HABERLER>SAĞLIK
7 Nisan 2023 Cuma - 10:08

Burun estetiği yaptıracaklar bunlara dikkat!

Bazı hastaların rinoplasti öncesi ve sonrasında psikolojik destek alması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Erkan Soylu, “Hastaların büyük çoğunluğu psikolojik destek almadan kolayca yeni yüzlerine alışmakta ve sevmektedir. Ancak hastanın burnu normal ve yüzüyle uyumlu olmasına rağmen hasta mutlu değilse ve alışamıyorsa psikolojik destek almaları geçiş sürecinde faydalı olacaktır. Psikolojik destek almayı reddedip defalarca ameliyat olan hastaları maalesef görmekteyiz ve bu hastaların burunlarında çoğu zaman onarılması zor sonuçlar ortaya çıkabilmektedir” dedi.

Burun estetiği yaptıracaklar bunlara dikkat!

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Erkan Soylu, rinoplasti ameliyatı sonrası yeni yüze kavuşan hastaların psikolojik destek alabileceğini açıkladı. Prof. Dr. Soylu, rinoplasti sonrası hastaların ilk anda şaşırdığını belirterek “Rinoplasti ile yüzünüzün tam ortasında yer alan burnunuzun şekli değişecek ve doğal olarak yüz ifadeniz de burnunuzdaki problemlere bağlı olarak az veya çok değişecektir. Yıllarca doğal burnunuzla yaşadığınız için ameliyat sonrası yeni burnunuzu gördüğünüzde ilk anda bir şaşırma olup yüzünüz size değişik gelecektir. Hastaların büyük çoğunluğu yüzlerindeki bu değişime psikolojik destek almadan kolayca alışmakta ve yeni yüzlerini sevmektedir. Yeni yüze alışamama durumu yüzle uyumsuz yapılmış burundan kaynaklanıyorsa yeni bir ameliyat ile yüzle daha uyumlu burun elde edilmeye çalışılmalıdır. Ancak hastanın burnu normal ve yüzüyle uyumlu olmasına rağmen hasta mutlu değilse ve yeni yüzüne alışamıyorsa, bu zor bir durumdur. Bu hastalarımızın psikolojik destek almaları geçiş sürecinde faydalı olacaktır. Psikolojik destek almayı reddedip defalarca ameliyat olan hastaları maalesef görmekteyiz ve bu hastaların burunlarında çoğu zaman onarılması zor sonuçlar ortaya çıkabilmektedir” diye konuştu.

“TEREDDÜTLERİ GEÇMEDEN AMELİYATA ALINMAMALI”
Hastaların daha az bir kısmında ise bu sürecin biraz daha zor geçebildiğine işaret eden Prof. Dr. Soylu, şöyle devam etti:

“Bu hastalar bazen bize ‘Eski burnumu geri istiyorum’ şeklinde revizyon talebi ile başvurabilmektedir. Esasen bu hastalar ameliyattan önce de burunlarının şeklini değiştirip değiştirmeme konusunda çok tereddütlü olan hastalardır. Sürekli ‘Acaba nasıl olacak?’ diye sorarlar, uzun uzun görüşme ve izahatlardan sonra bile ayrılırken tereddütlerinin geçmediğini hissedersiniz. Bu hastaları tereddütleri ve yüksek endişe düzeyleri geçmeden ameliyata almak uygun değildir. Daha uygun bir zamana kadar ameliyatlarının ertelenmesi en doğrusudur. Bu hastalar ameliyat sonrasında yüzlerine alışma konusunda ciddi zorluk çekebilirler. Burun cerrahları her ne kadar ameliyat sonrası hasta yönetimi konusunda tecrübeli olsalar da birer psikiyatrist değildirler. Bu süreçte bu hastalarımızın psikolojik destek almaları gerekebilecektir. Hayatın çeşitli aşamalarında hepimiz psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilmekteyiz, bu çok normaldir. Ancak bu hastalara bu durumu kabul ettirmek ve söylemek çoğu zaman zor olabilmektedir.”

“BÜTÜN SORUNLARINI BURUN ŞEKLİNE YÜKLEYEN HASTALARA DİKKAT”
Prof. Dr. Erkan Soylu, bazı hasta grubunun ise ameliyat edilmemesi gerektiğinin altını çizerek “Diğer bir grup hasta da ‘vücut algı bozukluğu’ olan hastalardır. Bu hastaların ameliyat öncesi mutlaka farkına varılması ve ameliyat edilmemeleri gerekmektedir. Bu hastalıkta, hasta hayatındaki bütün sorunları bir organına, örneğin burnuna yükler ve burnunu bütün olumsuzlukların kaynağı olarak görüp suçlar. Bu hastalarımızın bu psikolojik problemi düzeltilmezse burun ameliyatının sonucu ne olursa olsun mutlu olmazlar, defalarca ameliyat olurlar ama problemlerinin çözümü ameliyat olmadığı için tatmin olmazlar. Bu hastalarımızın şikayetleri ve mutsuzlukları burun ameliyatları ile çözülemez ve ameliyattan önce psikolojik destek almaları gerekir. Toplumda çok nadir görülen bir problem olmakla beraber gerek profesyoneller ve gerekse de hastalarımız tarafından bilinmesi gereken bir durumdur” dedi.(DHA)

 
Büyükşehir'de TİS krizi büyüyor... Memurlar bugün iş bırakıyor!
 
Dağdan kayalar koptu... Bölge halkı tedirgin!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanı açıkladı: Oruç, ruhsal gelişime katkı sağlıyor!
Ramazan ayında tutulan orucun yapılan araştırmalara göre bedensel faydalarının ...
Bakanlık açıkladı: Covid-19 son 5 ayda 844 can aldı
Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere göre, son 5 ayda Covid-19 vaka ...
Bel fıtığından 'endoskopik omurga' ile kurtulun!
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif Çaçan, “Endoskopik omurga cerrahisi, bel, boyun, ...
 
Uzmanından Ramazan ayında başı ağrıyanlara öneriler
Ramazan ayında en sık görülen şikâyetlerden birinin baş ağrısı olduğunu ...
DSÖ'den açıklama: Her 6 kişiden 1'i kısır!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yetişkin insanlardaki her altı kişiden birinin, ...
EÜ’de 'Kadın ve Bağımlılık' söyleşisi
Ege Üniversitesi (EÜ) Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri ...
 
Uzmanından kuş gribi uyarısı: Yüksek ısıda tüketilmeli!
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim ...
Sakın yapmayın... Yemekten hemen sonra çay içmenin zararları!
Sakın yapmayın... Yemekten hemen sonra çay içmenin zararları!
Beko: Sağlık politikası tamamen sağlıksız!
TBMM Sağlık Komisyonunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko "Türkiye'deki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva