HABERLER>POLİTİKA
26 Mart 2021 Cuma - 10:29

CHP'li Beko'dan DİSK Emekli-Sen'in kapatılmasına tepki

25 Mart tarihinde Ankara Adliyesi’nde görülen DİSK/Emekli-Sen davasında alınan kapatma kararının ardından CHP İzmir Milletvekili Kani Beko açıklamalarda bulunarak, Emekli-Sen’in kapatılmasının emeklilerin örgütlenme özgürlüğüne vurulmuş bir darbe olduğunu belirtti.

CHP li Beko dan DİSK Emekli-Sen in kapatılmasına tepki

25 Mart tarihi itibarıyla Ankara Adliyesi’nde görülen DİSK/Emekli-Sen davasında, sendika hakkında kapatılma kararı verildi. DİSK/Emekli-Sen Başkanı Cengiz Yavuz, Tüm Emekli-Sen Genel Başkanı Salman Hürkardeş ve sendika yöneticileri ile birlikte dava sürecini takip eden CHP İzmir Milletvekili ve DİSK eski Genel Başkanı Kani Beko, uluslararası sözleşmelere göre herkesin sendika kurma hakkı olduğunu vurgulayarak ve Emekli-Sen’in kapatılmasının emeklilerin örgütlenme özgürlüğüne vurulmuş bir darbe olduğunu belirtti.

HAK ARAYIŞI SÜRECEK
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa Sosyal Şartı ile güvence altına alınmış olan sendikalaşma hakkının emeklilere de tanınmasının çok önemli olduğunu belirten Beko, “Ülkemizde emeklilerin sendika hakkının önündeki engellerin kaldırılması; emeklilerin örgütlenme özgürlüğünün sağlanması açısından vazgeçilmezdir. Türkiye nüfusu, Avrupa nüfusuna benzer şekilde her geçen gün yaşlanmaktadır. Ülkemizde emekli sayısı da bu duruma paralel olarak hızla artmakta; nüfusumuzun yaklaşık 13 milyonu emeklilerden oluşmaktadır. Bugün, bizzat 13 milyon emekliyi ve ailelerini ilgilendiren bir haksız karar alınmış; DİSK/Emekli-sen kapatılmıştır. 12 Temmuz 1995 tarihinden bu yana mücadelesini sürdüren ve özgürlük ve demokrasi mücadelesinden emekli olunmaz diyerek yola çıkan Emekli-Sen’in bu mücadeleden vazgeçmeyeceği ve yasal ve demokratik yollardan hak arayışını sürdüreceğini biliyorum” dedi.

EMEKLİLER SENDİKASININ KAPATILMA KARARI KABUL EDİLEMEZ!
Beko, yaptığı değerlendirmede; “Bu konuda uluslararası alanda iyi bir örnek de; 1985 yılından bugüne kadar faaliyet gösteren ve giderek büyüyen Avrupa Emekli ve Yaşlı İnsanlar Federasyonu/FERPA’dır. FERPA, çatısı altındaki 33 sendikayla beraber, aktif işçiler ve emekli işçiler arasında nesiller boyu dayanışma sağlamakta; özellikle sosyal güvenlik, emekli aylıkları, sağlık ve bakım hizmetleri ile ilgili olarak Avrupa sosyal diyalogu çerçevesinde hareket etmektedir. Bugün sendikal hareketin Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde ücret ve çalışma koşulları üzerine yürüttükleri mücadeleleri esas alan ancak bunu da aşan bir mücadele yürüttüklerini görmekteyiz. Sendikaların; tüm kesimler için gelecek için çok çeşitli ve kapsamlı meseleleri eylem planlarının içine aldıkları bir dönemden geçmekteyiz. Emekliler ve onların hakları da bunun içindedir. Dolayısıyla, uluslararası sözleşmeler ve Anayasamızın 90. maddesi ile güvence altına alınmış olan sendikalaşma hakkının emeklilere de tanınması çok önemlidir. Bu durum örgütlenme özgürlüğünün sağlanması açısından vazgeçilmezdir. Fakat 1995 yılında DİSK öncülüğünde kurulan Tüm Emekliler Sendikası hakkında gerek idari gerekse adli yargıda lehe verilmiş kararlar bulunmasına karşın, idarenin ısrarlı tutumu sonucu sendika kapatılmıştır. Yine DİSK’e bağlı olarak 2019 yılında kurulan Emekliler Sendikası için de bugün aynı kararın verilmesi kabul edilebilir değildir” vurgusunu yapmıştır.

EMEKLİ-SEN’İN HAKLI MÜCADELESİNE DESTEK VERMEK YURTTAŞLIK GÖREVİMİZDİR
Beko, “AKP Hükümeti ve Saray, 5 milyon emeklinin çalışmasından, akşam hava karardığında pazar artıklarını toplamalarından, asgari ücretin altında maaş almalarından, açlık sınırı altında yaşamalarından zevk mi alıyor ki; bir sendikalarının olmasını ve sendikaları ile birlikte toplu iş sözleşmesi yapmalarını istemiyor. Bunu anlamak mümkün değil. Bu ülkenin taşına, toprağına, suyuna ve en önemlisi de insanına, emeklisine düşman bir iktidarı ve sendikal örgütlenmenin önünde duran bu düzenlemeleri kabul etmemiz söz konusu değildir. Bizler hiçbir koşulda, özgürlük ve demokrasi mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz ve sendikal mücadelenin her daim yanında duracağız. Bu vesileyle bir kez daha çağrıda bulunuyor, en kısa sürede TBMM’de bir düzenleme yapılarak; Emekli-Sen’in bu mücadelesine destek verilmesi sağlanmalıdır. Bu bizim yurttaşlık görevimizdir.”

 
Selçuk Belediyesi Avrupa Konseyi'ne üye oldu
 
Büyükşehir'de İnciraltı zirvesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Kılıç, korona cezalarını meclise taşıdı
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ...
CHP’li Polat: GDO’lu üretim yasak, ithalat serbest!
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, doğa dostu tarım uygulamalarından ...
Dağ'ın danışmanından Ayvatoğlu açıklaması: Bu isimde birisi yok!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın danışmanı ...
 
Bergama'dan Ankara çıkarması
Göreve geldiği ilk günden Bergama’nın kangrene dönüşmüş sorunlarını çözmek ...
YSK, seçime girecek parti sayısını 19'a yükseltti
İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, DEVA ve Sol Parti'nin eklenmesiyle ...
Yücel ve Polat'tan iktidara sert mesajlar
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ile CHP İzmir Milletvekili ...
 
Kılıçdaroğlu: Geçmişi bırakıp helalleşmemiz lazım
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Daha fazla vatandaşa gitmek, daha ...
AK Parti’de devir-teslim günü… Hamza Dağ yeni görevinde
AK Parti 7. Olağan Kongresi’nde dönemde Tanıtım ve Medya Başkanlığı’na ...
Otoparkta yeni dönem 31 Mart'ta başlayacak
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva