HABERLER>POLİTİKA
11 Nisan 2021 Pazar - 10:06

DSP Genel Başkan Yardımcısı Karakülçe: Tek çare, yerli aşıyı üretmek

Türkiye'nin yerli covid 19 aşısını üç ay önce üretmiş olması gerektiğini belirten Selçuk Karakülçe, "Hükümet, bu süreci çok kötü yönetti. Sağlık ve Tarım bakanlıklarının aşı üretme kabiliyetine sahip birimleri, tek çatı altında buluşmalı ve yerli aşıyı bir an önce üretmeli. Yerli aşıda daha 1. Faz'ı tamamlayabildik. Pendik, Etlik ve Bornova Veteriner Kontrol Merkezleri ve Şap Enstitüsü de bu sürece dahil edilmelidir" açıklamasında bulundu.

DSP Genel Başkan Yardımcısı Karakülçe: Tek çare, yerli aşıyı üretmek

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Koronavirüs salgınının ülkemize girmesinden kısa bir süre sonra gündeme gelen yerli aşı konusunda yeterince ilerlemenin olmaması, Demokratik Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe tarafından sert bir dille eleştirildi. Hükümetin ve Sağlık Bakanlığı'nın pandemi ve aşı sürecini iyi yönetmediğini öne süren Karakülçe, koronavirüsten kurtulmanın tek yolunun dükkanları kapatmak, insanları evlerine hapsetmek değil, yerli aşıyı bir an önce üretip toplumsal bağışıklığı sağlamak olduğunu söyledi.

VETERİNER HEKİMLERE DE GÖREV VERİLMELİ

Veteriner hekim olan Selçuk Karakülçe, Türkiye'de, kuduz aşısının üretilmesinden sonra "Bakteriyolojihane" kurulduğunu ve bu kurumda çok sayıda aşı üretildiğini hatırlattı. Karakülçe, "O günlerden bugünlere, bakteriyolojinin veterinerlik ilişkisi devam ediyor. Veteriner hekimlerimiz, 120 yıllık birikime sahiptir. Bu tecrübe ışığında veteriner hekimlerimiz, yerli aşıyı bulma sürecinde görev almaya hazırdır" ifadesini kullandı. DSP Genel Başkan Yardımcısı Karakülçe, şu değerlendirmelerde bulundu:

1. FAZ ÇALIŞMASI DAHA YENİ BİTİRİLDİ

"Ülkemizdeki yerli aşı çalışmalarında hayvan deneyleri, yani  Faz I bitmiş, Faz II'ye geçiş durumundayız. Faz I, bakanlığın onayını bekliyor. Hükümetin yapamadıklarını nasıl eleştiriyorsak, doğru yaptıklarını da takdir etmesini bilen bir partiyiz. Mesela Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendi başkanlığının koordinesinde aşı üretim çalışmalarının yapılmasını takdirle karşılıyoruz. Fakat bugüne kadar aşının üretilmemiş olmasını da eleştirmek durumundayız. Oysa bizim bu aşıyı üç ay önce bulmuş olmamız gerekirdi. Bugün yapılanların daha fazlasını yapabilmek için, dünyadaki örneklere bakmalıyız. Örneğin ABD'deki Hastalıkları Koruma Kontrol Merkezi (CDC) gibi merkezleri oluşturmak ve ulusal sağlık kurumlarını tek sağlık yapısının çatısı altında buluşturmak lazım. Sağlık ve Tarım bakanlıklarının bünyelerinde bulunan ve aşı yapma konusunda hizmet verebilecek birimlerinin birleştirilmesi önem arzediyor. O çatı altında, veteriner hekimlerimiz de olmalıdır."

İKİ BAKANLIĞIN BİRİMLERİ BİRLEŞTİRİLMELİ

Bu konuda Pendik, Etlik ve Bornova Veteriner Kontrol Merkezleri'nin gerek Avrupa, gerekse dünya çapında başarılara imza attığına dikkat çeken DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu merkezler, belki hükümet yetkililerinin bile bilmediği yapılardır. Ayrıca Şap Enstitüsü de aşı yapma konusunda yeterli bir enstitüdür. Aynı çatı altında buluşma konusu kısa zamanda organize edilip gerçekleştirilmeli, altyapılar güçlendirilmelidir. Salgının nereye evrileceği bilinmiyor, koronavirüs sürekli mutasyona uğruyor. Aşı, stratejik bir üründür. Salgından kurtulmamızın tek çaresi, insanları evlerine hapsetmek, işyerlerini kapatmak değil, bir an önce yerli aşıyı üretip uygulayarak toplumsal bağışıklığı sağlamaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuya el koydu. Bu olumlu bir gelişmedir. Yerli aşıyı acilen üretmek zorundayız. Tekrar ifade etmek gerekirse, bu süreçte veteriner hekimlere büyük görev düşüyor. Aşı çalışmalarının başında, çoğu noktada veteriner hekimler bulunuyor. Yeni oluşturulacak çatı kuruluş, aşıyı bulmada yetkilendirilmeli ve hemen harekete geçilmeli. Çok canlarımızı yitirdik. Artık daha fazla canımızı yitirmeyelim."

 
Ramazan öncesi hurma satışları arttı
 
Ramazan'da tam kapanma olacak mı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili eski milletvekili hayatını kaybetti
Kastamonu'da eski milletvekili ve avukat Mehdi Keskin, otomobilinde geçirdiği ...
Emine Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı'nın eşini ağırladı
Emine Erdoğan, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey (YDSK) ...
Şentop'tan emekli amirallere 'Fevzi Çakmak' cevabı
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "O (Mareşal Fevzi Paşa) ancak emekli olduktan ...
 
Kritik hamle: Mısır'la üst düzey temas!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ...
İstanbul Sözleşmesi için İzmir'den hukuksal mücadele!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı, İstanbul Sözleşmesi' nden ...
Beko: MEB ve Diyanet’te engelli memur açığı neden çok?
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, engelli memur atamalarının yetersizliğini ...
 
'2023' mesajı: Ortak görüş olursa aday olurum
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Her aday ayrı mı çıkarmak isteyecek ...
CHP il başkan yardımcısı koronaya yenildi
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Başkan Yardımcısı Kemal Gülhan'ın ...
'Asbestli gemi' tartışmaları büyüyor! TMMOB'dan Aliağa'ya 'Gaziemir' örneği
Aliağa'da gerçekleştirilen gemi sökümü için düzenlenen basın toplantısında ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva