HABERLER>POLİTİKA
29 Ocak 2021 Cuma - 11:22

CHP'li Serter'den iktidara Ankara-İzmir YHT hattı sorusu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Bedri Serter, 2021 Merkezi Yönetim Bütçe görüşmeleri sırasında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bütçesi üzerine yaptığı konuşmada değindiği Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı projesinin yeniden ihalesi yapılması üzerine iktidara yüklendi ve yeni ihale bedeli üzerinden de iktidara sert eleştirilerde bulundu. Serter, çöpe giden halkın 8.2 milyar TL’sinin hesabını sorarken, yeniden yapılan ihalenin karayollarından sonra sıranın demiryolları ile de yandaş zengin etmeye geldiğini gösterdiğini söyledi.

CHP li Serter den iktidara Ankara-İzmir YHT hattı sorusu

Serter, geçen hafta açıklanan yatırım programında da 2007 yılında başlaması planlanan ancak 2020 yılında ancak ufak adımlar atılabilen hızlı tren hattı projesinin ilk günden bu yana takipçisi olduğunun altını çizdi. 2013 yılında, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın ilk imzayı attığını ve ihaleyi o dönemde 5 firmanın olduğu bir konsorsiyumun kazandığını hatırlatarak 7 yıldır projeye dair gözle görülür bir gelişme kaydedilmediği gibi 2021 yatırım programında projenin yeniden ele alındığının görüldüğünü belirtti.

Proje tutarı 3 Milyar TL’den 21 milyar TL’ye çıktı

Serter, konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: “2007 yılından bu yana yılan hikayesine dönen bir konu Ankara-İzmir hızlı tren hattı projesi, 2007-2013 arasını içeren 9.Kalkınma Programı içerisinde de yer alıyordu. Bu dönem için Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-İzmir hattı olarak planlanan ve plan içerisinde Eskişehir’in de yer aldığı proje tutarı 3.746.188 TL görünüyordu. O günden bu yana, projeye dair iktidarın sesi dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım zamanında çıktı ve 2013 yılında, 5 firmanın olduğu konsorsiyumla 3 yıl içinde projenin bitmesi şartıyla 4,5 milyar TL’ye el sıkışıldı. Konuyu takip ederken bu konudaki en önemli demokratik kitle örgütü olan ve işin uzmanı olan Jeoloji Mühendisleri Odası “Yol güzergahında çok sayıda obruk var, dikkatli olunup gerekli güçlendirme çalışmaları yapılmalı ya da güzergahta değişiklikler yapılmalı” demişti, ben de onlarla iletişim halindeyim. 7 yıl boyunca ciddi bir ilerleme görmediğimiz projenin en son Uşak şantiyesinden görüntüleri paylaşıldı, ortada ne bir elektrik hattı, ne ray ne de beton var! Ardından 2021 yatırım program geçtiğimiz hafta açıklandı ve bu yatırım programında bu hattın yeni proje tutarı 27.755.257.000 TL olduğu görüldü, üstelik bunun 23.218.082 TL’lik kısmı ise dış kredi olarak görünüyordu. Sonra öğrendik ki, bu ihale sessiz sedasız tekrar gerçekleştirilmiş ve bir zamanlar Milli Piyango özelleştirme ihalesine de talip olmuş olan ve Mersin Akkuyu Nükleer Santrali projesi ihalesini de kazanan ERG İnşaat firması tek başına bu ihaleyi kazanmış ve bedeli de 2.2 milyar avro, 21.5 milyar TL. Yatırım sözünün verilmesinin üzerinden geçen 13 yıl. Harcanan ve ortadan kaybolan o günden bugüne neredeyse 8.2 milyar TL ve bugün tekrar ortaya çıkan ihale bedeli 21.5 milyar TL. Bunlar halkın paraları, kimin kararıyla bu paraların verildiği, ihalelerin nasıl yapıldığı belirsiz ve ortada koca bir sıfır var! Karayollarından köşeyi bulan yandaş müteahhitler bitti sıra demiryollarına geldi!”

 
Ağrı Dağı yeniden tırmanışa açılıyor
 
Kemal ANADOL yazdı... Ekmek kuyruğu...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Bakan: Teknolojik üretime inanmamızı beklemeyin!
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ...
Saadet Partisi İzmir'den 'yerel yönetim' eleştirisi: CHP’li arkadaşlar bile rahatsız
Cumhuriyet Halk Partili (CHP) vatandaşların bile yerel yönetimlerden rahatsız ...
CHP'li Sındır: Şans oyunlarında şanssızlık artmış!
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Plan ve Bütçe Komisyonunda, ...
 
AK Partili Muçay’ın sözlerine CHP’li Özkan: CHP’nin olduğu yerde tek adam olmaz!
AK Parti Gaziemir İlçe Başkanı Muçay’ın sözlerine CHP Gaziemir Özkan’dan yanıt gecikmedi.
'Kurtulmuş Saadet Partisi'yle ittifak için görüştü'
Son günlerde Saadet Partisi'nin Cumhur İttifakı'na katılacağı söylenirken, ...
AK Partili Muçay’dan, Belediye Başkan’ı Arda’ya: Gaziemir’de tek adamcağız saltanatı
AK Parti Gaziemir İlçe Başkanı Serdar Muçay, Gaziemir Belediyesi’nde, ...
 
Gelecek Partisi İzmir'de büyük kriz! İki ilçe başkanı istifa etti
Gelecek Partisi’nin Aliağa ve Menemen ilçe başkanları, Genel Merkez tarafından ...
CHP İzmir'den amatör spor kulüpleri için seferberlik
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı, İzmir’de bulunan Amatör Spor ...
'3 aşı adayımız faz çalışmalarına başlayacak'
Yerli aşı çalışmalarına ilişkin bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 aşı ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva