HABERLER>POLİTİKA
27 Ocak 2022 Perşembe - 11:37

CHP'li Beko: İktidar parası olmayana sağlık hizmeti yok diyor!

Genel sağlık sigortasına gelen fahiş zamma tepki gösteren CHP'li Beko,"107 TL'yi ödeyemeyen seyyarlar, simitçiler, günübirlik çalışanlar, işsizler, okulunu bitirip iş bulamayan gençler, yüzde 50 zammı nasıl ödeyecekler?" diye sordu. Beko, "Sokak esnafını, işsiz yurttaşları görmezden gelen Erdoğan'a, millet sandıkta nereden geldiğini hatırlatacaktır" dedi. Beko; yapılan zammın geri çekilmesini istedi.

CHP li Beko: İktidar parası olmayana sağlık hizmeti yok diyor!

Sosyal güvencesi olmayanların sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ödemek zorunda oldukları GSS primlerine yaklaşık yüzde 50 zam geldi. GSS primleri 107.33 liradan 150.12'ye çıkarıldı. Durumdan şikâyetçi olan pek çok yurttaş duruma tepki gösterdi.

YURTTAŞLAR SAĞLIK HAKKINA ERİŞEMİYOR
Genel Sağlık Sigortası primine yüzde 50 zam yapılmasına tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, "107 TL'yi ödeyemeyen seyyarlar, simitçiler, günübirlik çalışanlar, çiçekçiler, ev işçileri, işsizler, okulunu bitirip iş bulamayan gençler, bir de yüzde 50 zammı nasıl ödeyecekler? Aylık 1080 lira kazanan seyyardan, işsizlerden, 150 lira sağlık primi alınacak. Yapılan yüzde 50 zam ile bu yurttaşların sağlık hakkına erişimi tamamen bitecek, imkansız olacaktır. Bu zam geri çekilmelidir" diyerek tepki gösterdi.

SOKAK ESNAFINI YOK SAYIYORLAR
Konuyu dair değerlendirmelerde bulunan CHP'li Beko, eşit, parasız, nitelikli, ulaşılabilir sağlık hizmetinin her yurttaş için hak olduğunu vurguladı. Türkiye ekonomisinin yarıya yakın kısmını oluşturan kayıt dışı sektörlerden birinin sokak esnafı olarak bilinen seyyar satıcılar olduğunu söyledi. Konunun ülkede önemli bir ekonomik, toplumsal ve kültürel sorun olarak ortaya çıktığını vurgulayan CHP'li Beko, kayıt dışı sektörler içerisinde seyyar satıcılık ve işportacılığın en önemli yere sahip olduğunu, bu sorunun ortaya çıkmasında kırsal kesimden kentlere akan işgücünün kentlerde emilememesinden kaynaklandığı tespitinden bulundu. Pazarcı esnafı, ikinci el eşya satıcıları, midyeciler, simitçiler, ev işlerine giden güvencesiz temizlik işçileri, ayakkabı boyacıları gibi 200 bine yakın güvencesiz sokak çalışanının güvenceli hale getirilmesi konusunu birçok kere gündemi getirdiğini anımsatan Beko, önerilerinin tek adam yönetimi tarafından görmezden geldiğini söyledi. GSS primlerinin son 5 yılda 3 kat arttığını, yeni yılda benzinden, elektriğe zamlanmayan ürün kalmadığını, fiyat artışlarından GSS primlerinin de nasibini aldığını ifade eden Beko, sermayeden yana olan tek adam rejiminin kötü ekonomi politikaları yüzünden milyonlarca yurttaşın yaşam mücadelesi vermek zorunda kaldığını kaydetti.

GSS KRONİK SORUN HALİNE GELDİ
Bu sorunların kırsal alanda tarıma dayalı sanayileri, kentlerde istihdam yaratıcı sektörleri teşvik edici politikalarla çözülebileceğini savunan CHP'li Beko, ülkede yaşayan herkesin primsiz, parasız sağlık hizmetine erişimin kamucu politikalarla mümkün olabileceğini vurguladı. Kötü ekonomi yönetimi yüzünden milyonlarca vatandaşın sigorta prim borcunu ödeyemediğini, Türkiye’de sağlık sisteminde en çok tartışılan konulardan birinin, Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve prim ödeme sistemi olduğunu anımsatan CHP'li Beko, GSS sistemi yüzünden milyonlarca kişinin sağlık sistemi dışına itilme ihtimali ve borç ödeyememe sorununun kronik hale geldiğini ve soruna bir an önce çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

İKTİDAR PARASI OLMAYANA SAĞLIK HİZMETİ YOK DİYOR!
İktidarın ‘Sağlıkta Devrim’ sloganı ile 1 Ocak 2012’de yaşama geçirdiği Genel Sağlık Sigortası (GSS) nedeniyle milyonlarca kişinin sağlık hizmetinden yoksun kaldığını ve prim borçlarının her geçen gün katlanarak arttığını söyleyen CHP’li Beko, "GSS kapsamında çalışmayan ve gelir testi yaptırmayan milyonlarca kişi, en temel insan hakkı olan sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Bu iktidarın politikaları sonucunda parası olmayana sağlık hakkı da verilmiyor. Oysa ki, yapılması gereken bellidir, bu da borçların geçici süre ertelenmesi değil, tamamen silinmesidir. Devlet primini ödeyemeyen vatandaşlar için kalıcı bir düzenleme yapmak zorundadır. İlk olarak prim borçları ve katlanarak artan gecikme faizleri silinmeli, bu yurttaşlara yeniden sağlık hizmetinden yararlanma olanağı sağlanmalıdır. Sonrasında ise getirilen bu uygulamanın yarattığı sorunlar da dikkate alınarak GSS’de yeniden bir düzenleme yapılmalıdır. Sağlık hizmetinden yararlanmak tüm yurttaşlarımız için en temel haklardan biridir. Bu hakkı engellemek hiçbir gerekçe ile savunulamaz. Sosyal devlet olmanın bir gereği de her bireye ücretsiz sağlık hizmeti sunmaktır.“

 
Bayraklı’da okullar dezenfekte ediliyor
 
Pınar Karşıyaka'da transfer yok!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tuba 27 Ocak 2022 Perşembe 12:07

doğru dyorsun da sizin daha da beter yapacagınızı dusundugumuz için size yanasmıyoruz nasıl duzelteceksiniz hiç guven vermiyorsunuz

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Polat'tan 'Keskinoğlu' sorusu: Kamu zararı var mı?
Cumhuriyet Halk Partisi Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili ...
CHP'li Purçu'dan flaş iddia: İzmir'de yoğun bakımlarda yer kalmadı!
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir’de yoğun bakım servislerinin ...
Kemal ANADOL yazdı... Bu devlet kimin devleti?
Kemal ANADOL yazdı... Bu devlet kimin devleti?
 
Mehmet KARABEL yazdı... Vekil de şikayetçi olursa!
Mehmet KARABEL yazdı... Vekil de şikayetçi olursa!
Kılıçdaroğlu: Tek imzayla 6 milyar lira peşkeş çekildi!
CHP lideri Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yayınladığı videoda "Tek ...
Meral Akşener koronavirüse yakalandı!
İYİ Parti lideri Meral Akşener, "Yaptırdığım Kovid testim pozitif çıktı. ...
 
Memleket Partisi'nden Şükürer ve Soyer'e tepki
Memleket Partisi İzmir İl Başkanı Cüneyt Oğuz, 'Bu kente en büyük ihanet ...
Ömer Çelik'ten İBB'ye kar tepkisi
AK Parti Sözcüsü Çelik, kar yağışı nedeniyle oluşan mağduriyetler üzerinden ...
Soyer 'sitem' etmişti, AK Partili Kırkpınar sordu: Siz dava açanı çağırır mısınız?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 'Ankara çıkarması' sitemi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva