HABERLER>EKONOMİ
25 Mayıs 2022 Çarşamba - 13:43

Çeşme’de ‘personel’ feryadı… Turizmcinin kaçış planı hazır!

Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, bu sezon pek çok otelin personel yetersizliği nedeniyle açılamadığını belirterek, “Benim otelimde 14 personel çalıştırmam lazım, 7 kişiyi güçlükle bulduk. İlanımıza dönüş yapanlar, burunlarından kıl aldırmıyor. Sırf personel sıkıntısı yüzünden,çok sayıda turizmci, böyle bir sorunun olmadığı ülkelerde bu işi yapmayı düşünür hale geldi” dedi

Çeşme’de ‘personel’ feryadı… Turizmcinin kaçış planı hazır!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Turizm sezonu başlamasına başladı ancak otelciler, personel sıkıntısını çözebilmek için tüm imkanları seferber etse de yetersiz sayıda personelle işi çevirmeye çalışıyor. Çok sayıda otel işletmecisinin, yeterli sayıda personel bulamadığı için tesisini açamadığı öğrenildi. Ayrıca, turizmcilerin bu sorundan bıktığı, Türkiye’yi terk ederek personel sıkıntısının olmadığı ülkelere kaçma planı yaptığı ortaya çıktı.

YABANCI PERSONEL KONUSUNDA ENGELLERLE KARŞILAŞIYORUZ
Şu anda hizmet sektöründe iş üretecek insan bulmanın zorluklarını anlatan Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, personelsizlik nedeniyle yüzlerce işletmecinin otelini açamadığı iddialarını doğruladı. Resepsiyonda çalışacak eleman bile bulamadıklarını belirten Başkan Demir, “Türkiye, çok büyük bir sorunla karşı karşıya. Turizmci, çalıştıracak eleman bulamıyor. Bu çok ciddi bir sorun ve incelemek, çözüm bulmak lazım. Okullar Haziran ayında kapanıyor, çalışacak öğrenci bulamıyoruz. Mecburen yurtdışına entegre oluyoruz. Bu sefer karşımıza birtakım aşılamayan prosedürler çıkıyor” dedi.

Yurtdışından getirdikleri elemanlara, ülkemiz insanının işsiz olduğu gerekçesiyle ikamet ve çalışma izni verilmediğini anlatan Başkan Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:

KENDİ İNSANIMIZLA ÇALIŞMAYI BİZ DE İSTERİZ, ANCAK…
“Biz de isteriz, kendi insanımızla çalışalım. Fakat havuza bakacak, resepsiyonda çalışacak kimseyi bulamıyoruz. Yabancı insanları çalıştırmak istiyoruz, karşımıza engeller çıkarılıyor. Yurtdışında bulduğunuz eleman için izin alıyorsun, uluslararası iş gücüne gidiyorsun, ama prosedürlerin sonu gelmiyor. Devlet, ülkemizde bu kadar işsiz var, niye yabancı işçi getiriyorsun, diyor. İki arada bir derede kaldık. Sanayideki gibi robotik gücümüz de yok. Yurtdışından gelen elemanların çalışması işini kolaylaştırmamız lazım ya da ülkemizdeki işgücünü, üretime entegre etmeliyiz. Bu sorunun pandemiyle alakası yok. Pandemi azıcık da olsa tetikledi ama gençlerimiz turizmde çalışmak istemiyor. Türkiye’de önümüzü göremiyoruz gibi bir gerekçenin arkasına saklanıyorlar.”

İLANLARIMIZA CEVAP VERENLERİN İSTEKLERİ BİTMEK BİLMİYOR
İşlettiği otele eleman ararken yaşadıklarını anlatan ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, şunları söyledi:

“Az çalışıp çok kazanmanın hesabını yapıyor gençler. Ben yıllardır turizm sektöründeyim, sayısız insan çalıştırdım. Geçen gün bir ilanım var. Aradılar. Resepsiyonda çalışmak istiyordu. Çok tecrübesi yoktu, bilgisi de yoktu. Buna rağmen, gel konuşalım, dedim. O zaman bana lojmanın resmini, mümkünse videosunu atar mısınız dedi. Fotoğraf ve video attım. Arkasından benden, personel menüsünü de göndermemi istedi. Bir başkan, bana otel odası verip veremeyeceğimi sordu. Bir başkası da iş görüşmesine gelecek, konum atsam, beni şu noktadan alır mısınız, dedi. İnanılacak gibi değil. Kimse burnundan kıl aldırmıyor. Sırf bu sorun yüzünden, benim gibi yurtdışında turizmle uğraşmak isteyen çok sayıda turizmci var. Adidas’ın fabrikası Endonezya’da. Neden? Çünkü orada personel sıkıntısı yok. Biz turizmciler personel personel diye feryat ediyoruz.”

GALİBA EN İYİSİ, PERSONEL SIKINTISININ OLMADIĞI ÜLKELERDE BU İŞİ YAPMAK!
Çeşme’deki otelinde, gerçekte istihdam etmesi gereken personel sayısının yarısı kadarıyla çarkı çevirmeye çalıştığını belirten Başkan Yakup Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Maaşlar asgari ücretten başlıyor, tecrübesine göre 10 bin liraya kadar çıkıyor. Alaçatı’da 8 bin liraya çalışan insanlar var. Yemeği var, yatacak yeri var. Şu dönemde turizmde patron olmak çok zor. Elektrik kaç lira gelecek, su kaç lira gelecek, bunları bilmiyoruz. Ancak işçi olmak çok güzel. Çünkü ne kadar maaş alacağını biliyor. Turizmciler bu işten çok fena halde sıkıldı. Öyle ki personelsizlikten ıstırap çekiyoruz. Turizmci arkadaş beni arıyor, personel aradığını söylüyor, yardım istiyor. Eskiden bulaşıkçı zor bulunurdu, şimdi resepsiyona kimseyi bulamıyoruz. İşlettiğim resort otelde 14 kişiyi istihdam etmek lazım. Ancak yine de şanslıydım, 7 personel bulabildim. İki personel bulabilmiş arkadaşlar, bu sayıyı 7’ye çıkardığında otelini açacak ama bir aydır personel bulamadığı için açamıyor. Bu şartlarda Türkiye’de turizm işi yapmak çok zor. Galiba en iyisi, personel sıkıntısının olmadığı Uzakdoğu ülkelerinde bu işi yapmak.”

 
Akar sınırdaki sahra hastanesinde!
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kılıçdaroğlu'na dava açacak
YORUMLAR
Toplam 55 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ahmet aslan 5 Temmuz 2022 Salı 10:15

Endonezyaymış. Köle arıyo söylemeye de utanmıyo.

Yorumu oyla      2      3  
Kaya 29 Mayıs 2022 Pazar 19:36

Küçücük odalara tıklarsanız 4 kişiyi 6 kişiyi 2.sinif yemek yaparsanız personele.5 aylık is için asgari ücret verirseniz tabi gelmezler ...gelmesinler de

Yorumu oyla      3      3  
İşsiz 29 Mayıs 2022 Pazar 08:50

Asgari ücret yazlik bölgede sen çalış yazlıklar hersey 2 kati asgari ücret e nasil adam bulmayı bekliyorsun anlamadim

Yorumu oyla      2      3  
Oktays 26 Mayıs 2022 Perşembe 21:27

İnsanca yasam kosullari sunun ve düzgün maas verin insanlar kosa kosa gelir uc kurus para verip yaz boyunca anasindan emdiği sütü burnundan getirirseniz kimse gelmez tabykide

Yorumu oyla      3      3  
Sero 26 Mayıs 2022 Perşembe 20:36

Maalesef diyor başkan fakat yurt dışında bu maaşlara eleman bulamazsın nepalden ucuz işçi getirmek sizce çözüm fakat bu ülkenin ekonomisine uygun maaş verinki insan gibi çalışsın millet oteller fiyatları katlamasini biliyor fakat kadrolaşma konusunda hep bana felsefesi ile eleman bulamazsınız maalesef ne kaa köfte okaaa ekmek millet aç aç oteller çakılı müşteri nerede bu işin çalışanlara kaynağı yapma başkan ucuz işçi olmaz kaliteli ve uzman çalışanla yürür bu gemi

Yorumu oyla      2      3  
Arda Pekel 26 Mayıs 2022 Perşembe 20:34

Personele insani yasam sartlari vermezsen 3 kisinin isini 1 kisiye yaptirmaya kalkmazsan duzgun ve yeterli maas verirsen. Kalifiye personele hakkini verirsen calistiracak adam bulursun... Yada boyle timsahlar gözyaşları dilersiniz

Yorumu oyla      2      3  
Arda Pekel 26 Mayıs 2022 Perşembe 20:28

Timsah gözyaşı bunlar.. personele insanı yaşam şartları saglanmiyor. Calisma sureleri desen tam kepazelik.neredeyse14-15saat calistiricaklar antreli. 3kisinin isini 1 kişiye yaptırırlar. Sonrada böyle yakınırlar personel yok diye.. cesmenin Alacatinin ciğerini bilirim. Duzgun mekanlar var mı tabiki var ama cok çok az

Yorumu oyla      2      3  
S.K 26 Mayıs 2022 Perşembe 19:18

Siz otel sahipleri sezonda oda kahvaltı fiyatları 2000 tl den başlıyor. Personele asgari ücret teklif ediyorsunuz. Bu insanlar 4 ay çalışıp bir sene geçinmek zorunda. Çeşme civarındaki kiralık ev fiyatlarından yeme içmeden haberiniz var mı. Personel dışarda kahve bile içemez.Siz çok kazanıp az verelim istiyorsunuz.

Yorumu oyla      3      3  
Fatma Yelken 26 Mayıs 2022 Perşembe 19:14

Turizm otelcilik okuyan eğitimli stajyerler 3 kuruşa essek gibi çalıştırarak bıktırdınız şimdi okul biten eğitimli personel bulamak zor, sezonluk çalışanların bütün problemi elaman bulamamak, sürekli açık olan ve kaliteli yönetilen kurumsal firmalar bu sıkıntıyı çekmiyor.

Yorumu oyla      2      3  
Pers 26 Mayıs 2022 Perşembe 18:48

Personel bir şekilde karnını doyurur. Patronlar bakalım personel olmadan nasıl borc ödeyecek.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Yanık’tan 3 destek ödemesi açıklaması
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, mayıs ayına ilişkin sosyal yardımların ...
Asgari ücrete ikinci zam için yeşil ışık!
Asgari ücrete Temmuz'da ikinci zam gelecek mi? Enflasyon oranlarındaki ...
Mehmet KARABEL yazdı... Dilimle karpuz zamanı!
Mehmet KARABEL yazdı... Dilimle karpuz zamanı!
 
Yükseliş sürüyor: Dolar 16 TL'yi aştı!
Türk Lirası'nda değer kaybı sürüyor; dolar, 16 lirayı aştı!
Mehmet KARABEL yazdı... İcralık hayatlar ülkesi!
Mehmet KARABEL yazdı... İcralık hayatlar ülkesi!
Euro 6 ayın ardından o eşiği aştı!
Türk Lirası'ndaki değer kaybı yeni haftaya da taşınırken euro/TL, gün ...
 
Hacizli mallar elektronik ortamda satılacak
Adalet Bakanlığı'nın hacizli malların elektronik ortamda açık artırmayla ...
İzmirlilerin yeni gözdesi: AVM'de 500, pazarda 50 TL!
Mağazalardaki kıyafet fiyatları almış başını giderken Bostanlı Sosyete ...
Fiyatla beraber satış da artıyor... Altında sular durulmuyor!
Dolarla birlikte altının da uçuşa geçmesiyle çeyrek 1570, Cumhuriyet altını ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva