HABERLER>POLİTİKA
14 Kasım 2019 Perşembe - 11:22

CHP'li Sındır'dan sağlık sistemi eleştirisi

Sağlık Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan, komisyon üyesi İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Türkiye’deki sağlık sistemiyle hastanelerin şirket haline geldiğini, hastaların müşteri olduğunu, sağlık çalışanlarının da köleleştiğini ifade etti.

CHP li Sındır dan sağlık sistemi eleştirisi

Komisyonu'nda tespitlerine başlamadan önce Sağlık Bakanı’na, iktidar Milletvekillerine ve bakanlık bürokratlarına soru sorarak sözlerine başlayan Sındır, “yakın zaman içerisinde ‘sayın vekilim, sayın genel müdürüm, sayın başkanım, şu hastanede bana bir oda ayarlar mısın? Oda yok. Yoğun bakımda yer yok, yatak yok. Bir yatak ayarlar mısın?’ diye kaç telefon aldınız? Ya da bana bu soruları soran olmadı diyen bir kişi var mı? AK Partili arkadaşlarımız ‘Hastane sayımız şu kadar, yatak sayımız bu kadar. Hastalarımız 5 yıldızlı hastanelerde, yataklarda bakılıyor’ diyor. Sağlık sektörüne at gözlükleriyle bakmaktan vazgeçin” dedi.

“ELBİRLİĞİYLE ÇÖKERTTİNİZ!”

Türkiye’nin sağlık alanında OECD ülkeleri arasında çok geride kaldığını ifade ederek sözlerine devam eden Sındır, “OECD ülkeleri içerisinde biz neredeyiz diye merak eden oldu mu? Bakın, 10 bin kişiye düşen yatak sayısı Türkiye'de 28,3; OECD üyesi ülkeler ortalaması 47, neredeyse 2 katı. İktidar bu sayıyı 2020 hedefimiz de 29,2'ye çıkarmış. Ülkemizde 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 187, OECD ortalaması ise 340, yani yine 2 katı. İktidar buradaki 2020 yılı hedefini de 187'den 210'a çıkarmış. Devam ediyorum 100 bin kişiye hemşire, ebe sayısı ülkemizde 301, OECD ortalaması 900, bu sefer tablo daha da kötü, 3 katı. Bu alanda da iktidar 2020 hedefi olarak, bunu 24 daha artıralım, 301'i 325 yapalım demiş. Tablo bu kadar acı. OECD, Türkiye'den daha gelişmiş değil. Yani G20’den falan bahsetmiyor, gelişmiş ülkelerden örnekler vermiyoruz. Sağlık alanında, süslü ve afili cümlelerle yaptığınız açıklamalar Türkiye’nin sağlık alanında içinde bulunduğu durumu örtmez, örtemez. Sürekli ‘2002'de durum şöyleydi de 2019'da buraya geldik’ diyorsunuz ya, işin aslını ben size söyleyeyim; 2002'de hastane sayısı 774'müş, 2019'da geldiğimiz rakam 928. Kendinizi kandırmaktan vazgeçin, Türkiye’de sağlık sistemini elbirliğiyle çökerttiniz. Baba oğluna bir bağ bağışlamış, oğul babaya bir salkım üzüm vermemiş. 17 yıldır bu millet size iktidar verdi. Siz ise yurttaşlarımızın çığlıklarını duymuyor, eksiklerine çözüm olmuyor, sıkıntılarına çareler üretmiyorsunuz” dedi.

“PERFORMANSA DAYALI SAĞLIK HİZMETİNDEN DERHAL VAZGEÇİLMELİ”

Sözlerini şehir hastanelerinin Türkiye’nin sağlık alanında yaşadığı sıkıntıları çözmek için yapılmadığını ifade ederek bitiren Sındır, “Hastaneler AVM gibi olunca hasta beklentileri de buna göre tabii ki artıyor, halkın ihtiyacı yandaşa peşkeş çekiliyor. Hastaneler otel işletmeciliği zihniyetiyle yönetiliyor. Devletin parasının yirmi beş yıllığına ipotek altına alınmasının somut bir uygulamasıdır şehir hastaneleri. Şehir Hastaneleri’nin yap-kirala-devret modelinin sözleşmelerini göremiyoruz ve bu sözleşmelerin karanlık bir kuyu olduğunu sürekli dile getiriyoruz. Sözleşmeyi gizleyerek kamu zararını mı örtüyorsunuz? Bilemiyoruz. Bakın bu sistemle hastaneler şirket haline geliyor, hastalar müşteri, sağlık çalışanları da köleleşiyor. Ortalama sekiz saat çalışan bir uzman, pratisyen, asistan bir hekimin mesai süresi zarfında, 1 Kasım 2019 tarihinden itibaren alınan bir karar uyarınca hiç durmadan aralıksız 72 hastaya bakması bekleniyor. Sekiz saati 72 hastaya bölerseniz, arada bir dakikalık da boşluk verirseniz, beş dakikada bir hasta bakacak hekim. Verimlilik mi bu? Yani performansa dayalı sistem bu mu? Buradan ne hasta tedavi olur ne de hekim sağlıklı bir iş yapar. Dolayısıyla kamu hastanelerinde hekimden - hemşireye, teknikerden - taşerona çalışan işçilere kadar tüm emek süreçleri ve hizmet sunumu kar - zarar hesaplarına ve müşteri memnuniyetine göre örgütleniyor. Niteliğe göre değil, niceliğe önem veren, mesleki değerleri ve evrensel tıp etiğinin ilkelerini yıpratan bu performansa dayalı sağlık hizmeti sunumundan derhal vazgeçilmeli” dedi.

 
Büyükşehir’den 17 milyon TL’lik satış!
 
Karşıyaka'ya Altay desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Kılıç: Kurul kararı İnsan Hakları Başkanı için çiğnendi
CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, Sayıştay’ın ...
'Milletvekillerini toplayın' talimatı!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'ye giderken uçaktan Numan Kurtulmuş'u ...
Kritik zirve sonrası iki liderden açıklamalar
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray'da bir araya ...
 
CHP İzmir'den iki flaş karar: O mahallede seçimler geçerli sayıldı!
CHP İzmir İl Yönetim Kurulu, Bornova'nın kritik mahallelerinden olan Kazım ...
'DEAŞ'ın önemli bir ismini yakaladık'
İçişleri Bakanı Soylu, Suriye'de düzenlenen operasyonda DAEŞ'in önemli ...
AK Partili Kırkpınar: Dindar nesil birilerini rahatsız etti!
AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, din ve din eğitimine karşı ...
 
'Ege Uygarlıkları Müzesi rafa kaldırıldı' iddiasına Bakanlık'tan yanıt!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, 2017 yılında ...
MHP’li Osmanağaoğlu üniversitelere destek istedi
MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül ...
MHP’li Başkan Şahin: Genel merkez ‘dur’ diyene kadar devam edeceğim!
MHP İzmir İl Başkanlığı görevindeki birinci dönemini sürdüren Veysel Şahin, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva