HABERLER>SAĞLIK
27 Eylül 2023 Çarşamba - 09:31

Bu özellik varsa dikkat... Kalp hastası olabilirsiniz!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kamuran Seyidoğlu, "Fakat bu ölümlerin yüzde 80'i sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarıyla birlikte önlenebiliyor. Özellikle A tipi kişiliklerin kalplerine dikkat etmesi gerektiriyor. Çünkü kalp hastalıkları mükemmeliyetçi, rekabetçi, hırslı insanlarda daha çok görülüyor. Mükemmeliyetçi, rekabetçi, hırslı ve iş hayatında çok başarılı kişilik modeline sahip olanların yaşamlarında biraz daha yavaşlamaları ve kendilerini kontrol altında tutmaları kalp sağlıkları açısından önem taşımaktadır" diye konuştu.

Bu özellik varsa dikkat... Kalp hastası olabilirsiniz!

Medicana International İstanbul Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Kamuran Seyidoğlu, Dünya Kalp Günü nedeniyle kalp sağlığını koruyan önerilerde bulundu. Kalbin sağlıklı olması için rutin kardiyolojik tetkiklere önem verilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Seyidoğlu, “Kalbin hiç bitmeyen bir iş yükü vardır. Birçok insan için de uzun süre çok iyi performans göstermesi de şaşırtıcıdır. Fakat yetersiz ve dengesiz beslenme, egzersiz eksikliği, sigara kullanımı, enfeksiyonlar, stres yükü, şanssız genler kalp sağlığını sekteye uğratabilir. Kalp için önemli bir sorun aterosklerozdur. Ateroskleroz, atar damarlarda yağ, kolesterol gibi atıkların birikimiyle meydana gelen plaklar nedeniyle oluşan darlık olarak açıklanabilmektedir. Bu darlıkla birlikte kan akım hızı yavaşlar ve diğer organlarda beslenme bozukluklarına neden olur. Ayrıca bu darlıklar kalp krizi veya felç gibi sonuçlar da getirebilir. Tüm bunları erkenden görmek önemlidir. Bu yüzden de düzenli kardiyolojik tetkikler mutlaka yapılmalıdır" dedi.

YETERİNCE UYUNMALI
Uz. Dr. Seyidoğlu, risk faktörleri ortadan kaldırıldığında kalp sağlığının da korunabileceğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Hemen hemen herkes kalp hastalıklarına yakalanabilir. Fakat bazıları daha riskli bir grup içinde yer alabilir. Bazı kalp sorunları da alınan tedbirlerle ötelenebilir. Önemli olan risk faktörlerini kontrol altında tutmaktır. Ailede erken yaşta kalp hastalığı olanlar erken yaşlar itibariyle mutlaka kardiyoloji hekimine başvurup kontrollerini yaptırmalıdır. Tütün ürünleri içiliyorsa bırakılmalı ya da hiç içilmemelidir. Hipertansiyon sorunları varsa hekimin önerileri dinlenmeli. Kişide diyabet varsa kan şekeri düzeyleri normal seviyede tutulmalı. Obeziteden kaçınılmalı ve yeterince uyunmalıdır. Uykunun hem genel sağlık hem de kalp sağlığı açısından önemi büyüktür."

MÜKEMMELİYETÇİ KİŞİLER DİKKAT
Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının ne kadar erken edinilirse o kadar sağlık açısından doğru olacağını söyleyen Uz. Dr. Seyidoğlu, "Kişilerin mutlaka boy-kilo oranına dikkat etmesi gerekmektedir. Gerekirse bunun için beslenme ve diyet uzmanlarından da destek alınmalıdır. Fiziksel aktivite mutlaka yapılmalıdır. En basit haliyle her gün yarım saatlik yürüyüşler hem kalp hem genel sağlık için büyük fayda sağlar. Eğer aile öyküsünde hipertansiyon ya da diyabet varsa 30 yaş; eğer yoksa 40 yaş itibariyle mutlaka kan yağlarını, şekeri kontrol ettirmekte fayda vardır. Yine ailede diyabet ve hipertansiyon varsa 30 yaş, eğer yoksa 40 yaş itibariyle her sene efor testi yapılmalıdır. Stresten uzak durulmalıdır. Özellikle A tipi kişiliği olanlar, yani mükemmeliyetçi, rekabetçi, hırslı ve iş hayatında çok başarılı kişilik modeline sahip olanların yaşamlarında biraz daha yavaşlamaları ve kendilerini kontrol altında tutmaları kalp sağlıkları açısından önem taşımaktadır. Çünkü yapılan araştırmalara göre kalp sağlığı için stresten olabildiğince kaçınmak gerekmektedir. Sigara asla içilmemelidir. Eğer hali hazırda bir kalp hastalığı olanlar ise düzenli olarak kardiyoloji doktorlarıyla görüşmeli, sigara içilen ortamda bulunmamalı, sürekli kullandıkları ilaçları ihmal etmemeleri, kan yağlarını üç ayda bir kontrol ettirmeleri önemlidir" ifadelerini kullandı.(DHA9

 
Uzmanı açıkladı: İşte bağışıklık güçlendirecek öneriler!
 
Belediyenin tesisine başvuru patlaması... İzmir'de yaşlıların 'huzur'u yok!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanı açıkladı: İşte bağışıklık güçlendirecek öneriler!
Vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan en önemli sistemlerden bağışıklık ...
DSÖ'den elektronik sigara çağrısı
DSÖ'den yapılan açıklamada, okullarda sigara ve elektronik sigara kullanılmasının ...
'Defne kısa süre içinde taburcu edilecek'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ...
 
Prof. Dr. Azap’tan Eris varyantına karşı maske uyarısı
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ...
Bilim 'kadavra gönüllüsü' arıyor
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri ...
Prof. Dr. Şener'den uyardı: Kas eklem ağrısına dikkat!
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alper Şener, 15 Eylül’den ...
 
SMA'da erken tedavi komplikasyonların etkisini azaltıyor
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Nörolojisi Kliniği Sorumlusu ...
Eris varyantı endişesi... Yeni aşıya ihtiyaç var!
Prof. Dr. Alpay Azap, COVID-19'a göre hazırlanan aşıların, Türkiye'de ...
Diren ÇELİK sordu... Estetik uzmanı Dr. Dağıstan AYAN yanıtladı... Altın günü parası botoksa!
Diren ÇELİK sordu... Estetik uzmanı Dr. Dağıstan AYAN yanıtladı... Altın günü parası botoksa!
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva