HABERLER>EKONOMİ
11 Şubat 2015 Çarşamba - 11:15

Bunu da gördük: Zeytinyağında ithalat devri!

Zeytinyağı fiyatları tavan yapınca ihracatçı mal almak için Tunus’a koştu. İlk ithalatı Komili yaparken, diğer zeytinyağı firmaları da sıraya girdi. İç piyasada 13 lira olan bir litre zeytinyağını Tunus’tan getirmenin maliyeti 9.80 lira. İhracatın durduğu, ithalatın başladığı sektördeki krize çözüm önerisi ise Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Çetin’den geldi. Çetin, “15 gün içinde ürününü satan üreticiye prim verelim. Fiyat artsın diye arzı frenleyen stokçuyu da açığa düşürelim” dedi.

Bunu da gördük: Zeytinyağında ithalat devri!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Tarımda yaşanan kaos Türkiye’yi bir çok üründe ithalata bağımlı hale getirirken, ithal edilen ürünler arasına zeytinyağı da girdi. Bu sezon 190 bin ton beklenen zeytinyağı rekoltesinin tahmin edilenden daha düşük çıkmasından dolayı fiyatlar tavan yaptı. Edremit Ticaret Borsası’nda sızma zeytinyağı fiyatı 16 liraya kadar çıktı. Toptan yağ fiyatları da 12-13 liraya yükseldi.

Fiyat tavan yapınca ihracat durdu, zeytinyağı firmaları da çareyi Kuzey Afrika ülkesi Tunus’tan ithalatta buldu. Tunus’tan ilk ithalatı Komili yaparken, diğer zeytinyağı firmalarının da ithalat için sıraya girdiği öğrenildi. İç piyasada litresi 13 lira olan 3 asit yağın Tunus’tan gümrük vergisi ve diğer masraflarıyla 9.80 liraya getirildiği belirtiliyor.


 
ÇETİN’DEN ÇÖZÜM FORMÜLÜ
Zeytinyağı sektöründe yaşanan kaosa Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin’den çözüm formülü geldi. Çetin, üreticinin elindeki ürününü piyasaya çıkarması için prim formülünü önerdi. Çetin, “Türkiye’nin önünde şanssızlık var. İhracat yapamıyoruz. Fiyatlar tutmuyor. Tek tesellimiz üreticinin ürününün karşılığında hiç olmadığı kadar para kazanması. Üreticiye yine para kazandıralım ama ihracatı ve tüketimi de artıralım.  Bunun için elinde ürün bulunan üretici 15 gün içinde ürününü satsın, 2-3 lira prim verelim. Böylece piyasaya mal arzı artacak. Üretici yine para kazanacak. Ürün değerini bulacak” dedi.
 
‘FIRSATÇININ OYUNU BOZULACAK’
Zeytinyağı fiyatlarındaki spekülatif yükselişten dolayı dün altına, dövize yatırım yapanların bugün zeytinyağı stokladığını dile getiren Çetin, önerdiği formül ile spekülatörlerin de açığa düşeceğini söyledi. Çetin,  “Zeytinyağı stoklayan ve fiyat artsın diye arzını frenleyen var. Spekülatörlerin de zeytinyağıyla ilgisi olmayan yatırımcıların da niyeti fırsatçılık. Şu an üreticiden çok stokçunun elinde yağ var. Prim modeli ile üretici prim alacak, çiftçi olmayanlar ise primden faydalanamayacak. Oyun bozulacak” diye konuştu.

Fiyatların daha fazla yükseleceği iddialarını da ‘spekülatif’ olarak nitelendiren Çetin, Edremit Ticaret Borsası’ndaki fiyatların yüksek olmasının tescili yapılan ürünün miktarının az olmasından kaynaklandığını söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 12 Şubat 2015 Perşembe 09:22

3 lira için Tunus'tan yağ almak akıl karı değil. Türkiye 3 liraya muhtaç mı? Tunustan almam 3 lira fazla verir kendi yağımı alırım. Satıcılara nerenin yağı diye diye soralım. Yurt dışı derlerse almayalım elinde patlasın yağlar. Yurdumun güzel yağları ile Tunus yağı bir olur mu be birader?

Yorumu oyla      12      5  
reco baba 11 Şubat 2015 Çarşamba 22:30

zeytinyagima dokunma......onsuz hayat olmaz....bebelere hergun bir kasik anneler...kizlari guzellestirir,oglanlari delikanli yapar..... egede yasayip zeytinyagi icmeden yasanmaz....biraz tuz birazbiber,ban ekmegi ye....

Yorumu oyla      11      5  
berkant 11 Şubat 2015 Çarşamba 18:15

bende üretici olaraktan yağın çok yükselmemesi taraftarıyım neden hazır talep artmaya başlamışken alışkanlıkların değişmemesi gerekir, 10-12 tl fiyat makul bence.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in merak ettiği soruya yanıt: Asker taşınıyor mu?
İzmir’in en değerli yerlerinde bulunan askeri tesis ve alanların taşınacağı ...
Babacan’dan ‘lojman sorusu’na cevap
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın ...
Valilikten 11 şehit veren köye maden vizesi!
Türkiye’nin en zengin işadamı Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Fiba Holding’in ...
 
Benzin ve motorine yine zam: İşte yeni fiyatlar
Benzine 11 kuruş, motorine 6 kuruş zam geldi. Zamlı fiyatlar gece yarısından ...
Pamucak Sahili’ne dev otel yatırımı
İşadamı Halis Toprak’ın Kuşadası’ndaki villasını 22.7 milyon liraya satın ...
İhracatta ‘resmi’ bilmece: İzmir ikinci mi dördüncü mü?
İzmir devletin resmi istatistik kurumu TÜİK’e göre geçen yıl ihracatta ...
 
Taksi isyanında söz Başkan’ın: O iddialar için ne dedi?
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık bir grup taksicinin ...
İzmir’de soğuk dondurdu, elektrik yaktı!
Soğuk havalar vatandaşın elektrik faturasını kabartırken, dağıtım bedeline ...
Motorine zam: İşte yeni tarife
Motorine gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 9 kuruş zam geldi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva