HABERLER>EKONOMİ
26 Haziran 2013 Çarşamba - 17:39

Yorgancılar İZSİAD’ta sanayiyi ve ‘Gezi’yi anlattı

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) "Güncel Ekonomik Değerlendirmeler" konulu Çarşamba Toplantısı düzenledi. Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen buluşmaya, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar konuk oldu.

Yorgancılar İZSİAD’ta sanayiyi ve ‘Gezi’yi anlattı

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) geleneksel Çarşamba Toplantıları’nda bir araya geldi. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen toplantıya Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da katıldı. Verilen yemeğin ardından konuşma yapan Yorgancılar, ekonomiyle ilgili genel bir değerlendirme yaparak İzmir’in ekonomik durumuyla ilgili de bilgilendirme yaptı.
 
İHRACAT İÇİNDEKİ MALİYET ÖNEMLİ
Üretimin olmadığı takdirde kalkınmanın da olamayacağını ifade eden Yorgancılar, “Üretimin olabilmesi için yatırımın olması gerekiyor. Şu an yüzde 10’luk işsiz gruba yeni yatırımlar yapılmadığı sürece iş bulmaları mümkün değil” dedi. İhracat içindeki imalat sanayinin payına bakıldığında alıp satan bir ülke konumunda mı yoksa üretip satan bir ülke mi olunduğunun önemine vurgu yapan Yorgancılar, “Yüksek katma değerli ürün yapan imalatın içinde bulunmamız gerekiyor. İleri teknoloji ürünleri olmalı. Türkiye şu an düşük teknolojiyle üretim yapıyor. Bu doğrultuda AR-GE çalışmaları önem kazanıyor” dedi.
 
ÜNİVERSİTELERİN BİLGİ BİRİKİMLERİNİ SANAYİYE TAŞIMALIYIZ
Üniversite - Sanayi işbirliği çalışmalarının önemine değinen Yorgancılar, teorik bilgiyle pratik bilginin örtüşmediği sürece, bilgi teknolojilerindeki sıralamada ve yüksek teknolojiye geçişin gerisinde kalındığını ifade etti. Bilginin her gün değişip geliştiğini, Yeni Dünya Ekonomi Sistemi içinde iyi yerlerde olabilmek için bilginin sanayiye aktarılıp kullanılması gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, üniversitede okuyan öğrencilerin, okudukları bölümlerle ilgili sanayi sektörlerinde çalışmaları gerektiğini savundu. Yorgancılar, üniversitelerdeki bilgi birikimlerinin sanayi sektöründe çoğalmasının en büyük temennileri olduğunu söyledi. Büyüdükçe işsizliğin azalması gerektiği yerde, Türkiye’nin sağlıklı büyüyemediği için işsizliğin arttığını, sağlıklı istihdamın ortaya çıkmadığını söyleyen Yorgancılar, Türkiye’nin rakiplerinin Çin, Kore gibi ülkelerin olduğunu ifade etti.
 

YABANCI YATIRIMLARIN İLK ADRESİ İZMİR
İzmir’in yabancı sermaye kültürü çok olan illerin başında geldiğini söyleyen Yorgancılar sözlerine şu şekilde devam etti: “Yabancılar Türkiye’de yatırım yapmak için karar verdiğinde İzmir öncelikli sıralarda gelir. Nedenleri, 9 üniversitesi, eğitimli insan gücü, 300 gün güneşli hava, ulaşımı kolay olan ve Türkiye’de yapılan yabancı yatırımın dağılımında İzmir’in en büyük paya sahip olduğunu görüyoruz.”
 
EXPO 2020 ENDİŞESİNİ TAŞIYORUZ
İstihdamdaki sanayinin payı, marka tescil sayısı gibi Ekonomi Bakanlığı’nın verileriyle İzmir’in ekonomik gelişimi ile ilgili ayrıntılı bilgi veren Yorgancılar, 2020 EXPO konusuna özellikle vurgu yaptı. Yorgancılar şu şekilde konuştu: “2015 EXPO’sunda planlanan yatırımlar İzmir’e yapılmış olsaydı bugün İzmir’i tanımamıza imkan yoktu. Ama biz seçimi kaybettik, projeleri de kaybettik. Şimdi EXPO 2020’yi inşallah kazanacağız. Ama aksi sonuçta aklımızda ‘burada yapılacak olan yatırımları da mı kaybedeceğiz’ endişesini taşıyoruz. Yatırımları projelere değil mutlaka gerçekleşmesi gerekiyor. Çünkü İzmir’e ne verirseniz fazlasını almanızın imkanı var.
 
OLAY MESAJ VERMEKTEN ÇIKTIKTAN SONRA KARŞISINDA DURDUK
Ender Yorgancılar ülkenin içinde bulunduğu durumlar ilgili ise şunları söyledi; “Benim için en önemli şey insan. Farklı fikirlerin olması doğal… Ama hoşgörünün ve saygının olmadığı bir yerde demokrasinin kolay kolay yol alabileceğine inanmıyorum. Alışmadığımız görüntüleri gördük. Genç kızımızın saçından çekildi, eli sopalı siviller polisimizin yanında görüldü. Sayın valimiz yeni olmasına rağmen gerekli çalışmalarla 2 polisi açığa aldırdı. Amacımız polisimizi cezalandırmak da değil. Türkiye çok önemli bir yere geldi. Çok önemli kazanımlarımız var. En önemli kazanımız Cumhuriyetimiz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyet’i korumalıyız. Gençlerin verdiği tepki, mesajlar verildi. Ama belirli bir süre sonra iş mesaj vermekten çıktı. Mesaj vermekten çıktıktan sonra biz de karışsında durduk. Kimse kamu mallarını yakmasına, vatandaşın malına zarar vermesine göz yumamaz. Herkes konuşsun ama tartışma ortamında cam kırarak, araba yakarak, vatandaşı yaralayıp öldürerek değil. Bizim karşı olduğumuz bu.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DTO’dan EXPO’ya tam destek
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi meclisi toplandı. Son iki ayın ...
'Faiz lobisi' operasyonu başladı!
‘Gezi’ eylemleri sürecinde sermaye piyasasında gerçekleşen işlemlere ilişkin büyük takip başladı.
İZKA seçimini yaptı: Çolakoğlu'yla devam!
İzmir Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanlığı'na Kemal Çolakoğlu, yönetim ...
 
Motosiklet sektöründe hızlı isim: Başterziler Grup
2011 yılında İzmir' de elektrikli motosiklet satışlarıyla motosiklet sektörüne ...
On binlerce sözleşmeli personele kadro müjdesi
600 engelli öğretmen alınacağını söyleyen Başbakan Erdoğan, kamuda çalışan ...
Cepten konuşmaya indirim geldi!
Cep telefonlarında konuşma ücretleri yüzde 20 oranında düşürüldü. Karar, ...
 
MÜSİAD İzmir Başkanı Çabuk İZKA’ya talip!
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı ...
Borsa yine yılın en düşük seviyesinde
BIST-100 global kayıpların etkisiyle yüzde 3,37 gerileyerek yılın en düşük seviyesinden kapandı.
Park Yaşam'da yaza merhaba partisi
Emlak Konut GYO güvencesi ile Türkerler - Durmaz - İzka konsorsiyumu tarafından ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva