HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Ekim 2020 Pazartesi - 20:34

Büyükşehir'de gergin meclis: AK Parti'den 'gündem dışı' protesto!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde gündem dışı konuşmalarda söz alma hakkının sınırlanması tartışma yarattı. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Biz bunu konuştuk, grup vekillerimizle toplantı yaptık ve orada kişi sınırlaması kararı alınmadı. Dolayısıyla şu an siz kısıtlı kişiye söz hakkı vereceğinizi söyleyince şaşırdık. Bunun doğru olduğunu düşünmüyoruz" dedi. AK Partili meclis üyeleri toplantının ardından basın toplantısı yaparak karara tepki gösterdi.

Büyükşehir de gergin meclis: AK Parti den  gündem dışı  protesto!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan meclisinin ilk oturumu İzmir Kültürpark 1 Nolu Hol’de gerçekleştirildi. Meclise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yönetiminde gerçekleştirildi.

Ekim ayı ilk oturumuna gündem dışı konuşmalar damga vurdu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Meclis Başkanı Tunç Soyer, uzun süreli olması ve kısır tartışmaların yaşanması nedeniyle İzmirlilerin gündem dışı konuşmalardan memnun kalmadığını söyledi. Soyer, gündem dışı konuşmaların sınırlandırılacağını açıkladı.

Yaşanan tartışmalar sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grubu Meclis salonunda basın toplantısı düzenledi.

Meclis gündeminde olan maddelerin oy birliği ile kabul edilmesinin ardından gündem dışı konuşmalara geçildi. İlk olarak sözü alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, gündem dışı konuşmalarda değişen söz alma hakları hakkında eleştirilerde bulundu. Hızal, "Gündem dışı konuşma talebi meselesi çok uzadı. Aslında uzamaması gerekiyor. 18 aydır çok güzel bir şekilde devam diyordu. Sizin olmadığız bir oturumda biz bunu konuştuk, grup vekillerimizle toplantı yaptık ve orada kişi sınırlaması kararı alınmadı. Dolayısıyla şu an siz kısıtlı kişiye söz hakkı vereceğinizi söyleyince şaşırdık. Bunun doğru olduğunu düşünmüyoruz. Ve geçmişten gelen doğru teamülün devam etmesi gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.

BENİM İRADEM İÇİNDEDİR

Hızal'ın konuşmasının ardından söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Değerli arkadaşlar 17-18 aydır hiçbir kısıtlama olmadan devam ettirdik ancak bunun meclis gündem süreçlerini aşan boyutlarını gördük. Bende 10 yıl meclis üyeliği yapmış bir arkadaşınızım ancak daha önce böyle bir düzen görmemiştim. Bu çünkü benim meclis başkanı olarak iradem içindedir" ifadelerini kullandı.

ESKİ DEMOKRATİK UYGULAMA GERİ DÖNSÜN

Başkan Soyer'in açıklamalarının ardından yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise geçmiş dönemde uygulanan sistemin devam etmesi gerektiğini söyledi. Hızal, "Biz yaklaşık 150 gündem maddesi olan konuları görüştük. 30 dakika civarı sürdü ve biz burada maddeler halinde görüştük. Bizim burada meclisin çalışmasını kesmek gibi asla bir niyetimiz olamaz ancak önümüzde bir yönetmelik hükmü var. Eğer bu hükmü uygulayacaksak o zaman maddeleri tek tek okumamız lazım. Siz meclisin ilk gününde benim vaktim var burada uzun uzun görüşeceğiz demiştiniz. Saat 6 da başladı ve kısa sürede sizin ortaya koyduğunuz gündemi görüştük. Ancak bir de İzmir'in gündemi var. Bunlar bazen 3 bazen 5 arkadaş tarafından gündeme getirilebilir. Siyasetin dili diyorsunuz ya, işte burada bu eleştirilerin insanın yüzüne karşı yapılaması gerektiğini düşünüyoruz. Bize yasaların verdiği bir hak ve bu mecliste bunları konuşabilmemiz lazım. Burada oldukça demokratik bir yöntem ile devam eden uygulamanın yeniden devam etmesini istiyoruz. Bunun bir süre devam edeceği ifadeleri doğru bir ifade değil. Ben ayağa kalktım ve oturarak konuşsam hangi yönetmelikle ayağa kaldıracaksınız? Dolayısıyla biz burada bir tartışma da yaptık ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanlık makamına saygımız, İzmir halkımıza olan saygımızdan dolayı tüm meclis üyeleri ayağa kalkıyor. Aynı gündem dışı konuşmalarda olan teamül gibi bunlar da öyle oluyor" dedi.

GÜNDEM DIŞI KONUŞMALARI İYİ KULLANMADIK

Hızal'ın ardından yine söze giren Tunç Soyer, "Gündem dışı olan konuşmalar adı üstünde gündem dışı olan konuşmalar. Onun dışında olan konuşmalar asli bir durumda değildir. Ancak şöyle bir teamül oluştu. Meclis gündeminde olan konulara 1 saat ayırıyorsak gündem dışına da 1 saat ayırıyoruz. Gündem dışı konuşmalar vatandaşlarımızın zamanını alıyor. Biz gündem dışı konuşmalar başlığını iyi kullanmadık bu süreçte. Ne biz ne İzmirliler bundan memnun kalmadı. Çok kişileştirmelere dayandığını gördük. Biz meclis yönetmeliğinde yazdığı gibi yazılı talepte de bulunmuyoruz.  Yönetmelikte başkan izin vermezse kimse de konuşmaz gibi maddeler içeriyor. Anca biz Büyükşehir Belediyesi'nin teamüllerine uyarak buna devam edeceğiz. Tüm meclis üyelerinin üzerinde mutabık kalacakları bir konu olursa onu da değerlendiririz" diye konuştu.

Soyer'in konuşmasının ardından ise AK Parti sıralarından söz alan 3 isim konuşma hakkından vazgeçtiğini açıkladı.

İRADEYİ ANTİ DEMOKRATİK BULUYORUZ

AK Parti sıraları adına söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, mevcut uygulamanın anti demokratik olduğunu söyledi. Yıldız, "Bir an önce tüm meclisi zan altında bırakan bir cümle kulandınız. İzmir'in gündemini boş yere meşgul ettiğimizi söylediniz. Cumhur İttifakı olarak bizler ve hiçbir meclis üyesi arkadaşımız İzmirlileri boş yere meşgul etmedi. Temennide baktığımızda, İstanbul'da baktığımızda gündem dışı tartışmalar hiç söz kesmeden meclis başlamadan başlıyor ve sonuna kadar devam ediyor. Her seferinde siyaset İzmir'de başkadır diye Soyer'in bu sözlerini hayretle karşılıyoruz. Kaldı ki Grup Başkan Vekilleri olarak bir araya geldik ve samimiyet ile bir irade ortaya koyduk. Bugün tüm maddeleri oy birliği ile yapmış olduğu bir meclis iradesinin samimiyetiydi. İzmir 30 ilçeden oluşuyor, müsaade ederseniz konuştuğumuz maddeler sizin gündeminiz. Ancak her arkadaşımızın kendi ilçesinin farklı gündemleri var. Ancak siz bir araya gelmiş kişilerin iradesini yok saydığınızda bu olmuyor. Siz daha bugün 3 gibi meydana gelen ortak iradeyi anti demokratik buluyoruz" ifadelerini kullandı.

İZMİR'E HAKSIZLIK

Yıldız'ın ardından yeniden söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'e haksızlık edildiğini söyledi. Soyer, "Benim süre ile ilgili bir sıkıntım yok ancak bu siyasetin sığlıklarına inildiği zaman hem kendimize hem de İzmir'e haksızlık diyoruz. Burada çok sığ tartışmalar da yaşadık. 18 ay boyunca ortaya çıkan tartışmaların hepsi İzmir'in faydasına olmadı. İzmir'i bundan muaf tutabiliriz" dedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇOK DEMOKRATİK BİR ÇALIŞMA GÖSTERMİŞTİR

Söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çok demokratik bir çalışma sergilediğini söyledi. Kökkılınç, "Biz tabiî ki sizin arzunuz ile bütün grup başkanvekilleri bir araya geliyoruz ve gündem ile ilgili nasıl hareket edeceğimizi belirliyoruz. Ancak bugün bir araya geldiğimizde bu konunun askıda kaldığını söyledik ve Ak parti Grup Sözcüsü arkadaşımız Hakan Yıldız bugün söz almayacağını söyledi. Biz bu konuyu burada konuşmadık çünkü bu değerlendirme sonra da bu yapılır.  Burada İzmir halkına hizmetler açısında görev yapıyor komisyonlar. Bugüne kadar sürekli merkezi idarenin müfettişleri gelip incelemiş ve meclisin işleyişi hakkında en ufak bir eleştiri yapmamışlardır. Bir 12 madde var ve diyor ki kişilik hakkını ihlal edecek hal ve davranışlarda meclis başkanı uyarır daha ileri gidilmesi halinde dışarı çıkılır der Burası İzmir Büyükşehir Belediyesi çok demokratik bir çalışma göstermiştir. Ne zaman ki bu konular tartışma konusu oluyor ya kişilik ihlali ya da meclis başkanına gerçekleştirilen bir saygısızlık söz konusu olmuştur" diye konuştu.

MİKROFONU KAPATSANIZ DAHİ KONUŞACAĞIM

Israrla söz istemesine rağmen Soyer'in söz hakkı vermemesi sonrası ayağa kalkıp konuşma yapan Hızal, mikrofonu kapatsalar dahil susmayacağını söyledi. Hızal, "Ben Adalet ve kalkınma partisi Grup Başkanvekiliyim. Siz mikrofonu kapatsanız da ben konuşacağım. Burada antidemokratik bir uygulama yapılıyor. Kameraları da kapatabilirsiniz" dedi.

Son olarak söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, gündeme oturan İnciraltı’ndaki araziye ilişkin bir açıklama yaptı. Soyer, "Gündem dışı bir noktayı dikkatlerinize sunmak işitiyorum. İnciraltı’ndaki bir alan 1984 yılında İzmir bölgesi ilan edilmişti. 1991’den 2007’ye kadar sınırları tartışıldı ve o günden sonra bugünkü sınırlarını aldı. Orada hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hem de Turizm Bakanlığı’nın plan yapma hakkı var. Yarın toplantı yapılacak. Biz de bürokrat arkadaşlarımızı görevlendirdik. Diliyorum ki on yılların sorunlu konusu çözüme kavuşacak. Tek bir dileğim var. İnciraltı Kent Ormanı’nın sınırlarını genişletecek bir plan yapılır ve umarım ki sağlık turizmini canlandıracak bir adım atılır. Pandemi süreci bize EXPO 2015’te ‘Sağlık kenti İzmir’ ve ‘Herkes için sağlık’ temasıyla ne kadar doğru bir adım attığımızı gösterdi. Şimdiden çalışacak arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu vesileyle 2018-2019 yılında görüşülen planlar orada da konuşulacaktır” diye konuştu.

SOYER BÜTÜN MECLİSE SAYGISIZLIK YAPTI

Meclis toplantısı sonrası salonda açıklamalar da bulunana AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Soyer'in tüm meclise saygısızlık yaptığını söyledi. Hızal, "Sizler de bizler gibi 18-19 aydır meclisi takip ediyorsunuz. Bu mecliste 18 ay boyunca geçmişte de olduğu gibi Cumhur İttifakı olarak hep İzmir'i konuştuk ve tartıştık. Ne kadar doğru muhalefet yaptığımızın birkaç örneği var. Sayın başkanın kardeşinin genel sekreteri olduğu istenilen yere aktarılmak istenen bir meblağ vardı ve biz ona karşı çıktık. Büyükşehir tarafından İstanbul'da oradaki öğrencilerin yurt ihtiyacını karşılamak için alınan arsanın satısına karşı çıktı. Biz bunları konuştuk ve eleştirdik. Ancak sayın başkan sanırım bunu kişisel eleştirileri olarak kabul etti. Biz bu eleştirileri yapmaya devam edeceğiz. Sayın başkan 10 yıl belediye başkanlığı yaptı ve kendiside dile getiriyoruz. Zannedersem buradaki meclis toplantılarına sık gelmediği için buradaki teamüllerden haberdar değil. Ben gurup başkanvekili olarak ve grubumuz olarak konuşmaya devam edeceğiz. İster kameraları kapatsınlar isterse mikrofonları kapatsınlar biz konuşmaya devam edeceğiz. Hiçbir meclis üyesi ayağa kalktığında şov amacı ile konuşmuyor. Tunç Soyer ne amaçla konuşuyor tabi onu bilemeyiz. Biz burada bugüne kadar teamüller nasıl uygulandıysa bundan sonra da aynı teamüller uygulanması hakkında mücadele vereceğiz. Biz sadece bize oy verenlerin muhalefeti değiliz, Tunç Soyer'e de oy verenlerin, bugün 90 dakikayı kaldırdığı için, bugün trafik sorununu çözmediği için eleştiren İzmirli hemşehrilerimizin de muhalefetiyiz. Biz bu eleştirilerimizi yaparken, muhalefetimizi yaparken, elbette ki İzmir Büyükşehir Belediyesinin en başındaki Tunç Soyer'i de eleştireceğiz. Bunu kişisel bir eleştiri algılıyorsa o onun sorunu. Bizim bu eleştirilerimiz neticesinde burada bir usul tartışması açarak, burada bu güne kadar uygulanan usul yöntemlerini bir kenara iterek bugün 3 kişiye söz vereceğim gibi bir ifade mi kullanacak? Evet yönetmelik maddeleri çok açık. Yönetmelik maddelerini birebir uygularsak diğer konularda da gündem maddelerini tek tek okumamız gerekiyor. Meclis öncesinde de usul tartışmalarının açılması gerekiyor. Bunun da yapmadan siz ben bugün 3 arkadaşımıza söz vereceğim gibi demokratik olmayan bir uygulamanın içine girersiniz. Sözde demokratikle sözde demokrasiyle bura yönetilmez. Biz bugüne kadar hiçbir meclis üyesinin, hiçbir belediye başkanının kişilik haklarına saldırıda bulunmadık. Hiçbir arkadaşımız da bulunmadı… Sonuna kadar da eleştirilerimizi yapmaya devam edeceğiz. Tunç Soyer herhalde Seferihisar'da kanarya severler derneğinin başkanlığını yapmadı. Tunç Soyer Seferihisar belediye başkanlığı yaptı. Göreve geldiğinde 20 milyon olan borcu görevden ayrılırken 130 milyon olarak bıraktı. Elbette ki bunu eleştireceğiz. Çünkü İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde de aynı uygulamanın yapılmasından korkuyoruz. Anti demokratik bir uygulamayı sizler aracılığı ile tüm Türkiye'ye anlatacağız. Daha önce farklı konularda çok farklı bir tartışmalar oldu ancak daha önce böyle bir basın açıklaması yapmadık. Hem demokratiğiz diyeceksiniz, hem de demokratik uygulamaların üzerine basa basa anti demokratik uygulamalar üretmeye çalışacaksınız. Doğru yaptığında nasıl yanında duruyorsak yanlışta da karşısında duracağız. Yoksa bize oy veren ya da vermeyen İzmirlilere nasıl hesap vereceğiz. Bugün Tunç Soyer aslında bütün meclise saygısızlık yaptı. Siyasi etiğe sığmayan bir davranışla saygısızlık yaptı.

 
Şırnak'ta 5 terörist teslim oldu!
 
Erdoğan, AB Konseyi Başkanı ile Akdeniz'i konuştu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Z.B 13 Ekim 2020 Salı 08:14

Protesto en demokratik haktır. Yalnız, AKP bunu sadece kendilerine değil protesto yapma ihtiyacı duyan her kesime de hak olarak görmesi gerekir. Umarım bu son yaşanılandan sonra böylesi bir ders çıkarırlar. Hayat bu işte, her anı ders çıkarılacak konularla dolu...

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bergama'da ömrünü tamamlamış araçlar toplandı
Kullanım ömrünü tamamlayan araç ve gereçlerin gelişi güzel depolanmasına ...
İzmir'de örnek hareket: Askıda tablet kampanyası
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in uzaktan eğitimde tablet ...
Buca Metrosu müjdesi: İhale tarihi belli oldu!
Buca Metrosu'nda ihaleye çıkacaklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye ...
 
Başkan Gümrükçü 6. parkı açıyor
“Çiğli Ayağa Kalkıyor” proje tanıtım toplantısında her ay yeni bir parkı ...
Başkan Soyer, SonSöz TV'ye konuştu: İzmir'de rızam olmadan kimse bir şey yapamaz!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kent gündemi ile ilgili ...
Mübadillerin anıları Konak’ta anıtlaşıyor
Başkan Batur, ocak ayında düzenlenen Mübadele Anmasında verdiği Konak’a ...
 
Karşıyaka’da 2. El Pazarı açıldı
Kent genelinde dayanışma ruhunu güçlendirmek ve aile bütçesine katkı sağlamak ...
'Sürdürülebilir İş Ödülleri' yarışmasında Bayraklı Belediyesi finalde
Daha yaşanabilir bir dünya amacıyla 2009 yılında kurulan Sürdürülebilirlik ...
Öğrencilerin maskeleri Balçova Belediyesi'nden
Koronavirüs salgınının başladığı Mart ayından itibaren ilk kez okullarına ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva