HABERLER>GÜNCEL
28 Mart 2022 Pazartesi - 16:51

Çeşme Projesi’nde flaş bilirkişi kararı: Kamu yararına uygun değildir!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen Çeşme Projesi'ne karşı açılan davada bilirkişi raporu ortaya çıktı. Uzman isimlerin yer aldığı raporda,“Planlama ilkelerine ve kamu yaranına uygun olmadığı görüşüne varılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Çeşme Projesi’nde flaş bilirkişi kararı: Kamu yararına uygun değildir!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ (Özel Haber)- Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ilan edilen “Çeşme Kültür ve Turizm Bölgesi” planlama süreci devam ederken açılan davada yeni bir gelişme yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın planlama çalışmalarını sürdürdüğü Çeşme Projesi’ne karşı açılan davada bilirkişi raporu açıklandı.

TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve EGEÇEP gibi sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların da başvurusuyla açılan dava sonucunda Danıştay 6. Dairesi’nin atadığı bilirkişiler; ODTÜ Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Can Bilgin, ODTÜ Şehir Bölge Planlama öğretim üyesi Prof. Dr. Melih Ersoy, Ankara Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aydan Sat ve Doç. Dr. Koray Yılmaz mahkemeye raporlarını sundu.

Bilirkişiler, alanda yaptıkları incelemelerin ardından kurumların raporlarına ayrıca çalıştı. Birçok bilgi, evrak ve raporun değerlendirilmesi sonucu ortak bir kanaate varıldı. Bilirkişiler turizm bölgesi projesini birçok yönden inceledi. Yazdıkları raporda 18 ayrı tespit, madde madde ortaya konuldu.

Projenin planlama ilkelerine ve kamu yaranına uygun olmadığının ifade edildiği raporda “2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'nun 3. maddesi ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezlerinin Belirlenmesine ve ilanına İlişkin Yönetmelik uyarınca 12.02.2020 tarih ve 31037 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, İzmir Çeşme KTKGB'nin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin 11.02.2020 tarih ve 2103 sayılı Cumhurbaşkanı kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Cumhurbaşkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açılan davada; Kurulumuz, KTKGB alanının bütününü de gözeterek, dava konusu ekleme ile koruma alanları yanı sıra turizm kullanımlarına, dolaysıyla yapılaşmaya da açılmasına yol açacak olan sınır kararının, tarım ve orman alanları, doğal değerler (flora, fauna, ekosistemler) su kaynakları ve kültürel miras üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri göz önüne alındığında, planlama ilkelerine ve kamu yaranına uygun olmadığı görüşüne varmıştır. Karar yüce mahkememizindir.” denildi. 

AVUKAT MERCAN: YÜRÜTMEYİ DURDURMA BEKLİYORUZ!
Bilirkişi raporunu yorumlayan Av. Şehrazat Mercan, “Raporda her şey çok açık ve net. Anlatılan konular ve altı çizilen meseleler gerek bizim dava dilekçemizde gerekse TMMOB’un açıklamalarında anlatılanlarla örtüşüyor. Bundan sonra bilirkişi raporuna göre ilgili davaya bakan mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını vermesini bekliyoruz. Bundan sonraki süreçte tarafların varsa itirazları alınacak. Yeniden bilirkişi incelemesi yaptırabilir ve ek rapora gidebilir. Biz tekrar bilirkişi incelemesi yapılmasını beklemiyoruz. Basiretli bir devlet yönetimi bilirkişi raporunu gördüğünde de işlemleri durdurmalıdır. Her şey açık ve nettir.  Ortaya çıkan durum ve yapılan tespitler bundan sonra tolare edilebilecek durumda değildir” ifadelerini kullandı. 

 
Köpekten kaçıyordu... 23 gün sonra acı haber geldi!
 
Çeşme Projesi için ‘Kanal İstanbul’ benzetmesi!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ayhan 29 Mart 2022 Salı 22:29

Çeşme rantı ellerinden alınacağı için fırtına koparıyorlar.Çeşme ve çevresi milyonlarca Tl lık villâlarla doldu.Itiraz rant sebebi ile.Konu çevre hassasiyeti olsa Karaburun merkezde sadece bu kış dönemi yüzden fazla villa zeytinlikler dökülerek dikildi.

Yorumu oyla      2      3  
Zafer 29 Mart 2022 Salı 16:20

Şu 4 - 5 tane bir arada olan harfler topluluğu var ya hepside vatan için en faydalı olan hayırlı işler, onların tüylerini diken diken eden işler oluyor. Hepside hain derecesinde kurıluşlar

Yorumu oyla      3      4  
Ne oldu yaa 28 Mart 2022 Pazartesi 21:18

İtirazlar fayda etmez bu proje çok fazla bilirkişi incelemesi sonucunda akıl insanlarla enkisa zamanda hayata geçecek nafile yatırıma karşı çıkmanız faydalı yatırım olduğu izmir ve cesme de belli gruplar rahatsız oluyor ama dahada rahatsız olacaklar

Yorumu oyla      4      3  
Yüksel akgun 28 Mart 2022 Pazartesi 21:03

Bizim ve memleketimiz için hayırlısı olsun inşallah.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Köpekten kaçıyordu... 23 gün sonra acı haber geldi!
Antalya'da köpeklerden kaçarken kamyonun altında kalan 10 yaşındaki Mahra, ...
İzmir'in 3 ilçesinde 771 kaçak göçmen yakalandı!
İzmir'in Seferihisar, Urla ve Çeşme ilçeleri açıklarında 3 lüks yelkenli ...
4 bin 630 zehir taciri gözaltına alındı
Son bir haftada ülke genelinde uyuşturucu tacirlerine yönelik düzenlenen ...
 
Beklenen ihale gerçekleştirildi… Vekamp için kritik süreç!
Çeşme Paşalimanı’nda merhum Binbaşı Dr. Halis Temelli’nin adını taşıyan ...
Adnan Oktar davasında 61 sanık için yakalama kararı
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nce, Adnan Oktar suç örgütü ...
Kullanıcılar giremiyor... Twitter çöktü!
Twitter’a henüz bilinmeyen bir sebeple erişim sağlanamadı. Resmi açıklama ...
 
Yüksek Ziraat Mühendisi anlattı: Palmiyeleri kurtarmak mümkün müydü?
Kent gündeminde tartışmalara neden olan Kültürpark'ta yer alan 72 palmiye ...
İzmirliler dikkat! Çöl tozu geliyor!
Yurt genelinde etkili olan kar yağışının ardından sıcaklıklar mevsim normalleri ...
Efes'in ana tanrıça steli ilk kez görücüye çıktı!
İzmir'in Selçuk ilçesindeki Efes Antik Kenti'nde gün yüzüne çıkarılan ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva