredi borcunun da binde 5’inin yapılandırıldığını söyledi.

CHP li Sındır dan tarım çıkışı: Çiftçi tefeci girdabında!

Söz konusu düzenlemenin kredi borcu ve faizleri altında ezilen ve yok olmaya terkedilen Türk çiftçisinin en fazla yüzde birini kapsadığını söyleyen Sındır, "çiftçilerimizin toplam kredi borcunun da en fazla binde 5’i yapılandırılıyor. Ve söz konusu yapılandırmanın da yüzde 30’u peşin ödenmek şartıyla ve yüzde 6’sını devlet üstlenecek olsa da yüzde 18 gibi çok yüksek bir faizle, neredeyse tefeci faiziyle bu işlem yapılıyor. Tek adam hükümetinin yanlış tarım politikaları nedeniyle bu gidişle yakında borcunu yapılandıracak bir çiftçi bile bulamayacağını söyledi.

“ÜRETİCİMİZİN TOPLAM BORCU 200 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI”
Sözlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP grup toplantısında enflasyon üzerine yaptığı konuşmayı hatırlatarak başlayan Sındır, “Bir tarafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın enflasyonu tek haneli rakamlara indireceğiz açıklamaları, diğer tarafta neredeyse yüzde 20'lere varan faiz ile yapılandırma. İktidar akıl tutulması yaşıyor. Çiftçimizin 2021 yılı Şubat ayı itibarıyla sadece kamu ve özel bankalara olan borcu toplam 134 milyar 892 milyon. Bunun 96 milyar 657 milyonu kamu, 38 milyar 285 milyonu özel bankalara borç olarak görünüyor. Bugüne kadar verdiğimiz yazılı ve sözlü önergelerimizle bir türlü öğrenemediğimiz Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarının ise bugün Komisyona bilgi veren yetkililerinden öğrendiğimiz kadarıyla 9,2 milyar lira. Yani üreticimizin kayıtlara geçmiş toplam kredi borcunun 144 milyar lira olduğu anlaşılıyor. Borcunu takla attırarak hayatını idame ettirmeye çalışan çiftçilerimizin, aracılara, tüccarlara ve hatta tefecilere çok yüksek faizlerle olan kayıt dışı borçlarını da sayarsak bu borcun 200 milyar TL’ye yaklaştığı düşünülebilir. AKP’nin yanlış tarım politikaları yüzünden üreticimiz mutsuz ve borç yükü sarmalı altında yoksulluğa, açlığa ve sefalete terk edilmiş durumda. Sırça köşklerinden çıkmayan iktidar sahipleri, üreticilerimizin toprağını boş bıraktığının farkında bile değil. Torba kanunda üretici borçlarına yapılandırma yüzde 18 faizle, devlet bunun yüzde 6'sını üstleniyor. İktidar böyle devam ederse memlekette çiftçi kalmayacak” dedi.

“DÜZENLEME; ÇİFTÇİLERİN YÜZDE 1’İNİ, BORCUN BİNDE 5’İNİ KAPSIYOR”
Söz konusu düzenlemede, çok yüksek faiz uygulamasının yanı sıra, sadece Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlar içerisinde takibe alınmış olanların kapsama alındığını belirten Sındır, “Tarım Kredi Kooperatiflerinin toplam ortak sayısı yaklaşık 806 bin çiftçi ve TKK’ya olan toplam çiftçi borcu ise yaklaşık 9.2 milyar lira civarında. Ancak söz konusu torba kanun ile getirilen düzenlemede sadece ‘tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılan borçlular’ kapsam içerisine alınıyor ve bu durumdaki çiftçi sayısı ise sadece 21 bin 186 kişi, yani TKK ortaklarının en fazla yüzde 2.6’sı. Ülkemizdeki ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısının toplamda yaklaşık 1.8 milyon olduğunu düşünürsek, düzenleme kapsamına giren çiftçi sayısı ülkedeki tüm çiftçilerimizin en fazla yüzde 1.2’sini teşkil ediyor. Aynı şekilde düzenleme kapsamına giren toplam çiftçi borcu ise sadece 900 milyon lira, yani TKK’ya olan toplam borçların yüzde 10’u dahi değil. Aynı şekilde ülkemizdeki tarımsal üreticilerimizin kamu ve özel bankalara, TKK’ya, tüccarlara, tefecilere ve aracılara olan, kayıtlı veya kayıt dışı, kredi borçlarının, toplamda 200 milyar lira olduğunu düşünürsek sözde yapılandırma düzenlemesi kapsamındaki borç miktarının toplam borcun binde 5’ini dahi bulmadığı görülecektir. Böylesi bir düzenleme olsa olsa kamuoyunda ‘hükümet çiftçisini düşünüyor’ algısı yaratma çabasından ve toplumu kandırmaktan başka bir şey olamaz. Ancak buna artık ne efendimiz çiftçilerimiz ne de halkımız inanır” dedi.

“BORÇ YÜKÜ BİRİKTİKÇE BİRİKİYOR”
Çiftçilerin kredi sarmalında kaybolduğunu ve iflasa sürüklendiklerini belirten Sındır, “Türkiye’de sayenizde bugün bankada üç kuruş ta olsa birikmiş sermayesi olan üretici, çiftçi hiç yok. Çiftçinin parasının olmamasını bırakın, kredi üstüne kredi alıyor; bir bankadan aldığı krediyi başka bankadan aldığı kredi ile takla attırıyor. Bankalardan bulamazsa üretimini sürdürebilmek ve hayatta kalabilmek uğruna aracılara, tüccara ve tefecilere çok yüksek faizlerle ve rehinlerle katlanarak borçlanıyor. Çiftçimiz, kredi borç yükü sarmalı ve girdi maliyelerinin yüksekliği nedeniyle de sürekli daha çok ve yeni ek kredilere ihtiyaç duyuyor. Yani borç yükü katlanarak büyüyor. Getirilen bu düzenleme ile üreticinin biraz rahatlayacağını, nefes alacağını ve üretimine mutlu mesut devam edeceğini düşünmek hayalden de öte büyük bir yalan olur. Bu yapılandırma, çiftçimizin yaralarına pansuman dahi olamaz, aksine yüzde 18 gibi, tefeci faizi denebilecek düzeyde, çok yüksek bir faiz ile üreticinin sırtına daha da büyük bir yük oluyor, çiftçiyi daha da yoksullaştırıyor. Çiftçinin borcunun yapılandırılmasını bırakın, bu düzenleme ile aslında çiftçinin sırtından tefeci faiziyle, zenginleşme derdine düşüldüğü ortada." dedi.

“YÜKSEK FAİZ ORANI İLE DEĞİL, SIFIR FAİZLE YAPILANDIRIN”
Üretimin önünü açacak önlemler alınmasının hayati önemde olduğunu ifade eden Sındır, sözlerini şöyle sonlandırdı: “gıda arzında sorunlar yaşanmaması için çiftçiyi rahatlatacak, üretimin önünü açacak önlemler alınması gerekirken biz yüksek faiz ile yapılandırmayı konuşuyoruz. Israrla altını çizerek söylüyorum; bir ayrım yapmadan, çiftçinin sadece Tarım Kredi Kooperatiflerine değil aynı zamanda kamu ve özel bankalara olan kredi borçlarının tamamını kapsayan ve toplam faiz yükünün tamamını sıfırlayan ve sıfır faiz ile ve uzun vadeli geri ödeme ile yapılandırın. Zaten çiftçiye borcunuz var. Tarım Kanunu'nun 21'inci maddesi uyarınca ödenmesi gereken desteklemenin ödenmemiş olması nedeniyle en az toplam kredi borcu kadar çiftçiye borcunuz var, onu da faizi sıfırlayarak karşılamış olursunuz. Üreticinin de önü açılır, toprağıyla ve hayvanlarıyla barışır, iyi ki devletim var der ve üretimine devam eder.”

 
İzmir için sahur vakti: Ne zaman kalkılacak?
 
5 günlük hava raporu... İzmir'de bahar günleri
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş rıza 12 Nisan 2021 Pazartesi 12:31

Sayın SINDIR doğru ve gerçek tespitler bu ülkede insanlar farkında değiller ama bu gün iktidarda olanlar ile yerel seçimlerde iktidar olanlar arasında hiç bir fark yok belediyeler tarım alanında bir çok projeler yapılıyor hepsi üretime yönelik değil örnekleri çok izmir büyük şehir belediyesi tarım uygulama projesine mesleği ziraat mühendisliği ile ilgisi olmayan birileri atanıyor ayrıca bazı belediye başkanları çiftçiye yardım için yüksek bedel ödeyerek sebze tohumları alınıyor emek ve masraflar yapılarak fideleri yetiştirip çiftçiye ve üreticiye dağıtılıyor sonuç sıfır fideler uyduruk tohum olduğu için ürün alınmadığı zaman kayıbı olarak zarar görüyorlar lütfen üretici ve çiftçilere göstermelik yardımlar yerine ayakları yere basan projelendirme ve yapılmalıdır yoksa hepsi boş...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'den belediyelere Ramazan talimatı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı üzerine, Yerel Yönetimlerden ...
Dağ'dan CHP Lideri'ne adaylık çağrısı: Cesaretinin olduğunu düşünmüyorum
2023 yılında gerçeklemesi beklenen Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhuriyet ...
Manisa ekibi şampiyon olup 1.Lig'e yükseldi!
Manisa FK Misli.com 2. Lig Beyaz Grup'ta bitime 5 hafta kala şampiyon ...
 
CHP'li Sertel'den Karslı üreticiye İzmir örneği
Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden birisi olan Kars, 80 ilin ...
Askeri hastaneler yeniden mi açılıyor?
Asker hastanelerinin yeniden açılacağı gündeme geldi, CHP İzmir Milletvekili ...
CHP'li Kılıç İzmirli hemşireleri meclis gündemine taşıdı
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ...
 
DSP Genel Başkan Yardımcısı Karakülçe: Tek çare, yerli aşıyı üretmek
Türkiye'nin yerli covid 19 aşısını üç ay önce üretmiş olması gerektiğini ...
AK Partili eski milletvekili hayatını kaybetti
Kastamonu'da eski milletvekili ve avukat Mehdi Keskin, otomobilinde geçirdiği ...
Emine Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı'nın eşini ağırladı
Emine Erdoğan, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey (YDSK) ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva