HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Mayıs 2022 Perşembe - 15:01

We-Cycle kapılarını açtı... Başkan Soyer İzmirlilere seslendi: Önümüzde 2 yol var!

İZFAŞ ve EFOR Fuarcılık işbirliğinde bu yıl İzmir'de ilk kez gerçekleştirilen We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı'nın açılış töreni geniş kapsamlı katılım ile Fuar İzmir'de yapıldı. Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bundan sonra İzmirlilerin önünde 2 seçenek olduğunu belirtirken, sokakta çöp toplayan vatandaşların bundan sonra istihdam edileceğini de söyledi.

We-Cycle kapılarını açtı... Başkan Soyer İzmirlilere seslendi: Önümüzde 2 yol var!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de bu yıl ilk kez gerçekleştirilen We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı kapılarını açtı.

İZFAŞ ve EFOR Fuarcılık işbirliğinde gerçekleşen fuarın açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Bölgesi Sanayı Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, CHP Geçmiş Dönem Milletvekili Erdal Aksünger ve pek isim katılım sağladı.

SOYER: BUNDAN SONRA İZMİR'DE ÇÖP DEYİP GEÇMEYECEĞİZ
Fuarın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bundan sonraki süreçte İzmirlilerin önünde iki seçenek olacağını belirtirken, "Dünya değişiyor ve iklim krizi ile yüz yüze olduğumuz bir dönem geçiriyoruz. Böyle bir dönemde bu fuarı düzenlemenin çok daha büyük anlamı olduğunu düşünüyorum. Doğamız, geçmişimiz, birimiz ve geleceğimiz ile uyumu temel alan döngüsel şehir anlayışının hayat bulduğu bir İzmir için canla başla çalışmaya devam ediyoruz. Yaklaşık 20 ürün grubunun katıldığı fuarımız 6 bin metrekare alan üzerine kurulu. 3 gün boyunca devam edecek... Umarım çeşitli söyleşiler ile farklı tecrübeleri bir araya getirecek ve sektör paydaşlarının birbirinden ilham almasını sağlayacak. Bugün 13 farklı ilden katılımcılar bizimle birlikte. Yurt dışından da 14 ülke temsilcisi fuarımıza katılıyor. İzmir'in döngüsel ekonomisini büyütmek için kırsal alandan başlayıp şehrin sokaklarına parklarına ve hanelerine kadar uzanan çok farklı bir program uyguluyoruz. Programımızın her bir halkası çöp kavramına son veriyor ve başka sektörün girdisi olarak değerlendiriyoruz.

Artık çöpü bir ham madde olarak ekonomimize ve doğaya yeniden kazandırıyoruz. Atık yönetim dairemiz ve İZDOĞA ile başlatılan İZDönüşüm ile şehrimizdeki atıkları henüz kaynağındayken ayrıştırıyoruz. Bunları ilçe belediyelerimiz ile eş çalışma ile yapıyoruz. Önümüzdeki süreçte İzmir nüfusunu 3'te 1'inin ambalaj atıklarını çöpe gitmeden ayrıştırmış olacağız. Bu atıklar Konak'taki tesisimizde ayrıştırılarak ekonomiye geri kazandırılacak. Burada günde 420 bin tona kadar ambalaj atığını geri dönüştürme kapasitesine sahibiz. Burada geri dönüştürme oranın yüzde 12'den yüzde 40'a çıkaracağız. Sadece yüzde 20'lik geri dönüşüm oranını yakalamanın 160 milyon TL'lik fazladan kazanç anlamına geliyor. Bu değerli görevde iş alacak iş gücünü sağlamak için sokakta olan toplayıcı arkadaşları da istihdam etmeye başladık. Onları hayatları boyunca çöpü karıştırma durumundan da kurtarıp daha iyi bir sosyal haklar sunuyoruz. Bundan sonra İzmir'de iki seçenek sunuyoruz. Atıklarınız çöpe atmak ya da geri dönüşüm kutularınız ile buluşturmak. Bundan sonra İzmir'de çöp deyip geçmeyeceğiz" diye konuştu.

KARALAR: BUGÜN FUARI GEZECEĞİZ VE FAYDALANACAĞIZ...
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise, "Bende burada olmaktan çok mutluyum ve bu fuardan çok etkilendim. İki şeyden etkilendim. Biri Adana'da uzun süredir uygulamaya koyduğumuz ve olumlu sonuç aldığımız kentin birlikte hareket etmesi. Neredeyse her etkinlikte belediye ile borsa, ticaret odası ve STK'lar birlikte gerçekleştiriyoruz dendi. Bu çok önemli. Bunun tüm Türkiye'de örnek olması gerekiyor. Muhalefetin de sen söyledin demeden birlikte oturarak sorunu çözmeleri gerektiğini söylemek doğru olur. Dünyanın etkilendiği bir konu olan başka bir su yönetimi mümkün diye etkinliğe çağırmıştı başkan beni, bundan da çok mutluluk duyuştum. Doğa bize yıllardır hunharca davranmamızın cezasını çektiriyor. Bugünden itibaren dikkatli davranmazsak insanlığın başına ne geleceğini tahmin etmek çok zor değil. Çevrenin korunması ile ilgili en azami gayreti göstermek zorundayız. Adana'da bunlar yapılıyor. Çevre kar amacı gütmeyenlerin işidir. Elbette sanayi, istihdam olmalıdır ancak bu dünyayı katletmek uğruna olmamalıdır. Ben burada bunu gördüğüm için çok mutluyum. Son zamanda çöp merkezi Adana diye reklam yapıldı... Çöpler geldi mi evet geldi. İşletmeler daha ucuza Avrupa'dan atıkları ithal ettiler ve onun geri kalan atığı verimli toprağa atmaya kalktılar. Biz orada devreye girdik. Çok hızlı bir şekilde odalar ile birlikte çalışarak bunu engelledik. Bugün fuarı gezeceğiz ve faydalanacağız" ifadelerini kullandı.

ÖZGENER: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN OLUMSUZ ETKİLERİNİ NE YAZIK Kİ TÜM BU ALANLARDA DENEYİMLİYORUZ
Kürsüye gelerek açıklamalarda bulunan İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, "Tüm dünyada olduğu gibi bizlerin de ajandasında ilk sıralarda yer alan İklim Değişikliği, Yeşil Mutabakat ve Yeşil Dönüşüm konularını kapsaması sebebiyle, daha fikir aşamasında bile herkesi heyecanlandıran, kentimizin en yeni kazanımı “We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı"nın açılışında sizlerle birlikte olmaktan dolayı çok mutluyum. 65'nci Geri Kazanım Grubu Meslek Komitemizin önerisi ile çalışmaları başlayan bu fuarda İzmir Ticaret Odası olarak ilk günden bu yana tam anlamıyla işin mutfağında yer aldık. Elimizden gelen tüm desteği verdik. Bu sebeple bugün burada sizlerle fuarımızın açılışında bulunmaktan ayrı bir heyecan duyuyorum. Sınırsız kaynaklara sahip olmayan dünyamız, doğal kaynakların rasyonel ve çevreye duyarlı bir şekilde kullanılmaması nedeniyle günümüzde sadece ekonomik problemler değil daha da önemlisi gelecek nesilleri tehdit edecek şekilde küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi büyük sorunlar ile de yüz yüze.  İklim Değişikliği, bugün artık bilim insanlarımızın makale ve araştırmalarında yer alan bir konu olmanın ötesinde sosyal, ekonomik ve bireysel hayatlarımızın bir parçası haline geldi. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini ne yazık ki tüm bu alanlarda deneyimliyoruz" dedi.

KARBON AYAKİZİ KAPSAMINDA TON BAŞINA VERGİ ÖDENMESİ SÖZ KONUSU OLACAK
Sözlerine  sera gazı salınımı ile devam eden Özgener,  yeşil mutabakata dikkat çekerken şu ifadeleri kullandı:

"Bunun sonucunda, iklim değişikliği ile mücadele için sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal refah odaklı yeni bir vizyonun hayata geçirilmesi amacıyla uluslararası alanda her bir ülkenin uzlaşı ve etkin katılımla ortak hareket etmeyi benimsediği noktaya ulaştık.  Bu konuda, Avrupa Birliği dünyada öncü rol oynuyor. Avrupa Birliği, 2050 yılına kadar net sera gazı emisyonlarını sıfıra indirerek dünyanın ilk iklim-nötr kıtası olmayı hedefliyor.  Belirlenen yüksek hedeflere ulaşılması için de uygulamaya konulan Yeşil Mutabakat ile somut bir aşamaya gelindi.  İstatistikler, “Yeşil Mutabakat” kapsamında yaşanacak dönüşümün ülkemizi ne kadar yakından ilgilendirdiğini ve firmalarımızın Yeşil Mutabakat kapsamında uygulanacak politikalardan haberdar olmalarının önemini açık bir şekilde gösteriyor. İzmir Ticaret Odası olarak, biz de bu yeşil dönüşüm çalışmalarını, İzmir’i daha rekabetçi bir ekonomiye dönüştürme adına bir fırsat olarak değerlendirmede kararlıyız.  2 yıla yakın süredir ilgili tüm platformlarda; Yeşil Mutabakat’ın etkileri hususunda farkındalığı artırıcı çalışmalar yapılmasına, Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu yerli ETS (Emisyon Ticareti Sistemi) kurulmasına dikkat çekiyoruz. Bunun yanında Gümrük Birliği’nin, Yeşil Mutabakatla uyumlu olarak güncellenmesi ve yeni alanlarla genişletilmesi gerektiği konusunu da vurguluyoruz. 2026 yılında uygulamaya geçecek “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” ile Avrupa Birliği pazarına ihraç edilen ürünler için içerdikleri karbon ayakizi kapsamında ton başına vergi ödenmesi söz konusu olacak. "

DESTEĞİMİZİ ULUSLARARASI BOYUTA TAŞIMIŞ OLACAĞIZ
"Biz de, öncelikli sektörlerden başlayarak üyelerimizin karbon ayak izi ölçümünde yetkinlik kazanabilmesi için destek olabilecek projeler üzerinde çalışmaya başladık. Yeşil ekonomik dönüşümü başlatmanın ilk adımı karbon ayak izini ölçmek ve hangi noktada olduğumuzu öğrenmek. Fakat asıl iş bu aşamadan sonra karbon oranlarımızı nasıl düşüreceğimizin doğru ve verimli şekilde planlanmasında.  Bunun için ortaya konan yol haritaları döngüsel ekonomi, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılmasından geçiyor.  İşletmelerimizin, geri dönüşüm, yeniden kullanım ve endüstriyel simbiyoz gibi yöntemleri benimsemesiyle eko-verimli bir üretim ve hizmet hattı oluşturulabilir.  Birbirinden bağımsız olarak faaliyet gösteren işletmeler arasında bir işletmenin atığının diğerinin hammaddesi olacak şekilde kurulacak simbiyotik ilişkiler sayesinde yeni iş modelleri yaratılabilir.  Biz de, üyelerimizin dünyadaki yeşil dönüşüme dahil olması, döngüsel ekonomi ilkelerine dayalı geri dönüşüm esasına dayanan sistemlerin ve endüstriyel simbiyoz uygulamalarının kısa bir zamanda yaygınlaştırılarak uygulanması amacıyla Odamızın 2022 Çalışma Programına, “Senin Atığın Benim Hammaddem” projesini aldık.  Bu proje ile en temelde atık sahibi ve hammadde ihtiyacı olan üyelerimiz arasında etkileşim oluşturulmasını amaçlıyoruz. Özetle yukarda saydığımız tüm bu nedenlerle kentimiz çok hızlı bir şekilde uluslararası kimliğe kavuşacağına inandığımız çok özel bir fuar kazandı. Tüm paydaşlar fuarın oluşum fikrinden itibaren çok güzel bir işbirliğine imza atarak, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde katılımcı sayısını yüzlerle ifade edeceğimiz bir organizasyonun temelini oluşturdu.  AB Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi başlıklarında farkındalık oluşturmak amacıyla biz de Oda olarak fuarda yerimizi aldık. Tüm üyelerimizi görüşmelerini yapmak için standımıza bekliyoruz. We Cycle Fuarı’nakatılan üyelerimize teşvik veriyoruz. Ayrıca önümüzdeki yıllarda fuara getirmeyi planladığımız alım heyetleri ile de desteğimizi uluslararası boyuta taşımış olacağız. Sözlerime son verirken, başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tun Soyer, değerli İZFAŞ Genel Müdürü Sayın Canan Karaosmanoğlu ve EFOR Fuarcılık ekibi ile Odamız Çevre Komisyonu Başkanı Sayın Mehmet Özmüş, değerli komisyon üyelerimiz ve 65. Geri Kazanım Grubu Meslek Komitemiz ile fuarın hayata geçmesi için yoğun emek harcayan tüm kurum ve kuruluşlarımızı kutluyor, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum."

ESKİNAZİ:TEDARİK ZİNCİRİ ANLAYIŞINA BIRAKMIŞTIR
Konuşmasını gerçekleştiren Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise, "Sürdürülebilirlik alanındaki gelişmeler; günümüz dünyasında üretim şekillerine, ekonomik ilişkilere, küresel ticaretin kurallarına yön veriyor... Üretimin ve ticaretin öncelikleri değişiyor, paydaşların beklentileri farklılaşıyor. Bu yolculukta hepimize çok fazla sorumluluk düşüyor. Sürdürülebilirlik ile ilgili trendler, yasal mevzuat ve tüketici beklentileri artık firmaların stratejilerini belirleyen unsurlar haline geliyor. Sürdürülebilirliğin sağlanması için firmalarımızın satın alma, üretim, pazarlama ve dağıtım işlemlerinden oluşan tedarik zinciri boyunca çevre ile uyumlu politikalar izlemesi, bu politikalara uygun stratejileri hayata geçirmesi gerekiyor. Tarihsel sürece baktığımızda, üretimde sınırsız kaynak anlayışı yerini önce doğanın kirletilmesinin önlenmesi ve enerji tüketiminin azaltılmasına, sonrasında ise tamamen döngüsel bir tedarik zinciri anlayışına bırakmıştır. Döngüsel ekonominin sağlanması amacı doğrultusunda; geri dönüşüm, yeniden kullanım ve yeniden üretim modellerini benimsememiz ve üretim süreçlerimize entegre etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

KAPASİTELERİNİ ARTIRMAK AMACIYLA PROJELER YÜRÜTÜYORUZ
Sözlerine fuarın önemine vurgu yaparak devam eden Eskinazi, "Üretim sistemlerinin daha az atık üreten ve daha da önemlisi girdi olarak atık kullanan modellere geçmesi gerekiyor. Güncel rakamlara bakmak gerekirse, bugün küresel ölçekte ortaya çıkan emisyonun yüzde 55’i enerji, yüzde 45’i ise endüstriyel üretim faaliyetleri kaynaklı. Dolayısıyla döngüsel ekonomi faaliyetleri ile yüzde 45’lik oranın temsil ettiği emisyonu daha aşağı çekmemiz mümkün olacaktır... Biraz önce bahsettiğim sürdürülebilir ve döngüsel modeller hem işletmeler hem de paydaşlar açısından çevresel ve ekonomik kazanım anlamına geliyor. Kaynak verimliliğinin sağlanması, yasa ve düzenlemelere uygunluk sağlanması ve olumlu firma itibarı; firmaların döngüsel iş modellerinden sağladığı ekonomik kazanımların başlıcaları olarak değerlendirmek mümkün olacaktır.  Firmalar, sürdürülebilir modeller ile hem çevreyi koruyor ve doğamıza sahip çıkıyor hem de rekabet avantajı elde ediyor. Ege İhracatçı Birlikleri olarak, hem kendi bünyemizde kurumsal sürdürülebilirlik faaliyetlerimizi yürütüyor hem de üye firmalarımızda farkındalık yaratmak ve bu alanda kapasitelerini artırmak amacıyla projeler yürütüyoruz."

WE-CYCLE FUARININ BÖLGEMİZİN, EKOSİSTEMİNE BÜYÜK KATKI KOYACAĞINA…
"Çalışmalarımızdan örnek vermek gerekirse, tekstil ve konfeksiyon sektörümüze yönelik olarak yürütmekte olduğumuz Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında katılımcı firmalarımızın üretim süreçlerini iyileştirerek döngüsel ve daha çevreci uygulamalara geçilmesine destek oluyoruz. Bu projemiz kapsamında önemli çıktılar da elde ettik. 12 firmamız tarafından toplamda 307 ton atık kumaş, 38 ton atık kağıt, 13 ton atık  kısa bir zaman sürecinde plastik-naylon geri dönüşüm sürecine dahil edildi. Benzer projeleri, tarım ve gıda da dahil olmak üzere diğer sektörlerimizde de yürütmekteyiz. İhracatçılar olarak, AB’nin en büyük tedarikçi ülkelerinden biri olma özelliğimizi korumak adına, sürdürülebilirlik alanındaki tüm gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz.  Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde karbon salınımını azaltacak modellerin geliştirilmesi için çalışıyoruz. Hem sanayimizi geliştirmek ve ticaret hacmimizi büyütmek, hem de çevremize sahip çıkmak için endüstriyel süreçlerimizde doğa dostu dönüştürülebilir malzeme kullanmalı, etkin bir atık yönetimi politikası oluşturmalı, geri dönüşüme önem vermeliyiz. Yarınlara yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için sürdürülebilirlik kavramını çok iyi anlamalı; konuyu çevresel, ekonomik ve sosyal boyutu ile ele almalı ve yapmamız gerekenleri vakit kaybeden hayata geçirmeliyiz. Bu yıl ilk kez düzenlenen We-cycle fuarının bölgemizin, ekosistemine büyük katkı koyacağına ve önümüzdeki yıllarda katlanarak büyüyeceğine inancımız tam. Bu düşüncelerle hepinize saygılarımı sunuyor, fuarın bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

 
Kremlin: Finlandiya'nın NATO'ya girişi bize tehdit
 
Kılıçdaroğlu'ndan acil çağrı: Vekiller İstanbul'a!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soyer: İkinci yüzyıla demokrasiyle girmek lazım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye Meclis Üyeleri Birliği ...
Çiğlili gençler 'biz de varız' dedi
Çiğli Belediyesi tarafından, çocuklara ve gençlere çevre kirliliğiyle ...
Aydın'da engelli vatandaşlarla anlamlı proje!
Aydın Büyükşehir Belediyesi 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda, engelli ...
 
Portekiz Büyükelçisi’ne Terra Madre daveti
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Portekiz’in Ankara Büyükelçisi ...
Aydın'ın yolları yenileniyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi vatandaşların yaşam konforunu arttırmak için ...
Bayraklı ‘yeni kent meydanına’ kavuşuyor
Bayraklı’ya büyük ve modern bir Kent Meydanı kazandırmak isteyen Bayraklı ...
 
4. Tasting Alaçatı başlıyor!
Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Tasting Alaçatı 27-28-29 Mayıs tarihleri arasında ...
Torbalı'da tiyatro ziyafeti
Torbalı Belediyesi iki akşam boyunca ilçe sakinlerine tiyatro ziyafeti ...
Büyükşehir çalışıyor... Aydın'ın altyapısı yenileniyor!
Aydın’ın altyapısını daha modern hale getirmek için 2014 yılında bu yana ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva