HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Aralık 2020 Çarşamba - 18:14

Büyükşehir'de gergin meclis! Gündem yine 'Urla mektubu’

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis oturumunda geçtiğimiz meclis gündeme gelen Urla'da yapılması planlanan benzin istasyonu tartışmaları yer aldı. Meclis üyeleri arasında gerilime neden olan görüşmelerde, AK Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi sıraları sık sık karşı karşıya geldi.

Büyükşehir de gergin meclis! Gündem yine  Urla mektubu’

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yokluğunda Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

Meclisin açılışında alınan karar sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeni binası tamamlanana kadar Meclislerin ve parti grup toplantılarının Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi'nde yapılması kararı alındı.

Meclisin gündeminde ise Aralık ayı Meclisinin ilk oturumunda gündeme gelen "Urla" tartışmaları yer aldı.

CHP'Lİ CERTEL: "ÇIKAR AMAÇLI KULLANMALARINA İZİN VERMEYECEĞİZ"
CHP Meclis Üyesi Ertan Certel, Urla konusunun yargıya taşındığını söyledi. Certel, "Urla İlçe Başkanı Hakan Özbadur ve benimle ilgili olan açıklamalar hakkında hukuki süreç başlatılmıştır. Urla'mızda yeşil alanlar iktidar tarafından rant amacıyla hedef alınmaktadır. Yazılı ve görsel basın üzerinden, bizler üzerinden yapılan saldırılara karşı bizler hukuka inanan yöneticiler olarak yönümüzden dönmeyeceğiz. Bulunduğumuz mevkileri bazı zatların çıkar amaçlı kullanmalarına izin vermeyeceğiz. Hiçbir baskı bizi bu yoldan geri çeviremez. Hiç kimsenin veremeyeceği hesap yoktur" dedi.

AK PARTİLİ BOZTEPE: "MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü HER KONUYA DAHİL ETMEYİN"
AK Partili Hüsnü Boztepe ise her konuya Mustafa Kemal Atatürk'ün karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Boztepe, "Biz pazartesi günü Urla'daki akaryakıt konusu ile görüşlerimizi söyledik. Israrla komisyonlara geri gönderilmesi gerektiğini söyledik. Bize bir mektup geldiğini  ve o mektubun başkanda olmadığını söyleyince kendisine ilettik. Biz kimsenin ismini geçirmedik burada. Biz anlamıyoruz ki bu konuda konuyu nasıl Mustafa Kemal Atatürk'e getirdiler. Konuyu farklı yerlerden farklı yerlere çekiyorsunuz. Arkadaş hukuki olarak gidecekse gidebilir, bunu anlarım. Ancak konunun Mustafa Kemal Atatürk'e getirilmesini aklım almadı. Ben 23 yıl CHP içinde siyaset yapmış biri olarak rica ediyorum, Mustafa Kemal Atatürk'ü her konuya dahil etmeyin" dedi.

CHP'Lİ KAZANOĞLU: "HER TÜRLÜ KAVGAYI VERECEĞİM"
CHP Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu ise "5'li komisyonun verdiği kararlara Meclisin uyma zorunluluğu yok. Komisyon kararları uyarıcıdır, bilgilendiricidir. Ben tarım arazisine benzin istasyonu yapılması konusunda her türlü kavgayı vereceğim. Kente ihanet edilmemesi gerektiğini, tarım arazilerinin korunması gerektiğini düşünen bir arkadaşınızım" ifadelerini kullandı.

HIZAL: ATATÜRK ÜZERİNDEN BİR TAKIM SUÇLAMALAR YAPILMASINI KABUL ETMİYORUM
Mektup tartışması ile ilgili söz alan AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Hızal, "Biz meseleyle ilkesel yaklaştık ve şunu söyledik: İzmir Büyükşehir Belediyesi bir karar verirken ortaya kriterler koymuş olduğu kriterler doğrultusunda hareket etsin dedik. O günkü tartışmada bunun üzerine yapılmıştı ve usul anlamında hataların olduğunu Sayın Tunç Soyer de dile getirmişti. Sonrasında basında çıkan haberler bizim dışımızda gelişen meseleler. Arkadaşlar tabii ki de yasal yollarla haklarını arayabilirler. Ama Atatürk hepimizin Atatürk'ü Cumhuriyet hepimizin değerlisi… Bu yüzden Atatürk üzerinden bir takım suçlamalar yapılmasını kabul etmiyorum. Özellikle, iktidarın Yarımada ve Urla üzerindeki tasarrufları üzerinden eleştiri yapılmasını da asla kabul etmiyorum.

‘S PLAKA’ AÇIKLAMASI: "GELİN BİR ŞEKİLDE DESTEK VERELİM"
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise meclise S Plaka çağrısında bulundu. Hızal, “Yakın bir zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bir ihale var. Servis araçları ve S plakasıyla ilgili bir ihale süreci yaşandı. Bu sürecin yaşanmasını öncesinde servis esnafının İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde yaptığı eylemler vardı. Neden? Çünkü Mart ayından bu yana özellikle okulların kapalı olması nedeniyle birçok servis esnafı mağdur oldu. 7 bine yakın servis aracı var ve bunların yaklaşık 3 bini öğrencileri taşımak için kullanılıyordu. İş yerleriyle ilgili yaşanan sorunlar hepimizce malum. Hal böyleyken durum ortadayken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin inat uğruna, belki de gelir elde etmek için önce bin 200 civarı sonrasında da 400 civarı bir S plaka ihalesi gerçekleştirilmiş. Arkasından ihaleyi yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerçekten ihale konusunda bir problem var. Bu art niyetli bir ifade değil Hukuki ve teknik anlamda eksikliklerin olduğunu düşünüyorum. Bu son yapılan S plaka ihalesi İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiş. Yaklaşık 140 milyon TL İzmir’in kasasına girmiş. Ve bu kararla birlikte 30 gün içerisinde plakaların iptal edilmesi ve bedelin iade edilmesi gerekiyor. Umarız ki bu para kullanılmamıştır. Burada 2 mağduriyet var. Birincisi zaten mağdur olan küçük esnaf tabir ettiğimiz esnafın bu ihalelerden plaka almadığını kurumsal firmaların plaka aldığını gördük. İkinci bir mağduriyet de doğru. Yüzde 5’lik de olsa plaka alan küçük esnaf İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hatasından dolayı ikinci kez mağdur oldu. Sayın Tunç Soyer’in birtakım açıklamalarını okuyoruz. ‘Şu kesime destek veriyoruz’ diye. Biz ‘Bunları neden veriyorsunuz’ demeyiz. Sadece eksik varsa onu eleştiririz. Bu servis araçlarının mağduriyetinin giderilmesi için bu servis araçlarının toplu ulaşım için kullanılmasını talep ediyoruz. Gelin yaklaşık bir yıldır mağdur olan esnaf kesimine bu şekilde destek verelim" dedi.

AK PARTİLİ YILDIZ: "SORULAR ÜZERİNDEN KONUŞMAK YERİNE ATATÜRK'E GİDİYORUZ, YEŞİLE
GİDİYORUZ"

Urla tartışması üzerinden CHP Grubu’nu hedef alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, "Bazı kelimelerin arkadaşına sığındığımızda çok iyi işler yaptığımızı düşünebiliriz. Tartışmada biz o gün çok samimi bir şekilde raporda bir çelişki olduğunu ve komisyonlara gönderelim tarzında bir konuşma yapmıştık. O günde amacımızın konuyu farklı bir yere taşımak olmadığını söylemiştik. Yarın kendilerini bağlayıcı cümleler kuruyor sayın meclis üyeleri. İzmir'in marjinal tarım olarak tanımladığınız yer ki Urla'da bir çok alan böyle, Karaburun'da tarımda gözüken yeri imara açıyoruz çünkü bunların koşulları farklılık arz ediyor. Bütün bunları yok sayarak bizim ortaya koyduğumuz eleştirileri…  Biz 2 defa gelip gitmiş bir konu hakkında düşüncelerimizi ortaya koyduk. Şimdi İzmir'in gerçeklerini ortaya koymadan sadece yeşil üzerinden söylerseniz manşetlerden gelen sözler olur. İzmir özelinden baktığımız zaman yarın bu meclis iradesini sıkıntıya sokacak kararlar üzerinden tartışmayalım. Biz çok net bir şekilde samimi yaklaştık. Kullanmadığımız kelimeler üzerinden anlamlar yüklüyoruz. Sorduğumuz sorular üzerinden konuşmak yerine Atatürk'e gidiyoruz yeşile gidiyoruz… Biz komisyonlarda şu zorluğu yaşıyoruz… Bir konu birden çok komisyona sevk edildiğinde ne hikmetse ana komisyon bilgi sahibi oluyor biz sonlara aklıyoruz. Dolayısıyla ortak komisyonlar kurulsa daha iyi. Bu temel problem" dedi.

CHP'Lİ KÖKKILINÇ: "NE KADAR ÇALIŞIRSANIZ O KADAR OY ALIRSINIZ"
Eleştirilere yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, "Bu meclis toplantısında da geçen meclisten gelen konuların tartıştığımızı görüyoruz. Öncelikle Urla meclis üyemizin kendisi hakkında söylenen konular hakkında kendini savunması son derece doğal. Bizim burada tartışmamız gereken her şeyin  belediye meclis gündeminde olan ya da kentle ilgili olan konular olması lazım. Urla ile ilgili de zaten 5 komisyon değerlendirme yapmış. Daha öncede zaten bu konu meclisin gündemine gelmiş ve Meclis bunu reddetmiş. Burada farklı komisyonların farklı kararlar almasında normal görüyoruz. Çevre Komisyonu, kamu yararı yönünden konuyu değerlendirmiş ve burada akaryakıt istasyonunun olmaması gerektiğini değerlendirmiş. Bu tür konuların son bulması gerektiğini düşünüyorum. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak pandemi döneminde toplumun her kesimine çok ciddi yardımlarımız oldu. Esnafa bir şey yapmıyoruz konusundaki eleştirileri de doğru bulmuyorum. S Plaka araçlarından bahsetti Özgür Bey. Bürokratlarımızın hatalı çalışmalarından bahsetti, nedense her meclis bu hataları konuşmak sıradan oldu. Oysa yargı bazı konuları çok farklı değerlendirebilir. Bu konuya da bürokratlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda bilgi vereceğiz. Bizim burada tümüyle iyi niyetli olarak kente hizmet etmemiz önemli. Bireysel çıkışlarla halkı yanıltmamız mümkün değil. Zaten seçimlerde bunlara göre oy veriliyor. Ne kadar çalışırsanız o kadar oy alırsınız" diye konuştu.

AK PARTİLİ ÖZGÜR HIZAL: "SİYASİ İRADEYİ ELEŞTİRDİM"
Yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Biz burada kişiler üzerinden hiçbir zaman siyaset yapmadık, yapmaya niyetimiz de yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi Foça'da 74 dönüm bir araziyi, mera alanını mevzuatının yanından dolaşılarak, eğitim alanına çevirme çabasına içine girip, başka bir yerde o günün koşullarına göre farklı bir karar alırsanız eleştiririz. Belevi'de CHP Milletvekili olmamış olsaydı o karar Ankara'ya gönderilecek miydi? Biz bunu eleştiriyoruz. Burada konuşulan ki canlı yayınlanıyor, burada konuşulan her konu İzmir kamuoyunda tartışılır. Bir Meclis üyesi arkadaşımız iktidarı en sert şekilde eleştirirken, bizim bir Milletvekilimizin de burada olan bir konuyu eleştirebileceğini düşünüyorum. Ben S Plaka konusunda bürokratları değil siyasi iradeyi eleştirdim" ifadelerini kullandı.

ÖZUSLU:  "İDDİA SAHİBİ İDDİASINI İSPAT ETMEKLE MÜKELLEFTİR"
Söz alan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, "S Plaka konusunda söylediklerinizi aynı şekilde tekrarladınız. Hayatın her alanında ilkeli davranmak çok önemli... Bu bizim hayata ve topluma karşı sorumluluğumuzu da dışa vuru. Ama genel olarak insanlar, siyasetçiler ve diğer meslek sahibi insanlar ne kadar uygular o ayrı bir konu. Hayatta ilkeli ve o ilkeler etrafından tutum sergileyenler vardır bazen de ilkesel davranmayanlar vardır. Ben ilkesel davranmaya önem veriyorum. Sayın Yıldız’ın mecliste konuşurken Sayın Başkanımızın evine gelmesinde ilkeseldik görmüyorum. Acaba orası merayken çevirdi de ev yaptı. Türkiye'de herkesin konut yapma hakkı varken Sayın Başkan başka bir şey mi yaptı? Merayken ev mi yapıldı? İlkesel bakışımızı belli şeylerle karıştırmadan yürüyelim. Özel yaşama müdahale oluyor ama olmaması gerekir. Pandemi bizim dışımızda gelişen bela bir süreç. Tabii de tedbirler alınıyor ama alınan tedbirler sayesinde mağduriyet yaşayanlara destek çıkmak sadece büyükşehir belediyesini  yükümlülüğünde olabilir mi? Burada esnaf cidden mağdur. Evet bu bir ihtiyaç ve biz bunu görüyoruz. Her konuda mutabık olmayabiliriz. Elbette eleştiriler olacak. Biz de onlara yanıt vereceğiz. Demokrasi böyle bir şeydir. Meclis bunun gereğini yapar. İddia sahibi, iddiasını ispat etmekle mükelleftir. Eğer, o iddiayı ispat edemeyeceksen o adama müfteri derler" dedi.

CHP'Lİ KÖKKILINÇ’TAN NEPTÜN SOYER AÇIKLAMASI
Uyarı maili tartışması üzerinden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi ve kardeşi üzerinden getirilen eleştiriye de yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, "İzmir Büyükşehir Belediyesi kadar tarıma destek olan başka bir belediye var mıdır bilmiyorum. Ben geçen meclisin videosunu izledim. Hakan bey bir örnek verirken başkanımız ile ilgili bir örnek veriyor. Söylediği cümlede bir iddia var ve bu üsluptan kaynaklanıyor. Bizim söylediğimiz bireyselliğe girilmemesi konusundadır. Ben bütün meclis salonuna açıkça söyleyebilirim, başkanımızın kendi evinde yaptığı hiçbir aykırılık yok. Başkanımızın eşi Köy-Koop'un başkanı. Başkanımızın eşi zaten öncesinde de bu görevi yapıyordu ve hiçbir şekilde para almıyor” dedi.

KÜÇÜKBAŞ ÜRETİCİSİNE YEM DESTEĞİ
Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Kırsal Kesimde Gelir Getirici Faaliyetlerin Desteklenmesi” projesi kapsamında küçükbaş hayvan yetiştiriciliği bakımından önemli potansiyele sahip İzmir kırsalında koyun-keçi yetiştiricilerine destek sağlayacak önemli bir proje gündeme geldi. Küçükbaş hayvancılığının yaygınlaştırılması amacıyla kırsalda küçükbaş hayvan dağıtımını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, önergenin komisyonlarda oylanması sonrası alınacak meclis kararının ardından küçükbaş hayvan üreticilerine yem dağıtacak.

MİNİBÜS ESNAFINA DESTEK
Mecliste ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in önerisiyle pandemi nedeniyle alınan tedbirler kapsamında toplu ulaşım sektöründe yaşanan mağduriyetin giderilmesi amacıyla terminal giriş ücretlerinin 1 Mart 2021 tarihine kadar alınmaması gündeme geldi.  Önerge Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Komisyon raporunun ardından önerge Meclis’te oylanacak. Kabul edilmesi halinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 13 ilçede faaliyet gösteren 15 terminaline giriş yapan minibüslerden belirlenen tarihe kadar ücret alınmayacak.

 
Bitcoin ilk defa 20 bin doları geçti!
 
Kupada elenen Göztepe, Hatayspor hazırlıklarına başladı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 17 Aralık 2020 Perşembe 09:49

Bütün belediye başkanları kendilerine danışman kadrosu altında birilerini yerleştiriyor danışmanlara sormuyorlar mı? Yoksa danışmanlar bu tür akçeli işleri mi takip edip organize mi ediyorlar bu konuda halk arasında bilinen olaylar var hatta bu danışmanlar bir nevi bankamatik memuru olarak yüksek maaş aldıkları söyleniyor yasalar böyle bir yetki veriyor ama hizmet için ne yazık ki başkanlar çıkarları için sulandırarak kullanıyor lütfen bu konuların belediye meclislerinde irdelenmesi gerekir...

Yorumu oyla      3      3  
emrullah 16 Aralık 2020 Çarşamba 21:21

devam edin bu kafayla.

Yorumu oyla      2      3  
16 Aralık 2020 Çarşamba 21:07

Bu nedir? Bu kadar kişi saatlerce toplanıp bunları mı konuşuyor?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bergama'da altyapı seferberliği
Bergama’nın yıllardır devam eden ve kangrene dönüşmüş haliyle çözüm bekleyen ...
Çiğli’de 'E-randevu' dönemi başlıyor
Başkan Utku Gümrükçü’nün öncülüğünde kurumsal değişim ve dönüşüm çalışmalarına ...
Selçuk'ta kültür ve sanat kursları online olarak devam ediyor
Efes Selçuk Belediyesi Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik ...
 
Başkan Koştu'dan yerel alışveriş çağrısı
Koronavirüs nedeniyle zor günler geçiren ve toplumun önemli bir kesimini ...
'Uğur Mumcu’ İzmir Körfezi'nde sefere başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, körfezde hizmet veren araba vapurlarının ...
Beydağ Belediye Başkanı Yılmazlar, koronavirüsü yendi
Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar’ın 1 Aralık’ta Covid19 testi ...
 
İzmir'de üreticiye can suyu... Umutlar 'filiz'lendi
İzmir Büyükşehir Belediyesi azalan su kaynaklarının daha verimli kullanılmasını ...
Başkan Arda, Kılıçdaroğlu’na Gaziemir'in sorunlarını anlattı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gaziemir ...
Bayraklı'da o mahalleye yeni muhtarlık binası
Bayraklı Belediyesi tarafından inşası tamamlanan Fuat Edip Baksı Mahallesi ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva