HABERLER>EKONOMİ
10 Şubat 2015 Salı - 10:38

İhracatta ‘resmi’ bilmece: İzmir ikinci mi dördüncü mü?

İzmir devletin resmi istatistik kurumu TÜİK’e göre geçen yıl ihracatta ikinci, Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne göre ise dördüncü il oldu. İki kurumun açıkladığı ihracat verileri arasında 682 milyon dolarlık fark ortaya çıkarken, TÜİK yetkilileri, “Resmi istatistik bizim verilerdir” dedi.

İhracatta ‘resmi’ bilmece: İzmir ikinci mi dördüncü mü?

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Brookings Enstitüsü’nün dünyanın en hızlı gelişen ikinci şehri olarak seçtiği İzmir’in Türkiye’nin dış ticaretindeki konumu bilmeceye döndü. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre İzmir geçen yıl ihracatta İstanbul’un ardından ikincisi olurken, ihracatçıların çatı örgütü olan ve Ekonomi Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne göre ise İzmir, Bursa ve Kocaeli’nin ardından dördüncü sırada yer alabildi. TÜİK ile TİM’in açıkladığı veriler arasında 682 milyon dolarlık fark ortaya çıktı.
 
TİM’E GÖRE DÖRDÜNCÜ
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin iller bazında açıkladığı ihracat rakamlarına göre geçen yıl İzmir’in ihracatı 8 milyar 942 milyon 890 bin lira oldu. İzmir TİM’in listesinde İstanbul, Bursa ve Kocaeli’nin ardından dördüncü sırada yer aldı. TİM’in listesinde 68 milyar dolar ile İstanbul ihracat birincisi olurken, Bursa 12.7 milyar dolar ile ikinci, Kocaeli ise 12.3 milyar dolar ile üçüncü oldu.
 
TÜİK’E GÖRE İKİNCİ
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre ise İzmir, Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci ili oldu. TÜİK’in verilerine göre 2014 yılında 82 milyar dolar ihracat yapan İstanbul’un ardından İzmir 9 milyar 624 milyon dolar ihracatla ikinci sırada yer aldı. Bursa, 9 milyar 321 milyon dolar ile İzmir’in ardından gelirken, Kocaeli 8 milyar 898 milyon dolar ile dördüncü oldu.
 
‘BİZİM RAKAM GEÇERLİ’
TÜİK yetkilileri, kurumları ile TİM tarafından açıklanan ihracat verileri arasında farklılıklar bulunduğunu söyledi. “Resmi istatistik TÜİK verileridir” diyen yetkililer, “TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret verileri fiilen gerçekleşen ihracat ve ithalat işlemlerine aittir. TİM ise sadece tescil edilen ihracat kayıtlarını derlemektedir. Beyannamelerin TİM tarafından kaydı ile ihracatın gerçekleşmesi arasında geçen süre nedeniyle aynı işlem 2 veri setinde ayrı dönemlerde yer alabilmektedir. TİM ihracat bilgileri içerisinde Türkiye liman ve havalimanlarında yabancı uçak ve gemilere sağlanan yakıt ve kumanya kayıtları, altın ve diğer değerli taşların ihracat bilgileri yer almamaktadır. İçeriğinde dahilde işleme rejimi altında ithal edilen hammadde bulunup özel fatura ile ihraç edilen mallar TİM verilerinde kapsanırken, TÜİK tarafından açıklanan verilerde yer almamaktadır” dediler.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Y 10 Şubat 2015 Salı 12:58

TİM. verileri üretim yerine göremi yoksa ihraç linmnına göremidir?histanbul haydarpaşa limanı devredışıdır. şu anda istanbul ambarlı limanıda tam kapasite değildir. istanbul limanları devre dışı kalmaktadır.izmir-istanbul otoyolu devreye girdiğinde yol 3,5 saate düşecek ve tm ihracat malları izmirden ihraç olunacaktır.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Taksi isyanında söz Başkan’ın: O iddialar için ne dedi?
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık bir grup taksicinin ...
İzmir’de soğuk dondurdu, elektrik yaktı!
Soğuk havalar vatandaşın elektrik faturasını kabartırken, dağıtım bedeline ...
Motorine zam: İşte yeni tarife
Motorine gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 9 kuruş zam geldi.
 
Flaş! Ve dolar psikolojik sınırı aştı
Dolar/TL yeni rekorunu kırarak 2,50'yi gördü.
Babacan’dan ‘manidar’ Merkez Bankası açıklaması
Babacan bugün yaptığı açıklamada, “Merkez Bankası'nda gayet yetkin bir ...
Wedding Fashion'da hedef dünya liderliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, fuarcılık sektörünün öncü ...
 
İTB’nin yeni Genel Sekreteri Güdücü
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Genel Sekreteri Turan Sökeli’nin Ekim 2014 ...
Bakanlıktan vize: İzmir ve Manisa’ya yeni RES geliyor
Bakanlar Kurulu’nun “acele kamulaştırma” kararı verdiği İzmir Kiraz ve ...
Türklerin İsviçre bankalarındaki parası dudak uçuklattı
Dünyanın en büyük bankalarından HSBC’nin İsviçre’deki özel bankacılık ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva