HABERLER>GÜNCEL
23 Aralık 2016 Cuma - 18:18

Çeşme’de yoğun mesai: Gemiden sızan yakıt ne zaman temizlenecek?

Çeşme ilçesinde kayalıklara oturan Panama bandıralı Lady Tuna gemisinden denize sızan 50 tona yakın yakıtın, Paşa Limanı ve Ilıca Yıldız Burnu kıyılarında oluşturduğu kirliliği temizleme çalışmalarına başlandı. Temizlik çalışmalarının 2 ay kadar sürmesinin beklendiği bildirildi.

Çeşme’de yoğun mesai: Gemiden sızan yakıt ne zaman temizlenecek?

İzmir’in Çeşme ilçesinde kayalıklara oturan Panama bandıralı Lady Tuna gemisinden denize sızan 50 tona yakın yakıtın, Paşa Limanı ve Ilıca Yıldız Burnu kıyılarında oluşturduğu kirliliği temizleme çalışmalarına başlandı. Temizlik çalışmalarının 2 ay kadar sürmesinin beklendiği bildirildi.

Denize sızan yakıtı temizlemek için İstanbul'dan gelen Mare Deniz Temizlik Şirketi ekipleri, dünden itibaren yoğun bir çalışma temposuna girdi. Fırtına nedeniyle Paşa Limanı ve Ilıca Yıldız Burnu kıyılarına kadar ulaşan ve ciddi bir kirlilik oluşturan yakıt, uzman temizlik ekipleri tarafından denizden ve kıyıdan toplanmaya başlandı. Çeşme Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri de 25 kişilik bir ekiple Ylıdız Burnu'na giderek, balıkçı teknelerinin olduğu bölgelerde denizdeki kirlliği temizleme çalışmalarına destek verdi. Belediye ekipleri, sıcak suyun olduğu mendirekte ve Ilıca Su Ürünleri Kooperatifi'nin mendireğinde oluşan kirliliği de özel solüsyonlarla temizledi.

Mare Deniz Temizlik Şirketi yetkililerinden Gürol Güler, 20'si dalgıç, 80 kişilik ekiple, denizde ve kıyılarda yoğun bir tempoyla çalışmaya başladıklarını, 20-30 kişilik takviye ekibin daha geleceğini belirterek, "Öncelikle Lady Tuna gemisinin etrafını bariyerlerle çevirerek 60 ton kadar yakıt hapsettik. Dalgıçlarımız ve teknik ekiplerimiz, gemide oluşan yırtığı onardılar. Hapsedilemeyerek denize sızan ve fırtınanın da etkisiyle kıyılara kadar ulaşan 50 tona yakın yakıtın temizlenmesine hızlı bir şekilde başladık. Özellikle Paşa Limanı bölgesindeki kıyılarda oluşan yakıt kirliliğine müdahale ettik. Fırtınayla kıyıya kadar ulaşan yakıtın denizden toplanması çalışmamız devam ediyor. Ayrıca kıyıdaki yakıtlar da toplanıyor. Çok geniş bir alana yayılması nedeniyle ekiplerimizi bölmek zorunda kaldık. Ilıca Yıldız Burnu'nda balıkçı tekneleri ve yatlar da yakıttan zarar gördüler. teknelerin arasındaki yakıtları ve dalgaların da etkisiyle mendireklerde oluşan kirliliği temizlemek için Çeşme Belediyesi'nden gelen yardım teklifiyle, Belediye ekiplerine gerekli ekipmanları vererek temizlik yardımı aldık. Belediye temizlik ekibine verdiğimiz, çevreye hiçbir zararı olmayan özel solüsyonlarla, mendirekler temizlendi. Balıkçı tekneleri ve yatlarda oluşan yakıt kirliliği de dalgıçlarımız tarafından solüsyonlarla temizlenecek. Zarar gören bütün teknelerin zararı karşılanacak ve tekneler tamamen temizlenerek eski haline getirilecek. Kıyılarda oluşan yakıt kirliliği de özel solüsyonlarımızla tamamen ortadan kaldırılacak. Çalışmaların iki ay kadar süreceğini tahmin ediyoruz. Çalışmalarımız sonucunda kıyıları ve denizi eski haline dönüştüreceğiz" diye konuştu.

BELEDİYEDEN 25 KİŞİLİK EKİPLE DESTEK
Yıldız Burnu'ndaki temizlik çalışmalarına 25 kişilik bir ekiple katılan Çeşme Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Nurettin Sipahican, olayı öğrendikten sonra, CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'ın talimatıyla olay yerine gittiklerini ifade ederek, "Temizlik firmasının yetkilileri, özellikle Paşa Limanı bölgesinde yoğun bir çalışma yürütüyorlardı. Biz de Çeşme Belediyesi olarak kendilerine yardımcı olabileceğimizi ilettik. Yıldız Burnu tarafında müdahalede bulunabileceğimizi, ekip eksiği olduğunu söylediler. Biz de Temizlik İşleri ekibi olarak, sıcak su olarak tabir ettiğimiz alanda,deniz içinde ve kıyıdaki kirliliği temizledik. 25 elemanımız, görev yaptı. Firmanın verdiği ekipmanlarla, deniz içindeki yakıtı da temizledik. Firmanın, 20'si dalgıç, 80 personelle temizlik çalışması yaptırdığını öğrendik. Yarın da 25-30 kişilik ekibin daha takviye olarak geleceğini söylediler. Biz de Çeşme Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü olarak, kıyılarımızın yakıt kirliliğinden temizlenmesi çalışmalarının takipçisi olacağız" diye konuştu.

Yıldız Burnu'ndaki çalışmaları yerinde izleyen Çeşme Denizciler Derneği Başkanı İsmail Porsuk da yaptığı açıklamada, "Lady Tuna gemisinin yaptığı kazadan dolayı oluşan bir çevre kirliliği ile karşı karşıya kaldık. Olmaması gerekse de sonuçta bir kaza oldu. Gerekli tedbirlerin alındığını öğrendik. Temizlik firması yoğun bir çalışma yürütüyor. Havanın sert olması nedeniyle yakıtın büyük bölümü kıyıya geldi. Birkaç hafta içinde bütün kıyılarımızdan yakıt kirliliğinin toplanacağını sanıyoruz Çeşme denizlerinin temizlenmesi için uğraşırken, böyle bir olayla karşı karşıya kalmamız, bizleri çok üzdü. Ama gerekli olan önlemler alındığı için, bu sorunun kısa sürede çözümleneceğine inanıyoruz" diye konuştu.

KAYALIKLARA OTURMUŞTU
Geçen 18 Aralık Pazar günü Ildır'daki bir balık çiftliğinden aldığı orkinosları Japonya'ya götürmek üzere yola çıkan Panama bandıralı 'Lady Tuna' adlı gemi, balıkçı teknelerine çarpmamak için manevra yaparken Pırasa Adası yakınlarında kayalıklara oturdu. Kayalıklara oturan geminin gövdesinde yırtık oluşurken, büyük miktarda akaryakıt denize sızdı. Geminin etrafı bariyerlerle çevrilmesine karşın yakıtın çevreye yayılmasına engel olunamadı. Çevreye yayılan yakıtın bir bölümü, fırtınanın da etkisiyle kıyılara ulaştı. (DHA)

 
Tire’de miting gibi açılış: Erdoğan ve Yıldırım ne mesaj verdi?
 
CHP'de Murat Hazinedar'a uyarı cezası
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SD 24 Aralık 2016 Cumartesi 12:30

çok trajik bir durum, neredeyse tüm orta doğu ve avrupayı gezdim, paşalimanı gibi bir deniz hiç biryerde bulamadım, böyle bir doğa harikasının bu hale gelmesi hemde kaza olduktan tam 5 gün sonra gerekli önlemler alınmayıp kaza olduktan sonra işlem yapılması kabul edilemez. Gerekli müdahale kirlilik kıyıya ulaşmadan yapılmalıydı.

Yorumu oyla      11      5  
bülent ışık 23 Aralık 2016 Cuma 18:59

Orkinos çiftliğinin karı verdiği zararın kaçta biri acaba ? Bu kaza ya turizm sezonu olan yazın olsaydı.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık o Fırat Kalkanı iddiasını yalanladı
Milli Savunma Bakanlığı, Fırat Kalkanı Harekatı'nda ikmal faaliyetlerinin ...
DEAŞ'ın El Bab’daki karargahı imha edildi
Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında düzenlenen hava operasyonunda, DEAŞ'ın ...
İzmir’de korkunç ölüm: İş makinesinin altında kaldı!
İzmir'in Çiğli ilçesinde geri manevra yapan iş makinesinin altında kalan kadın hayatını kaybetti.
 
‘İKÇÜ’de FETÖ’ iddianamesinde rektöre şok suçlamalar!
FETÖ/PDY soruşturması sonrası hem üniversiteden atılan hem de cezaevine ...
Liseli Melis’in ölümüne neden olan sürücüye ne ceza verildi?
İzmir'in Konak ilçesinde, motosikletle bariyerlere çarpıp, arkada oturan ...
İzmirli çiftçinin korkunç sonu: Evinde canına kıydı
İzmir’in Selçuk İlçesinde, çiftçi 55 yaşındaki Yüksel Albeyoğlu, evinin ...
 
Alsancak’ı OHAL vurdu: Park yeri krizi!
İzmir’de okul bahçelerinin otopark olarak kullanılması 15 Temmuz darbe ...
İzmir Devrim Şehitlerini andı
Menemen’de 86 yıl önce meydana gelen ayaklanmada hayatlarını kaybeden ...
İzmir'in 2 yeni üniversitesinde koltuk için rekor başvuru: Kim/kimdir?
Demokrasi ve Bakırçay Üniversiteleri’nin rektörlük koltuğuna rekor başvuru ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva