HABERLER>OTOMOBİL
11 Kasım 2022 Cuma - 08:37

Çağdaş Usta, baba mesleğini seçti... Tamirciliği mühendisliğe tercih etti!

Celal Bayar Üniversitesi’nden Makine Mühendisi olarak mezun olan Çağdaş Yurtçu, mühendislik yapmak yerine oto tamircisi babasının mesleğini yapmaya karar verdi. Üniversite diplomalı tamirci olmaktan rahatsızlık duymadığını belirten Çağdaş Usta, gençleri “Makine mühendisi işsiz kalabilir ama tamirci kalmaz. İyi bir usta 10 ile 15 bin lira arası para kazanır. Hele kendi işini kurarsa, evi de olur, arabası da…” sözleriyle, sanatkar olmaya davet etti.

Çağdaş Usta, baba mesleğini seçti... Tamirciliği mühendisliğe tercih etti!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Oto Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Necdet Heppekcan, gençlerin artık sanayi sitesinde tamirci olmak istemediğini, usta sıkıntısının artık tavan yaptığını belirtirken, “Sanayide tamir ve bakım için bekleyen araba çok, usta yok” demişti. Gençlere oto tamirci, berber, tornacı, marangoz gibi çeşitli işlere yönelmeleri tavsiyesinde bulunan Heppekcan, ailelere de “Çocuklarınızın geleceğini düşünün; onları sanatkar olmaya yönlendirin” çağrısında bulunmuştu. Çağdaş Yurtçu, Başkan Heppekcan’ın bugünkü tavsiyelerini dikkate almış bir oto tamirci ustası… Makine Mühendisi Cihat Yurtçu, mühendisliği değil, oto tamirciliğini tercih ederek gençlere örnek oldu.

SANAYİ SİTESİNİN İŞ YÜKÜ ARTTIKÇA, USTA AÇIĞI DAHA ÇOK HİSSEDİLİYOR
Üniversite diplomalı, mühendis tamirci Çağdaş Yurtçu,  oto tamircisi babası Cihat Yurtçu’nun yanında yetişmiş bir usta. Daha ilkokul çağlarında tamirhanede çalışmaya başlamış. Ortaokul ve lise çağlarında da dersler dışında hiç çıkarmamış o yağlı tulumunu… Mühendislik mi, oto tamirciliği mi ayrımına geldiğinde hiç tereddüt etmeden, “tamircilik” şıkkını tercih etmiş. Çağdaş Usta, bugün büyük bir tamirhanenin hem patronu, hem de ustası. Sanayide usta bulmanın zorluğunu anlatırken, “Bırakın ustayı, çırak, kalfa bulamıyoruz” diyor ve ekliyor:

“Sanayide işler kötüye gidiyor. Suriyelileri çalıştırıyorlar. Onlara bisikletimi bile tamir ettirmem, çünkü bu işten hiç anlamıyorlar. Usta yokluğu yüzünden işler sıkışıyor. Vatandaş, yetkili servisler bire beş koyarak fatura kestikleri için sanayi sitelerine getiriyor arabasını. Kaldı ki yetkili servisler bile usta bulamıyor. Sanayi sitesinin yükü arttıkça, bizim usta açığımız daha çok belirginleşiyor.”

BABAMI CİHAT USTA’NIN YANINDA TAMİRCİLİĞİ ÖĞRENDİM 
Çağdaş usta, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mezunu… 2014 yılında mezun olmuş, Makine Mühendisi apoletini takmış yakasına… Askerliğini yaptıktan sonra iki meslek arasında karar vermek durumunda kalmış. 2016’da kararını vermiş, dükkanın başına geçmiş. O gün bugündür, işyerinde hem patronluk, hem ustalık yapıyor Çağdaş Usta… “Neden makine mühendisliği yapmıyorsun? İş bulamadığın için mi oto tamircisi oldun?” diye soruyorum 31 yaşındaki üniversite diplomalı oto tamirci ustasına… İşte aldığım yanıt:

“Benim hayatım oto tamircileri sitesinde geçti. Babam tamirciydi Kahramanlar semtinde; meşhur Cihat Usta. İlkokula, ortaokula giderken, babamın yanına gider, çalışırdım. Tamirciliği öğrendikçe daha çok keyif aldım. Sonra 6. Sanayiye taşıdı babam dükkanı… Ben de hem dershaneye gidiyordum, hem de Buca Anadolu Lisesi’nde okuyordum. Her boş zamanımda, hatta Pazar günü bile dükkana gelir, çalışırdım. Babamdan da yevmiyemi alırdım. Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde okurken bile aklım tamircilikteydi. Diplomamı aldıktan sonra hemen askere gittim, 2016 yılında babamı emekli ettim, dükkanı ben yönetmeye başladım. Oto tamircisi olmaktan çok memnunum, çok mutluyum. İyi ki bu işi tercih etmişim. Makine mühendisiyim diye havaya girmedim, arabaların altına girmekten hiç gocunmadım, patronluk taslamadım. Sonuçta, makine mühendisliğinden kazanacağım paradan daha fazlasını kazandıran bir işim var.”

TAMİRCİ OLMAK, KURYELİKTEN, GARSONLUKTAN İYİDİR
Genç arkadaşlarına tamirci olmalarını, eğer marangozluk, berberlik gibi hangi mesleği istiyorlarsa, o mesleğin inceliklerini öğrenmeleri ve usta olmalarını tavsiye eden mühendis diplomalı Çağdaş Usta, “Tamirci olmak, kuryelik yapmaktan, garsonluktan çok daha iyidir” diyor ve ekliyor:

“Bugün sanatkarlığın hakkını veriyorsan, hayatını kurtarmışsın demektir. İyi bir marangoz ustası, berber, oto tamircisi ve pek çok meslekteki ustalığın hakkını verenler, iyi yerlere gelir. Hiç aç kalmazlar, işsiz kalmazlar ve iyi para kazanırlar. Oto tamircisi olmak, bir kurye olmaktan, garsonluk yapmaktan kat kat iyidir. Bir oto tamircisinin doktordan farkı yoktur, hatta ustalığını konuşturursan, oto tamirciliği doktorluktan daha iyidir, daha çok kazandırır.”

EN DÜŞÜK USTA MAAŞI, 10 BİN LİRA
Mühendislik yapmayı hiç düşünmüyor Çağdaş Usta… Onun için varsa yoksa, oto tamirciliği… Bu işi yaparak hayatını kazanmaya karar verdikten sonra diplomasını işyerinin duvarına asan, işine dört elle sarılan Çağdaş usta, tamirciliğin cazibesini şu sözlerle anlatıyor:

“Yanımda iki arkadaş çalışıyor; biri 22 yaşında, diğeri 16 yaşında. Küçük kardeşimiz haftada bir gün Mesleki Eğitim Merkezi’ne gidiyor. Mühendislik yapmayı hiç düşünmedim, çünkü tamircilik yaparak daha çok kazanıyorum. Bu genç yaşta evim de var, arabam da. Genç kardeşlerimi yetiştirmeye çalışıyorum. Genç kardeşlerimin sanata yönelmelerini şiddetle tavsiye ediyorum. Kollarına altın bilezik taksınlar, hayatlarını kurtarsınlar. Mesleği olan insan aç kalmaz, parasız kalmaz. Dükkanda patron da benim, işçi de… En küçük bir şikayetim yok. Bugün orta halli bir usta sanayide bir tamirhanede en az 10 bin lira maaş alır. Eğer dükkanı tek başına götürecek kadar yetenekliyse, becerikliyse, 15 bin lira da alır, 17 bin lira da… İsteyen benim gibi üniversite okusun, mühendis olsun ama ekmek, sanatkarlıkta.”

 
EYT'yle ilgili merak edilen soruların cevapları!
 
Bakan Soylu'nun avukatından İmamoğlu açıklaması
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Taner 12 Kasım 2022 Cumartesi 08:25

Fiat 500X aracımın her türlü bakımını Çağdaş Oto da Çağdaş Yurtçu kardeşime yaptırıyorum. Çok memnunum, tavsiye ederim.

Yorumu oyla      2      3  
eskiköy 11 Kasım 2022 Cuma 12:19

iyi yapmış bundan sonra böyle masa başı bitti

Yorumu oyla      4      3  
Kartal 11 Kasım 2022 Cuma 11:20

12 yildir Gozum kapalı arabayı teslim ediyorum.Hayırlı işler...

Yorumu oyla      4      3  
BİR MÜH. 11 Kasım 2022 Cuma 10:03

Bakkal dükkanı gibi üniversite açıldı her yere. Günümüzde, Mühendis olmanın veya olmamanın bir esprisi kalmadı artık. O eskidenmiş... Yine de babadan kalma hazır iş her zaman avantajdır. Başarı ve de şans diliyorum.

Yorumu oyla      9      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TOGG'un İstanbul-İzmir maliyeti belli oldu!
Yerli otomobil Togg’un ilk deneyim merkezi önceki gün İstanbul’da bulunan ...
Otomobil almayı düşünenlere müjdeli haber!
Sıfır otomobillerde matrah düzenlemesi yapılarak ÖTV tutarının düşürülmesi ...
Taksicilerin başkanı o anları anlattı: Namlunun ucunda ölümle burun buruna!
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın kurşunlanması olayı sonrası ...
 
Otomotiv ihracatı Ekim'de 2,65 milyar dolar!
Türkiye'nin otomotiv endüstrisi ekim ayında 2,65 milyar dolarlık ürün ...
Araç güvenlik sistemlerine düzenleme
Kara yollarındaki can ve mal güvenliğinin artırılması ile daha çevreci ...
Fabrika çıkışlı ikinci el otomobil dönemi başlıyor
Fabrika çıkışlı ikinci el araç dönemi 2023 yılında resmen başlıyor. Çalışmalarda ...
 
Yüzde 60 zam yolda! Rekor artış olacak
Akaryakıt fiyatlarından sonra vergiler de araç sahiplerinin belini bükecek. ...
Araç sahipleri dikkat: Motorine indirim yolda
Motorin fiyatlarına 22 Ekim 20122 Cumartesi günü (bu gece yarısı) itibariyle ...
Taksiye zam mı geliyor?
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, mazot fiyatının ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva