HABERLER>EKONOMİ
24 Nisan 2022 Pazar - 08:50

Cemal Tercan, oda başkanlarına seslendi: Esnafın derdine seyirci kalmayın

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı’nı 44 yıl yapan, üç dönem milletvekili olarak TBMM’de bulunan Cemal Tercan, “Esnaf kepenk kapatıyor ama mahalle aralarında mantar gibi büyük marketler çoğalıyor. Buna dur denmedikçe, esnaf yok olmaya mahkumdur” dedi. Oda başkanlarını vicdanlı olmaya davet eden, sorunların çözümü için korkusuzca mücadele etmeye çağıran Tercan, devletin de esnafın elektrik, doğalgaz giderlerini sübvanse etmesi gerektiğini dile getirdi.

Cemal Tercan, oda başkanlarına seslendi: Esnafın derdine seyirci kalmayın

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İki yılı aşkın süredir boğuştuğumuz korona salgını yüzünden işleri kötüye giden, son aylarda elektrik, doğalgaz ve kiralara yapılan zamlarla cirosu dip yapan esnaf, bir bir kepenk kapatmaya başladı. Esnaf, siftah yapmadan evine giderken, ağır faturalar altında ezildikçe ezildi. “Esnaf, içinde bulunduğu bu girdaptan nasıl kurtulur?” sorusunu, gidişatı yakından izleyen yılların siyasetçisi, sanayisi ve esnafı Cemal Tercan’a sorduk. Yılların deneyimli ismi 89 yaşındaki Tercan, çözüm yollarını Egedesonsöz’e anlattı, tavsiyelerde bulundu.

'DÜNYA ŞARTLARI, ÜLKEMİZDEKİ ŞARTLARI OLUMSUZ ETKİLEDİ'
44 yıl İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı görevini yapan, aynı zamanda iki dönem Adalet Partisi, bir dönem de Anavatan Partisi’nden milletvekili olarak TBMM’de bulunan Cemal Tercan, esnafın içinde bulunduğu sıkıntılı ortam nedeniyle çok üzgün olduğunu söyledi. Esnafın yöneticilerine, “Esnafın sorunlarına seyirci kalmayın” çağrısında bulunan Cemal Tercan, “Esnaf Sanatkarlar benim özümdür. Esnaflık yaptım, esnafa başkanlık yaptım. Çaresiz insanların çaresi oldum, çare buldum. Bugün dünya şartları, ülkemizdeki şartları da olumsuz etkilemiştir. Esnafımızın çok sorunları var. Bir de esnafımızın yöneticileri var. Yöneticilere sesleniyorum; ne olur, esnafın sorunlarına seyirci kalmayın. Hükümet, bir takım destekler sağlıyor, kararlar alıyor esnafımız için. Hükümete teşekkür etmek lazım. Bu alınan kararların getirdiği imkanlar, tabana maalesef yayılmıyor. Çünkü üstteki yöneticiler, tabandan kopmuşlar. Türkiye’de çok güzel çalışan birlikler de var, federasyonlar da var. Onların haklarını yememek lazım. Esnafın sorunlarını çözmek için devreye kim girecek? Birlik girecek, federasyonlar girecek! Devletin aldığı, esnafın sıkıntılarını giderecek kararların, uygulamada tabana ulaştırılmadığını düşünüyorum” dedi.

'O MARKETLER ÇOĞALDIKÇA, ESNAFIMIZ YOK OLMAYA MAHKUMDUR'
Esnafın dar imkanlarla iş hayatını sürdürmeye çalıştığını belirten Cemal Tercan, sokak aralarındaki büyük marketlerin kesinlikle şehir dışına çıkarılması gerektiğini savundu. Mahalle bakkalının, kasabın, manavın o marketler yüzünden iş yapamadığını öne süren Tercan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Gerçekten çarşıda artık alışveriş eskisi gibi olmuyor. Sebebi nedir? Büyük sermaye, belli noktalarda birleşiyor. Sokak içinde sıra sıra marketler var. Haliyle bakkalımız, kasabımız, manavımız, o marketler yüzünden iş yapamıyor. O marketler sokaklarda, mahallelerde durdukça, esnafımız yok olmaya mahkumdur. Dünyada buna çare bulmuşlar, ama biz bulamadık. Büyük marketleri, AVM’leri Avrupa’da şehir içinde bulamazsınız, şehrin 50 kilometre uzağında bulabilirsiniz ancak. Esnaf birliği, esnaf konfederasyonu, bu konuda bir şey yapmadı.  Büyük sermayeye karşı değilim ancak küçük esnafımızın ekmeğini almasına şiddetle karşıyım. Bunun yasal düzenlemesini yapmak, çok mu zor? Bastıracaksın hükümete, zorlayacaksın. Konfederasyon başkanının esnafla ilgili konuşmalarını dinliyorum, kahve konuşmalarından öteye geçmiyor söyledikleri. Esnaf neden zor durumda, detayına inmiyor, çare bulmuyor, göstermiyor. Hükümete derdini söyleyeceksin, hükümet dermanını bulacak.”

'ESNAFIMIZ, BABADAN KALMA YÖNTEMLERLE ESNAFLIK YAPMAYA DEVAM EDİYOR'
Esnafın da eksikleri olduğunu, örneğin çağı yakalayamadığını, babadan kalma yöntemlerle esnaflık yapmaya devam ettiğini belirten Cemal Tercan, “Esnaf, işine yatırım yapmalı; işyerini, verim artırıcı bir şekilde dizayn etmeli. Bu, bir bilinç meselesidir. Maalesef esnafımız, çağın gerçeklerine göre bir gelişim gösteremedi. Suç esnafta değil, ona yol göstermeyen esnaf teşkilatındadır. Teşkilat, esnafa öncülük etmek zorundadır” ifadelerini kullandı. Siyasetin içinde olduğu yıllarda esnaf için yaptığı çalışmaları hatırlatan Tercan, şunları söyledi:

“Ben siyasette sadece Süleyman Demirel’le, Turgut Özal’la değil, Adnan Menderes ile de çalıştım. 1967-68 yıllarında. O dönemde Türkiye’de ekonomik sıkıntılar yaşanıyordu. Türkiye, darboğazdaydı. Ben o dönemde birlik başkanıydım. O zaman İzmir’in Belediye Başkanı Osman Kibar’dı. İzmir Ticaret Odası Başkanı Şevket Filibeli’ydi. Vali, Kemal Hadımlı’ydı.  O dönemde, Ticaret Odası’ndaki esnafın haklarını, aslanın ağzından alır gibi, birliğe aldım. Esnafımız için o günün şartlarında inanılmaz işler yaptım. Ekonominin zararını önleyecek teknolojik gelişmeleri getirdim. O dönemde fiyat tarifeleri belediyelerin elindeydi. Ben Esnaf Kanunu o dönemde çıkartıp, o hakkı esnafa aktarılmasını sağlayan adamım. O kanunla fiyat tarifelerinin birlikler tarafından tespit edilmesini sağladım. O yetki artık birliğimizdeydi. Milletvekilliği döneminde esnafın sorunlarını Meclise taşıdım. Bugün de siyasilerin esnaf için bir şeyler yapması lazım.”

AİLELERE SESLENDİ: OKUMAK İSTEMEYEN ÇOCUĞUNUNU ÇIRAKLIK OKULUNA GÖNDERİN
İzmir Mithatpaşa Sanat Okulu mezunu olduğunu hatırlatan Cemal Tercan, sanatkarın, sanayicinin artık çırak bulamadığını söyledi. Mithatpaşa Sanat Okulu gibi pek çok sanat okulunun, dört dörtlük sanatkarlar yetiştirdiğini belirten Tercan, ailelere çağrıda bulundu:

“Mithatpaşa Sanat Okulu’nda öğrenciyken, gece yarılarına kadar çalışırdık. Yaptığımız işlerden biz talebelere para verirlerdi. Ben sanat okulundan mezun olurken, o zamanın parasıyla 50 lira para aldım. Sonraki yıllarda sanat okulları, yeterince değer görmedi. Ben milletvekiliyken, Sanayi Bakanlığı bütçesi belirlenirken genel kurulda partim adına bir konuşma yapmıştım. O zaman da sanatkarlar, yanlarında çalışacak çırak bulamıyordu. 1991 yılında… Sanat okullarını güçlendirmek lazım, dedim. İlkokulu bitiren çocuklar, ya yokluktan dolayı, ya da okumak istemiyorsa, çırak verilirdi bir sanatkarın yanına. Çıraklık, Kalfalık, Ustalık Kanunu, benim çabalarımla çıkarıldı o dönemde. Çıraklık okullarının açılmasını sağladım. O okullardan mezunlar daha sonra çok iyi yerlere geldiler. Şimdi ara eleman arıyoruz, istediği parayı vereceğiz ama bulamıyoruz. Asgari ücret 4 bin 250 lira, sanayici 7 bin lira veriyor. Buna rağmen kaynakçı gibi elemanları bulamıyoruz. Devlet, sanayicinin, esnafın yanında çalışan çırakların sigortasını ödüyor. Maaş da veriyor. Bu çok büyük bir nimettir.  Cumhurbaşkanımızın açıkladığı imkanlardan yararlanmak üzere 1 milyon çocuğun, son iki-üç ay içinde kayıt yaptırdığını duyuyoruz. Her çocuk okuyacak diye bir şey yok. Okumak istemeyen, sanatkar olmak isteyen çocukları aileleri, çıraklık okullarına göndermeli. Gelecek kaygısı yaşamasınlar, çünkü çocukların kollarında birer altın bilezikleri olacak. Sokakta işsiz çok insanlar. Çoğu vasıfsız işçi. Sanayici, sanatkar, vasıflı işçi arıyor.”

'ESNAF ŞURASI DÜZENLENMELİ, SORUNLAR VE ÇÖZÜMLER ORTAYA KONMALI'
“Esnafın derdine derman olacak adımlar acilen atılmalı” diyen Cemal Tercan, neler yapılması gerektiğini şu sözlerle anlattı:

“Türkiye’de ilk esnaf şurasını ben yaptım. Şurada esnafın sorunları konuşuldu, atılması gereken atımlar tek tek tespit edildi ve çözümler üretildi o zamanlar. Şimdi de pekala esnaf şurası yapılabilir. Esnaf neden kepenk kapatıyor? Neden kepenk kapatmak zorunda kalıyor?  Önce bunu araştırıp çok net sonuçlara ulaşmak lazım. Giderleri fazla, alışveriş olmuyor eskisi gibi. Elektrik, doğalgaz, kira giderleri çok fazla. Personel giderleri arttı. Esnaf kepenk kapatıyor, ama koca koca marketler peşpeşe açılıyor. Esnafın başında ben olsaydım, esnafı yalnız bırakmazdım. Oda başkanlarından, birlik başkanlarından, esnafı yalnız bırakmamalarını istiyorum. Oda başkanları vicdan sahibi olmalı, esnafın sorunlarının çözümü için korkmadan, çekinmeden mücadele vermeli. Cesur olsunlar. Esnaf, sanatkar, sanayici üretmek zorunda. Onlar ürettikçe hem kendileri kazanır, hem vatandaşın ihtiyacı görülür, hem de devlet kazanır. Dolayısıyla, devletin, üretimin devam etmesi için sanatkarın elektrik, doğalgaz gibi ağır giderlerini sübvanse etmesi lazım.”

 
Kafasına taş atılan polis memuru şehit oldu!
 
Başkan İduğ, makamı çocuklara teslim etti
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ismet 20 Eylül 2022 Salı 15:23

Böyle esnaf liderleri kalmadı rahmetli Hayati abi gibi

Yorumu oyla      3      3  
vatandaş 24 Nisan 2022 Pazar 20:38

yahu şu esnafları ölümüne terketmek lazım. hakkaten yaşlı başlı adam hiç mi utanmıyorsunuz şunları söylerken? marketleri kapatalım bizim giderlerimizi devlet sübvanse etsin. olan vatandaşa mı olsun?

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemeraltı esnafına bayram yok!
Vatandaşın alım gücünün düştüğünü, bu nedenle bayram alışverişinin temel ...
İzmirli firma dünyaya dipçik satıyordu... Konkordato talebi tasdiklendi!
Pek çok ülkeye av tüfeği dipçiği ihraç eden ve inşaat, otelcilik ve bahçe ...
İzmir'in ticaret raporu: Kaç işletme açıldı/kapandı?
İzmir’de geçtiğimiz Mart ayında 719 şirket, kooperatif ve gerçek kişi ...
 
ECB Başkanı: Faiz artırımı güçlü bir ihtimal
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, yıl sonundan önce faiz ...
MB'den zorunlu karşılık düzenlemesinde değişiklik
Merkez Bankası tarafından zorunlu karşılık düzenlemesinde değişiklik yapıldı. ...
Türk İş Başkanı'ndan asgari ücret açıklaması
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün ...
 
3600'de son toplantı 10 Mayıs'ta
3600 ek gösterge düzenlemesinde çalışmalar sürüyor. Son toplantının 10 ...
Turizmciler bayramdan umutlu... Salgından çıkış bileti!
Çeşme, Kuşadası, Foça, Didim gibi önemli turizm destinasyonlarına sahip ...
Civelek'ten 'Merkez Bankası' isyanı: İtibarı bozuk para gibi harcanıyor!
Türkiye'deki parasal ekonomideki genişleme modelini eleştiren Ekonomist ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva