HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Aralık 2021 Salı - 11:12

Büyükşehir'in projesinde önemli gelişme: Planlar görücüye çıktı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tire ilçesi sınırları içerisinde yer alan Karateke Mahallesi'nde yapımı planlanan 280 bin 436 metrekarelik 'Tire II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi' için 1/5000'lik Nazım İmar Planları askıya çıktı.

Büyükşehir in projesinde önemli gelişme: Planlar görücüye çıktı!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in yıllardır tartışılan 'çöp' sorunu için İzmir Büyükşehir Belediyesi önemli bir adım atmış ve Küçük Menderes havzasındaki çöp sorununu gidermek için Ödemiş'te yapımı tamamlanan katı atık bertaraf tesisin ardından 45 milyon 590 bin TL'ye Tire'de de bir tesis yapılması için düğmeye basmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de AK Parti ile Cumhuriyet Halk Partili isimler arasında sık sık tartışmalara neden olan tesisin, 'İkinci sınıf düzenli depolama alanı' için yer seçimini gerçekleştirilirken, İzmir Güney-1 bölgesinde bulunan Tire Karateke Mahallesi'nde yeni bir katı atık tesisi kurulumu için harekete geçilmiş ve alan ile ilgili önemli bir adım atılmıştı.

PLANLAR ASKIYA ÇIKTI
Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nden çıkacak bakiye atıkların düzenli depolama suretiyle bertarafı amacıyla 280 bin 436 metrekarelik alana yapılması planlanan “Tire II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi” için ÇED başvurusu yapılmış ve alanla ilgili 1/5000 ölçekli Nazım  İmar Planlarını hazırlamıştı. Çalışmalarını tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi ise planlarını 19 Ocak 2022 tarihine askıya çıkardı.

Yayımlanan raporda ayrıca kurum görüşlerine de yer verildi. Görüşler şu şekilde;

İzmir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü;
“Tire İlçesi Karateke Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 78,365 hektar yüzölçümlü, 892 parsel numaralı "mera" vasıflı taşınmazda, "Tire II. Sınıf Düzenli Depolama ve Rehabilitasyon Alanı" kurulabilmesi için, konu hakkında Müdürlüğümüzce yürütülen mevzuatlar kapsamında görüş istenmiştir. Bahse konu alan Maliye Hazinesine ait "mera" arazisi olduğundan, anılan taşınmaz 4342 sayılı "Mera Kanunu" kapsamındaki yerlerdendir. 4342 sayılı "Mera Kanunu" kapsamındaki alanlar, 5403 sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu" kapsamı dışında yer alan alanlardandır. Ancak; alana ilişkin olarak Müdürlüğümüz arşiv kayıtlarında yapılan tetkikte, bahse konu parsele ilişkin olarak daha önce Belediye Başkanlığınız Atık Yönetimi Daire Başkanlığı, Atık Yönetimi Planlama ve Denetimi şube Müdürlüğünün görüş talebine binaen, İl Müdürlüğümüz "Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğü" tarafından gönderilen 10.03.2017 tarih ve E-543980 sayılı yazımız ile, "bahse konu alanın mera arazisi olduğu, taşınmazın 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında yer aldığı, bu nedenle 4342 sayılı Mera Kanunu'nun 14. maddesinin kapsamında tahsis amacı değişikliği talebinin yapılması gerektiği, bu kapsamda 4342 sayılı Mera kanununun 14/c maddesi ve Mera Yönetmeliğinin 8/3 maddesi gereği gerekli tahsis amacı değişikliğinin İl Mera Komisyonunca değerlendirilmeye alınabilmesi için başvuruda bulunulması halinde gerekli değerlendirmenin yapılabileceği" belirtilmiştir. Bu itibarla; konu hakkında öncelikli olarak İzmir Valiliği İl Mera Komisyonu Başkanlığına müracaat edilerek tahsis amacı değişikliği talebinde bulunulması gerekmektedir." denmektedir.

BOTAŞ İzmir Şube Müdürlüğü;
"... Tire ilçesi, Karateke Mahallesi, 892 parselde "Tire II. Sınıf Düzenli Depolama ve Rehabilitasyon Alanı" olarak belirlenmesi amacıyla hazırlanacak olan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı incelenmiş olup taşınmazın önünden Kurumumuza ait St 10 Tire OSM RMA Yüksek Basınçlı Doğalgaz Ana İletim Hattımızın geçtiği ve bahse konu 385.328,47 m2'lik alana en yakın mesafesinin ise yaklaşık 350 m. olduğu tespit edilmiştir. Adı geçen doğalgaz hattımızın kamulaştırma genişliği 11 m.'dir. Konu ile ilgili olarak 04/07/2014 tarih ve 29050 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan BOTAŞ Ham Petrol ve Doğal Gaz Boru Hattı Tesislerinin Yapımı ve İşletilmesine Dair Teknik Emniyet ve Çevre Yönetmeliği'nin 7. ve 8. maddeleri doğrultusunda, doğalgaz iletim boru hatlarımız ve tesislerimize 200 m.'den daha yakında yapılacak her türlü yapılaşmalar, imar planları ve altyapı geçişlerinden (yol geçişi, trafo, hafriyat alanı, enerji nakil hattı, su/kanalizasyon hattı, telekominikasyon hattı, sondaj çalışması vb.) önce kurumumuzdan görüşü ve izni alınmadan sahada yapılan çalışmalar sırasında, doğalgaz iletim boru hattı ve tesislerimizde oluşan tüm zararlar (havaya atılan gazın bedeli, tüm bakım-onarım giderleri, gaz akışı durmasından dolayı oluşabilecek giderler vb.) ile çevreye verilecek can/mal kaybının tüm sorumluluğu, çalışma yapan idareye ait olacaktır... Tire ilçesi, Karateke Mahallesi, 892 parselde "Tire II. Sınıf Düzenli Depolama ve Rehabilitasyon Alanı" olarak belirlenmesi amacıyla hazırlanacak olan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı çalışmalarının yapılmasında Kurumumuz açısından herhangi bir sakınca görülmemektedir." denmektedir.

Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü;
*...Söz konusu alanın sorumluluk ağımızdaki yollara cephe teşkil etmediği ve yol güzergahımızın dışında bulunduğu anlaşılmış olup, anılan taşınmaz üzerinde "Tire II. Sınıf Depolama ve Rehabilitasyon Alanı" yapılmasında Bölge Müdürlüğümüzce sakınca görülmemektedir." denmektedir.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü;
"...İlgili mahallede orman alanı bulunmamaktadır. Karateke Mahallesi 892 parsel orman sınırları dışında kalmaktadır. Ancak ilgili parsel tapu kaydında mera alanı olarak belirtildiğinden İzmir İli Mera Komisyonu Başkanlığı'ndan da görüş alınması gerektiği hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim."denmektedir.

TEİAŞ Genel Müdürlüğü;
"...İlgili parsele isabet eden mevcut ve yapım aşamasında herhangi bir tesisimizin bulunmadığı tespit edilmiştir." denmektedir.

 
Büyükşehir, Balkan mirasına sahip çıkıyor!
 
Bayraklı'da 10 bin kişiye sağlık hizmeti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir, Balkan mirasına sahip çıkıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Mübadele Korosu, ‘Barışın ve Dostluğun Sesi’ ...
Buca'da nikah rekoru
Buca Belediyesi, 2021 yılında nikâh rekoru kırmakla kalmadı, pandemi döneminde ...
Yenilenen ahşap iskeleler İzmirlinin hizmetinde
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin denizle ilişkisini güçlendirmek ...
 
Çiğli tarihinde bir ilk... 12 müdürlük kadınlara emanet!
Başkan Utku Gümrükçü öncülüğünde yönetimde temsil eşitliğinin sağlanması ...
Eşine adadığı sergiyi Bornova’da açtı
Ressam Şengül Balcı, altıncı kişisel sergisini Nisan Ayı’nda Kovid-19 ...
Bornova'da üreticiye toprak eğitimi
Bornova Belediyesi’nin tarımsal üretim kalitesini ve verimliliği arttırmaya ...
 
Örnekköylü Hüseyin’in adı parkta ölümsüzleşti
Karşıyaka Belediyesi, ilçe tarihinde iz bırakan kişilerin adlarını, hatıralarına ...
Selçuk Kent Konseyi’nde yeni dönem
Selçuk Kent Konseyi’nde Suna Gündoğdu’nun başkan seçilmesinin ardından ...
Ödemiş patatesi festivale hazır
Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden olan Ödemiş, 26 Aralık ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva