HABERLER>POLİTİKA
2 Mart 2023 Perşembe - 09:06

CHP’li Kılıç'tan kentsel dönüşüm çağrısı: Vatandaşımızın direnmemesi gerekiyor!

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Kahramanmaraş depremlerinin ardından yeniden gündeme gelen kentsel dönüşümü değerlendirdi. CHP’li Kılıç, dönüşüm için belediye başkanlarının çalıştığını vurgularken, “Vatandaşın bu kentsel dönüşüme direnmemesi gerekiyor. Vereceğiniz ufacık bir karar o binada yaşayan herkesi ve yoldan geçen arabayı bile etkiliyor. Vatandaşın farkındalığının artması gerekiyor” dedi.

CHP’li Kılıç tan kentsel dönüşüm çağrısı: Vatandaşımızın direnmemesi gerekiyor!

EGEDESONSÖZ- CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, SonSöz TV'de katıldığı programda deprem ve kentsel dönüşüm konusunda değerlendirmelerde bulundu.

BİLDİKÇE KORKULARIMIZ ARTIYOR!
Deprem Komisyonu üyeliği yaparken, depreme dair yeni bilgiler öğrendiğini ifade eden Kılıç, “Ben deprem komisyonunda görev almamış olsaydım bu kadar şey bilmiyordum. Deprem komisyonunda çok şey öğrendik. Öğrendiğimiz şeylerin vahametini ise sahada gördük. Demirinden betonuna bu kadar çok bilgiye sahip olunca korkularınız daha çok artıyor. Çünkü riski görüyorsunuz uygulayanların her şeyi doğru uygulaması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde, Düzce’de deprem sonrası 1999’dan sonra yapılan yapıların çoğunun çatlağı yok. Ancak 1999 öncesinde yapılan binalar yıkılmıştı. Adıyaman’da ise 1 yıl önceki bina çökmüş. Yönetmeliği uygulamamış bunun bir kıstası yok… Siz yönetmeliği çıkarın ancak uygulayıcı yapamadıktan sonra bir anlamı kalmıyor. Belediyedeki yetkililer dikkat edecek, müteahhit dikkat edecek, yapı denetim dikkat edecek” dedi.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI: NE SÜSLÜ BİNALAR GÖRDÜM TUZ BUZ OLMUŞ
Kahramanmaraş depremleri sonrasında başlayan kentsel dönüşüm tartışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Kılıç, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, çok ciddi yapı stoku çalışmaları yapıyor. Yalnız burada vatandaşlarında direnmemesi gerekiyor. Deprem döneminde İzmir’de bunu çok yaşadık. Ağır hasar veriliyor binalara, vatandaş orta hasarlı benim binam diyor. Yâda orta hasar veriliyor, vatandaş az hasarlı diyor. Vatandaşın bu kentsel dönüşüme direnmemesi gerekiyor. Vereceğiniz ufacık bir karar o binada yaşayan herkesi ve dahi yoldan geçen arabayı bile etkiliyor. Vatandaşın farkındalığının artması gerekiyor. Belediye başkanlarımızın ne kadar çaba sarf ettiğini biliyoruz. Bayraklı, Bornova, Karşıyaka ve Narlıdere gibi birçok ilçemizde belediye başkanlarımız ve ekipleri kimsenin burnu kanamasın diye uğraş veriyor. Bazen hep diyoruz ya Ankara’da dosyalar onaylanmıyor diye… Başkanlarımız bu dosyalar Ankara’da onaylansın diye oralarda bile mücadele ediyor. Ancak vatandaşında direnmemesi gerekiyor. Ben ne süslü binalar gördüm tuzla buz olmuş… 7-8 katlı binadan 1 katlık enkaz kalmış… Bu yüzden vatandaşın gerçekten direnmemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

TOPYEKÛN BİR SORUMLULUK SİLSİLESİ VAR!
Vatandaşlarda deprem bilincinin artması gerektiğinin altını çizerken, güvenlikli binalarda oturulması gerektiğini söyleyen CHP’li Kılıç sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Süslü binalar yerine daha sağlam gerçekten yönetmelik kanun ve yasalara uygun yapılmış binaları tercih etmesi gerekiyor. En büyük olay ise gerçekten yapı denetim yaptırmış binaları tercih etmesi gerekiyor. Görüyoruz televizyonlarda müteahhitler tutuklandı haberlerini aslında bu şekilde kamuoyunun gazı alınıyor. Ancak tek sorumlu müteahhit değil. Yapı denetim firmaları da sorumlu, hiç görmüyor binayı imzayı atıyor. Dosya üzerinden binayı görmeden imza atıyor. Ya da hangi parti olursa olsun belediye yetkilileri. Müteahhit, yapı denetim, belediyede onay verenler ve değişikliği meclisten getirene kadar topyekûn bir sorumluluk silsilesi var burada. Ve topyekûn bir değerlendirme yapılmalı”

NURDAĞI BELEDİYE BAŞKANI MÜTEAHHİTLİK YAPTIĞI İÇİN TUTUKLANDI
Depremin ardından en çok hasar alan yerlerden bir tanesi de Gaziantep'in Nurdağı ilçesiydi. Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak’ın tutuklanmasını değerlendiren Kılıç, siyasi bir tutuklama olmadığını söylerken sözlerine şu şekilde devam etti:

“Nurdağı Belediye başkanının tutuklanmasını kamuoyunda görününce insanlarda, AK Partili belediye başkanını da tutuklandılar dediler… Ancak o belediye başkanı, belediye başkanı olduğu için tutuklanmadı. Belediye başkanlığı öncesinde müteahhitlik yapıyor. Ondan öncesinde ise meclis üyeliği var ortakları ile birlikte müteahhitlik yapmaya devam ediyor. Belediye başkanının daha öncesinde yaptığı binaların hepsi yıkılmış. Yani belediye başkanı, belediye başkanı olduğu için değil, geçmiş döneminde meclis üyeliği sırasında ve sonrasında müteahhitlik yapmış olduğu binaların yıkılması üzerinden tutuklanmış. Bu tutuklama siyasi bir tutuklama değil... Sıra belediye başkanına gelene kadar baya birçok insan var. O yüzden çok daha kapsamlı bir soruşturma gerekiyor. Yaşanılan afet sonrasında CHP olarak 101 milletvekili sahadaydık, şimdi çalışma şeklini değiştirdik. Tematik komisyonlar kuruldu. Mesela, teknik komisyon kuruldu, komisyonda bir mimar, bir jeoloji mühendisi, bir inşaat mühendisi ve iki hukukçu alındı. Alınan hukukçulardan da bir tanesi benim… Bu komisyonda bölgelere giderek çalışmalar yapacak. Bu işin hem hukuki hem teknik boyutunu birlikte harmanlayıp bir rapor haline getireceğiz. Vatandaş hukuki haklarını kullanmada sorun yaşıyorsa bu konuda vatandaşlarımıza da yardımcı olacağız. Bir başka olarak ise sağlık komisyonu kuruldu 4-5 arkadaşımız var onlar çalışacak. Bir diğer komisyonlarımız ise Tarım ve Ekonomi Komisyonları olacak. Bu 10 ildeki vefat eden kalifiye elemanları ve göç eden elemanlar sonrasında iş dünyasındaki birçok iş durmuş durumda. Adıyaman’a gitseniz bir çivi satın alacağınız bir yer bile yok”

VATANDAŞ İZMİR'E GÜVENİYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında düzenlenen ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyasında çok duygusal anlar yaşandığını söyleyen Kılıç, “kampanyamızdan önce tüm vekillerimiz birer maaşını zaten bağışlamıştı. Bu proje ile birlikte ise İzmir’in milletvekilleri olarak 150 bin lira bağışta bulunduk. Çok güzel bir akşamdı, emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Çok duygulu anlar yaşandı. Kötülük kötülük diye anlatıyoruz ancak, bir de iyilikte var ve bunları görmüş olduk. Çocuklar kumbaralarını açtı, milyon kilometre uzakta oturan insanlarımız yardımlarda bulundu. Bunlar çok kıymetli şeyler. AFAD ve devlet kurumlarına insanlar ne kadar güvenmiyorsa, İzmir Büyükşehir belediyesine o kadar güveniyormuş bunu görmüş olduk. İzmir hakikaten Türkiye’nin cennet köşelerinden birisi, özgürlük ve demokrasi olan bir şehir ve Cumhuriyet Halk Partili belediye ile yönetiliyor. Bu yüzden insanların çok tercih ettiği bir bölge. Çok ciddi anlamada afetzedelerin tercih ettiği bir bölge. Bu yüzdende çok daha fazla iş düşüyor. Destek olmak yardımda bulunmak gerekiyor. Gelen afetzedelerin iş imkanı, çocukların okul problemi” dedi.

EN BÜYÜK TRAVMAYI ÇOCUKLAR VE GENÇLER YAŞADI!
Son olarak ise Üniversitelerin kapatılmasını eleştiren CHP’li Kılıç, “Gençler çok büyük sorunlar yaşıyor. Deprem yaşanırken bir sürü absürt şeylerde oldu, mesela üniversiteler kapandı. Ben orada bulunmuş orayı görmüş birisi olarak söylüyorum, evet depremzedelerin çok mağduriyetleri var. Depremzedelere yuva vermek zorundayız ancak, bunu bilime ket vurarak yapmamalıydık. Ne kadar bilimden uzaklaştıkça facia yaşamaya devam ettik. Yine bir afetten sonra hemen üniversitelerin kapılarını kilitledik. Bu öğrencilerin birçoğu depremzedelerin çocukları. Yurtları kapatasıya sarayın kapısını açsaydınız depremzedelere. Koskoca bir saray duruyor orada. Diğer devlet kurumlarını misafirhanelerini açsaydınız. Başka çözümler üretseydiniz… İlk gözünüzü çevirdiğiniz yer bilim yuvaları olmamalıydı” şeklinde konuştu

 
Gavur Mahallesi sergisi 7 Mayıs’a uzatıldı
 
Bergama'da depremzedelerden katı atık bedeli alınmayacak
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Rezalet! 3 Mart 2023 Cuma 11:47

Bana bak Tuna rumuzlu trol, ulan 45 bin insan öldü, bir kişi istifa etmedi. Sen ne anlatıyorsun. Yunan Bakan tren kazasında insanlar öldü diye istifa etti, siz muhalefeti suçluyorsunuz. 21 yılda riskli yapıları tespit edip, yıkacağınıza imar barışı getirip, riskli yapılara belge verdiniz. Muhalefet engel oldu yalanıyla hala daha utanmadan, sıkılmadan konuşuyorsunuz. Susun artık susun!

Yorumu oyla      2      3  
Rezalet! 3 Mart 2023 Cuma 11:30

Tuna, sen kimsin ki beni tehdit ediyorsun. Haddini bil! Trol! Ulan 21 yıllık AKP iktidarının olduğu bir yerde 45 bin kişi depremden öldü. Utanmadan daha konuşuyorsunuz. 99 depreminden Ecevit'i sorumlu tutanlar, şimdi hiçbir sorumluluk almıyor. Yok ya!

Yorumu oyla      2      3  
Bülent Işık 2 Mart 2023 Perşembe 18:48

Insanda biraz sıkılma olur muhalefeti kentsel dönüşümü engellediler diye suçlarken. Yaptığınız her imar affı ve imar barışı kentsel dönüşümün önünde en büyük takoz.Gültepe kentsel dönüşüm grubuna facebook ta girin bakalım dönüşüme kim karşı görün.

Yorumu oyla      3      3  
Vergilerimiz nerede? 2 Mart 2023 Perşembe 18:28

21 yıllık iktidarın trolleri binlerce insanın ölümünden muhalefeti suçlamaya başlamışlar. Neymiş, dava açılmış. İmar affı getirerek mi dönüşüm yapacaktınız? 25 milyar gelir gelecek diyenler bugün neler diyor.

Yorumu oyla      2      3  
tuna 2 Mart 2023 Perşembe 16:55

bana bak rezalet rumuzlu insan asıl susması gereken sensin soyle izmirde 4 senedir hangi konut deprem için dönüştürüldü kapat ceneni klavye kahgramanlıgını bırak kes sesini bir dahas da ismimi agzına alma ver adresini hesaplasalım

Yorumu oyla      2      4  
İZMİRLİ 2 Mart 2023 Perşembe 16:41

Kentsel dönüşüm durdurulması için hem ana mulefet hemde yavru mualefet dimdik karşı cıktı şimdi direnmesinler diyorsun

Yorumu oyla      2      4  
Rezalet! 2 Mart 2023 Perşembe 16:26

hangi projelere dava açılmış. Sıralı listeyi yazar mısın? Bırakın bu işleri! Hem yatay mimari diyeceksin, hem de emsal artırıp, deprem bölgesine yüksek katlı bina yapmaya çalışacaksın. Dava açılmış, peki mahkeme neden durdurmuş? Kanuna aykırı bir iş yoksa neden durdursun? Kanuna uygun dönüşüm yapılamıyor mu? Kanunu koyan uygulamayacaksa neden kanunlar var? İmar affı neden çıkarıldı? İlk günler müdahale neden edilemedi? 2002'den beri şehircilik bakanlığı ne iş yapmış? Riskli yapılar neden denetlenmemiş?

Yorumu oyla      2      3  
izmir 2 Mart 2023 Perşembe 15:30

Rezalet adlı yorumcu? hatay da ve diğer iller de davalar açıldı. sanatçılar ve mv başı çekiyordu.

Yorumu oyla      6      6  
Rezalet! 2 Mart 2023 Perşembe 13:25

Tuna, AKP Maraş, Antep, Malatya gibi şehirlerde neden dönüşüm yapmamış? Binlerce bina yıkıldı. 45 binden fazla insan ölmüş, artık daha fazla rezil olmadan susun!

Yorumu oyla      5      6  
Vatandaş 2 Mart 2023 Perşembe 11:41

Sayın ızmır milletvekili geç kaldınız,suçu vatandaşa yüklemeyiniz,belediyeler kentsel dönüşüme karşı kendi ve yandaş ve fondaş kurumlar tarafından mahkeme kararları ile durdurdular yarın seçimlerde tokat gibi söyleyecektir haberiniz olsun sözde savunun nasıl yapacaksınız?

Yorumu oyla      8      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altılı Masa'nın çalışma programı netleşti
2023 seçimlerine sayılı zaman kala Altılı Masa da çalışmalarına hız vermeye ...
AK Parti'de 5 il başkanlığına atama!
AK Parti'de Erzurum, Gümüşhane, Giresun, Kocaeli ve Mersin il başkanlıklarına ...
Altılı Masa yarın 12'nci kez bir araya gelecek
Cumhurbaşkanlığı seçimi için 6'lı masa kimi aday gösterecek? 6'lı masanın ...
 
'Afet Yeniden İmar Fonu çalışmalarına başladık'
AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
MHP İzmir'den ’14 Mayıs’ mesajı: 12 bin sandık muhafızı hazır kıta!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim tarihi olarak 14 Mayıs’ı işaret ...
Tarlada kanlı infaz... Vurulmuş halde bulundu!
Manisa'nın Salihli ilçesinde, traktörüyle tarlasını sürmeye giden çiftçi ...
 
MHP’li Osmanağaoğlu: Devlet milletine bir söz vermiş, millet devletine güvenmiştir
Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği EYT Kanunun TBMM Genel Kurulundaki ...
Erdoğan açıkladı: Seçim tarihi belli oldu!
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin ...
CHP’li Sındır: Geç gelen EYT adaleti!
Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili düzenlemeleri içeren yasa teklifinin ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva