HABERLER>POLİTİKA
26 Aralık 2020 Cumartesi - 19:41

CHP’den sahte içki raporu: Tüketimin sebebi zamlar ve vergiler!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla oluşturulan “sahte içkiye bağlı ölümleri” araştırma heyeti çalışmalarını tamamladı. Raporda, sahte içki arzı ve tüketiminin en önemli nedeninin alkollü içeceklere son yıllarda yapılan zamlarla birlikte içkilerden alınan yüksek vergiler olduğunu belirtildi.

CHP’den sahte içki raporu: Tüketimin sebebi zamlar ve vergiler!

EGEDESONSÖZ- Türkiye’de art arda meydana gelen sahte içki kaynaklı ölüm haberlerinin ardından harekete geçen Cumhuriyet Halk Partisi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla “sahte içkiye bağlı ölümleri” araştırma heyeti oluşturmuştu. Heyet yaptığı görüşmeler ve araştırmalar doğrultusunda hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı. Raporda sahte içkiden ölümlerin sebebi olarak alkollü içeceklere son yıllarda yapılan zamlarla birlikte içkilerden alınan yüksek vergiler işaret edildi.

Raporu hazırlayan heyette CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ve Mahir Polat’la beraber CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer yer aldı.

HEYET MAĞDURLARLA GÖRÜŞTÜ
Sahte içkiye bağlı ölümleri ve sahte içkinin boyutlarını araştıran heyet, Türkiye'de ölümlerin yaşandığı şehirleri ziyaret etti. Heyet, sahte içki nedeniyle hayatını kaybedenlerin ailelerini ve kalıcı sağlık sorunu yaşayan kişileri ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

CHP’Lİ KILIÇ, ‘AKP’NİN VERGİ POLİTİKALARI ÖLDÜRÜYOR’
Hazırlanan rapor doğrultusunda sosyal medya hesabından paylaşım yapan CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, içki fiyatlarındaki olağan üstü fiyat artışına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Sahte içkiye bağlı ölümleri araştırma komisyonu olarak hazırladığımız raporu kamuoyu ile paylaştık. Sahte içki tüketiminin artışının en önemli nedeni içki fiyatlarındaki olağanüstü artıştır. İnsanımızı sahte içki değil, AKP’nin vergi politikaları öldürüyor.”

Raporda sahte içki tüketimi, kişisel tercihten ziyade bandrollü içkilerin yüksek fiyatlar nedeniyle satın alınamamasının bir sonucu olduğu belirtilirken, sosyo-ekonomik açıdan, giderek yoksullaşan halk kesimleri iktidar tarafından seküler yaşama müdahalenin artmasıyla birlikte içki tüketimini bu anlamda daha ucuz ve kaçak yollardan temin edilmekte olduğu vurgulandı.

Alkollü içecek fiyatlarının sürekli artırıldığı ve içki tüketimine ilişkin yasak ve ideolojik söylemlerin yaygınlaştığı bir ortamda sahte içkiye yönelim de artacağı aktarılan raporda,  “Alkol satışı yapan mekanların fiili olarak kapatılması, etil ve metil alkole ilişkin yeterli ve etkili denetimlerin yapılmaması da yine sahte içkiye bağlı ölüm ve kalıcı sağlık sorunlarının artmasına neden olacaktır” dendi.

CHP komisyonu sahte içki ölümlerinin son bulması adına aşağıda yer alan maddelerle iktidara çağrı yaptı:

- Alkolden alınan başta ÖTV olmak üzere yüksek vergilerin makul seviyeye çekilmesi gerekmektedir. Ancak bu ürünlerden alınan verginin hükûmetlerce bir ucu açık gelir kapısı olmaması adına vergilerin yine bağımlılık karşıtı amaçla sağlık gerekçesiyle kullanılması önem arz etmektedir.

- Alkol satış saatlerine ilişkin yasak esnetilmelidir. Öte yandan, salgın gibi alkol tüketimiyle doğrudan ilgisi olmayan gerekçelerle alkollü içecek satan işletmelere yönelik fiili kapatma kararları alınmamalıdır. TEKEL bayilerine keyfi olarak uygulanan satış yasakları kaldırılmalıdır.

- Alkol satışı kısıtlamasına uyulmaması nedeniyle yüksek meblağlarda kesilen ceza tutarları makul bir seviyeye indirilmelidir.

- Alkol kaçakçılığı ve merdiven altı üretimlere karşı denetim ve tedbirlerin artırılması ve metil alkol içeren içki satışı yapan kişi veya işletmelere etkili cezai işlemlerin uygulanması gerekmektedir.

- Sosyal medyada yetkili olmayan kişi veya şirketlerin etil ve metil alkol satışına ilişkin denetimler yapılması ve bu kişi/şirketlerin alkol satışı yapması engellenmelidir.

- Alkol tüketimine ilişkin ideolojik ve kutuplaştırıcı söylemlerden vazgeçilmesi ve içki tüketiminin seküler bir yaşam tercihi olduğu göz önüne alınarak içki tüketen bireyler üzerinden politika yapmaktan vazgeçilmelidir.

 
Kaçırılma iddiasında gözaltına alınan şüpheli serbest bırakıldı
 
Fenerbahçe'de 3 futbolcuda koronavirüs vakası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dışişleri'nden Nijerya'daki terör saldırısına kınama
Dışişleri Bakanlığı, Nijerya'nın Borno Eyaleti'nde en az 7 kişinin ölümüne ...
CHP'li Sındır: Türk ekonomisinin dinamosu can çekişiyor!
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, TBMM genel kurulunda tekstil ...
CHP'li Kılıç'tan 'park yeri' teklifi: Cezalar engellilere ödensin!
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, engelli yerine aracını park ...
 
'Savruluyoruz! Allah sonumuzu hayreylesin'
Kılıçdaroğlu Türkiye’nin ekonomiden ifade özgürlüğüne kadar her konuda ...
Yaldız’dan çarpıcı Menemen yorumu: Başkan operasyon yedi, halkın tıkı çıkmadı
Sonsöz Tv’de Gazeteci Fatih Yapar’ın konuğu olan İntegral Araştırma Genel ...
Muhsin Yazıcıoğlu davasında mütalaa açıklandı
Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği kazaya ilişkin kamu görevlilerinin ...
 
AK Partili Dağ'dan Soyer'e 'hastane' çağrısı: Gelin bu inattan vazgeçin!
İzmir’in Kiraz ilçesindeki doğalgaz açılış töreninde konuşan AK Parti ...
Erdoğan: 2020 pozitif büyümeyle kapanacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İnovasyon Haftası'nda yaptığı ...
İsmet İnönü, 47'nci ölüm yılında mezarı başında anıldı!
Türkiye Cumhuriyeti'nin İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 47'nci ölüm ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva