HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Mayıs 2022 Perşembe - 19:57

Büyükşehir'de 'akaryakıt istasyonu' gerilimi

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı üçüncü oturumu tartışmalara neden oldu. Bornova ilçesi sınırlarında yapılması planlanan akaryakıt istasyonu için vatandaşlardan gelen itirazlar meclis gündemine gelirken, ilgili gündem maddesi ile ilgili AK Parti ve CHP karşı karşıya geldi. Oylama sonrası oy çokluğu ile kabul edilen ilgili gündem maddeleri sonrası AK Parti içinde 'yeter sayısı' çatlağı yaşandı.

Büyükşehir de  akaryakıt istasyonu  gerilimi

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan Meclisinin üçüncü oturumu Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yokluğunda Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı

Meclisin gündeminde ise Bornova'da gerçekleştirilmesi beklenen akaryakıt istasyonu gündemi tartışmalara neden oldu. İlgili gündem maddesi sırasında AK Parti sıralarında ise çatlak yaşandı.

AKARYAKIT İSTASYONU ÖNERİSİ TARTIŞMALARA NEDEN OLDU
Bornova ilçesi sınırları içerisinde yer alan Kazımdirik Mahallesi'ndeki bir adet parsele yapılması planlanan akaryakıt istasyonu hakkındaki vatandaşaiiların itirazları mecliste tartışmalara neden oldu.

İmar ve Bayındırlık - Ulaşım Komisyonlarınca vatandaşların itirazları oybirliği ile uygun bulunmazken, itirazlar Hukuk - Esnaf ve Meslek Odaları Komisyonlarınca oy çokluğu ile uygun bulunmadı. Çevre ve Sağlık Komisyonu ise; “Söz konusu yapılması planlanan Akaryakıt İstasyonunun yoğun yerleşim bölgesinde yer alması, orta ve uzun vadede bölgede trafikten kaynaklı oluşabilecek gaz emisyonlarının halk sağlığı açısından risk yaratabileceği gerekçesiyle itirazların” oybirliği ile uygun bulunduğuna karar vermişti. Meclis üyelerinin onayına sunulan ilgili gündem maddesi ise ilgili konu AK Parti ve MHP'li meclis üyeleri tarafından eleştirildi.

MISIRLI: BU İŞ İÇİN RAHATSIZLIK İÇİNDEYİZ
İlgili gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Partili Fikret Mısırlı, "4. maddeye biz grup olarak çevre ve sağlık komisyonuna göre oy vereceğiz. Bornova’da karşısında tek katlı binaların arkasında benzin ve akaryakıt istasyonu açılmak isteniyor. Bir dizi olaylar oldu. Bölgede yaşayan 70 insan bunun yapılmaması yönünde itiraz yaptılar. STK’larda itiraz etti. İmar yönünden bir sene önce hazırlansa da bu imar yönünden de yanlış. Benzin istasyonların yeri 2b tarafından geçen yol var. Bu yol trafiğe kapanmış gibi görünüyor ama bu mümkün değil. Bu kararın hala neden bu kadar ısrarcı şekilde almaya çalışılıyor. Mağduriyetleri neden görmezden geliyoruz? Biz, bu yerin bu şekilde uğraşılacağına, şehir hastanesinin önündeki yol için 3 dakika konuşulmadı ama buraya ruhsat verilecek diye aylardır konuşuyoruz. Burada eğitim amaçlı tesis de açmıyoruz. İBB yasalarına aykırı olan yere neden ruhsat veriyoruz? AK Parti olarak biz bu iş için rahatsızlık içindeyiz. Umarım çevre ve sağlık komisyonlarına göre oylanır" dedi.

ŞİMŞEK: OLUMSUZ OY KULLANACAĞIM
MHP sıralarından söz alan Grup Sözcüsü Hakan Şimşek ise kararın zorlama olduğunu vurgularken, "İtirazların değerlendirme ilgili komisyon raporları var. Lafı dolaştırmayacağım; bu alanda imar değişikliği istenmesi noktasında şahsım olarak bu alana istasyonu yapılmaması yönünde oy kullandım. Vatandaşın itirazı geçse de daha önce alınmış olan oy birliği kararı olsa da, bu detaylar bize verilmediğinde oldu. Ama bu konu vatandaşların itirazları değerlendirildiğinde zorlama bir karar gibi görünüyor. Olumsuz oy kullanacağımı belirtiyorum” ifadelerini kullandı.

ŞAHİN: HER BAKIMDAN UYGUN DEĞİL
MHP'li Grup Başkanvekili  Selahattin Şahin ise "Yapılması istenen istasyonu hakkında bende arkadaşlarımız gibi bu konuya karşıyım. İmar yönünden, her bakımdan uygun değildir. Çünkü alan konutların arasında kalmaktadır" diye konuştu.

ÖNAL:  KİŞİSEL İTHAMLAR AYIP
İddialar ile ilgili söz alan İmar Komisyonu Başkanı CHP'li İrfan Önal, "Konuya mevzu olan durum planların itirazlarının değerlendirilmesi. Plan yapılırken 5'li komisyona gidilmiş ve plan değişikliği kabul görüp meclisten geçmiş. Şu an görüşülen sadece itirazlar. 5 komisyonun 4'ünde kabul görmüş, çevre komisyonunda gerekçesi belli. Kriterler ile ilgili değerlendirilmiş bir konu. Kriterlere uyarken ‘biz doğru bulmuyoruz’ cümlesini nasıl kuracağız. Ortak toplantıda da söyledim. Bunu kriterler açısından değerlendiriyoruz. İmar Komisyonu Başkanı olarak, komisyonumuzda imar yönetmeliklerine göre değerlendirdik ve geçti. Biz bir durumu değerlendirirken mevzuata uygun mu değerlendiriyoruz yoksa vicdana göre mi? Kişisel ithamlar ayıp" ifadelerini kullandı.

AYDIN: KRİTERLER AÇISINDAN BİR AYKIRILIK BULUNMAMAKTADIR
Söz alan CHP Grup Başkanı Murat Aydın ise yönetmeliklere uygun değerlendirmeler yapılması gerektiğini belirtirken, "13 Aralık 2021 tarihli meclis kararı ile bu önerge kabul edilmiş. Bu önerge kabul edilirken 5 komisyon tarafından uygun görülmüş. O gün de aynı tartışmalar vardı ve bu tartışmalar çerçevesinde 1/1000 ölçekli imar planında UKOME ve İmar Dairesi görüşü alınması şartı ile değişikliğin yapılması' ibaresini koymuştuk ve bu tartışmaları hafifletmişti. Bornova Belediyemiz de bu konuda tereddüt vardı.  Parselin yanında 110 metrekarelik bir alanın ilerde kamulaştırma zorunluluğu doğabileceği yönünde endişesi vardı ve bu aslında mantıklı bulunarak kabul edildi. Diğer bir durumda ise UKOME kararının yerindeliği elbette tartışabilir. Ancak tüm kararların doğruluğunu tartışmak meclisin değil mahkemenin kararıdır. Bu durumda hukuk yolu açıktır. Bizler kararlar iptal edilmedikte bu kararları uygulamak zorundayız. UKOME'de hem Bornova Belediyesi hem İBB temsil edilmektedir. Kavşak ve yol mesafesi gibi tartışmalar yapılıyor. Bunlar doğru yapılabilir. Bu yol ve kavşak mesafesi tartışmalarını İmar Komisyonu imar düzenlemeleri üzerinden yapılabilir. Kişilerin mülkiyet hakkı üzerindeki değerlendirmeyi başka bir şey üzerinden yaparsak, bu tartışmayı pek çok değer üzerinden yapabiliriz. Önümüzdeki plan değişikliği Bornova Belediyesi'nin tereddütlerini düzelten değişiklikleri içeriyor. Bütün kriterlere uygun önergeyi reddetmek mümkündür, ancak bu değerlendirmeyi doğru zeminler üzerinden yapmak gerekir. Kriterler açısından bir aykırılık bulunmamaktadır" dedi.

Tartışmalar sonrası AK Parti Çevre Komisyonu kararının oylanması gerektiği talebinde bulunurken, CHP Grubu ise İmar Komisyonu görüşünün oylanması gerektiğini vurguladı. İlgili  gündem maddesi İmar Komisyonu raporuna göre oylanırken, karar ise oy çokluğu ile kabul edildi.

AK PARTİ'DE 'ÇOĞUNLUK' ÇATLAĞI
Yaşanan tartışmalarda AK Partili birçok meclis üyesi salonda çoğunluk olmadığını ve yeter sayısı bulunmadığı yönünde itirazlarını iletti. İtirazlar sonrası ise AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız konuyla ilgili grup başkanvekillerinin görüştüğünü ve ortak karar alındığını belirtirken, AK Partili meclis üyeleri 'olur mu böyle bir şey, usule uygun değil' diyerek Yıldız'ın sözlerine sitem etti. Bazı AK Partili Meclis üyeleri ise salonu meclis bitmeden terk etti.

MISIRLI: HUKUKSUZ BİR KARARDIR
Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Partili Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, "Bugün meclis 3-4-5-6'ncı maddelerde yeter sayısı yoktu. Bu nedenle bence hukuksuz bir karar aldık. Kayıtlara geçmesi için söylüyorum" diye konuştu.

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN UZLAŞI ÇIKMADI
İzmir Manisa Planlama Bölgesi 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planında "Kentsel Gelişme Alanı" ve "Kırsal Yerleşme Alanı" kullanımında kalan Çeşme ilçesi sınırları içerisindeki Ovacık Mahallesi'ndeki, 156 ada 1, 2, 3, 4 parseller ve 157 ada 1, 2, 3, 4, 5 parsellere yönelik, 1/5000 ölçekli İlave Nazım İmar Planı önerisinin İmar ve Bayındırlık – Tarım, Orman ve Hayvancılık – Çevre ve Sağlık Komisyonları'na sevk edilmişti. Komisyonlardan AK Parti ve MHP'li üyelerin 'ret' , CHP ve İYİ Partili üyelerin 'kabul' oyu sonrası oy çokluğu ile meclis gündemine gönderilen ilgili gündem maddesi hakkında Meclis oturumunda da uzlaşı çıkmadı.

BOZTEPE: BİR KERE DAHA DÜŞÜNÜRSENİZ İYİ OLUR
Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Çeşme'de 2500'lik olmamasından dolayı oy çokluğu yaptık. Bu konuyu bir daha düşünürseniz daha iyi olur. 1/25000'lik ile 1/100000'ler uyumlu olması gerekiyor bizim gerekçemiz bu sadece" dedi.

ÖNAL: PLANLARIN PARÇALANMASINI DOĞRU BULMUYORUZ
Boztepe'nin ardından söz alan CHP'li Meclis Üyesi İrfan Önal ise, "1'inci bölgede Çeşme'nin 25000'lik planları mahkeme kararları ile iptal edilmiştir. Bu alan da önerinin dışında bir plan değişikliği talebi gelmiştir. Biz bu nedenle burayı imara açmayı doğru bulmuyoruz. Öneri 1/5000'likte buranın konut halinde gelmişti ancak bizler 1/25000'lık planların parçalanmasını doğru bulmuyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklamalar sonrası ise ilgili gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.

 
241 yılla yargılanıyordu... Adli kontrol tedbirleri kaldırıldı!
 
Orman yangınında 1 hektar alan tahrip oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Sengel siyaset okulunda soruları cevapladı
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Başka Bir Siyaset Okulu ...
Kemalpaşa metrosunda çalışmalar tam gaz... Karakayalı: Tarihi yatırım için gün sayıyoruz!
Otogar - Kemalpaşa arasında 27,5 kilometrelik ve 11 duraklı olması planlanan ...
Başkan Yılmazlar, engellilerle kahvaltıda buluştu
Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, 10-16 Mayıs Engelliler Günü ...
 
Kıbrıs’ın yerel lezzetleri İzmirliler ile buluşuyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in "Başka Bir Tarım Mümkün" ...
We-Cycle kapılarını açtı... Başkan Soyer İzmirlilere seslendi: Önümüzde 2 yol var!
İZFAŞ ve EFOR Fuarcılık işbirliğinde bu yıl İzmir'de ilk kez gerçekleştirilen ...
Soyer: İkinci yüzyıla demokrasiyle girmek lazım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye Meclis Üyeleri Birliği ...
 
Çiğlili gençler 'biz de varız' dedi
Çiğli Belediyesi tarafından, çocuklara ve gençlere çevre kirliliğiyle ...
Aydın'da engelli vatandaşlarla anlamlı proje!
Aydın Büyükşehir Belediyesi 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda, engelli ...
Portekiz Büyükelçisi’ne Terra Madre daveti
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Portekiz’in Ankara Büyükelçisi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva