HABERLER>POLİTİKA
28 Eylül 2022 Çarşamba - 13:26

CHP’li Bakan ‘rant yok’ demişti… Cumhur İttifakı'ndan ‘siyasi bedel’ çıkışı!

AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi arasında sık sık tartışmalara neden olan Aktepe Emrez kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın ‘rant’ yok sözlerine Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi grup başkanvekilleri tepki göstererek, “Hukuki süreci devam eden , şaibeli işlerin döndüğüne inandığımız bir alana CHP Genel Başkanı Sn Kemal Kılıçdaroğlu’nu getirip temel atma töreni yapmanız da ayrı bir handikaptır. Hukuki süreç tamamlandığında bunun elbet siyasi bir bedeli olacaktır” ifadelerini kullandı

CHP’li Bakan ‘rant yok’ demişti… Cumhur İttifakı ndan ‘siyasi bedel’ çıkışı!

EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi ile Millet İttifakı’nı sık sık karşı karşıya getiren ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 25 Ekim’de katıldığı 1’nci etap temel atma töreni ile yeniden alevlenen  Aktepe Emrez kentsel dönüşümü için yeni bir tartışma daha yaşandı.

Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca ile Gaziemir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin sık sık süreç hakkında yazılı ve sözlü açıklamalarda bulunurken, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziemir-Emrez’de başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili sözleri sonrası Cumhur İttifakı temsilcileri bir kez daha konuya dahil dolu.

CHP’li Bakan’ın ‘rant yok’ söylemlerine tepki gösteren grup başkanvekilleri, İzmir Valiliğinin aldığı karar üzerinden  eleştirilerde bulundu.

YURTTAŞLARIMIZIN GASP ETTİĞİNİZ HAKLARI NE OLACAK?
AK Partili Atmaca ve MHP’li Şahin'in imzası ile hazırlanan metinde, “CHP İzmir Milletvekili Sn Murat Bakan gerek iş insanları kooperatifi gerekse Aktepe-Emrez kentsel dönüşüm alanında tamamen yanlış bilgilerle donatılmış ve bu bilgilerle kamuoyu önünde boşluğa düşmesine sebep olacak açıklamalar yapmıştır. Murat Bakan; “İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı kentsel dönüşüm projeleri Türkiye'ye rol model olacak. Çünkü müteahhidi yok, bir şahsa verilmiyor ve ortada rant yok.” Eğer İzmir modeli dediğiniz 23 yılda toplam 1000 konut dönüştürmekse, bu söyleminizden vazgeçin. Bayraklı’da hükümetimiz tarafından yapılan binlerce konutu görmezden gelebilirsiniz ama güneş balçıkla sıvanmaz. Aktepe – Emrez’de rantın ağababası var. Şöyle ki; Milli Emlak Müdürlüğü’nden belediye rayiç değeri üzerinden ( 12 milyon Tl ) bedelle İBB ‘ye devredilen 80 dönüm alanın yarısına 2 adet (2348 ve 2349 ada) imar adasının 1/5000 ve 1/1000 imar planları yapılmıştır. Geri kalan 122 hektarlık alanın imar planları bütüncül olarak neden yapılmıyor? Çünkü İBB kendisine ait imar adalarına 3 emsal yapılaşma oranı verdi ve bunu halktan gizliyor. Vatandaşa uzlaşma esnasında teklif edilen 1,5 emsal yapılaşma oranı üzerinden  yüzde  50. Peki 1,5 emsal üzerinden topladığınız yerlere 3 emsal ile imar planı yaparken yurttaşlarımızın gasp ettiğiniz hakları ne olacak?” ifadeleri kullanıldı.

HER FIRSATTA ELEŞTİRDİĞİNİZ…
Alanda bulunan bir tuvaletin riskli yapı olarak gösterildiğini bir kez daha hatırlatıldığı metinde, “Milli Emlak’tan 5393 Sayılı Kanun’un 73. Maddesi gereği bedavaya aldığınız yerde kaçak wc ye riskli bina tespiti yaparak neden her fırsatta eleştirdiğiniz 6306 Sayılı Kanun hükümlerini uygulayarak önce İZBETON’a, sonra iş insanları kooperatifi adı altındaki yapılanmaya 275 konut 9 işyeri inşaatını ihalesiz verdiniz? Sn Murat Bakan konuşmasının diğer bir bölümünde ; “Kooperatifleşme halkın bir araya gelerek yaptığı bir sistem. Kentsel dönüşümün bir tarafında hak sahipleri yani halk, diğer tarafta kooperatif üyeleri o da halk” demiş. Hangi halk Sayın Bakan? Kooperatifin yönetiminde bölgede 10 yıldır mağdur ettiğiniz halkın tek bir temsilcisi yok. Biz suç duyurusu yaptıktan sonra bir daha iş insanları kooperatifini ağzınıza bile almadınız. Bayraklı’da Dilber Apartmanı özelinde “Halk Kooperatifi“ adıyla ve gerçekten mağdur hak sahipleriyle bir sistem ortaya koydunuz ve biz de bunu desteklediğimizi açıkladık. Yine Sn Bakan diğer bir bölümde; “Yani İzmir Büyükşehir Belediyesi tamamen rantı ortadan kaldırarak, vatandaşın dayanışmayla kentsel dönüşüm yapmasını, bu ekonomik kriz ortamında sağlıyor.” İfadesini kullanmış. Milli Emlak’tan ( 12 Milyon TL ) bedelle İBB’ye devredilen 80 dönüm alanda verdiğiniz muhteşem 3 emsal yapılaşma oranıyla yaklaşık 1200 konutluk arsa sahibi oldunuz. Bunu  yüzde  50 ile kat karşılığı vermeniz durumunda 600 konut elde edeceksiniz. Yani her bir konutun İBB’ye maliyeti (12 milyon / 600) = 20 bin Tl. peki bu konutları kaça satacak sınız? Sonrasında bu konutları yurttaşlara verip, 1,5 emsal üzerinden yine bedavaya topladığınız yerleri birilerine peşkeş çekeceksiniz. İşte bu, rantın ağababasıdır Sn Bakan!” denildi.

SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR
Cumhur İttifakı Grup Başkanvekilleri tarafından hazırlanan metinde ayrıca Valiliğin soruşturma izni vermesine de dikkat çekilirken, şu ifadelere yer verildi;

“Son olarak Sn Bakan diyor ki; “Kaldı ki bu konuda yaptıkları suç duyurusu da takipsizlikle sonuçlandı. Eleştirilecek bir şey yok, eksik arama peşindeler.” Siz hukukçu kimliğinizle yazışmaları doğru okuyamıyor ve yorumlayamıyorsanız bizim size başka sözümüz yok. Fakat yine de kamuoyunun bilgilenmesi anlamında konuya açıklık getirelim. İzmir Valiliği sadece 657’ye tabi İBB bürokratları için soruşturma izni vermedi. Biz de konuyu Bölge İdare Mahkemesine taşıdık , sonucu kamuoyuyla paylaşacağız. İzbeton ve İş insanları Kooperatifi yöneticileri hakkında soruşturma devam ediyor.

Özetle; Aktepe-Emrez Mahalleleri’nde, İBB yönetimi tarafından 5393 ile başlayıp 6306 ile yola devam edilen bir kentsel dönüşüm sürecindeyiz.

Bölge 2012 yılında kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilmesine rağmen, 10 yıldır henüz 122 hektarlık alanın bütüncül imar planları yapılmamıştır. 2019 seçimleri öncesi verilen kapalı Pazar yeri yapılmamıştır. Kendi hizmet binasını dahi dönüştüremeyen İBB yönetiminden kentsel dönüşüm yapmasını beklemek en hafif tabiriyle hayalciliktir.

10 yıldır Aktepe-Emrez ‘de temel attık dediğiniz rakam , bölgenin toplam kapasitesi olan 10 bin bağımsız bölümün  yüzde  3'üne bile denk gelmiyor. Bu hızla ancak ve ancak 30 yılda dönüşüm gerçekleşir.

Üstelik hukuki süreci devam eden , şaibeli işlerin döndüğüne inandığımız bir alana CHP Genel Başkanı Sn Kemal Kılıçdaroğlu’nu getirip temel atma töreni yapmanız da ayrı bir handikaptır. Hukuki süreç tamamlandığında bunun elbet siyasi bir bedeli olacaktır.”

 
Bakan Derya Yanık'tan medya tepkisi
 
EURO 2024 elemelerinde torbalar belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Dağ'dan CHP'ye Dilşah Ercan tepkisi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Mersin'de polisevine saldırıyı ...
Çelik'ten sert açıklama: Siyasi sahtekarlıktır
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Terörü ...
Soyer 'müteahhitle başımız dertte' demişti... AK Parti’den çağrı: Kim bu firma açıkla!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Karşıyaka’da projelendirilen ve ...
 
Akşener: CHP'ye borcumuzu ödedik!
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Altılı masayı toplayan Kemal Bey. ...
Akşener'in açıklamalarına DEVA'dan ilk yorum!
DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ...
CHP'li Özel: 11 yıl önceki raporun hesabını mı soracaksınız?
CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Mersin'de polisevine saldıran ve etkisiz ...
 
Tanju Özcan, HDP Genel Merkezi'ne kına gönderdi
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, CHP Yüksek Disiplin Kurulu tarafından ...
CHP Lideri'nden Babacan ve Uysal'a ziyaret
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi lideri Ali Babacan ve Demokrat ...
AK Partili Kaya sosyal medya hesabını açtı, CHP'li Sındır’a ‘saha’ yanıtı verdi: Yatsıya kadar yanmadı mumu!
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’ın ‘AK Partili vekiller sahaya ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva