HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Mart 2023 Salı - 12:16

Büyükşehir önünde S Plaka isyanı!

İzmir Büyükşehir Belediye tarafından ‘meclis kararı’ ve ‘encümen kararı’ olmadığı gerekçeleri ile iki kez ihaleye çıkılan ancak iptal edilen ‘S plaka’ mağdurları Kültürpark’ta bir araya geldi. İhale sürecinde S Plaka satın aldıklarını ancak 3 yıldır beklediklerini kaydeden Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, Büyükşehir tarafından kendilerine önerilen kiralama formülüne kapılarının kapalı olduğunu belirtti. Gelen tepkiler üzerine ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama geldi. Yapılan açıklamada, "Hiçbir vatandaşımız mağdur edilmeyecek" ifadeleri kullanıldı.

Büyükşehir önünde S Plaka isyanı!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ulaşım Ana Planı çerçevesinde önümüzdeki süreçte 'S' plakalı servis aracı sayısını artırmak için 2020 yılında ihaleye çıkılması kararı almıştı. İlk etapta 400 plaka dağıtılacağı açıklanmasının ardından mevcut plaka sahipleri  ihale süresine tepki göstererek yoğun katılımlı eylem düzenlemişti.

Süreç içinde bir S plaka sahibinin dava açması sonrası ilk ihale ‘meclis kararı’ olmadığı gerekçesi ile iptal edilirken, ikinci ihale ise ‘Encümen onayı olmadığı’ gerekçeleri ile iptal edilmişti.

İhale sürecinde para ödeyerek S plaka satın alan vatandaşlar ise mağduriyet yaşıyor. 3 yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen herhangi bir adım atılmazken, S plaka mağdurları Kültürpark içerisinde yer alan belediye hizmet alanında toplandı.

PLAKALAR İPTAL EDİLDİ, TEKRAR SATILMASINI İSTİYORUZ
Büyükşehir bürokratları ile yapılan görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, “Biz S plaka mağdurlarıyız. Bundan 2 yıl önce belediyenin yapmış olduğu ihalede S plaka almıştık. 400 plaka ihaleye çıkmıştı, 288  tanesini biz satın almıştık. Bu süreçte şu anki oda başkanımız Erdem Mert dava açtı bu ihaleye. Bu ihale ilk önce meclis kararı olmadığı için iptal edildi, tekrar ihale yapıldı ancak o kısa bir sürede iptal olduğu için çok mağduriyetimiz olmamıştı. Biz bu  ihaleyi piyasa değerinin yüzde 80’inden satın almıştık. Şu anda aranda 2 yıl geçti. Aldığımız fiyat ile şimdiki piyasa fiyatı arasında çok büyük uçurumlar var. O zaman biz 400 bin + KDV’den almıştık. Ancak şu anda maliyet 3 milyon TL’ye çıkmış durumda. Şu anda plakalarımız iptal edildi. Bu konuyla ilgili Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e buradan sesleniyoruz; Bizi mağdur etmeyin. Bu kadar insanlar bağını bahçesini evini satarak plaka aldılar, çok mağduriyet yaşanacak. Bunun için yetkililere süslenmek istiyoruz mağdur edilmemek istiyoruz” dedi.

KİRALAMAYI KABUL ETMİYORUZ
Başkan Pala, kendilerine kiralık plaka formülü ile gelindiğini belirterek “Ancak biz kiralık plaka istemiyoruz, kiralık plakaya  hayır diyoruz. Ev almışız ancak kiracı olacağız… Biz bunu kabul etmiyoruz. Biz tekrar satış yapılmasını istiyoruz. Buradan hükümete de sesleniyoruz. Cumhurbaşkanlığımızın bu konuyla ilgili tüm Türkiye genelinde plakalarının tekrar 1986 senesinde 10553 sayılı Bakanlar Kurulu kararına göre satılmasını istiyoruz. Bizim varımız yoğumuz, geleceğimiz, sigortamız  bu plakalar. Evimiz, bahçemizi sattık ve şu an da çok mağduruz. Yetkililerden bu konuda yardım istiyoruz. Kiralama usulünde 3 yıldan 49 yıla kadar karşılayabileceklerini söylüyorlar. Minimumdan tutacaklarını söylüyorlar. Bu 10 yıllık süreç için 1 milyon 500 bin TL’lere denk gelen bir rakam. Biz ev sahibiyiz ancak kiracı olacağız. Biz kiracı olmak değil ev sahibi olmak istiyoruz” dedi.

BİZE YARDIMCI OLUNMASINI İSTİYORUZ
Rayiç bedelin yüzde 9,5 faiz ile paralarının geri ödeneceğini kendilerine iletildiğini kaydeden Pala, “Burada çok mağduriyet var. Cumhurbaşkanlığının konuyla ilgili çalışması var. Ülkemizde deprem felaket yaşandı. Bu konular deprem konusundan daha önemli değil. Bu konuyu torba yasa ile hızlandırılabilir. Vali Bey devreye girebilir. Daha öncede Torbalı'da şehir içinde çalışan araçlar iptal edilmişti, konuyla ilgili Vali Bey üst yazı ile burada yaşanacak mağduriyet ile ilgili  bir karar vermişti ve karar uygulanmamıştı. Bize de böyle bir yardımcı olunmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

BİZİM SUÇUMUZ YOK
Yasal haklarını savunacaklarını belirten Pala, mağdur edilmemek istediklerini belirtirken, “Biz sonuna kadar Anayasa mahkemesine, insan hakları mahkemesine gideceğiz. Meclis kararı olmadığı için bunu iptal ettiler. Biz hakkımı arayacağız ve burada bırakmayacağız. Biz ihale şartnamesine göre ihaleye girip  plakaları aldık. Bizim herhangi bir suçumuz yok. Belediye meclis kararı alınmadan ihale uygulandı. Burada hata belediyenin olduğu için bizi mağdur etmemelerini istiyoruz. Uygulama kanunu UKOME sayıları belirler diyor. Sonra meclise gönderir, meclisten de uygulama ile encümene girer ve uygular diyor. Burada Encümen ve Meclis kararları alınmamış. Bu nedenle plakalarımız  iptal oldu. Belediyenin ihmali var” dedi.

AK PARTİ İLE GÖRÜŞÜYORUZ
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yer alan muhalefet grup başkanları ile de görüştüklerini belirten Pala, “AK Parti ile görüşüyoruz. Onlar da bize yardımcı olmaya çalışıyorlar. Cumhurbaşkanlığımızın bir yasa tasarısı var. Bunlar deprem ile ilgili gecikti. Yoksa bunlar çıkacaktı. Türkiye'deki tüm odaları toplayıp cumhurbaşkanımız siz bu plakaların sahibiydiniz diyecekti ancak deprem nedeniyle gecikti. Bunu bir an önce çıkarırlarsa iyi olur” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR'DEN AÇIKLAMA: HİÇBİR VATANDAŞIMIZ MAĞDUR EDİLMEYECEK
2030 İzmir Ulaşım Planı kapsamında ihtiyaç duyulan 400 S plaka tahsisi için UKOME tarafından alınan kararın. İzmir Otobüsçüler ve Servis Araçları Esnafı Odası’nın yargıya başvurması nedeniyle iptal edilmesi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden konuya ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada dava konusu işlemin iptaline karar verilmesi nedeniyle yapılacak işlemlerin UKOME genel kurulunda değerlendirileceği belirtildi.

“Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz”
Açık ihale usulü gerçekleşen karara ilişkin itiraz nedeniyle plaka verme sürecinin mahkeme kararıyla iptal edildiği vurgulanan açıklamada “Belediye olarak hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz. Her ne kadar kurumumuz da pek örneği görülmeyen bir sürecin mağduru olmuşsa da, vatandaşın haklarının yasal düzenlemeler doğrultusunda korunması temel görevimizdir. Bir taraftan yargısal kararların uygulanması için gereğinin yapılması diğer taraftan vatandaşın mağdur edilmemesi yönünde denge sağlama görevimizi eksiksiz yerine getirmeye çalışıyoruz. Ancak bu görevimizi yerine getirirken diğer idari yapıların da konuya bizim yaklaştığımız hassasiyetle yaklaşarak çözüme katkı sunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda vatandaşlarımızla sık bir görüşme trafiği içerisine girilmiş olup çözüm geliştirilmeye çalışılmaktadır” denildi.

 
Bakan Koca uyardı: Şebeke suyunu içmeyin!
 
Karşıyaka'da 33 transferin 17'si gitti
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kemal erçete 13 Mart 2023 Pazartesi 10:56

Konuşma yapan arkadaş sayın Pala be ailesi İzmir’de s plaka ticaretine yön veren kurumdur belediyenin plaka kiralaması kesinlikle onların işine gelmemektedir çünkü istedikleri gibi kira fiyatı çekip devamlı fiyatları kafalarına göre arttırmaktadır. Belediyenin burada yapacağı en güzel iş ihale plakalarının önünü açıp diğer plakalar için bu işi gerçek anlamda yapan esnafa kira bedeliyle plaka vermelidir. Hem çalışan esnaf aracı kurumların keyfe keder fahiş fiyatlarla esnafı zora sokmasını engeller hem de belediyeye her ayyıl düzenli nakit akışını sağlamış olur ki umarım bunu yapıp komisyoncu firmalardan esnafı kurtarır.

Yorumu oyla      2      3  
Ali Koç [email protected] 7 Mart 2023 Salı 15:47

"Arkadaşlar Mustafa Pala abimiz İzmir ve Türkiye'de S Plaka ve T plakada önemli bir" diye başlayan yorumumuza ek olarak şunu da ifade edelim. İnsanlar fabrika açıyor türkiye üretsin ve kazansın diye, okul çaıyorlar türkiye gelişsin diye, devlet kurumları büyüyor memurlar artıyor hizmet çoğalsın diye... ama bu fabrika işçilerini ve bu öğrencileri ve bu memurları taşıyacak araç sayısı yerinde sayıyor ve yetersiz kalıyor. Sonra da korsan çözüm aranıyoır. ya da Fabrikalar okullar kendileri araba alıyor. Haklılar da nasıl götürecekler bunca işçiyi, öğrenciyi memuru, beyaz yakalıyı. Ytersizlik ortadan kaldırılmalı İzmirin gelişiminin önünde taşımacılık olmamamlıdır

Yorumu oyla      2      3  
7 Mart 2023 Salı 15:32

Arkadaşlar Mustafa Pala abimiz İzmir ve Türkiye'de S Plaka ve T plakada önemli bir insandır. İzmirde plaka ticaretinde çok etkendir. İyi bir adamdır. İyi bir tüccardır. Ama İzmirdeki S Plaka meselesi Tüccarların tekelinde olması gereken bir konu değildir. Onlar hem piyasayı hem de kazancını düşünen insanlardır. Yani elbette kazancını düşünür. Çok da normaldir. Gerçek olan Şudur; İzmir de fabrika sayısı arttırmaktadır. İşçi sayısı artmaktadır. İzmir de diğer hizmet sektörleri gelişmektedir, personel sayıları artmaktadır. İzmir'de memur sayısı artmaktadır. İzmir'de okul ve öğrenci sayısı artmaktadır. Yani S plakalı araç sayısı bu gelişmelere ve ihtiyaca karşı sabit ve statik tutulamaz. Her sene sayıları artmalıdır. Belediyemiz tarafından sayıları arttırılmalıdır. İşyerleri okullar artarken taşıma sektörü sınırlı tahditli tutulamaz. Burada okul sahipleri ve işyeri sahipleri de dinlenmeli. İhtiyaçlarına çare bulunmalıdır. Gerçek budur. Buna çare bulunmalıdır.

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Çerçioğlu'ndan Kadınlar Günü mesajı!
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "8 Mart Dünya Emekçi ...
Başkan Neptün Soyer'den 'kırsalda dönüşüm' çağrısı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Fuar İzmir'de yapılan Horeca ...
Bucalılar afetlere karşı bilinçleniyor
Buca'da depremin gerçek yüzü bir kez daha masaya kondu. Buca Belediyesi’nin ...
 
Bornova Belediyesi’nden depremzedelere arıcılık kursu
Bornova Belediyesi, Türkiye’yi sarsan depremin hemen ardından barınma ...
Çeşme'ye değer katacak... Alaçatı Modern yola çıktı
Kültür sanat alanında yaptığı projelerle adından söz ettiren Çeşme Belediye ...
Ödemiş'e afet bölgesinden kardeş geliyor
Ödemiş Belediye Meclisi’nin Mart ayı olağan toplantısı 6 Mart 2023 Pazartesi ...
 
Çiğli’de gündem rezidans… Sasalı’da ucube var!
Çiğli Belediye Meclisi’nde Sasalı Mahallesi’nde bulunan 3’üncü Derece ...
Gaziemir’de kritik planlara onay… CHP’deki çatlağı AK Parti onardı!
Gaziemir’de tartışmalara ve CHP grubunda çok kez  bölünmeye neden olan ...
AK Parti, İduğ'u örnek gösterdi... Konak Meclisi'nde 'deprem' atışması!
Konak Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci oturumu ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva