HABERLER>POLİTİKA
12 Mayıs 2022 Perşembe - 09:25

CHP'li Polat'tan 'önlem' vurgusu: İnciri, üzümü değerinde satın!

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) ve ihracatçı birliklerine yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi hakkında TBMM komisyonunda konuşan CHP İzmir Milletvekili ve YDK üyesi Mahir Polat, Ege Bölgesi’nde yetişen incir, üzüm gibi Türkiye’nin alternatifsiz ürünlerini yurtdışına ihraç ederken o ürünün değerinde satışının gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

CHP li Polat tan  önlem  vurgusu: İnciri, üzümü değerinde satın!

EGEDESONSÖZ - Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM); Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu komisyon görüşmelerinde konuşan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Mahir Polat eleştirilerde bulundu.

EKONOMİMİZİN KRONİK PROBLEMLERİNİNDEN BİR TANESİ İHRACAT
İhracatçı birliklerinin İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine aktaracakları paylarla ilgili mutlaka İhracatçılar Birliğinin yedek akçelerinde para tutulması gerektiğini söyleyen Polat, "Çünkü ihracatçılar birliklerinin yapmak zorunda oldukları projeler var. Mesela yurt dışı pazarlar için gerekli analiz laboratuvarları gibi. Burada kendi ekonomik yapılarının güçlü tutulması gerekiyor. İhracatın artırılması gerekiyor, döviz kazandırıcı işlemlerin artırılması gerekiyor. Bizim ülkemizin ekonomisinin kronik problemlerinden bir tanesi ihracat. ‘İhracatta rekor kırıyoruz.’ Evet, bu ülkenin bir ferdi olarak ihracatta nitelikli bir rekorun kırılması benim açımdan gurur verici bir şey olurdu ama okumayı yanlış yapıyorsunuz. Okumayı düzgün yaparsanız burada bir rekordan bahsetmeniz mümkün değil. Şöyle ki: Dünyanın gelişmiş ülkelerinde ihracat/kilo rakamlarına baktığınız zaman 4 dolarlardan başlar, 2 dolarlara kadar iner. 2,5 dolar civarına Almanya, Çin Halk Cumhuriyeti 1,53 dolar. Birim kilo ihracatı, Türkiye Cumhuriyeti’nde geçen ay 1,30 dolar iken, rekor kırıldığı söylendiği dönemde, Nisan ayında- birim ihracat kilosunu 1,28 dolara satıyor. Bunun anlamı şu: Biz buradaki kaynaklarımızı ve emeğimizi yurt dışına çok ucuza satıyoruz" dedi.

EGE’DEKİ İNCİR VE ÜZÜMÜ DEĞERİNDE SATIN!
Türkiye’nin alternatifsiz ürünlerini ihraç ederken o ürünü değerinde satacak şekilde önlemler alınması gerektiğini söyleyen Polat, “Geçtiğimiz Nisan ile bu Nisan’ı karşılaştırdığımızda mücevherde yüzde 30 civarı artış, madencilik ürünlerinde yüzde 26.6... İhracatı geliştirmek istiyorsanız Türkiye’nin alternatifsiz ürünlerini değerinde satacak önlemler almak zorundayız. Mesela bu ülkenin alternatifsiz tarım ürünlerinden bir tanesi fındık ve fındık ürünleri... Bu senenin ihracatına baktığımızda eksi yüzde 33.5’lik bir gerileme var. Yani buna ek olarak Ege’de incir ve üzümü de baz alırsanız, değerinde satacak önlemler almazsanız, pazarlayamazsanız ciddi sıkıntılar yaşarız” ifadelerini kullandı.

DÖVİZ KAZANDIRAN HİZMETE İHTİYAÇ VAR
Sektör desteklemeleri hakkında yapılan değişiklikleri de eleştiren Polat, ülkeye döviz kazandırıcı hizmetin gerektiğini ifade ederek, “Bir diğer konu bazı sektörlerin teşvik edilmesi... 2564 sayılı döviz kazandırıcı hizmetler hizmet sektörlerinin markalaşma destekleri hakkında kararda düzenlemeye gittiniz. Bu düzenlemenin geçici 7. maddesinde Türkiye’nin özellikle gastronomi alanında dünyaya mal olmuş bir markasını baz alarak diğer bütün markaları cezalandırıyorsunuz. Franchising’leri bu yıl itibariyle ‘Turquality’ markasının dışına çıkarıyorsunuz. Bu doğru değil, bizim döviz kazandırıcı hizmetlere ihtiyacımız var. Bunu da gözden geçirmeniz gerekiyor” dedi.

EMEĞİMİZİ UCUZA SATMAYALIM!
İhracatla ilgili düzenlemeler yapılacaksa bunun farklı sektörlerin desteklenmesinden geçtiğini vurgulayan Polat, savunma sanayi gibi diğer alanlarda da döviz artışı için çalışılması gerektiğini şu ifadelerle aktardı:

“Ülkenin rayına oturabilmesi için ihracatın artırılmasını istiyoruz. Hem de döviz işlemlerinin nitelikli bir şekilde artması gerektiğini söylüyoruz. Mesela savunma sanayinde artış var. Fakat bunun yanı sıra bilgi ve bilgi teknolojileri ihraç eden ve kendi ürünlerinin değerinde satan bir Türkiye gerçeğini bulmak istiyoruz. Bunu başaramazsak geleceğe ne ağaç ne maden bırakacağız, bir de emeğimizi uluslararası piyasalarda ucuza satmış olacağız. Bunların gözden geçirilmesi ve ihracatla ilgili düzenlemeler yapılacaksa bir an evvel teknoloji ve yenilik üreten şirketlerin destekleneceği mekanizmaları yaratmak zorundayız.”

 
Sanayicilerin Başkanı tepkili... 'Tarım arazisini TOKİ'ye veriyorlar!'
 
Ahmet Şerif İzgören Karşıyakalılarla buluşacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Boztepe, meclisi körfezde yüzmeye çağırdı... Pembe şort hesaplaşması!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2020 yılı Ocak ayında Meclis gündemine ...
İYİ Partili Başkan Duran'dan Kılıçdaroğlu'na ziyaret
Tire'nin İYİ Partili Başkanı Salih Atakan Duran, Ankara'ya giderek İYİ ...
CHP'li Polat'tan mecliste 'fuar' çıkışı: Yeni mi aklınıza geldi?
Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) ve ihracatçı birliklerine yönelik ...
 
Casuslukla suçlanıyordu... Metin Gürcan tahliye edildi
"Casusluk" suçlamasıyla, 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebiyle ...
DEVA'nın mitingine önce onay, sonra yasak
DEVA Partisi'nin Gaziantep'te yapılması planlanan mitinge valilikten önce ...
Kurtulmuş: 1 milyonu aşkın Suriyeli dönecek
AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, sığınmacılar konusunda insani ...
 
Kılıçdaroğlu, 30 bin TL tazminat ödeyecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, CHP Genel ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sığınmacı açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sığınmacılarla ilgili tartışmalara bir kez daha ...
Yücel'den, Sürekli'ye 'temcit pilavı' göndermesi!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli'nin İzmir Büyükşehir Belediye ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva