HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Mart 2021 Cuma - 21:20

Büyükşehir'de gergin meclis!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mart ayı olağan Meclisi'nin son oturumu yaklaşık 3 saatlik toplantının ardından sona erdi. Birçok maddenin görüşüldüğü oturumda sık sık sinirler gerilirken, Selçuk'ta yapılması planlanan okul ve imar planları değişiklikleri maddeleri meclis üyeleri arasında tartışmalara neden oldu.

Büyükşehir de gergin meclis!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı olağan meclisinin üçüncü oturumu gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yokluğunda Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirilen meclise Ahmet Adnan Soygun Sanat Merkezi ev sahipliği yaptı.

Meclisin gündemine ise Selçuk'ta yapılması planlanan okul ile imar planları değişiklikleri damga vurdu.

DEMOKRASİYİ SAVUNMAK İÇİN BURADAYIZ
Meclisin açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, günün anlam ve önemi nedeniyle konuşma yaptı. Özuslu, "Bağımsızlığımızın simgesi İstiklal Marşımızın 100 yaşını kutluyoruz. Bu öyle bir şiirdi ki Kurtuluş Savaşı’nın atmosferinde birliği ve beraberliği ve işgalcilere karşı mücadele azmini buram buram hissettiğimiz bir şiirdir. 'Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım; Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım. Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım' derken bu ifadeyle bağımsızlığın özgürlüğü bir millet için ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bir İstiklal Marşı, kendi içinde bağımsızlığı ve mücadele, sonsuz bir inancı tüm kalbiyle nakşetmiş bir şairin eseridir. Bağımsızlık sembolüdür İstiklal Marşı. Bugün 100. yaşını kutluyoruz. Aynı onur ve gururla edebiyete kadar seslendireceğimiz ve bayrağın hiçbir zaman eksilmeyeceğine İzmir’den söz veriyoruz. Mustafa kemal Atatürk’ü ve Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın diye Mehmet Akif Ersoy’u ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Bugün 12 Mart askeri darbesini buradan bir kere daha kınıyorum. Bu ülkede yaşayan herkes bilir, darbenin iyisi kötüsü olmaz. Darbe darbedir. Darbenin arısında tek vücut, demokrasiyi savunmak için buradayız. Karşı duracağımıza buradan bir kere daha vurgulamak isterim. Öte yandan burada doktor meclis üyesi arkadaşlarımız da var. Onların ve tüm sağlıkçıların 14 Mart Tıp Bayramını kutlarım" dedi.

BU AYIBI SİZE YAKIŞTIRAMADIM
Özuslu'nun ardından söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, çarşamba günü yaşanan
'söz' tartışmalarına değindi. Boztepe, "İstiklal marşı korkma ile başlar. Bu mecliste de bizle korkmayarak konuşacağız. Bugün aynı zamanda 12 Mart, ancak görüyoruz ki çarşamba günü burada ben söz istememe rağmen 12 cuntasında yaşanan olaylar gibi beni duymamazlıktan geldiler. Özellikle sesimi duyuyorsunuz ama cevap vermiyorsunuz. Çarşamba günü sadece Miraç kandili ile ilgili arkadaşımız bir konuşma yapacaktı bende kalkıp onla ilgili bir iki cümle konuşacaktım. Ancak siz duymanıza rağmen bana söz vermediniz. Biz çocukken top oynardık. Top kimdeyse kuralları o koyardı. Bu kürsü ne sizin mülkünüz neden kuralları siz koruyorsunuz. Hiç olmazsa bugün burada çıkıp görmedim duymadım demenizi beklerdik. Biz burada bütün gündem maddeleri önergenin geldiği şekliyle okunması lazım ancak biz daha önce anlaştık. Siz benim söz istememe rağmen bana söz vermediniz. Ben bunu size yakıştırmadım. Burada sadece benden değil bütün meclis üyelerinden özür dileminizi bekliyorum. Bugün bana yapıldı yarın size yapılabilir. Bu bir ayıptır, ayıbı size yakıştıramıyorum" diye konuştu.

PARMAK SALLAYARAK MECLİSE KONUŞURSAN…
Boztepe'nin sözleri üzerine yeniden söze giren Mustafa Özuslu, "Parmak sallayarak meclise konuşursanız bunu kabul etmem.  O gün biz aslında gündem dışı konuşmaları başa aldık.  Görüşülen konulardan sonra dedim ki Grup Başkanvekillerini söz vereceğim ve komisyon başkanına söz vereceğim diye. Kayıtlar orada… Eğer yapılan görüşmelerde bir eksiklik olmuşsa ben o sorumluluğu üzerime almaya hazırım. Konu yeterince tartışıldı ve konuşuldu. O an gündem dışı bir madde ile ilgili konuşma yapmayı düşünen arkadaşım bunu bana söyleseydi söz verirdim. O karmaşada da duymamış olabilirim. İşi farklı yere çekmeye gerek yok. Demokratik tahammüllere uygun olarak meclis yönetmeye çalışıyoruz. Kurallara mümkün olduğunca uymaya ve sözü kısıtlamamaya çalışıyoruz. Eksikler her zaman olabilir ancak bütüne bakarsanız işin net boyutunu görebiliriz. Ben ne yaptığımı biliyorum ve demokratik bir şekilde davranmaya devam edeceğim. Zaman zaman bu tip uygulamalar ile karşılayabiliriz ancak bu bütün meclisi itham altına alacak söylemlere yol açmaz, açmamalıdır" dedi.

ÇARŞAMBA GÜNÜ YOL KAZASI OLDU
Meclisin açılısında çarşamba günü yaşanan konuyla ilgili söz alan Özgür Hızal, yaşananları 'yol kazası' olarak belirtti. Hızal, "Yeni bir usul tartışması açma niyetinde değiliz. Bunları uzun uzun salında tartıştık. Birini suçlamak adına da bir konuşma yapılmadı. Yol kazası da diyebiliriz. Biz o gün gündem maddeleri ile ilgili bir konuşma yaptık ve gündem dışı maddelere gelindiğinde hızlı geçtiğimizi gördük. Buradaki bütün meclis üyesi arkadaşlarımızın demokrasi adına ne kadar hassas olduklarına şahidiz. Yeni bir usul tartışması açılması gibi bir niyetimiz yok ancak her meclis üyesi arkadaşımızın az ya da çok her konuyla ilgili bir söz alma ihtiyacı duyduğunda zamana bakılmaksınız bu sözün verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü biz meclis üyeleri olarak İzmirlilerin oyları ile seçilmiş meclis üyeleriyiz" diye konuştu.

Söz alan Başkan Vekili Özuslu ise , “Suhulet ve hakkaniyetle önemli bir konu. Benim en dikkat ettiğim konu bu. Şehitlerle ilgili bir şey vardı. Bu tür hassas konularda dikkat etmek lazım… 1 saat 25 dakika bir madde tartışılmaz” dedi. Yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise, "Bu salon sizin de dediğiniz gibi sanatsal bir özellik taşıyan bir salon ancak meclis için uygun değil, gördüğümüz kadarıyla ışıklardan dolayı da salona tam olarak hakim olamıyorsunuz. Umarım kısa sürede bu sorun çözülecektir. Arkadaşımız konu hakkında söz istemesine rağmen alamadı, biz bunda art niyet aramak istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ OLAN NİYET
Konuyla ilgili söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, bu tarz durumların bazen yaşanabileceğini belirtti. Kökkılınç, "Bazen hatalar olabilir ancak iyi niyette çok önemli. Dikkat eden birisi olarak, önergeler hakkında söz alan kişi olarak o gün tartışılan gündem maddesi 1'nci maddeydi. Bunu hepimiz konuştuk ve siz bu konu hakkında grup başkanvekillerine vereceğinizi dediniz. Bazen böyle bir şeyler yaşanabiliyor. Önemli olan niyet" diye konuştu.

BOZTEPE ŞIMARIK ÇOCUK GİBİ
Kökkılınç'ın ardından söz alan CHP'li Meclis Üyesi Ozan Parlar, AK Partili Hüsnü Boztepe'yi eleştirdi. Parlar, "Bende mağdurum, benim arkadaşlarımda mağdur. CHP'li birine söz verildiğinde, 3 kişiye söz vermeniz gerekiyor ancak siz ne zaman iyi niyetli davranırsanız, Hüsnü bey mahallenin şımarık çocuğu gibi davranıyor" dedi.

Söz alan Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise, "Bazen böyle oluyor, bu konuyu çok uzatmamak lazım. Hüsnü beye söz verilmedi vana da verilmedi, olabiliyor. Umarım bir daha olmaz" diye konuştu.

BOZTEPE-KÖKKILINÇ KARŞI KARŞIYA!
Konuyla ilgili söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Burada meclis üyeniz konuştuğu zaman onun cevabı Cumhuriyet Halk Parti Melis üyesi değil ya siz yada genel sekreterdir. Biz burada belediyenin işlemesi ile ilgili bir konu konuşuyoruz. Buna kalkıp CHP Sözcüsü’nün cevap vermesi kadar yanlış bir şey olmaz. Genel Sekretere söz vermek doğrusuydu. Lütfen böyle doğrusunu her zaman yapın. Nilay hanıma niye o bilgiler veriliyor sadece? Bize de aynı bilgiler verilsin o zaman" diye konuştu.

BENİ SEVMİYOR OLABİLİR AMA…
Eleştiriler hakkında söz alan Nilay Kökkılınç ise, "Ben CHP grubunu temsil ediyorum. Burada da meclis yemiz, CHP'nin milletvekili ve belediye başkanından yola çıkarak söz söylüyor. Burada CHP Grup Sözcüsünün söz alması kadar normal bir şey yok. Meclis üyesinin söz alması konusunda demokrasiden bahsediyorduk, demin kendisi bahsetmişti bunu.  Ben Mecliste her konuyu çalışıyorum ve her konuya hakim. Hüsnü bey beni sevmiyor olabilir ancak CHP Grup Sözcüsüne saygı göstermek zorunda" diye konuştu.

AYNI SAATTE GELEN MADDE VAR
Kökkılınç'ın ardından söz alarak konuşan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise, maddenin gündeme alınabileceğini söyledi. Yıldız, "Burada Hüsnü beyin belirttiği konu şu, tabii ki söz alacağız ancak teknik gerekçeler noktasında bizi aydınlatacak olan ilgili bürokrasi yada meclis  divanı. Biz bu konuyu çözmek için ciddi bir çaba sarf etti ancak CHP'li meclis üyeleri ne yaptı bilmiyoruz. 50'nci maddedeki Bayraklı 'k' belirlenmesi 5.30'da meclise gelmiş. Demek ki aynı saatte gelmiş. CHP Grup Sözcümüz dedi ya ben yetkinim diye, keşke buna da baksaydı. Bu madde de demek ki gündeme alınabilirdi. Ben CHP Grup Sözcüsünden biraz daha hassasiyet bekliyorum" dedi.

HERKES AYNAYA BAKSIN
Yıldız'ın iddialarını yanıtlayan Mustafa Özuslu, "Herkesin aynaya bakması lazım… Ben aynaya baktım… Bunu 3 gün önce konuşuyor olsaydık, bizim sempatik kararlarımız açık müdahile eder ve hızlandırırdık. Selçuk Meclis Üyesi arkadaşlarımızın da kendisini değerlendirilmesi gerekir. Bu Mecliste herhangi bir arkadaşımıza bir önergeyi hızlandırması konusunda gerekeni yapıyor ve yapmaya da devam edeceğiz. Yani bir kasıt yok. Burada herkes kendisine bakması lazım. Yoksa belediyeler arasında ayrımı düşünmek bile doğru değil" diye konuştu. Özuslu'nun ardından yeniden söz alan Nilay Kökkılınç, "Bürokrasiden benim telefonuma gelen hiçbir bilgi notu yok. Ben bu konuda sema hanımın hakan beyin araması ile bilgi sahibi oldum. Bu nedenle biraz haksızlık edildiğini düşünüyorum. Selçuk belediyesinden gelmesi beklenen önerge ile 50'nci madde arasında hiçbir bağlantı yok. Haksızlık yapmamak lazım" dedi.

SELÇUK’TA YAPILMASI PLANLANAN OKUL TARTIŞAMALARA NEDEN OLDU
AK Parti Meclis Üyesi Sema Yeşilçimen, Selçuk'ta yapılması planlanan okul için yapılan plan tadilatının Meclis gündemine getirilmemesi ile ilgili olarak eleştirilerde bulundu. Plan ile ilgili Selçuk Belediyesi ile CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu arasında yaşanan tartışmayı da hatırlattı. Yeşilçimen'ın eleştirileri sonrası ise Mecliste gerginlik yaşandı.

EN KISA SÜREDE GÜNDEME GETIRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Yeşilçimen'in ardından Başkan Vekili Mustafa Özuslu konuyla ilgili Meclisi bilgilendirmesi amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe'ye söz verdi. Gökçe, "Meclisimize gelen konuların yüzde 80’i imar konusunda. Bu konuda bir rapora bağlayıp meclisimize iletilmesi yasa gereği zorunlu. Konu 5 Mart’ta belediyemizi verilmiş. Kaldı ki okullarla ilgili konu olduğunda gerektiği takdirde Milli Eğitimin de belediye başkanlarının da aradığı olabiliyor. Ama 5 Mart’ta meclisimize gelmiş bir konunun bu sürede meclise yetişmesi mümkün değil. Bundan dolayı da böyle bir kasıt yoktur. Aksine okullarla ilgili konuları her zaman en kısa sürede Meclis gündemine getirmeye çalışıyoruz” dedi.

BAŞKAN DA KEŞKE BURADA OLUP AÇIKLAMA YAPSAYDI
Konun aciliyetine dikkat çeken AK Parti Meclis Üyesi Özgür Hızal, "Sema hanım ya da meclis üyesi arkadaşlarımız burada bir suçlu aramadı. Bürokrasinin bir hatası olduğundan da bahsedilmedi. Hakan bey bir örnek verdi ve doğru bir örnekti. Selçuk'ta yapılması gereken okul konusunda da bir aciliyet var. Sema hanım Selçuk'ta bir muhalefet meclis üyesi  ve kendisi 1 haftadır mücadele veriyor. Gönül isterdi ki Selçuk Belediye Başkanı da bu konuda anlatmasını beklerdik, maalesef kendisi başka bir program nedeniyle programda yok.  Muhalefet grubu dahil olsa, bulunduğumuz meclislerin ve şehrin menfaati neyi gerektiriyorsa onun mücadelesini vermeye devam edeceğiz.  Dönem dönem gecikebilir, bazı sorunlar yaşanabilir. Gönül isterdi bunu bugün geçirelim ortadan kalksın. Asıl sorun madem böyle bir ittifak kurulmuş, bu mücadeleyi Sema hanımla birlikte vermesiydi" diye konuştu.

SORUNLU BİR KONU YOK
İYİ Parti adına söz alan Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise böyle durumların bazen olabileceğini söyledi. Sevinç, "Okul konusu hepimizin hassas noktası ancak bu meclisin çalışması esasında yetişmesi mümkün değil. Ancak deprem konusunda çalışılan konularda ayrı bir hassasiyet.  Sıkıntı olan bir durum yok. Önümüzdeki ay bu konuyu oy birliği ile geçireceğiz. Burada sorunlu bir konu yok. Önümüzdeki mecliste gereği yapılır" dedi.

KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ
Gündem ile ilgili söz alan CHP  Selçuk Meclis Üyesi Nuri Caferoğlu, kendilerinin bundan sonra daha dikkatli olacağını söyledi. Caferoğlu, "Sema hanım Nilay hanımı ararken ben de  Mustafa beyle görüşüyordum. Konu Selçuk için çok önemli bir konu. Konu konuşuldu ve evrak diğer gün şoförle gönderildi. Burada büyük ihtimalle bir koordinasyon eksikliği olmuş ve Mustafa bey de bilgilendirilmemiş. Ancak bu da bize ders olsun, Selçuk konusu olduğunda daha dikkatli olmalıyız" dedi.

BÜROKRATİK DEĞİL SİYASİ
Yeniden söz alan Özgür Hızal ise, "Burada konu bürokratik değil tamamen siyasi. Selçuk Belediye Başkanımız Büyükşehir Belediye başkanızı aradı mı bilmiyorum ancak araması lazımdı" dedi. Konuyla ilgili gecikmenin kısa bir süre olduğuna dikkat çeken Başkan Vekili Mustafa Özuslu ise, "Konunun siyasi olduğunu düşünüyorum. Bu kadar hassas bir konu konusunda hepimizin biraz daha hassasiyet göstermesi gerekirdi. Burada bir kasıt yok. Konu anlaşılmıştır ve daha dikkatli olunması gerekiyor. Gelecek ayın pazartesi meclisinden geçer, çarşamba da meclis onayımıza sunarım. Burada bir gecikme varsa sadece 2 gündür" diye konuştu.

Komisyonlardan gelen , "Seferihisar ilçesi, Sığacık ve Batı Akarca Bölgesinde, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 15/08/2019 tarihli ve 05.669 sayılı Kararı ile değişiklikle uygun görülerek, 30/12/2020- 28/01/2021 tarihleri arasında askıya çıkarılan, 1/5000 ölçekli Sığacık ve Batı Akarca Nazım İmar Planı Revizyonu ve İlavesine; Camikebir Mahallesi, 106 ada 87 parselin maliki Murat CELİLOĞLU, Sığacık Mahallesi, 62 ada 4 parselin maliki Murat AŞKINOL, 62 ada 12 parselin maliki Muharrem İNCE, 62 ada 11 parselin maliki Osman ÖZKAN, 64 ada 9 ve 35 parsellerin maliki Ayhan KARAKUŞ tarafından parsellerin tamamının, 97 ada 13 parselin maliki Umur Kemal OZANOĞULLARI tarafından ise parselin bir kısmının plan onama sınırı dışında bırakılmasına ilişkin askı süresi içerisinde yapılan itirazların “Seferihisar İlçesi, Sığacık Mahallesi, 106 ada 87 parselin itiraza konu kısmının İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında "Orman Alanı" olarak belirlenen bölgede, 1/25000 ölçekli Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planında "Doğal ve Ağaçlık Karakteri Korunacak Alanlar" olarak belirlenen bölgede kaldığı, itiraza konu 1/5000 ölçekli Sığacık ve Batı Akarca Nazım İmar Planı Revizyonu ve İlavesi onama sınırının bu kapsamda belirlendiği anlaşıldığından oybirliği ile uygun olmadığına, Seferihisar İlçesi, Camikebir Mahallesi, 106 ada 87 parselin, Sığacık Mahallesi 62 ada 4, 11 ve 12 parsellerin, 1/25000 ölçekli Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Plan Kararları dikkate alınarak itiraza konu 1/5000 ölçekli Sığacık ve Batı Akarca Nazım İmar Planı Revizyonu ve İlavesi onama sınırının belirlendiği anlaşıldığından, oyçokluğu ile uygun olmadığına, Seferihisar İlçesi, Sığacık Mahallesi, 64 ada 9 ve 35 parsellerin ilgili kurum ve kuruluş görüşleri doğrultusunda mevcut ağaçlık doku ve bölge bütünlüğü gözetilerek itiraza konu 1/5000 ölçekli Sığacık ve Batı Akarca Nazım İmar Planı Revizyonu ve İlavesi onama sınırının belirlendiği anlaşıldığından, oybirliği ile uygun olmadığına ilişkin İmar ve Bayındırlık – Hukuk Komisyonları Raporu" maddesinin görüşülmesi sırasında Mecliste gerginlik yaşandı.

İlgili maddenin görüşülmesi sırasında AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi arasında tartışmalara yaşanırken, ilgili madde de Seferihisar'da bulunan hobi bahçeleri tartışmaları da eklendi.

İZMİR’İN ARTIK BÜTÜNSEL PLANLANMASI LAZIM
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, maddeye oy çokluğu vermelerinin nedeni olarak farkındalığı göstererek, “İmar ve Hukuk Komisyonlarına gelmiş bir madde. Bir durumun İzmir genelini etkileyen bir durumun farkındalığını göstermek içindir. Belediye Başkanımız Tunç Soyer, bir önceki döneminde Seferihisar Belediye başkanıydı. İtirazı vatandaşlar planlama sahsın alan dışında kaldığını söylüyordu. Neden kaldığına baktık. 1/25 binlik planlara buranın tarım alanı olduğunu söyledik. 1/100 binlik planlardan genişlemeli konutlarından kaldığını gördük. Burada öznel durum var. Tarımın yanında ağaçlandıracak alan var. Daraltılmış bir alan var. Bu alanın çok fazla daraltılacak noktası kalmadı. Temel sorun burada başlıyor. Bir vatandaşımızın 20-25 dönüm arazisinin yarısı tarım alanında kalmış yarısı planlamada kalmış. Planlamada kalan alanın belediye imar alanı koymuşuz. Vatandaşın alanını ise yakın olan turizm alanına koymuşuz. Adam mağduriyet yaşamış. Bir farkındalık diye başladım. 20 Ekimden sonra ortak akıl geliştirdik. Peki biz bu dirençli şehirleri nasıl kuracağız? Getirilen plan notları zaruret arz ettiği için k bölgeleri geliştirdik. İzmir’in artık bütünsel planlanması lazım. Bu planın 1/25 binlik ve 1/100 binlik planlanması kaçınılmaz. Ancak 07/08/2018 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve ilgili bürokratlarımızla bir protokol imzalandık. 25 binlik ve 100 binlik uyumu hakkında bir protokoldü. Bakanlık Büyükşehir’in verdiği maddelerin 100’de düzeltildi. 16 davanın 16’sında mutabakat sağlandı… Bu alanlar Büyükşehir’in itiraz koyduğu yerler değil. Batı bölgesinde 125 binlik planlar iptal edildi. Demek ki biz burada küçük kalan yerlere 25 binlik planları yapsak… Yoğunluklarımızı düşük verebiliriz. Önemli olan 25 ve 100 binlikte bu dava iradeye ciddi problem haline geliyor. Kenti sıkışmış nüfusunu düzeltmeliyiz” diye konuştu.

25 İLE 100 BİNLİK ARASINDA BİR PROBLEM OLMASINI İSTEMİYORUZ
Özuslu ise konu hakkında İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe’nin Meclis’i bilgilendirmesini istedi. Gökçe ise Yıldız’ın bahsettiği protokolün gerçek olduğunu söyleyerek “Mekansal Planlama Başkanımız Erdal Kayapınar ve ilgili heyeti ile bir toplantı yapıldı. Bakanlığın 100 binlik planlamalar itirazımız vardı. 100 noktada karar kıldık ama 4 noktada anlaşamadık. Bakanlık bir bölümüne yaptığı düzenlemede uygulamaya geçirdi, kısmen uyguladı. Bir bölümü hayat bulmadı. Öyle olunca davalarımız devam etti. Bizde dava etmek istemezdik. O zaman ki belediye başkanımız öyle bir karar vermiştir, şimdi ki belediye başkanımız da öyle bir karar verdi... Tabii biz buna uymak isteriz, imzaladığımız şey tam anlamıyla hayata geçirmeyince davalar oldu. İlave değişikler yapıldı. Hakan Bey, batı planlama bölgesi dedi ama orası Merkez planlama bölgesi ve herhangi iptal durumu yok. Alan ağaç ve orman varlığı çok olan bir alan, doğal alan olarak geçiyor. Ancak belediye mülkü olduğun için değerlendirmek istiyoruz, bizde imara açılması için olumlu görüş vermiyoruz. Ayrıca bizde 25 ile 100 binlik arasında bir problem olmasını istemiyoruz” dedi.

PLAN UYUMSUZLUKLARI CİDDİ BİR SORUN
İmar Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi Erhan Uzunoğlu maddeyi değerlendirdi. Uzunoğlu, “Seferihisar Sığacık’taki verilen oy çokluğu kararı ile AK Parti grubu bir farkındalık ve dikkat çekmek istediler. 25 binlik ve 100 binlik plan uyumsuzlukları ciddi bir sorun. Oldukça da eskiye dayanan bir konu. Hatta Hakan Bey itiraz yok dedi ama oy çokluğu olan yerde devam eden bir mahkeme var. Bilirkişiliğinde orada Büyükşehir’in açtığı davalarda Büyükşehir lehinde olan bir rapor var. 25 binlik ve 100 binlik planlar ele alınması ve bu şehir için çözülmesi gereken bir konu. Lütfen 100 binlik planlara 25 binlik planları uydurun dendi. “100 binlik planlar, Bakanlığın yaptığı planlar tek doğrudur, sizde buna tabi olun” demek doğru değildir. Bu şekilde ifade etmek istemediler sanırım; Müzakere edilsin doğrusu bulunsun ve vatandaşın hayrına sonuçlar çıksın” şeklinde konuştu.

UYUM DEMEK YERELİ YOK SAYMAK DEMEK
CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, yıllar önce 100 binlik planları ilçelerin iptal ettiğini söyledi. Kökkılınç, “Üniversiteden bilirkişiler geldiler. Öyle bir değerlendirmeler yaptılar ki. Makilik yer, orman tarımı görünen yerdi. Tespit edildiğini de orman tarımın ortadan kalktığını söylediler. İzmir için Manisa, Kütahya ve İzmir aynı coğrafya bölge bulunuyor diye aynı ölçüde değerlendirilmiştir. 100 binlik planlar bu noktalarda iptal edildi. Mutabakata varıldığı söylendi. Ama uygulanmaktan sonra… İlçe Büyükşehir görüşlerini dikkate alınmalı. Uyum demek yereli yok saymak demek. Büyükşehir’i görüşlerine göre plan yapacak. Hiyerarşi var. Burada önemli olan şey, Bakanlığın merkez idarenin önünü açacak görüşlerini dikkate alacak şekilde çalışmasıdır” ifadelerini kullandı.

BİLİRKİŞİ HEYETİNİN VERMİŞ OLDUĞU KARARLAR, SİYASİ KARARLARIDIR
AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, konuya farklı bir yaklaşım getirmek istediğini belirterek, “Bakıyorsunuz TOKİ, kentsel dönüşüm adına Karabağlar bir dönüşüm hamlesi yapmak istiyor. Bir dava ile karşılaşılıyor, önü engelleniyor. Buradaki mesele yargı kararının ötesinde aslında bilir kişi heyetinin vermiş olduğu kararlar, siyasi kararlarıdır. Bu kararlarla şehrin önü kesiliyor, inatlaşılıyor. Uyumsuzluk üzerinde dönem dönem bazı sorunlar yaşattı mı yaşattı. Aynı belediye bizim dönemimiz dahil olmak üzere 25 binlik planlarda değişikliği yaptık. Selçuk’ta Matematik Köyü’nde yaptık. Belevi de 100 binlik değişmesi konusunda Bakanlığa yazı gönderdiler. İtiraz edildi. Böyle bir uygulama yok neden yapıyorsunuz dedik. Siz itiraz ettiniz. Reddettik ama bir vakadan bahsedeceğim. Büyükşehir hassa davranıyoruz diyorlar ama aslında hassas davranmıyoruz, önümüze bir fotoğraf geldi. Burası bir tarım arazisi, bomboş. Bu fotoğraf 2 yıl önce çekilmiş bir fotoğraf. Şimdi çekilen fotoğrafta ise burada bazı yapılar var. Hobi bahçesi adı altında yapılan yapılar var, ruhsatlı değil. Orası Seferihisar. Belediye Başkanı yönetiyor. O yapıların hepsi 2-3 yıl içerisinde yapılmış. 100 binlere itiraz ediyorsunuz, sonra tarım arazilerini koruyoruz diyorsunuz. Bu olmasın, bunun karşısında biz de duracağız. 30 Ekimden sonra bir mutabakat sağladı, bu devam etsin diyoruz… Bu şehir plansız bir şehir. Plansız olması da temel kişi bu şehrin yönettiği kişidir. Zaman inde inatlaşmayı da ortaya ta manasında bir İlker koymayarak istediğiniz değişikliği yaparak bu şehrin önü açılmaz” dedi.

ÜNİVERSİTE ALANINA KONUT YAPILMASINA KARŞI ÇIKIYORUZ
AK Partili Yıldız'ın eleştirisi hakkında konuşan CHP'li Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, "Karabağlar'da bizim kentsel dönüşüme karşı çıktığımız söylüyor. Bu konuda önce bilgi sahibi olursa seviniriz. Bizim orada karşı çıktığımız, demokrasi üniversite alanı olarak belirlenen alanın tamamının üniversite yapılmasını istiyoruz. Konut ihtiyacı olmadığı halde konut yapımına karşı çıkıyoruz. Bizim Örnekköy'de yerinde dönüşümün nasıl olduğunu görmeleri için oraya davet ediyorum" dedi.

KONAK’TA ÇALIŞMAYI HIZLA SONA ERDİRDİK
İlgili madde ile ilgili söz alan CHP'li Meclis Üyesi Cenap Börühan, "Özgür arkadaşımızın 2 mahalledeki kat sıkıştırması konusunda söylemleri hakkında konuşacağım. 2 mahalle değil de kaç mahallede çalıştığımız Hakan Bey'de iyi bilir. Gültepe semtinde  bir kentsel dönüşüm başlattık ve orda 13 mahalle var. Beştepeler'de de 14 mahalle için yine kentsel dönüşüm için çalışmalarımız sürüyor. Şu an da Mersinli Mahallesi ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 'K' bölgesi olarak ilan ettiğimiz çok geniş bir alan var.  Biz bütün bölgeyi kapsayan çok ciddi bir çalışmayı hızla sona erdirdik. Kat sıkıştırma konusunda Konak ilişkilendirilmemeli" diye konuştu.

MESLEK ODALARI DEVREYE GİREBİLİR
CHP'li Meclis Üyesi Ozan Parlar ise TOKİ'yi sert bir dille eleştirdi. Parlar, "TOKİ toplu konut yapıyor ancak baktığımızda ticari kurum olarak çalışıyor. Hiçbir yerde dar gelirli vatandaşın ev sahibi olması için bir proje gerçekleştirmemiştir. Türkiye'de bir belde belediyesi bile Sayıştay tarafından değerlendirirken TOKİ denetlemiyor. TOKİ'den bu yüzden korkuyoruz. Eğer TOKİ kentsel dönüşüme destek veren bir kurum olsaydı bizim plan notlarımız konusunda destek olurdu. Ancak orada rant yok, bu yüzden gelmiyor. Hobi bahçeleri sadece İzmir'in ilçelerinin sorunu değil tüm Türkiye'nin sorunu. Bu hobi bahçeleri konusu gündeme geldiğinde İmar Barışı diye bir ucube çıktı. Toplum çıkarları düşünülüyorsa bakanlık tarafından tüm Türkiye genelindeki hobi bahçelerinin yıkılmasına karar verilirdi. Toplumsal muhalefet dediğimizi bizlerin göremediği kurumlardır. Bunlar itiraz edebilirler, halkın toplumun çıkarları doğrultusunda  tabii ki meslek odaları devreye girebilir.B unları olgunlukla karşılamamız ve bunların sonunda uzlaşı ile bir araya gelmemiz gerekir. Meslek odaları rant alanları değildir" dedi.

YOK SAYMAK HUKUKLA UYUSAN BİR DURUM DEĞİL
Söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, "İzmir kenti planlı bir kenet. İzmir'e plansız bir kent demek çok haksızlık olur. Geçmiş yıllardan beri gecekondulaşmaya izin verilmiş. Buna izin verildikten sonra çıkartılan imar afları da bu yapıların yasal olmasına sebep olmuş. Bugün kentsel dönüşüm yapmaya çalışıyoruz ancak son dönemlerdeki mevzuatların çelişkisi vatandaşları da dönüşümden uzaklaştırıyor. Hobi bahçeleri ise belediyelerin ruhsat verildiği yapılar değil. Biz ülke olarak hukuka saygılı olmak ve hukuka uygun çalışmalıyız. Bilirkişi mahkeme doğrultusunda çalışır ve bunların kararlarını yok saymak hukukla uyuşan bir durum değildir. Bizim hukukumuzun eksiklikleri ve iyileştirilmesi gereken, tarafsız olması mutlaktır ancak burada bilirkişi ile ilgili bir durum varsa bu belediyemizin durumu değildir" dedi.

ELEŞTİRİLERE CEVAP VERMEK GEREKİR
Eleştiriler hakkında yeniden söz alan Özgür Hızal, "Kimsenin vaktini çalma peşinde değiliz. Bir takım eleştiriler getirdim ve bunların açıklamasını meclis üyeleri yaptı. Benim şahsım konusunda da bazı söylemler oldu. Grubumuzun bu konuda ne kadar bilgi sahibi olduğunu belirtmek istiyoruz. Biz dilek ve temennilerde de söz alabilirdik. Bir grubu üye sayısı fazladır, o gruba daha fazla verilecek söz konusu değildir.  Bizim eleştirilerimize nasıl cevap verildiyse bizimle ilgili eleştirilere cevap verilmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

DEVAMLI UYARDIK
AK Parti adına söz alan Hüsnü Boztepe, imar barışı eleştirilerine karşı çıktı. Boztepe, "2019 yılında eski meclis salonumuzda ben hobi bahçeleri ile ilgili değil tarımsal alanlar ile ilgili alanlarda hobi bahçesi adı altında konutlar yapıldığını söyledim 2018 yılında AK Parti İzmir il Başkan Yardımcısı olarak basın toplantısı düzenledim.  Bir köy kurmuşlar… Bu resimlere bakın hepinizin içi sızlayacak. Biz bu konuda devamlı uyardık yıkın diye. Engel olunamaz diye bir şey yok. Belediyenin işi bu. Bunu imar barışına bağlamanın hiçbir anlamı yok.  1973 yılından itibaren ben bu kentte yaşıyorum. Ben 33 yıl CHP'de siyaset yaptım, bütün gecekondular o dönemde yapıldı.  Bu kentin sorunu var ve bunu biz çözeceğiz. Biz birbirimizi suçlamak için bir şey demedik.  Büyükşehir Belediye Başkanızın daha önce yaşadığı belediyeden yaşanmış durum bu" dedi.

SİYASET ÜRETMEYE ÇALIŞMA HEDEFİ BELİRİYOR
Konuyla ilgili söz alan CHP'li Erhan  Uzunoğlu, "Siyaset böyle bir şey. Toplantının başında 1 saat bir konu tartıştık.  Burada bir çok çare üretildi. Siz söylediniz, Nilay hanım söyledi, genel sekreterimiz çözüm önerdiler. Bunu bir sonraki mecliste hallediniz dedik. İş yapmaya odaklıyız. Neden bunların en sonunda Özgür Bey çıkıp bu siyasi bir karar dedi. Bunun siyesi ile ne alakası var. Gösterdiğiniz fotoğraflar sizin bulup çıkardığınız fotoğraflar değil.B u bizim komisyon toplantımızda bize sunulan fotoğraflardır. Bunu vatandaşlar bu hale getirmiş. Bu adamın istediği konut. Biz bunu hep birlikte reddettik. Kimse siyaset yapmadı. Bu problem çözülecek. Bunun altını çizip siyasi bir durum çizerseniz yine bir şey çıkmayacak. Biz her konuşmadan skor almıyoruz.  Hobi bahçelerini reddettik, daha ne yapabiliriz?  Birbirimizi daha ne kadar döveceğiz? 10000 binlik planlar değişsin diye bakanlığa yazdı, neden yazdık? Burada Çevre Bakanlığının imzası ile bir evrak var ve burada kamu yararı var deniyor. Biz 100.000'lik plana hayır demiyoruz. Bunu neden yapıyorlar biliyoruz. Buradan siyaset üretmeye çalışmak gibi bir hedef belirliyorlar" ifadelerini kullandı.

DEMOKRAT OLMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİM
Mustafa Özulsu ise, "Bu şekilde gidersek her konuşmanın cevabı vardır. TBMM'yi izliyor musunuz bilmiyorum ancak ben izliyorum.  Bir sataşma varsa söz verilir. Kim varsa mecliste hepsinin süresi vardır. Bizim meclisimizde süre yok. Benim açımdan bir sorun yok, sabaha kadar otururum burada. En çok eleştiriyi çok fazla demokrat olmaktan alıyoruz. Ben demokrat olmaktan vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

HAKSIZLIK ETMEK YANLIŞ
Söz alan Nilay Kökkılınç, "Filiz başkanızın  sürekli meclisi takip eden birisi, Kiraz belediye başkanını bir kere burada gördük mü? Birisini eleştirirken biz kendimiz ne yapıyoruz diye bakmak lazım. Burada Selçuk Belediye başkanına haksızlık  etmek çok yanlış" dedi.

ODALARIMIZ BU PLANLAR İLE DAVA HAZIRLIĞI İÇERİSİNDE
Bayraklı'da belirlenen 'K' alanları ile ilgili maddenin görüşülmesi sırasında söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, önemli ve tarihi bir karar imza atıldığını söyleyerek, “Ciddi bir şekilde depremzede bu kararı bekliyor. Hızlı bir şekilde karar aldık ve dönüp baktığımız bugün Büyükşehir Meclisinde geçiriyoruz. Bu meclis bir tarihi karara oy birliği ile imza attı. Ciddi bir şekilde bürokratik bir çalışma yürütüldü. Ancak bir duruma farkındalık oluşturmak için söz aldım. Odalarımız plan notları üzerindeki ortaya koyacakları eylemleri olacakmış. Bir platform kurdu, depremzedeler. Felaketler karışında ne kadar hızlı sürede birleştiğini gördük. Tek isteğimiz var. Ağır, orta ve enkaz alanlarındaki aynı metrekareler içerisinde yapılar yapmak. Bu anlamda öne koydular ve çalışma hazırladılar. Her çalışmaya katkı koyduk . Odalarımız ne hikmetse bu planlar ile dava hazırlığı içerisinde. Bu birlik ve beraberliği kamuoyu nezline taşımak zorundayız. Mevzuatlar bir takım eksiklikleri getirebilir. Ama bu konu hakkında omuz omuza durmaya devam etmemiz gerekiyor. Çünkü bu insanların açık bir şekilde sorunlarının çözülmesine gerek var. Plancılar Odasının başkanı, Konak ilçesinde bir vakfa ait plan kaydı altında 22 bin metrekare karar inşaat hakkını, 33 metrekareye çıkan kamu yararı çıkardı. Nasıl kamu yararı çıktı? Bu dava hazırlıkları karşısında net bir duruş göstermemiz gerekiyor ve kınamamız gerekiyor. Beklentimiz var. Depremzede vatandaşlarımızın beklentisi var. Ekonomik koşullar içerisinde binaları yenilemek istiyorlar. Projesini hazırlayan, projesine hazırlayanlara katkı koysun desin. Ben aynı şekilde İnşaat Mühendisleri Odasında bu binaların denetlenmesi adına açıklama bekliyorum. İçimize sinmeyen iki bölgeyi kastetmişti. Kent adına mutluyum, planlama açısından mutlu değilim. Ama zarurettir. Oraların yenilenmesi gerekir. Ben yeri geldi Bakanlığımızı da eleştirdim. Ben kentsel dönüşüm de bir bina yenileme olduğunu söyledi. Binaları yeniledik ama sokakları ve parkları yenileyemedik ama en azından oralar yıkılmadı, can kaybı vermedik. Bayraklı’da iki maddemiz var. Planlanan en iyi bölge o iki bölgedir. Bizim Hatay ve Alsancak bölgesinden daha iyidir. Mükemmel midir değildir. Odalardan ricamız davalar noktasında hazırlık yerine bunun çözümüne katkı koysunlar” şeklinde konuştu.

DAVA AÇACAKMIŞ GİBİ KARŞIMIZA ALIP CEPHE AÇMAMIZIN ANLAMI OLMAZ
Bayraklı Belediye başkanı Serdar Sandal, “Deprem sürecini enkaz süreci dahil olmak üzere çadır süreci ve geçici konutlara geçiş sürecini örnek olabilecek şekilde atlattık. Şimdi ise yurtlaşırımızı kalıcı konutlara geçme süreci var. Büyük çabalarla birlikte bugün bu kararı almış bulunuyorlar. Burada emeği geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer başta olmak üzere, tüm bürokratlar ve meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Gerek Bayraklı da gerek Büyükşehirde oy birliği ile geçirdik. Tüm siyasilere teşekkürü borç biliyorum. Odalarımızı tavrı ile ilgili bir duruş sergilemek için kendimizi bugünden kurgulamamızın anlamı yok. Geçen hafta depremzede yurttaşlarımız ile bir araya geldik, kaygıları var. Ama müzakere süreci içinde ilerliyor. Dava açacakmış gibi karşımıza alıp cephe açmamızın anlamı olmaz. Doğal olarak kentle ilgili sorunlar ilgili bilgi almaları araştırma yapmalarından doğal bir durum yok. İnanıyorum ki süreçte sıkıntı yaşamadan yurttaşlarımızın sorunları için önemli konular var. Yurttaşlarımızın yanlarında duracağımıza buradan beyan ediyorum” dedi.

BOZTEPE'DEN KARABURUN AÇIKLAMASI: BİR SÜRÜ DAVASI VAR ONLARLA UĞRAŞSIN
Gündem dışı konuşmalarda söz alna AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, kendisi hakkında bir gazetede çıkan konuyla ilgili konuştu. Boztepe, "Bugün bir gazetede haber çıktı. Karaburun ile ilgili hem ben hem de Özgür Hızal ile ilgili iddialar var.  Boztepe'de Hızal'da Büyükşehir'de gereksiz şeyler konuşuluyor demiş. Ben o hanımefendiyi hiç tanımıyorum. Kendisi kendi ilkesi ile ilgili planlarla ilgilensin, bizle uğraşmasın. Bir sürü davası var onlarla uğraşsın. Sözü bize niye getirdi anlamış değiliz.

KAHVEHANECİLERE DESTEK KABUL EDİLDİ
Pandemi döneminde kapalı kalan kahvehanecilere destek olabilmek amacıyla geçitğimiz meclis gündeme getirilen  nakdi destek yardımı, Mart ayı olağan meclisinin son oturumunda gündeme getirildi. Mecliste görüşülen "İzmir Kahveciler Odası'nın 03/03/2021 tarihli ve 82042 sayılı dilekçesine konu, 20/11/2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı genelgesi ile işyerlerinin kapatıldığı ve birçok esnafın zarar görmesi nedeniyle Belediyemizce nakdi yardım yapılması talep edilmiş olup; 699 esnafımızın her birinin adına 1.250,00- TL nakdi yardım yapılması ve yapılacak bu desteğin Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı Sosyal Yardımlar Şube Müdürlüğüne ait ilgili bütçe kodundan karşılanmasının; “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi içeriğinde zorunlu olarak fiili kapalı olduğu dönem dikkate alınarak İBB Sosyal Yardım Yönetmeliğinin 4. madde (m) fıkrası, 6. madde (c) ve (d) fıkrası içeriğinde hukuken bir sakınca görülmemekle” şeklindeki Müşterek görüş doğrultusunda oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe – Hukuk – Esnaf ve Meslek Odaları Komisyonları Raporu" maddesi, Meclis üyelerinin oylarına sunulan ilgili gündem maddesi, Mecliste bulunan tüm üyelerin oyları ile komisyonlardan geldiği şekilde oy birliği ile geçirildi.

Mecliste onaylanan madde sonrası, İzmir sınırları içerisinde yer alan kahvecilere tek seferlik bin 250 TL'lik nakdi yardım verilmesinin önü açılmış oldu.

 
Bakanlık sözcüsünden Yunanistan'a FETÖ tepkisi
 
AB, göç konusunda iş birliğini artırmak istiyor
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KSKLİ 13 Mart 2021 Cumartesi 04:03

Bu imar planı değişiklikleri RANT değil mi.? Gecekonducuların arazilerini imara açma. Belediyeden veya şahıstan ucuz arsa almış gecekondu dikmiş şimdi imar bekliyor. 6 Kat imar diyorsun 8 Kat diyor. Yıllarca çabalayıp ev alıp bankaya kredi ödeyen bizler enayiyiz o zaman.

Yorumu oyla      2      3  
Vatandaş rıza 13 Mart 2021 Cumartesi 00:03

Öncellikle meclis usül ve tüzük konusunda anlaşılır bir şekilde kurallar vardır mutlaka buna uyulmalıdır yoksa zaman boşa geçer susuz yoğurt ezme boş zaman öldürme olur izmir ve ilçelerinin bir çok sorunları vardır çözülmesi gerekir sayılı gün çabuk geçer bir bakıyorsunuz seçim gelmiş...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'den Konak'ta 'İstiklal Marşı' kutlaması
İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yıldönümü Konak Meydanı’nda düzenlenen ...
Ödemiş'te Sağlık Parkı yeni yüzüyle hizmete girdi
Ödemiş Belediyesi, 14 Mart Tıp Bayramı öncesi yenilediği Sağlık Parkı’nı ...
Karabağlar'da mutlu son
Karabağlar Belediyesi’ne bağlı KARBEL AŞ.’de çalışan 925 kişiyi kapsayan ...
 
İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yılı Karabağlar'da kutlandı
İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 100. yılı Karabağlar’da törenle kutlanırken, ...
Selçuk'ta kadın temalı fotoğraf yarışması
Kadın N’efesi UlusalFotoğraf Yarışması başvuruları başladı.  Efes Selçuk ...
Konak'ta tarihi Çınar’ın altında 100. yıla özel tören
Kurtuluşun şehri İzmir’in kalbi Konak’ta, İstiklal Marşı’mızın kabulünün ...
 
Vali Köşger'den hafta sonu uyarısı: 14 bin kişi denetleme için alanda!
Geçen hafta cumartesi günü sokaklarda, mekanlarda yaşanan yoğunluğun tehlikeyi ...
Çiğli’de elektrik ihalesi ile yüzde 12 tasarruf
Çiğli Belediyesi tarafından, 2021 yılında kullanılacak elektrik enerjisinin ...
Başkan Uygur taburcu oldu: 'Korona' iddiasına yalanlama!
Yaşadığı apartmanda çıkan yangın sonrası dumandan etkilendiği için önce ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva