HABERLER>GÜNCEL
14 Temmuz 2021 Çarşamba - 23:45

Büyükşehir'de tartışmalı meclis... 5 buçuk saat sürdü!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci birleşiminde tansiyon düşmedi. Deprem protokolünden seyyar esnafına, Konak ilçesi sınırları içerisinde yer alan park alanının rekreasyon alanı olarak belirlenmesine kadar birçok maddenin görüşüldüğü 5,5 saatlik oturumda sık sık AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi arasında tartışmalar yaşandı.

Büyükşehir de tartışmalı meclis... 5 buçuk saat sürdü!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Temmuz ayı olağan Meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Gediz Nehri gezisinde olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yokluğunda Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirilen oturuma Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi ev sahipliği yaptı.

Yaklaşık olarak 5,5 saat süren meclis oturumuna ise tartışmalar damga vurdu.

YILDIZ'DAN YÖNETMELİK ÇIKIŞI: TEK TEK OKUNMASINI İSTİYORUZ
Gündem maddelerinin görüşülmesine başlaması öncesi CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç'ın 'madde başlıkları ile okunsun' önerisi sonrası söz hakkı alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, "Bu konuyu usul olarak geçtiğimiz ay konuşmuş ve madde başlıkları ile okunmasına karar vermiştik ancak geçtiğimizi mecliste söylenen bir ifade yüzünden  maddelerin okunmasına yönelik tutumumuza Cumhur İttifakı olarak geri dönüyoruz. Bugün bizim oyumuza ihtiyaç yoksa bizde bu konuya oy birliği yapmıyoruz. Biz o gün şunu beklerdik, Şerif bey ifadesini kullandığında Sayın Soyer bir düzeltme yapabilirdi. Sayın Tunç Soyer bize söz hakkı vermiyor, bize söz verme hakkı yok.  Yani iktidara ve muhalefete kaçar dakika söz hakkı verildiği yazıyor. Biz Cumhur İttifakı olarak kararların yüzde 98'sini oy birliği ile yaptık ve bu yönde irade kullandık ancak madem oy oranımız önemsiz, madem Sayın Soyer bize lütuf edip söz veriyor bizde maddelerin tek tek okunması yönündeki irademize geri dönüyoruz" dedi.

AYNI MADDE DE 'YETERLİLİK' KONUSU DA VAR
Yıldız'ın ardından söz alan Başkan Vekili Özuslu, "Hakan beyin söylediği konu daha önce tartıştığımızda meclis yönetmeliği gereğince söylediği madde doğrudur ancak söylediği 11'nci madde de söz hakkı ile ilgili de yeterlilik maddesinin de veriliyor" dedi.

MECLİS'E 'UZLAŞMA' ARASI
Özuslu konuşmasının ardından ise tüm parti grup başkanvekilleri ile bir araya gelinebilmesi için Meclis'e 15 dakikalık ara verdi.

DEMOKRASİ İÇİN 'TEK KANATLI UÇAK' ÖRNEĞİ
Aranın ardından yeniden konuşan Başkan Vekili Özuslu, "İki yılı aşkın süredir bu mecliste muhalefet ve iktidarı ile görev yapıyoruz. Demokrasi dediğimiz şeyin temeli muhalefettir. Muhalefet yoksa demokrasi yoktur. Genel Başkanımız ve Meral Akşener'in hazırladığı Anayasa taslağına bakarsanız orada demokrasinin ne olduğunu görürsüzünüz. İzmir Büyükşehir Belediyesi de demokrasinin gerçekleşmesi için elinden geleni yapıyor. En mutlu eden şey maddelerin oy birliği ile geçmesi. Bu kıymetlidir, burada öyle maddeler tartışıldı ki, oy birliği ile olana maddelerde de muhalefet görüş verdi ancak olumlu olarak oy kullandı. Sonuçta biz iktidarız ve uygulamalarımız icraatlarımız var. Yaptığımız tüm icraatlar eleştiriye açık. Seçimler de de İzmir halkı tercihini düşünür tartışır ve karar verir.  Nasıl ki tek kanatlı uçak uçamazsa, tek taraflı demokrasi de devam edemez. Burada AK Parti MHP, CHP ve İYİ Parti hep birlikte bir meclistir. Sözün serbestçe söylendiği, her zaman mutabık olmadığımız farklı görüşlerin belirtildiği bir meclistir bu. Dolayısıyla bu mecliste bundan sonrada uzlaşarak konuşarak, farklılıklarımız koruyarak, birbirimizi eleştirerek İzmir'in çıkarına işlerimizi hep birlikte yapma azmi göstereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.  Verilen aradan dolayı bu konuşmayı yapma gereği hissediyorum" dedi.

SEVİNÇ: 4 PARTİMİZ DE İZMİR'İ TEMSİL EDİYOR
İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise, "biraz önce sayın başkan çok güzel çerçeve çizdi. Düşünen konuşan meclisimiz 2 yıldır bir çok olumlu karar aldı İzmirliler için. Burada 4 partimiz İzmir'i temsil ediyor. Zaman zaman meclis üyesi arkadaşlarımız konuşma yapmakta ve bazen yanlış anlaşılmalar oluyor. Dileğim bu tartışmaların bir daha olmaması. Yanlışıkla yapılan bir konuydu, bir ağabeyiniz olarak bunu söylüyorum" dedi.

BOZTEPE: KENDİSİNİ TANIYORUZ, BİLEREK SÖYLEDİ
AK Parti adına söz alan Hüsnü Boztepe ise, "Gamze hanım 12'nci maddeden bahsettiğinde sık sık tartışmalarda gündeme gelen madde.  Ancak meclisin huzuru niye dağıldı, belediye başkanı bir geziye gidiyor ve bu paralar nereye gidiyor dediğimiz de bunlar olur ancak özel hayatlar tartışma olmaz.   Yıllardır tanıdığımız arkadaşımız, öyle kalkıp da sehven söylediği bir konu değildir, bilerek ve isteyerek söyledi. Ben kendisini dünde bugünde aradım… Bunların bir daha olmamasını talep ediyoruz. Siz bize gündem dışı söz verirken bir lütufta bulunuyor havasına girmeyin lütfen" diye konuştu.

KÖKKILINÇ: İZMİR İÇİN HER ŞEYİ KONUŞACAĞIZ
Son olarak konuyla ilgili söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise, "Şerif bey söylediği cümleler ile ilgili kendi düşünceleri olduğunu söyledi o yüzden biz sehven olduğu gibi bir şey söyleme durumunda değiliz. Ancak  tabii ki İzmir ve ülkemiz ile ilgili her konuyu kişisel haklara saldırmadan konuşacağız" dedi.

BEŞTEPELER PLANLARINA BÜYÜKŞEHİR'DEN ONAY
Konak ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve Gültepe kentsel dönüşüm çalışmaların arından startı verilen bir diğer kentsel dönüşüm çalışması olan Beştepeler için Konak Belediye Meclisi 1/5000 binlik ve 1/1000'lik İmar Planı Revizyonu Meclis gündemine geldi. İmar ve Bayındırlık Komisyonu'ndan oy birliği ile geçen ilgili gündem maddesi  Meclis üyelerinin onayına sunuldu. Meclis oturumunda görüşülen ilgili gündem maddesi, tüm partilerin oy birliği ile kabul edildi.

Meclisten geçirilen madde sonrası planların yapılacak olası itirazların incelenmesi amacıyla askıya çıkarılması bekleniyor.

BÜYÜKŞEHİR'DE 'SEYYAR' TARTIŞMASI
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan, Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı ve Zabıta Dairesi Başkanlığınca birlikte yürütülmesi planlanan “Geçici Süreli İzinlendirilen Seyyar Satış Faaliyetlerinin Düzenlenmesine ilişkin Yönetmelik Taslağı” Hukuk Komisyonu'ndan AK Parti'nin ret oyu sonrası oyçokluğu ile Meclise gönderilmişti. İkinci oturumda görüşülen ilgili gündem maddesi  AK Parti ve CHP'li Meclis üyeleri arasında tartışmalara neden oldu.

YILDIZ: KOMİSYONLARDA TEKRAR İNCELENMELİ
Seyyar Satıcılar ile ilgili gündem maddesinde söz alarak eksiklikler olduğunu ifade eden AK Partili Hakan Yıldız, "Herhalde biz bir hata yaptık, sadece hukuk komisyonuna göndermişiz ancak esnafa da girmesi gerekiyor. Seyyar Satıcıları ilgilendirdiği için Esnaf, İmar ve Bütçe komisyonları tarafından incelenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu komisyonlara tekrar incelenmesi için gönderilmesi gerektiğini düşünüyoruz"

YÖRÜK: ŞU AN Kİ KONU SADECE YÖNETMELİKLE İLGİLİ
Söz alarak açıklama yapan Hukuk Komisyonu Başkanı CHP'li Meclis Üyesi Ufuk Yörük, "Bu aşamadan böyle bir talebin konuyu sulandırmak amacıyla yapıldığını düşünüyoruz. Hukuk komisyonunda bu madde detaylı incelendi. Var olan bir gerçek var ve bunlarda sadece kestane, mısır ve çiçek konuları var… Bunlar sadece disipline edilecek ve büyükşehir tarafından yerleri belirlenecek. Bunlar da yapılırken tabii ki ürünlerin sağlığı da denetlenecek. Bunlar yapılırken de kesinlikle kişiye göre değil, tamamen kooperatifler vasıtası ile bu iş yapılacak. Şu an yapılan iş sadece yönetmelik, uygulamaya geldiğinde o zaman AK Parti'nin önerdiği komisyonlara gönderilecekti" ifadelerini kullandı.

BOZTEPE: ESNAFIN HABERİ BİLE YOK
Komisyonlara gönderilmesi talebinde bulunan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe ise, "AK Parti yine sulandırıyor diyorsunuz. Şerif Sürücü arkadaşımızın yaptığını şimdi de Ufuk bey yapıyor. Biz neyi sulandırıyoruz? Biz söyleyince hemen kesiyorsunuz, sizde hatırlarsınız yıllar önce bu kentteki seyyar satıcıların ne durumda olduğunu biliyorsunuz. Bir konunun esnaf komisyonuna gitmemesi gibi abes bir konu olabilir mi? Bırakın esnafa gitsin ve arkadaşlar baksın. Arkasında neler olacak biz biliyoruz, ayak üstü verilmiş söz ve ben yaptım oldu. Sonra çiçek kestane mısır satacakmış... Esasen sulandırmak ve kamu ile dalga geçmek budur.  Biz nereye varıyoruz? Esnafa gitmeli ve orada görüşülmeli. Esnafın haberi bile yok, daha önce aynı şekilde büfeleri verdiniz" diye konuştu.

KÖKKILINÇ: KOOPERATİFLEŞME İLE İLGİLİ BİR KONU
Konunun başka komisyonlara gitmesi gerekmediğini belirten Kökkılınç, "Bu konuda ilkeler belirlendi dolayısıyla bunu belirleyen komisyon da hukuk komisyonu olması gerekiyordu. Zaten kooperatifleşme ile ilgili bir konu, odalardan talep geldikçe bunlar uygulamaya geçirilecek. Bugün gözünüzün önüne getirin Alsancak da çiçek kestane mısır'ı… Sadece bunla ilgili bir düzenlemeye gidilmesi planlandı" diye konuştu.

HIZAL: İZMİR'E İHANET ETMEYELİM
İlgili gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Burada iki yönden bakmak lazım meseleyi biri usul anlamında . Biz direk esnafı ilgilendiren bir konu olmasından dolayı esnafında konuyu incelemesi gerektiğini düşündük. Sadece protokolün hukuki boyutu değil, bu konuda esnafı da ilgilendiren konularda olduğumuz için bizim ilk itirazımız konunun esnaf komisyonu tarafından da incelenmesi. Çünkü esnaf komisyonuna gittiğinde esnaflarla görüşülecek, ticaret odası ile görüşülecek. Direk esnafı ilgilendiren konuda esnaf komisyonumuza bile göndermiyoruz. Yerleri bile belirleyecek komisyon kurulmuş, bundan kimin haberi var? Bu yerler kimlerin yerleri, nereler? Kamu alanlarını vereceği. Buradan ticari kazanç elde edilecek. Bu yönetmeliği çıkarmakla İzmir'i sizin tabiriniz ile dünya kenti, marka kent İzmir sloganınıza aslında kendiniz ihanet ediyorsunuz, şehirlerin yüreğine kalbine hançeri saplıyorsunuz. Geçmişte yaşana sorunları hepimizi biliyoruz ancak sırf popülerizm yapmak adına bir şehir böyle algılar ile yönetilmez. Burada yapılan ayak üstü konuşmalar neticesinde alınmış karar meclis baypas edilecek… Alsancak'ta en değerli yerleri vereceksiniz ve orada ürün satılacak ancak orada vergisini veren kirasını veren esnaf mağdur olacak… Bu İzmirlilere yardımcı olmak değildir, bu ticarete balta vurmaktır. Siz İzmirlilere balık tutmayı öğreteceksiniz. Hepimiz çocuklarımızı bu şehirde bu sokaklarda büyüteceğiz. Evet yardımcı olacağız ancak yasalar müsaade edeceği çerçevelerde yapalım ancak İzmir'e ihanet etmeyelim."

KOMİSYONLARDA BUNLAR SÖYLENMEDİ
Yeniden söz alan CHP'li Yörük, "Komisyonda bu konu görüşüldü, o gün Hakan bey komisyonumuza geldi bu konuyla ilgili söylemler hiç yer almadı, sadece AK parti olarak biz bu önergeye onay vermeyeceğiz dedi. Eğer komisyonda böyle bir görüş olsaydı zaten biz bunu değerlendirirdik."

GÜLDALI: ACELE EDİLMEMELİ
AK Partili Hukuk Komisyonu üyesi Mustafa Alper Güldalı ise, "Konuşulan konular esnasında farklı görüşler var. Eğer kabul edilirse bizim komisyonda kısa bir muhalefet şerhimiz var onun okutulmasını talep ediyoruz. Bununla ilgili Ufuk bey bizim aramızda kullanılsa başka komisyonlara sevk ederdik dedi. Ancak bizim komisyon olarak bir komisyona sevk etme hakkımız yok. Bence acele etmeyelim ve ilgili  komisyonlara sevk edelim ve ilgili odalar ile ilgili görüşmeler gerçekleştirilsin" dedi.

BELEDİYEYİ YÖNETENLERİN BAŞINA BÜYÜK DERT OLACAK
Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Partili Hızal, "Mesele bu konuyu bu kadar basite indirmeyecek. Biz İzmir'in geleceğin tartışıyoruz. Bu konun yeniden esnaf komisyonuna gitmesini ve uzun uzadıya konuşulmasını talep ediyoruz. Tabii ki dersiniz ki göndermiyoruz.. Ancak biz diyoruz ki yasaların bize vermemiş olmadığı bir yetkiyi kullanıyoruz. Komisyon kullanılmış Zabıta daire başkanlığı yer almış… Zabıtaların asıl görevi onlarla mücadele etmek. Kapatın bence Zabıta Daire Başkanlığını. Yarın öbür gün diğer meslek alanları çıkıp bizde izin istiyoruz diyecek, hani eşitlik? O zaman ne yapacaksınız? Bu böyle uzun uzadıya gidecek ve işin içinden çıkmayacaksınız. Bundan sonra belediyeyi yöneteceklerin başında da büyük bir dert olacak. Siz olmayacaksınız ondan eminim" diye konuştu.

TEKRAR KOMİSYONA GÖNDERELİM
Son olarak gündem maddesi ile ilgili söz alan CHP'li Kökkılınç, "Hukuk Komisyonu başkanımızın da önerisi ile madem bu kadar tartışmalara neden oldu o zaman Esnaf Komisyona gönderlim" dedi.

Tartışmalar sonrası ilgili gündem maddesi gündemde tutularak Hukuk Komisyonu'na iade edilmesine, Esnaf Komisyonu'na gönderilmesi kararı alındı.

ODTÜ PROTOKÜLÜ KRİZİ
Oturumda ayrıca, 30 Ekim 2020 depreminin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi arasında İzmir’deki fay hatlarının belirlenmesi üzerine çalışma yapılması hususunda protokol imzalanması konusu da gündeme geldi. İlgili önerge, bütçesi ve protokolün Dokuz Eylül Üniversitesi ile imzalanmaması noktasında Cumhur İttifakı’ndan eleştiri alırken mecliste tansiyonun tekrar yükselmesine neden oldu.

KOPARAL: AŞKIMIZA İHANET ETMEYELİM
MHP'li Meclis Üyesi Alpaslan Koparal, "Ben bu meclisin üyesiyim ayı zamanda jeoloji mühendisiyim. Dünkü komisyonda komisyon başkanımıza dedik ki biz İzmirliyiz  ODTÜ ne alakası var. Dokuz Eylül'e yaptırılmasını istiyorum dedim. Kendisi de bana dedi ki Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji bölümüne yazı yazılmış ancak cevap verilmemiş. Deprem konusunda sadece jeoloji bölümünde yazamazsınız, inşaat mühendisliği jeofiziği de içerir.  Hasan Sözbilir'i aradım ve bilginiz var mı bu konuyla ilgili dedim bana gelen bir bilgi yok dedi. Bu yazı kesinlikle gitmesi gereken yere gitmemiş. Tunç Soyer Başkanımızın danışmanı var Alim Murathan, kendisini severim ve her başkanlığında da oy verdim. Bu yazı kesinlikle onun tarafından Dokuz Eylül Jeoloji bölümüne gönderilmiş. Bunun altında iletişim var o da bizim odada görevliydi. Alim Bey danışman olunca onu da buraya aldırmış. Yani bu yazı ondan çıkmış, Alim bey bu yanlışı yapacak bilgisizliği yok, çok bilgili biridir. Depremle bir alakası yoktur ancak ortada anlamadığım bir durum var. DAUM'un protokol ile ilgili bir yazı var.  Ben bir jeoloji mühendisi olarak görüşlere katılıyorum, bunları göz ardı edemeyiz. Bu protokolde iki konu gözüme takıldı. Bunlardan bir tanesi protokolün Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onaylanma şartı varacak bundan önce ödeneğin yüzde 90'ı ODTÜ'ye verilecektir. Eğer  bu rapor Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onaylanmazsa 17 milyonun hesabını danışmanlar mı verecek yoksa biz mi? Bunu ya donduralım ya da daha sonra karar verelim. Burada zaman kaybolacak, 20 milyon israf olacak. Söyle bir önerim var, Hasan Sözbilir'i çağıralım kafamızdaki sorulara cevap versin, kafamızı netleştirelim. Ne olursunuz bugün geçirmeyelim bunu. Hepimiz diyoruz ya bizim aşkımız var İzmir diye,  9 Eylül'e diye ihanet etmeyelim"

ÖZUSLU: BEN DE İZMİR HALKINA ŞİKAYET EDEYİM O ZAMAN?
Söz alan Başkan Vekili Özuslu ise, "Biz yazıyı yazmışız bu doğru ancak cevap vermemiş, yanlış yere gitmiş bu yazı.  Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne diye yazmışız, buraya gönderdiğimizde her yere gider bu yazı. Burada diyor ki sizde gelin bu çalışmanın içerisinde olun diyor. İzmir Meclisi'nden İzmir halkı duysun. Dokuz Eylül Üniversitesi yeni koronavirüs salgını sürecinde tedbirler kapsamında üniversitemizde evden eğitim sistemine geçirilmiştir. Bu doğrultuda  danışmanlık gibi hususlar öğretim üyelerimize iş yükü getirmiştir' deniliyor. Sonuç olarak hususlar ve pandemi kaynaklı ilgili yazıda belirtilen talepleriniz olumlu karşılanmamaktadır diyor Dokuz Eylül Üniversitesi. Bunla ilgili Sayın Valimiz bir toplantı yaptı ve bende gittim. Bu konuyla ilgili kim varsa sunum yaptı. En son geldi ve dedi ki aslında iki çalışma yok, bizim yaptığımız çalışma aslında sizinkiler ile aynı. Ya bizle yaparsınız, ya da onlarla yaparsınız. Onlarla yaparsanız biz bu çalışmaya gelmeyiz dedi. Sanki bunlar yaşanmamış gibi kurum olarak İBB gibi iş yapmak istemezsen yapmazsın bunu. Bende bunu İzmir halkın şikayet edeyim o zaman. Dokuz Eylül Üniversitesi keşke bu işin içinde olsaydı. İBB zaten Dokuz Eylül'e gelsin demiş yani."

KOPARAN: İLK TAŞI BEN ATACAĞIM
Yeniden söz alan MHP'li Koparan, "Dedim ya çağıralım bilgi versin dedim ya. Çağıralım, madem istemiyor iş yapmayı, gelmezse sizle birlikte ilk taşı ben atacağım" dedi.

HIZAL: BU BELEDİYEYİ DANIŞMAN YÖNETMEYECEK
Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Paritli Hızal, "Bugün konuştuğumuz en hassas ve ciddi bir konuyu konuşuyoruz. Deprem ile ilgili İBB'nin yapmış olduğu 19 milyonluk bir protokolden bahsediyorsunuz. 2-3 gündür bu konu üzerinde çalışılıyor grubumuz tarafından. Mesele Dokuz Eylül ODTÜ değil, kim yetkinse onla yapılacak elbette ki. Ben 10-15 dakikadır yazıyı talep ediyorum. Yazıyı göndermeniz zor değil. Sizin yazı cevabı diye okuduğun metinde bambaşka bir konudan bahsediliyor. İzmirlileri yanıltıyorsunuz, o yüzden bu protokolü sonuna kadar konuşacağız. Bir önceki toplantıda çıktınız  bir dosya hazırlanmış İzmir'in mezarlık yerleri ile ilgili, ancak Çevre Bakanımız İBB başkanımızı ziyaret etti mi etti, bakanımıza bu konuyla ilgili bir bilgi verilebilir miydi? Verilebilirdi… Biz bir çok konuda sayın Soyer'le toplantılar yaptık mı yaptık. Dokuz Eylül'e yazı yazdınız gelmedi, toplantıdan bahsediyorsunuz ancak bundan neden bahsediyorsunuz? Siyasi malzeme yapmak adına aslında o konuyla ilgili olmadığını düşündüğümüz bir yazı önümüze getiriyorsunuz. Bu belediyeyi seçilmiş meclis üyeleri, bürokratlar ve belediye başkanı yönetecek. Bu belediyeyi başkanı yanlış yönlendiren danışmanlar yönetmeyecek."

KÖKKILINÇ:  ODTÜ'DE GÜZİDE BİR OKULUMUZDUR
Dokuz Eylül Üniversitesi ile ilgili ileriki süreçte çalışmalar yapılabileceğini belirten CHP'li Kökkılınç,"Dokuz Eylül üniversitesi ile olan yazışmaları siz dile getirdiniz. İBB burada ortak akıl açıklaması yaptı ve herkesi davet etti. Buradan çıkan raporlarda ilk olarak Dokuz Eylül Üniversitesine davet gönderdi. ODTÜ'de güzide bir okuldur ve buradan bize yanıt geldi. Burada bahsettiğimiz konu deprem ve afet konusudur. Bizlerle çalışacak olan da üniversitelerdir. Dokuz Eylül bizle işbirlği yapma konusundaysa elbette ki iş birliği yaparız ancak bugünkü konu netleşmiş durumda. Deniz alanlarındaki fay hatlarının da incelenmesi söz konusu." dedi.

SÖZÜPEK: ORADAKİ  BÜROKRATLAR HANGİ PARTİDEN
CHP sıralarından söz alan Bülent Sözüpek ise, "Biz 6'dan beri bu mecliste İzmirli vatandaşlarımız laf kalabalığı ile gündemi çarpıtarak vatandaşlarımız oyalıyoruz. Bizim bürokratlarımız işini bilen dürüst bürokratlar olduğu için o koltuklarda oturuyor. Dokuz Eylül Üniversitesi bürokratları hangi partiden atandı acaba? Bizim sözümüz güvenilir olduğu için bu koltuklarda oturuyoruz ODTÜ bu ülkenin en kıymetli üniversitelerinden biri" dedi.

YILDIZ: GEREKİRSE 1 AY DAHA TARTIŞALIM
Son olarak söz alan AK Partili Hakan Yıldız, "Tartışma konunun çok dışına çıktı. Bizim burada durduğumuz temel konu şuydu. Dün acil kaydı ile plan bütçe kentsel dönüşüm ve plan bütçeye geldi. 19 milyon kaynak aktarımı yapıyoruz ve plan ve bütçeye geliyor. Bizim buradaki temel önerimiz şuydu; Biz dün saat 3'den itibaren tüm paydaşları ile görüşmeler yaptık. İlgili kişiler ile görüşmeler yaptık. Eleştiriler yaptı Bülent bey ancak İZBETON başında da CHP'de siyaset yapmış biri var.  Dün komisyonda bir soru sorudum. Dokuz Eylül Üniversitesinde ortak bir çalışma yapmama konusuna bir irade olduğu yönünde algı var. Buradaki protokol kapsamında TÜBİTAK'ın yayınladığı 2 destek var.  Yani ODTÜ'deki hocamız hem bizden para alacak hem de TÜBİTAK'tan destek alacak. Protokol maddeleri bugün itibari ile değiştirilmek dorumda. Belki de 5-6 milyona bitirebileceğimiz çalışmayı 19 milyona artık harcamalar olarak kabul edilecek. Ben bu mecliste araştırmadan ilgili paydaşlarla konuşmadan söz almış biri değilim. Sizin ortaya koyduğumuz yazı bizim burada oy birliği ile geçirdiğimizi İnşaat Mühendisleri ile yapı stoku ile ilgili yapılan yazıdır. Burada danışmanın bilinçli ve kasıtlı olarak yaptığı bir yazı. Biraz önce sizin hayır dediğiniz şey inşaat mühendislerine yapılan şeyeydi. Biz rektöre sorduğumuzda bu yazı bile ulaşmadı altta kalan bir konu dedi. Sayın başkan ortak akıl diyor ya, bizde bunun için diyoruz ki, şu an bütçemiz TÜBİTAK desteğinden kaynaklı 19 milyon TL boşuna harcanmakta, gelin yeniden görüşelim. Yine ODTÜ yapsın ancak gelin revize edelim. 1 ay daha tartışalım zaten proje 30 ay. Dokuz Eylül'dekini de çağıralım diğer uzmanları da çağıralım" dedi.

Tartışmalı gündem maddesi  oylanmaya geçilirken, AK Parti ve MHP'nin 'ret' oyuna karşın CHP ve İYİ Parti'nin kabul oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

Söz alan Başkan Vekili Özuslu, "Elbetti ki bizim ortaya koyduğumuz icraatları eleştirecekler. Ancak bizimde yaptığımız bir iş var. İki tane yazı yazılıyor, biri kayboluyor AK Parti'nin söylediklerine göre, diğer cevap verdiklerinde ise kabul etmediklerini belirtiyor. Bu sadece İnşaat Mühendisleri ile ilgili değil, oraya çağırıyorlar."

'İMAR' VETOSU TARTIŞMALARA NEDEN OLDU
Konak Belediye Meclisi tarafından Göztepe Mahallesi, 931 ada 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ve 14 parseller ile 2668 ada 12, 13, 14 ve 35 parsellere yönelik, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisinin değişikliği yönündeki talep Konak Belediye Meclisi'nden Büyükşehir'e oy birliği ile gönderilmişti. Büyükşehir'de İmar ve Bayındırlık Komisyonu'na gönderilen ilgili madde oyçokluğu ile kabul edilirken, maddenin görüşülmesi sırasında CHP ve AK Parti arasında tartışmalar yaşandı.

HIZAL:  BİZ HAKSIZLIĞIN KARŞISINDA HER ZAMAN DURACAĞIZ
Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hızal, "Bu madde gerçekten İBB'nin ne yapmak istediğini anlayabilmiş değilim. Şaşkınlık ile komisyonda da sordum, burada da sormak istiyorum, ne yapılmak istendi. İzmir plansız bir şehir diyoruz ya, bir gün gelecek bugün ulaşım konusunda yaptığınız sunum gibi o sorunu da kabul edip planlama konusunda bir sunum yapacaksınız. Konak Belediyesi bir çıkmazın içerisine girmişti ve demiş ki burası yemyeşil alan ve kamulaştırması gerekiyor ancak kamulaştırma bedeli 60-70 milyon ancak ben bu parayı ödeyemeyeceğim ve vatandaşın mağduriyetini gideriyorum diyerek siyaseten de riskli bir durumun altına elini taşın altına koymuş. Sonra Büyükşehir'den yardım istemiş . Büyükşehir'de demiş ki rekreasyon alanı yapalım ve yasanın etrafından dolaşalım... Meclisin en başında biz burada demokrasinin temel direği muhalefettir demiştik. Biz Cumhur İttifakı olarak İzmirlilerin muhalefetiyiz onlar adına konuşuyoruz dedik.  Konak bir CHP'li belediyece yönetiliyor. Biz haksızlığın karşısında her zamana duracağız ve burada bir haksızlık var ve bunun giderilmesini istiyoruz."

ÖNAL: İLERİKİ SÜREÇTE DESTEĞİ GÖRECEKSİNİZ
Komisyon Başkanı CHP'li İrfan Önal ise "Burası 1984 yılında bakanlık kişi mülkiyetinde olan yeri park yeri olarak belirliyor. Bunla da ilgili 5 yıl öncesinde 1/5000 binlik plan yapılıyor ve mahkeme tarafından iptal ediliyor. Şahıs mülkiyetinde olan yerde vatandaşın talep etmiş onun hakkıdır. Bu yüzden pasif yeşil alanı aktif yeşil alan olarak belirledik. Bu sayede vatandaş payı olan yüzde 5'i olan hakkı kullanabilecek. Orada bir mağduriyet yok. Zaten ileriki süreçte de Konak Belediyesi'ne desteği göreceksiniz."

YILDIZ: KEŞKE DAHA FARKLI BİR KARAR ÇIKSAYDI
Söz alan AK Partili Hakan Yıldız ise, "Konak meclis üyesiyim ve bunu oy birliği ile gönderdik. Evet 84 yılında böyle bir konu olmuş ancak bugün bir plan yapılacak olsa böyle bir durum olmazdı. Sayın komisyon başkanı bir ifade kullandı 'rekreasyon alanın yüzde 5 hakkını veriyoruz' diye.  Burada 18 kişilik bir hak var ve ortalama 150 metrekarelik alanı bu kişilere veriyoruz ve bölüşün diyoruz. Burada adanın tamamı değil yarısı yeşile bırakılmış yarısı vatandaşa verilmesi gibi bir cesur kadar alınmıştı. Bugünkü plan açısından sıkıntılı çünkü planlama yapılamamış. Bu anlamda keşke daha farklı bir karar çıksaydı, Konak bu süreçte sıkıntılı bir süreç ile karşı karşıya kalacaklar."

 
Neptün Soyer'den 'Sosyal Dayanışma Ekonomisi' çağrısı
 
Boğaziçi Rektörü Bulu görevden alındı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Neptün Soyer'den 'Sosyal Dayanışma Ekonomisi' çağrısı
S.S. Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin 11. Genel Kurulu toplandı. ...
Birleştirilen torpiller evde bomba gibi patladı!
İzmir'in Çiğli ilçesinde bir evde torpil patlaması sonucu yaralanan kişi ...
Rize'deki sel felaketinde bilanço ağırlaşıyor
Rize'de şiddetli yağışa bağlı oluşan sel ile heyelanlar nedeniyle kayıp ...
 
Bakan Koca açıkladı... Aşıya rağmen vakalar artıyor!
Son 24 saatte, 6 bin 907 yeni vaka tespit edilirken 43 kişi hayatını kaybetti. ...
İzmir'de belediye otobüsü alev topuna döndü
Karabağlar'da ESHOT'a bağlı belediye otobüsü seyir halindeyken alev aldı. ...
Büyükşehir Meclisi'nde gündem trafik... Genel Sekreter Gökçe'den yatırım müjdesi!
İzmir'de son dönemlerde tartışmalara neden olan trafik sorunu ile ilgili ...
 
İzmir'de 5 hektar orman küle döndü
İzmir'in Kınık ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın havadan ve karadan ...
AYM, infaz yasasının iptal istemini reddetti
Anayasa Mahkemesi, 15 Nisan 2020'de yürürlüğe giren yeni İnfaz Yasasının iptal istemini reddetti.
Tahir Elçi davasında silinen kayıtlar incelenecek
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin, 2015'te tarihi Dört Ayaklı Minare ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva