HABERLER>EKONOMİ
15 Eylül 2022 Perşembe - 11:15

Büyük şirketler, siber saldırılara hedef oluyor

Şirketlerin dijital varlıkları ve internet tabanlı sundukları servislere yönelik eksiklikler ve açıklar siber saldırılara kapı aralıyor.

Büyük şirketler, siber saldırılara hedef oluyor

Siber saldırıların özel sektöre yönelik etkileri özellikle finansal ve itibar kayıpları şeklinde ortaya çıkıyor. Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi üyesi siber güvenlik şirketi SwordSec, bu yılın ilk çeyreğine yönelik Türkiye Saldırı Yüzeyi Raporu hazırladı. Saldırı yüzeyi, bir şirketin, sistemin veya kritik bir altyapının, saldırganlara açık tüm alanlarını ifade ediyor. Sistemlerin dijital izleri, dijital varlıkları, kullandıkları teknolojiler, versiyonlar gizli anahtarlar ve uygulama yolları saldırı yüzeyi ve risklerini artırıyor. Bu dijital varlıklar ve izler ne kadar çoksa tehdit faktörü de bir o kadar artıyor.

Saldırganlar sistemleri ele geçirmek için saldırı yüzeyine odaklanıyor. Sistemler hakkında edinebileceği her bir bilgi, hackerlar için oldukça değer taşıyor. Türkiye Saldırı Yüzeyi Raporu'nda, Fortune Türkiye tarafından açıklanan "Türkiye'nin en büyük 500 şirketi", sektörel olarak potansiyel siber güvenlik riskleri açısından değerlendirildi ve alınması gereken önlemlere yer verildi.

Çalışma için şirketlerin dijital varlıkları, e-posta güvenliği, web sunucular, aktif zafiyetli sunucular, kritik portlar ve servisler, DNS güvenliği gibi kriterlerde incelendi. Türkiye Saldırı Yüzeyi Raporu'nda 39 sektörde faaliyet gösteren şirketlere ait 84 bin 100 aktif subdomain ve 14 bin 478 açık port veya aktif servise ilişkin verilere yer verildi. Raporda, Türkiye'de faaliyet gösteren e-ticaret ve tekstil sektörlerinin, belirtilen kriterler açısından en riskli gruplar olduğu belirtildi.

Çok sayıda şirketin e-posta altyapısında yurt dışı menşeli bir servis sağlayıcı kullandığına yer verilen raporda, e-posta güvenliği için şirketlere kendi mail sunucularını yapılandırma önerisinde bulunuldu. Siber saldırıların en fazla web kaynaklı olarak yaşandığına işaret edilen raporda, tekstilin SSL sertifikası eksiğinin en fazla olduğu sektör olduğu belirtildi. Rapora göre, e-posta kimlik doğrulama yöntemleri ve web sunucu güvenliğindeki eksiklikler, sayfa başlıklarındaki hatalar saldırganların ilgisini çekip siber saldırılara kapı aralıyor.

Saldırı yüzeyi nasıl azaltılır?
Raporun değerlendirme kısmında, Türkiye ekosistemindeki firmaların normalden yüksek saldırı yüzeyine sahip olduğunun görüldüğü vurgulandı. Şirketlerde bilgi güvenliği yöneticisi sayısının yetersizliği, bilgi düzeylerinin yüksek olmaması ve gerekli teknolojik araçların/ürünlerin/hizmetlerin alınmaması bu durumun nedenleri olarak sıralandı.

Saldırı yüzeyinin azaltılması için izlenebilecek bazı önlemler, web site ve uygulamalarının arka planda çalışan servislerinin dışarıya açık olmaması (veri tabanı, bulut depolama ve benzeri), çalışanların güçlü şifre kullanması ve şifre güvenliği konusunda bilinçlendirilmeleri, sunucularda çalışan servislerin konfigürasyonlarının yapılması, sunucu üzerindeki eski servislerin kapatılması, sunucular üzerinde çalışan servislerin güncel olmaları, sunucunun bağlantılara verdiği cevaplarda bilgi sızıntısına sebep olabilecek başlık bilgilerinin kapatılması olarak ifade edildi.

Büyük şirketler hedefte
SwordSec Siber Güvenlik Teknolojileri AŞ Genel Müdürü Seyfullah Kılıç, rapordaki verilere ilişkin, bugün siber casusların hedefini büyük şirketlere yönelttiğini söyledi.

Bunun da siber saldırganların amacının para kazanmak olduğunu gösterdiğini dile getiren Kılıç, "Günümüzdeki teknolojik gelişmeye bakılırsa büyük şirketler küçük zafiyetlerle saldırıya uğrayabiliyor ve sonucu yıkıcı olabiliyor. Devletler ve şirketler düzeyinde son yıllarda yapılan saldırıların hemen hemen hepsi hedef odaklı siber saldırılardır. Şirketler kendilerini sürekli izleyerek korunmalı, güncel zafiyet bildirilerini takip etmeleri ve personellere dikkat çekici siber güvenlik eğitimleri vermeleri gerekiyor." dedi. (AA)

 
Hafta boyu etkinlikler... İzmir için hareket vakti!
 
Ağustos ayında konut satışları arttı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
3 dakikada şarj olan araç bataryası geliştirildi
Harvard Üniversitesi'nden çıkan girişim Adden Energy, üç dakikada şarj ...
Ham ayçiçeği yağı ithalatında gümrük vergisi arttı
Ham ayçiçeği yağı ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranı yüzde 10'a yükseltildi.
Fransa'daki grev Türkiye'yi de vurdu!
Türk Hava Yollarının (THY) Fransa'ya yarın düzenleyeceği birçok seferi, ...
 
Yatırım programında detaylar… İzmir’de iki büyük projeye birincil öncelik!
Cumhurbaşkanlığı tarafından duyurulan 2023-2025 Dönemi Yatırım Programı’nda ...
CHP'li Öztrak: Enflasyonu azdıran bir büyüme oldu
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Büyümede artış deniliyor, istatistiki ...
SGK İzmir'den 15 bin 725 kişiye suç duyurusu!
İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yavuz Kurt, kentte hayali şirketler üzerinden ...
 
Bakan Yanık, eğitime yaptıkları yardımları açıkladı!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 2021-2022 eğitim öğretim ...
Balkanlar'a 8 ayda yaklaşık 14 milyar dolar ihracat
Balkanlar coğrafyasına ihracat yılın 8 ayında geçen yılın aynı dönemine ...
Sosyal konut projesine başvuru 225 bini aştı!
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal konut ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva