HABERLER>POLİTİKA
27 Mayıs 2022 Cuma - 11:06

CHP'li Polat'tan dikkat çeken yorum: İzmir Körfezi müsilaja daha açık!

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, TBMM Çevre Komisyonu toplantısında söz alarak, İzmir Körfezi'nde müsilaj oluşumu için koşulların daha riskli olduğunu ancak,  ileri biyolojik arıtma tesisi sayesinde Marmara Denizi'nden daha temiz olduğunun altını çizdi.

CHP li Polat tan dikkat çeken yorum: İzmir Körfezi müsilaja daha açık!

EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disipli Kurulu Üyesi, İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, TBMM Çevre Komisyonu toplantısında Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini görüşmelerinde söz alarak son dönemlerde gündem olan müsilaj ve deniz kirliliği konularına değindi.

TBMM Çevre Komisyonu’na geldiğinden beri yaptığı ilk konuşmasının denizlerin gemiler tarafından kirletilmesi ile ilgili olduğunu ifade eden Polat, “Yaptığım hesaba göre, hafta sonu bir geminin sintinesini ya da diğer çöplerini limana boşaltması karşılığında ödeyeceği para ve o çevre kanunuyla birlikte yakalandığında ödeyeceği ceza arasındaki farkı ortaya koymuştum ve bunun da yeterli olmadığını ifade etmiştim. Ancak yakalanabilirlerse ceza uygulanıyor. Bu düzenleme yeterli değil. Gemiler açısından denizlerimizin denetleniyor olabilmesi lazım. Bu gemilere çok fahiş cezaların kesilmesi lazım. Yakalama ve cezayı çok iyi uygulamamız gerekiyor ki denizlerimizin kirletilmemesi gerektiğini öğrensinler. Mesela Foça’da bir felaket yakaladık. Günlerce kirliliğin kaynağını bulamadık” dedi.



“SULAMA BİRLİKLERİNDE KAYYUM VAR”
Devlet Su İşleri’nin (DSİ) maksat oranları ve içme sulama enerji ile ilgili gerçekleştirdiği düzenlemelere değinen Polat, “Cumhurbaşkanına bırakması kabul edilebilir bir madde değil. Çünkü otokratlaşma mantığından hareketle bu madde buraya konmuş. Hepimizin hayatında yaşadığı bir problem var küresel ısınma ve iklim krizini birlikte yaşıyoruz. İklim krizini yaşarken daha bilimsel düşünmek zorundayız. DSİ bünyesinde bilimsel bir kuruluş kurarak konunun uzmanı bilim insanları tarafından bunların değerlendirilmesi gerekiyor. Küresel ısınma ve iklim krizi derken bizim seçim bölgelerimizde ve Anadolu’nun birçok yerinde yer altı suları, tarımsal sulama sularıyla ilgili kıtlıklar yaşanıyor. Bunlara dikkat çekip başlangıçta sulama birliklerinin yapısı ile ilgili bir eleştiri ortaya koymamız lazım. Uzunca süredir sulama birlikleri kayyumlar tarafından yönetiliyor. Hayatın her alanında kayyuma karşı olduğumuz gibi sulama birliklerindeki bu kayyum anlayışına da karşıyım. Su yönetimini köylülerin, çiftçilerin yaşamını kolaylaştırıcı şekilde yapmamız gerekiyor. Mesela sulama havzası içindeki köylülerin su ihtiyacı karşılanmadan havza dışındaki alanlara su vermemek gerekiyor. Bizim seçim bölgemizdeki Yukarıkırıklar Barajı havzasında bulunan köylülere “su yok” denilmesine rağmen şebeke dışındaki özel şirketlere su verildiğini soru önergesiyle ortaya koyduk. Bu doğrultuda, suyun yönetimi ile ilgili ciddi bir mantık ve gelecek kuşakları da gözetecek bir mantık ortaya konulmadır” ifadelerini kullandı.

“İLERİ BİYOLOJİK ARITMA TESİSLERİ VAR”
Müsilaj problemi ile ilgili değerlendirmeyi de paylaşan Polat, “İzmir Körfezi ile Marmara Denizi Kıyaslaması neyi ne şekilde yıllara varan olanla eksik yaptığımızı gösteriyor. İzmir Körfezi Marmara Denizinin binde 34 ü kadar su oranına sahip. Ortalama derinliği ise 19 kat daha az. Su sıcaklığı 5 ila 10 derece daha yüksek olan bir körfez, yani müsilaja daha açık. Diğer yandan kişi başına düşen deniz suyu varlığı da 57 kat daha az. Buna rağmen İzmir Körfezi’nin su kalitesinin Marmara Denizinden iyi olmasının nedeni ileri biyolojik arıtma tesisidir. Bu çerçevede değerlendirir bir devlet meselesi olarak ele alır ve yerel yönetimlere yaptırım uygulamaktan ziyade daha mantıklı çözümler ortaya koyabiliriz” dedi.

“YAPTIRIM UYGULANMIYOR”
Plastik atıklarla ilgili denetimlerin kolaylaştığını aktaran Polat ,”Türkiye’nin gümrükleri bir tuşla otomasyona geçti. Kim ne kadar getirip nerede bekletiyor nasıl bekletiyor nasıl ithal ediyor bunu çok rahatlıkla görebiliriz. Türkiye’ye plastik atıklar gelmeye devam ediyor. Bunların çok kirli olanlarını bazen sahipleri almıyor ve sahiplerine bir yaptırım uygulanmıyor. Buna da dikkat çekmek istedim.” diyerek sözlerine son verdi.

 
Eski sevgili dehşeti! 3 kişi ölü bulundu
 
Başkan Soyer duyurdu: Ege'nin iki yakası kavuşuyor!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Konak 27 Mayıs 2022 Cuma 15:40

Sanırım sayın vekil izmire hiç uğramıyor. Ara sıra ızmır havası iyi gelir çok güzel esiyor buram buram fosseptik havası..

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sürekli müjdeyi verdi... Yat limanı için geri sayım başladı!
Foça ve Kınık’ta yatırımları yerinde inceleyerek esnaf ve vatandaşlarla ...
Metin ÖNEY yazdı... Taraf olmak zamanı…
Metin ÖNEY yazdı... Taraf olmak zamanı…
Buca'daki toplantı ringe dönmüştü... O isimlerin akıbetini komisyon belirleyecek!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir'de tartışmalar ile gündeme gelen Buca İlçe ...
 
Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi
Son dakika haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Milli Güvenlik ...
AK Parti'li Çelik'ten CHP'nin NATO açıklamasına tepki
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "CHP adına ...
AK Parti'li Dağ'dan Kılıçdaroğlu'na 'FETÖ' tepkisi: Sözcülüğü yapıyor!
Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili ...
 
Yücel yargıya taşımıştı… 'İstanbul Sözleşmesi' mütalaası açıklandı!
CHP İl Başkanı Deniz Yücel’in, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ile ...
Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a tazminat ödeyecek
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yakınları ...
AK Parti İzmir'den Büyükşehir'e körfez salvosu!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, körfezde son dönemlerde artan ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva