HABERLER>SAĞLIK
7 Nisan 2023 Cuma - 09:57

Uzmanı açıkladı: Oruç, ruhsal gelişime katkı sağlıyor!

Ramazan ayında tutulan orucun yapılan araştırmalara göre bedensel faydalarının yanı sıra psikolojik faydalarının da olduğu belirten Uzman Klinik Psikolog Yaren Hamarat, “Ramazan ayının ibadet dışında kişilerde ruhen bir rahatlama sağladığı da kaçınılmaz bir gerçektir. Bir ay boyunca oruç tutup nefsimizi terbiye ederken aynı zamanda ruhumuzu da dinginleştirmekteyiz. Oruç, insana sabrı, kabullenmeyi, kendini ve duygularını kontrol etmeyi öğretmektedir. Böylece dini olarak doyum sağlarken ruhsal gelişimize de katkı sağlarız” dedi.

Uzmanı açıkladı: Oruç, ruhsal gelişime katkı sağlıyor!

İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Yaren Hamarat, yapılan araştırmalara göre Ramazan ayında tutulan orucun bedensel faydalarının yanı sıra psikolojik faydalarının da olduğuna dikkat çekti.

ORUÇ TUTMAK BİREYE SABRI ÖĞRETİR
Ramazan ayının ibadet dışında bireylerde ruhen bir rahatlama sağladığını da ifade eden Uzm. Klnk. Psk. Yaren Hamarat, “Oruçla beraber bir ay boyunca nefsimizi terbiye ederken, ruhumuzu da dinginleştirmekteyiz. Oruç insana sabrı, kabullenmeyi, kendini ve duygularını kontrol etmeyi öğretmektedir. Böylece dini olarak doyum sağlarken ruhsal gelişimize de katkı sağlarız” diye konuştu.

RAMAZAN AYINDA EMPATİ DUYGULARI PEKİŞTİRİLİR
Ramazan ayının kişinin sabır, empati duygularının pekiştirilmesi açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Klnk. Psk. Hamarat, “Öncelikle kişinin yeme dürtülerini bastırarak, erteleyerek sonrasında bunu iftarla sonuçlandırmasıyla sabır ve duygu yönetimini ön plana çıkaracaktır. Aynı zamanda kişinin dini duygularını beslemektedir. Kişinin dini görevlerini yerine getirdiğinin bilincinde olması kişiye huzur verecektir. Toplumda davranışlarına, eylemlerine daha dikkat edecek, tatmin duygusuyla dolacaktır” şeklinde konuştu.

KİŞİDE DİNGİNLİK VE UYUMLULUK DUYGULARI ORTAYA ÇIKAR
Ramazan ayında manevi huzurun arttığını dile getiren Uzm. Klnk. Psk. Hamarat, “Oruç, aç susuz kalmanın etkisiyle kişide sinir gerginlik ve tahammülsüzlük yaratsa da adaptasyon sürecinden sonra, kişinin en önemli dürtülerini terbiye etmesi nedeniyle dinginlik ve uyumluluk duyguları ortaya çıkmaktadır. Ramazan ayının toplumsal birliktelik ve yardımlaşma unsurlarını içermesi kişide manevi huzur, merhamet ve şefkat duygularının artmasında oldukça etkili olacaktır” ifadelerini kullandı.

İFTAR SOFRALARI SOSYALLEŞMEYE KATKI SAĞLAR
Orucun bireyde oluşan olumsuz ruh haline de faydalı olabileceğini vurgulayan Uzm. Klnk. Psk. Hamarat, şu bilgileri paylaştı:

“İbadetler kişinin benliğini geliştirmesinde, problemlerle başa çıkmasında, zorluklarla mücadele etmesinde oldukça büyük önem taşımaktadır. Ramazan, oruçla birlikte toplumla kaynaşmayı, birlikteliği, kısacası iftar sofralarında kişinin sosyalleşmesine katkıda bulunacaktır. Ramazan sayesinde kişinin kendisini denetleme sistemi etkin olacaktır. Kötü alışkanlıkların yenilmesi, bireylerin oruçla birlikte tıpkı organları gibi psikolojisini de yenilemeleri kaçınılmaz olacaktır.”

YALNIZLIK DUYGUSUNA İYİ GELİR
Ramazan aynın aynı zamanda kişinin biyolojik ve psikolojik olarak adeta yenilenmesini sağladığının da altını çizen Uzm. Klnk. Psk. Hamarat, “Ramazan, iftar sofralarında sevdiklerimizle bir araya gelmemizi maddi imkânı olmayan insanlara yardım eli uzatarak onlarla bir araya gelmemizi sağlamaktadır. Birlikteliğin, sosyalliğin oldukça aktif olduğu bir aydır. Kişinin yalnızlık duygusuna ve benlik gelişimine oldukça katkısı olur” açıklamasında bulundu.

DÜZENLİ UYKU VE HOBİLER ÖFKE KONTROLÜNDE FAYDALI
Aç ve susuz uzun saatler geçiren insanların öfke kontrolüne ihtiyaç duyduğunu ifade eden Uzm. Klnk. Psk. Hamarat, “Kişinin kendisine özel alan yaratması, öfke kontrolü açısından oldukça önemlidir. Bireylerin zevklerine hitap eden yüksek derecede enerjiye ihtiyaç duyulmayan hobilerle vakit geçirmeleri, puzzle, kitap okumak, boya yapmak, film izlemek, orta derecede egzersiz yapmak mental sağlığa iyi gelecektir. Sinirliliğin etkenlerinden biri de uyku düzensizliği olabilmektedir. Düzenli uyku ve hobiler gerekli kontrolü sağlayacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.(DHA)

 
Konak'ın Rekreasyon Alanı’na ödül gururu
 
YSK duyurdu... O yerlerde sandık kurulmayacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık açıkladı: Covid-19 son 5 ayda 844 can aldı
Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere göre, son 5 ayda Covid-19 vaka ...
Bel fıtığından 'endoskopik omurga' ile kurtulun!
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif Çaçan, “Endoskopik omurga cerrahisi, bel, boyun, ...
Uzmanından Ramazan ayında başı ağrıyanlara öneriler
Ramazan ayında en sık görülen şikâyetlerden birinin baş ağrısı olduğunu ...
 
DSÖ'den açıklama: Her 6 kişiden 1'i kısır!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yetişkin insanlardaki her altı kişiden birinin, ...
EÜ’de 'Kadın ve Bağımlılık' söyleşisi
Ege Üniversitesi (EÜ) Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri ...
Uzmanından kuş gribi uyarısı: Yüksek ısıda tüketilmeli!
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim ...
 
Sakın yapmayın... Yemekten hemen sonra çay içmenin zararları!
Sakın yapmayın... Yemekten hemen sonra çay içmenin zararları!
Beko: Sağlık politikası tamamen sağlıksız!
TBMM Sağlık Komisyonunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko "Türkiye'deki ...
Bakan Koca'dan Otizm Farkındalık Günü açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği halinde ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva