HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Eylül 2018 Salı - 13:55

Büyükşehir'den İl Müdürü'ne jet yanıt: Kötü koku oradan gelmiyor!

Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan’ın “Tespitlerimize göre kötü koku, Çiğli’deki atıklar sonucunda oluşan çamur alanından geliyor. Atık kanalları kokuyor. İZSU yapması gereken rutin temizlikleri yapmıyor” şeklindeki iddialarına İZSU’dan yanıt geldi.

Büyükşehir den İl Müdürü ne jet yanıt: Kötü koku oradan gelmiyor!

Kanalizasyon sisteminde; atık suyun boru içinde taşınımı süresince oluşan kokunun önlenmesi için her türlü çalışmanın yapıldığını bildiren İZSU Genel Müdürlüğü, bu kokunun kaynağının Çiğli'deki arıtma ya da kanallar olmadığını, gerekli temizliklerin periyodik olarak yapıldığını açıkladı.

- ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRÜ İZMİR'DEKİ KÖTÜ KOKUNUN KAYNAĞINI AÇIKLADI!

İzmir’de evsel ve endüstriyel atık suların İzmir Körfezi’ni kuşaklayan 65 kilometre uzunluğunda ana kuşaklama kanalı, ana kuşaklama kanalına bağlanan 95 kilometre uzunluğunda tali kolektör, 4150 kilometre uzunluğunda mevcut pis su şebekesi ve 4 adet pompa istasyonu ile Çiğli ve Güneybatı atık su arıtma tesisl erinden oluşan bir sistemle arıtıldığını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Tüm kanalizasyon sistemini kapsayacak bakım-onarım-yenileme işleri her yıl periyodik ve kesintisiz sürdürülüyor. İZSU’ya iletilen koku şikayetleri yerinde inceleniyor. Bölgedeki kanalizasyon hatlarında herhangi bir patlak veya tıkanıklığa rastlanmadı. Şikayet konusu olan her adrese gidilerek kanal hattı basınçlı su ile yıkanıyor. 2018 yılının ilk 8 ayında 383 kilometre kanalizasyon şebeke hattında temizlik çalışması yapıldı.  Satın alınan 2500 adet  ‘rögar hava arıtma ve koku giderim filtreleri’nin montajları yapılmaya başlandı. 2000 yılından bu yana faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük ileri biyolojik atık su arıtma tesisi olan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisimiz 7 gün 24 saat çalışıyor. Tesis içinde bulunan koku kontrol ünitelerinin düzenli olarak bakım ve kontrolü yapılıyor” dedi.

PEŞPEŞE İHALELER
2015 yılından bu yana Çiğli ve İzmir’deki toplam 22 ileri biyolojik atık su arıtma tesisinde oluşan çamurların Türkiye’nin en büyük çevre yatırımlarından biri olan Çiğli’deki Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nde kurutularak granül haline getirildiğini, bunların  Çimentaş ve Batıçim tarafından ek yakıt malzemesi olarak kullanıldığını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, şunları kaydetti;

“Çamur Kurutma ve Çürütme Tesisi ile eskiden kullanılan çamur depolama alanlarında ve de tüm atık su arıtma tesisi sahasında TÜBİTAK tarafından koku ölçümleri yapılmakta olup tüm değerler oldukça düşük tespit edilmektedir. Ayrıca İzmir İli hava kalitesinin derecesini belirten Çevre Şehircilik Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘Hava kalitesi izleme istasyonlarından’ alınan sonuçlarla da kokunun bu tesislerden ve eskiden kullanılmış ve üzeri toprak ve kireçle kapatılmış olan terk edilmiş çamur havuzlarından kaynaklanmadığı görülmektedir. Körfez’e boşalan ana derelerde yağışların bitiminin ardından Mayıs ayında büyük bir temizlik yaptık. Meles, Arap, Manda, Poligon derelerinden 89 bin ton malzeme çıkardık. Haziran ayınd an itibaren derelerimizde su birikintisi kalmadığı gibi kokuya sebep olacak atık da bırakmadık. Ayrıca kent içindeki evsel atık suları Çiğli İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ne ulaştıran Gümrük, Bayraklı, Karşıyaka ve Çiğli Pompa istasyonlarındaki mevcut koku giderme ünitelerinin geliştirilmesi ve kapasitesinin artırılması için hazırladığımız proje, yapım ihalesi sürecinde.  Yaza kadar yeni sistem koku giderme ünitelerini bu istasyonlarımıza monte etmiş olacağız. Güneybatı Atık Su Arıtma Tesisi’ndeki havuzların, pompa istasyonu ve çamur ünitelerinin üzerini kapatıp burada oluşan emisyonların kimyasal arıtımını sağlayacak bir koku kontrol sisteminin projesini de tamamladık;  Ekim ayında yapım ihalesine çıkıyoruz. Artan nüfus ile birlikte Büyük Kanal Projesi’nin Güzelyalı Hava Eğitim Komutanlığı ile Konak Pier arasındaki atık su kolektörler hattın ın kapasitesinin iyileştirilmesi gerekliliği ortaya çıktı. Güzelyalı Hava Eğitim Komutanlığı ile Konak Pier arasındaki kolektör hattının kapasitesini artırmak için yeni bir pompa istasyonu ve yeni bir basınçlı iletim hattı yapacağız. Mevcut kolektör hattına ilave bir hatla Balçova, Sahilevleri, Güzelyalı ve Göztepe bölgesinden toplanan evsel atık sular, yeni kurulacak pompa istasyonu aracılığıyla Gümrük Pompa İstasyonu’na iletilecek. Böylelikle hem mevcut kolektörün kullanım ömrü uzatılacak hem de Güzelyalı, Göztepe ve Mehmet Ali Akman mahallelerinde atık su sisteminde yaşanan sorunlar ortadan kalkacak.  Bu çalışmanın projesini tamamladık, 2018 yılın da ihale edilecek ve inşaat aşamasına gelinecek”. 

TESİSLER ÇEVRE İL MÜDÜRLÜĞÜ DENETİMİNDE
İZSU yetkilileri, İzmir’de atık su kirliliğinin önlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar ile ilgili şu bilgileri de aktardı:

- Çiğli İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi günde 550 milyon metreküp atık su arıtıyor. Tesisin kapasitesini günde 820 milyon 800 bin metreküpe çıkarmak için 3 faz tam kapasite çalışan tesise bir faz daha eklenecek. 4. Faz İnşaatı sürüyor; 14 ay sonra tamamlanacak.

- Çiğli İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü tarafından düzenli olarak denetleniyor. 5 yılda bir yenilenen Çevre İzin Belgesi ile çalışıyor. Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği kapsamında atık su değerleri otomatik cihazlar ile ölçülüyor, kayıt altına alınıyor, tüm değerler eş zamanlı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından online izleniyor.

- Küresel iklim değişikliğine karşı kenti hazırlamak ve 30 ilçede yaşanabilecek muhtemel su sıkıntısına karşı yeni ve ekonomik tesisler kurmak için  “İçme Suyu Master Planı”nı, arıtma çamurlarının bertarafı ve değerlendirilmesini sağlayacak sistemler için de “Çamur Master Planı”nı hazırladık. Atık su, yağmur suyu ve dereler için Master Plan hazırlıyoruz.  Master plan çalışmalarına 2016 yılının Eylül ayında başlandı;  2019 yılının Şubat ayında tamamlanacak ve İZSU 2054 yılına kadar 11 ilçe için  (35 yıllık ihtiyaca cevap verecek) mevcut alt yapı sisteminin ve derelerin iyileştirilmesine yönelik yeni alt yapı planlaması oluşturacak.  Master Plan çalışmalarında ki hedef, teknolojik ve en uygun yöntemler ile atık suların toplanması ve arıtılması ve sonrasında alıcı ortama deşarj edilmesi. Yağmur sularının ise çevre sorunu teşkil etmeden toplanıp uzaklaştırılması.

 
Karabağlar'da Kavacık Üzüm Festivali başlıyor
 
ÖDP'den Türk Telekom'un kamulaştırılması için eylem
YORUMLAR
Toplam 19 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hava serinledi ya 12 Eylül 2018 Çarşamba 16:11

artık kalmaz koku

Yorumu oyla      11      5  
Sarı Çizmeli Memed'A. 12 Eylül 2018 Çarşamba 13:10

Narkotik veya bir başka şubeden eğitilmiş bir köpek alınıp ortalığa salınsaydı eminim ki 2 dakikada ulaşırdı kokunun kaynağına... Ya bizim eğitimlilerimiz, ner'desiniz alooo?!

Yorumu oyla      10      5  
Gürkan 12 Eylül 2018 Çarşamba 10:47

Konak. Dün gün boyu ve gece hiç koku yoktu. Şu saatte de yok.

Yorumu oyla      9      5  
Gürkan bey 12 Eylül 2018 Çarşamba 09:13

Gündüz hangi semtte idiniz, akşam nerede ?

Yorumu oyla      9      5  
12 Eylül 2018 Çarşamba 08:38

Çiğli'liler olarak Çiğli arıtma tesisinin şehre çok yakın yapıldığı ve şehrin büyümesiyle tesisin şehrin içinde kaldığı dolayısıyla arıtma tesisinin taşınarak şehrin dışına alınmasını istiyoruz. Ayrıca, şehrin güney tarafına inciraltı, sahilevleri bölgesine arıtma tesisi kurulmalı. Şehrin tüm pisliğini tek tarafa pompalarla götürmeye çalışmak saçmalık ötesi. Acilen güneye arıtma tesisi kurulmalıdır. Çiğli'yi rahat bırakın artık.

Yorumu oyla      11      9  
Mustafa Narin 11 Eylül 2018 Salı 21:51

Körfez foseptik çukuru gibiydi bu kadar koku olmazdı, neymiş Körfez’e lağım akıyormuş da koku ondanmış, hadi ordan, bütün şehir kokuyorsa bunu basit bir şekilde açıklayamazsınız, bilim insanları kokunun nedeninin Aliağa olduğu söylüyor, gerisi boş !

Yorumu oyla      11      6  
gürkan 11 Eylül 2018 Salı 21:03

gündüz koku yoktu; akşam saat 9 oldu ancak hala daha koku yok.

Yorumu oyla      10      6  
Ercan 11 Eylül 2018 Salı 17:46

Malûm yerel seçim yaklaştı.Biz de siyaset katkı koymak yerine bel altı anlayışıyla yapılıyor malasef.Bu kökü olayı bu şehirde zaman zaman yaşanacak.Butun yükü yerel yönetimin çektiği bu çevre yatırımına hiç bir katkı koymayalar nasıl bir eleştiride bulunuyorlar anlamak zor.Bakin bir ilimiz daha şarbon yüzünden karantinaya alınmış.Ulkeyi nerdeyse et yemenin riskli olduğu bir yer haline getirenlerin ülkesi burası malesef

Yorumu oyla      16      6  
Cem 11 Eylül 2018 Salı 17:10

Kokunun kaynagi belli petrol ve petrokimya tesisleri Aliaga ama nedense bazilari israrla bu ana kaynaga bakmamakta israr esiyor. Yaa kardesim kukut dioksit gazini sadece bu tesisler iretiyor hem de binlerce m3 ve her gun 24 saat dogaya saliyorlar uygun ruzgar ve hava kosulu bulunca izmir e hareket ediyor,izmir de uc yani daglarla cevrili koku sehre oturuyor. LUTFEN CEVRE MUDURLUGU BILIM INSANLARI UNIVERSITELER bu ana kaynagi arastirsin artik !!!

Yorumu oyla      14      6  
Sarı Çizmeli Mened'A. 11 Eylül 2018 Salı 16:41

Sorumlu/sorumsuz/yetkili/yetkisiz/seçilmiş/atanmış bayların dikkatine: Teknolojinin zirve yaptığı şu devirde ve elinizdeki sınırsız olanaklarla bi' kokunun kaynağını bulamadınız ya, helal olsun sizlere(!!!!!!)

Yorumu oyla      15      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar'da Kavacık Üzüm Festivali başlıyor
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu göreve geldiğinden bu yana ...
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İzmir'deki kötü kokunun kaynağını açıkladı!
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, "Atık kanalları kokuyor, ...
Karşıyaka’da Kurtuluş kahramanları unutulmadı
Karşıyaka Belediyesi, İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıl ...
 
Konak'ta yeni hayatlara 'hoş geldin' hediyesi
“Hoş geldin Bebek” hizmeti sayesinde hayata yeni katılan bebeklere ilk ...
Buca'da sıra dışı atölye: Ata'nın gölgesinde eğitim yuvası
İzmir’in simgeleri arasında yer alan Türkiye’nin en büyük, dünyanınsa ...
İzmir Fuarı’nda yeni yatırım fırsatları
87. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen İş ...
 
Gaziemir'de Kurtuluş'a özel turnuva
Gaziemir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıldönümünde Gaziemir Belediyesi’nin ...
Bornova’da satranç heyecanı
Türkiye Satranç Federasyonu ve Bornova Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği ...
Başkan Arslan muhtarlarla biraraya geldi
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, kaliteli hizmetlerin devamı için ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva