HABERLER>EKONOMİ
27 Haziran 2013 Perşembe - 19:00

BT'nin sorunu: Teşvikin yüksek vergisi!

Son yıllarda hızla gelişen bilişim sektöründe yaşanan sorunlar, Bilişim Kurultayı'nda masaya yatırıldı. Hızla gelişen sektörde özellikle donanım alanındaki vergilerdeki maliyet artışının kullanım oranını düşürdüğünü ifade eden Kalkınma Bakanlığı, Bilgi Toplumu Dairesi Başkanlığı Planlama Uzmanı Murat Güngör, "Sektörün ekonomik gelişim ve istihdam düzeyi arasındaki ilişki göz önüne alındığında; hem sektör içi hem sektör dışındaki BT personelinin istihdamını artıracak vergi avantajları ve teşvik düzenlemelerine ihtiyaç duyulmaktadır" diye konuştu.

BT nin sorunu: Teşvikin yüksek vergisi!

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ- Bilişim sektöründen alınan yüksek vergilerin kullanım oranlarını düşürdüğünü belirten Kalkınma Bakanlığı, Bilgi Toplumu Dairesi Başkanlığı Planlama Uzmanı Murat Güngör, bunun sektör üzerinde sıkıntı yarattığını söyledi. 3. Uluslar arası Bilişim Hukuku Kurultayı'nın ikinci gününde düzenlenen 'Bilişim Sektörünün Gelişmesi: Teşvik Sistemi ve Yüksek Vergi Sorunu' konulu toplantıda konuşan Güngör, bilgi toplumuna dönüşünüm çağdaş toplumlarının birinci önceliği olduğu söyledi. 
İzmir Fuar Alanı'nda gerçekleştirilen toplantıda, bilgi teknolojileri sektörünün Türkiye'de altyapı ve insan kaynaklarına dayalı bazı sorunlar yaşadığını vurgulayan Güngör, "Sektörün verim konusunda da bazı sorunları bulunuyor. Yapılan çalışmalar, Türkiye'de bilişim teknolojileri kullanımının benzer ülkelere göre daha düşük düzeyde olduğunu ortaya çıkardı. Bunun temel nedeni, bilgi teknolojileri hizmetlerinin kullanım maliyetinin yüksek olması. Özelikle donanım üzerindeki vergilerin maliyet artışı, kullanım oranını düşürüyor" dedi.

Türkiye ile benzer diğer ülkeler arasında kimi farklılıklar bulunduğuna işaret eden Güngör, "Hatta ülkemizden daha düşük gelir grubunda yer alan ülkelerde bile, örneğin tablet kullanımı bize göre daha yüksek. Çünkü yüksek vergiden dolayı vatandaşlar, bu ürünleri almakta zorlanıyorlar. Dolayısıyla bu cihazlar toplumun alabileceği olmaktan çıkıyor. Bu da bilgi toplumuna dönüşüm ve sektörün büyümesinde, sıkıntıya neden oluyor. Donanımdaki penetrosyon düşüklüğü, sektörün alt sektörleri olan örneğin yazılım sektörünü de etkiliyor. Bu da sektörün daralmasına yol açıyor" şeklinde konuştu.
 
VERGİ AVANTAJINA İHTİYAÇ VAR
Bilişim sektörünün istihdamında yaşana sorunlara dikkat çeken Güngör, "Sektörün ekonomik gelişim ve istihdam düzeyi arasındaki ilişki göz önüne alındığında; hem sektör içi hem sektör dışındaki BT personelinin istihdamını artıracak vergi avantajları ve teşvik düzenlemelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Biz de kurum olarak bu sayının artırılması için çalışmalarımızı sürüyoruz" ifadesinde bulundu. Toplumsal dönüşüm noktasında da sektörün önemli roller üstlendiğini ifade eden Güngör, "Türkiye'de cihaz sahipliği, diğer ülkelere oranlara görece düşüktür. Bilgisayar ya da akıllı cihaz fiyatlarının pahalı olması nedeniyle, toplumun hatırı sayılır bir kesiminde belirgin bir dijital bölünme gözlenmektedir. Dijital bölünmenin giderilmesi için farklı düzeylerde yaklaşım ve uygulamalara ihtiyaç duyulmaktadır" diye konuştu. Güngör, vergi dairelerinin önümüzdeki dönemde daha etkin şekilde, bilgi teknolojilerinden yararlanacağı öngördüklerini söyledi.
 

GABON ÖRNEĞİ
Turkcell Vergi ve Harçlar Grup Lideri Arzu Canik, Türkiye'de yıllardır KDV adı altında vergi ödendiğini ifade ederek, "Biz dolaylı vergileri hep ödüyoruz. Bu hep vardı. Kriz nedeniyle ekonomimiz, dolaylı vergilerin bağımlısı olmuş durumda" diye konuştu. Bu noktada krizden etkilenen Avrupa'da bazı ülkelerin Türkiye'deki vergi sistemini incelemeye başladığını ifade eden Canik, bunun da çok dikkat çekici bir gelişme olduğunu bildirdi.
 
GSM operatörleri ile sabit hat hizmeti veren kurumlar arasında vergilendirme noktasında farklar bulunduğuna dikkat çeken Canik, "Bizim ödediğimiz vergiler hem oran olarak hem de çeşit olarak çok fazla. Devlete ciddi vergi ödüyoruz. Örneğin, 100 TL'lik bir hizmet için 53 TL devlete ödüyoruz.  Bu data paylaşımında biraz daha düşük. Yaklaşık yüzde 45 oranında. GSM operatörlerinin vergi yükümlülükleri noktasında Gabon'un bile üzerindeyiz. Yani Türkiye Afrika'da bir ülke olan Gabon'un bile üzerinde yer alıyor" diye konuştu.

Özel İletişim Vergisi (ÖİV) üzerinden devlete yüzde 20 kurumlar vergisi ödediklerini hatırlatan Canik, "Biz 'bu lüks tüketim değil' diyoruz. Ancak bu bize bir yük daha getiriyor" şeklinde konuştu.

Konuşmasında mevzuatlara da dikkat çeken Canik, "Teşviklerle ilgili tek dilemeğimiz, bunlarla ilgili açıklamaların biraz daha birbirine yakın olması. Yani Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın bir araya gelerek mevzuatları ortak şekilde düzenlemesi bizim dileğimiz" ifadesinde bulundu.
 
DEVLET VERGİDEN GERİ ADIM ATMIYOR
Toplantının oturum başkanlığını yürüten Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD)Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Cılız, devletin aldığı vergiden geri adım atmak istemediğini söyledi. Cılız, "Vergi toplayalım derken sektörün küçülmesine yol açıyoruz. Telekomünikasyon'un üzerindeki vergi yükü 1999 yılındaki Marmara Depremi sonrası koyulan ÖTV ile arttığını söyledi. Bundan da devlet geri adım atmak istemiyor. Ancak şu da bilimsel bir gerçek ki, verginin de optimum bir noktası bulunuyor. Çok fazla ya da çok az aldığınızı zaman verginiz azalıyor. Yani vergiyi artırdığınız zaman daha fazla gelir elde etmiyorsunuz. Buna dikkat etmek ve optimum noktayı iyi ayarlamak gerekiyor" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altının geleceği karanlık mı?
Uzmanlar son üç yılın en düşük seviyesinden işlem gören altının uzun vadeli ...
Eyüp Sabri Tuncer'den banyoya geleneksel dokunuş
1923’den bu yana birbirinden özel ürünleri ile sektörün öncülerinden olan ...
Vali'den İTO'ya ziyaret: Gündem 'Gezi' ve EXPO
İzmir Ticaret Odası (İTO) Haziran ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. ...
 
Yorgancılar İZSİAD’ta sanayiyi ve ‘Gezi’yi anlattı
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) "Güncel Ekonomik Değerlendirmeler" ...
DTO’dan EXPO’ya tam destek
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi meclisi toplandı. Son iki ayın ...
'Faiz lobisi' operasyonu başladı!
‘Gezi’ eylemleri sürecinde sermaye piyasasında gerçekleşen işlemlere ilişkin büyük takip başladı.
 
İZKA seçimini yaptı: Çolakoğlu'yla devam!
İzmir Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanlığı'na Kemal Çolakoğlu, yönetim ...
Motosiklet sektöründe hızlı isim: Başterziler Grup
2011 yılında İzmir' de elektrikli motosiklet satışlarıyla motosiklet sektörüne ...
On binlerce sözleşmeli personele kadro müjdesi
600 engelli öğretmen alınacağını söyleyen Başbakan Erdoğan, kamuda çalışan ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva