HABERLER>POLİTİKA
28 Eylül 2015 Pazartesi - 14:38

CHP’li eski vekil Ersin’den sığınmacı çıkışı: Mülteci değil…

CHP İzmir eski Milletvekili Ahmet Ersin Türkiye’ye sığınan göçmenlerin mülteci olarak nitelendirilmesinin yanlış olduğunu belirtti. Ersin ayrıca, “Türkiye, mültecilerin hukuki ve insani haklarını düzenleyen Cenevre Sözleşmesi'yle ilgili, bir insanlık ayıbı olarak sürdürdüğü coğrafi kısıtlamayı bir an önce kaldırmalıdır” dedi.

CHP’li eski vekil Ersin’den sığınmacı çıkışı: Mülteci değil…

EGEDESONSÖZ - Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacıların sayısı gün geçtikçe artıyor. Sadece İzmir’de yaklaşık 100 bin civarında Suriyeli göçmen zor hayat şartlarında yaşam mücadelesi veriyor.

CHP İzmir eski milletvekili Ahmet Ersin Büyük konuyla ilgili yaptığı açıklamada yaşanan dramlar, acılar ve hatta ölümlerle karşı karşıya kalan yabancıların kamuoyu ve yöneticiler tarafından yanlış bir tanımlamayla mülteci olarak ifade edildiğini belirtti.

Ersin mültecilerin tanımını ve haklarını düzenleyen sözleşmelerden örnekler verdi ve şunları söyledi: Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Cenevre Sözleşmesi, BM Genel Kurulunda 1950 yılında kabul edilerek, 1951 yılında yürürlüğe girmiştir. Türkiye ise bu sözleşmeyi 29 Ağustos 1961 tarihinde, coğrafi sınırlama koşullu olarak imzalamıştır. Buna göre Türkiye, Avrupa ülkeleri dışında kimseyi mülteci olarak kabul etmemekte ve dolayısıyla Avrupa dışındaki ülkelerden yasadışı gelenlere mülteci statüsü de tanımamaktadır. Bu yüzden ağırlıklı olarak Afganistan, Irak, Suriye ve Afrika ülkelerinden genellikle de Uluslararası İnsan Kaçakçıları aracılığı ile ve daha iyi bir yaşam umuduyla çeşitli yollardan ülkemize gelenler, Türkiye mevzuatı ve yasalarına göre Mülteci olarak kabul edilmemektedir. Bu durum ülkelerindeki savaş veya başka nedenlerle Türkiye'ye gelenlerin hem BM şemsiyesi ile Cenevre Sözleşmesinin sağladığı haklardan mahrum kalmalarına ve hem de Türkiye'nin bunların barınmaları ve iaşelerinde Birleşmiş Milletlerin katkı ve maddi yardımlarından yararlanamamasına neden olmaktadır.

SURİYELİLERİN SAYISI 2 MİLYONDAN FAZLADIR
Nitekim bugün sayıları birkaç milyonu bulan yabancılar, sadece Suriyelilerin sayısı 2 milyondan fazladır, gerek iaşe ve gerekse barınmaları bakımında, Türkiye'nin üzerine yük olmuşlardır. Avrupa ülkeleri Asya, Ortadoğu ve Afrika’dan gelenlerin, kendilerinde sorun olmaması için, Türkiye sınırları içinde depo edilmesini teşvik etmişlerse de, soruna ortak olmaya yanaşmamışlardır. Her nedense Türkiye de, Avrupalı dostlarımızı üzmemek için olsa gerek bu yükü sırtlamış ve sınırlarımızda, giriş için yeterli önlemi almamışken, sert önlemler alarak bunların Avrupa'ya çıkışlarını engellemiştir. Yani insani sorunu da üstlenmiştir. Esasen bunlar Türkiye'yi Avrupa yolunda geçici bir durak olarak görmektedirler Asıl amaç Avrupa'dır. Nitekim ülkemize geldikleri gibi, yine yasadışı yollardan ve genellikle deniz yoluyla üstelik olumsuz koşullarda Avrupa ülkelerine gitmek isteyenler yüzünden Ege Denizi ceset tarlası haline gelmiştir. Türkiye, mültecilerle ilgili coğrafi kısıtlama nedeniyle uluslararası İnsan Hakları Kurumları tarafından sıkça ve ağır biçimde eleştirilmektedir. Ayrıca o dönem Milletvekili olarak görev yaptığım TBMM. İnsan Hakları Komisyonu'nun mültecilerle ilgili Temmuz 2010 tarihli raporunda da, coğrafi kısıtlamanın herhangi gerekçeye bağlamadan kaldırılması gerektiği belirtilmesine rağmen sonuç alınamamıştır.
 
COĞRAFİ KISITLAMA KALDIRILMALIDIR
Dolayısıyla Türkiye, mültecilerin hukuki ve insani haklarını düzenleyen Cenevre Sözleşmesi'yle ilgili, bir insanlık ayıbı olarak sürdürdüğü coğrafi kısıtlamayı bir an önce kaldırmalı ve Avrupalıların ülkemizi Asya, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden iç savaş veya daha iyi bir yaşam için umut yolculuğuna çıkan milyonlarca mazlumun depolandığı bir ülke haline getirmesine yol açmamalıdır.
 

 
Manisa'da acı son: Ne yaptın Fatma?
 
Ege Üniversitesi’nde turnike dönemi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Adalet 28 Eylül 2015 Pazartesi 17:50

Sayın vekilim,bunları yöneticilerimiz bilmiyormu? Mazlum insanların acısına sebep olanlar iç savaş çıkaranlar şimdi yarattıkları meseleye sahip çıkmıyorlar.Yazık bu insanlara.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir’de hareketli hafta: 3 kritik zirve birden!
CHP İzmir’de bayram tatilinin ardından seçim maratonu başlıyor. Yoğun ...
Erdoğan: Evladım Boğaziçi'ne gidebilecekken…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kadıköy Ahmet Sani Gezici Anadolu Kız ...
Yıldırım’la İzmir ve seçim: Çok konuşulacak mesajlar
Hafta sonu kente gelen AK Parti İzmir Adayı medya temsilcileriyle bir ...
 
Mustafa Kamalak'tan Zaytung'a 'teşekkür'lü cevap
Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, "seçim stratejisini ifşa ...
Seferihisar’da CHP Grubu’ndan Başkan’a destek, Nişancı’ya salvo!
Seferihisar Belediyesi CHP Meclis üyeleri, olağanüstü meclis toplantısında ...
Davutoğlu BM’de konuştu: Bunu yapmadığımız takdirde…
BM Genel Kurulunda Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde konuşma yapan Başbakan ...
 
Demirtaş’tan CHP’yle koalisyon sinyalleri!
Avrupa ziyaretleri kapsamında Hamburg'da açıklama yapan HDP Eş Başkanı ...
AK Parti'nin 'milli uçağı'nda kriz çıktı
AK Parti Hükümeti’nin 7 Haziran seçimlerinden önce tanıtımını yaptığı ...
Selahattin Demirtaş: Baraj altı formülünü arıyorlar
HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 1 Kasım’daki seçimde "HDP'yi barajın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva