HABERLER>EKONOMİ
24 Ocak 2023 Salı - 16:15

Borsa Başkanı Kestelli: İzmir’e yapılan yatırımın çarpan etkisi yüksek!

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir’in Türkye’de ülkenin en değerli hinterlandına sahip olduğunun altını çizerek “Ankara’nın başkent oluşunun etkisi ve İstanbul’un obez büyümesi karşısında İzmir’in çok önemli avantajı var.  İzmir sanayi, hizmetler ve tarım gibi üç hayati alanda da iddialı olan dengeli bir kent. Nitekim sanayi ve hizmetlerde üçüncü sıradayken tarımsal milli gelirde ikinci sıradayız. Fakat daha da önemlisi, Ege bölgesi gibi ülkenin en değerli hinterlandına sahibiz. Bunun anlamı şu: İzmir’e yapılan yatırımların çarpan etkisi çok daha yüksek” dedi.

Borsa Başkanı Kestelli: İzmir’e yapılan yatırımın çarpan etkisi yüksek!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- ‘İzmir İş Dünyası Toplantısı’, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin katılımıyla, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB) ev sahipliğinde, Swiss Otel Büyük Efes İzmir Smyrna Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener katılım gösterdi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, tarımda yaşanan sorunlara eğildi. Kestelli açıklamasında “Eğer ikinci asrımız gerçekten dünyada Türkiye Yüzyılı olsun istiyorsak, tüm sorun alanlarımızda sürdürülebilirliği sağlayacak bir irade ortaya koymamız şart. Tarımdaki sorunları çözmedikçe ekonomideki sorunlar çözülmez” ifadelerini kullandı.

ORTAK İRADE ŞART!
Dünya ekonomisindeki küresel risklere değinen Başkan Kestelli, Türk ekonomisinde ortak bir iradenin olmasının gerektiğini altını çizerek “2023 Davos zirvesi geçen hafta sona erdi. Zirvenin riskler raporunda dünya için gelecek 10 yıl için öngörülen küresel riskler sayılıyor. Bu on riskin altısı;  İklim değişikliğini hafifletememe, İklim değişikliğine uyumda başarısızlık, Doğal afetler ve aşırı hava olayları, Biyolojik çeşitliliğin azalması ve ekosistemin çöküşü, Doğal kaynak krizleri,  büyük ölçekli çevresel hasar olayları gibi bundan 15-20 yıl önce dünyanın çokta gündeminde olmayan risklere işaret ediyor.Bu nedenle gelecek 10 yılda; çevresel riskleri azaltmak ve küresel rekabet gücümüzü artırmak amacıyla, üretim ve ticaret sistemlerimizin çevreci dönüşümü ve bu dönüşüme imkân sağlayacak fonlama mekanizmaları önceliğimiz olmalı.Gelmek istediğim nokta şu: Eğer ikinci asrımız gerçekten dünyada Türkiye Yüzyılı olsun istiyorsak, tüm sorun alanlarımızda sürdürülebilirliği sağlayacak bir irade ortaya koymamız şart. Borsa olarak bizim işimiz tarımsal ürünlerin ticareti.  Tarım ve hayvancılığın küresel düzeyde ne denli stratejik bir değer olduğunu artık tartışmaya gerek bile yok” dedi.

GELECEĞE DÖNÜK OLARAK PROJELER GELİŞTİRDİK
Son yıllarda yaşananların gıda güvenliğinin öneminin altını çizen Kestelli,  “Öncelikle yüksek tarımsal üretim potansiyelimiz ile dünyanın avantajlı ülkelerinden birisi olduğumuzu söylemek isterim. 2002 yılında tarımın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’da yüzde 12’ye yakın olan payının 2021 sonunda yüzde 5.7’ye gerilediğini görüyoruz. Tarım ve hayvancılığın milli gelirdeki payının bu denli erimesi tüm dünya için bir çarpık gelişme sorunu ve bence Türkiye pek çok ülkenin düştüğü bu hataya düşmemeli. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da tarım ve hayvancılığın payını yeniden yüzde 10’un üzerine çıkartacak her türlü adımı kararlılıkla atmamız gerektiğini düşünüyorum. Bunun için çağın rekabetinin getirdiği yenilikçi bir anlayışa ihtiyaç var.“Tarım 4.0” ya da “Akıllı Tarım” olarak tanımladığımız bu yeni anlayışın çok ciddi bir şekilde temel politika unsuru olması gerekiyor. İzmir Ticaret Borsası olarak 130’uncu yılımızda yeni gelecek vizyonumuzu “Tarımın Servetini Dönüştürmek” olarak belirledik. Dünyanın bu en bereketli topraklarında binlerce yıldır demlenen değerleri, hakkını vererek geleceğe taşımak için gücümüz yettiğince projeler geliştirdik. “ ifadelerini kullandı.

İZMİR’E YAPILAN YATIRIMLARIN ÇARPAN ETKİSİ ÇOK YÜKSEK
Borsa’nın projelerinden bahseden Kestelli “İzmir Tarım Teknoloji Merkezi” ve “Ege Gastronomi Hareketi” son dönemdeki iki önemli projemiz.. Amacımız, İzmir’i tarımın silikon vadisi haline getirecek öncü adımlar atmak.  Bu projeleri uygun bir zamanda ayrıntılarıyla anlatıp desteğinizi almaktan memnuniyet duyarız. İzmir, bu ülkenin göz bebeği. 81 il arasında Türkiye’nin üçüncü büyük ekonomisi.  Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’na katkımız yüzde 6.4 düzeyinde. İlk iki sırada yüzde 30.4 ile İstanbul ve yüzde 9.2 payla Ankara geliyor. Ankara’nın başkent oluşunun etkisi ve İstanbul’un obez büyümesi karşısında İzmir’in çok önemli bir avantajı var.  İzmir sanayi, hizmetler ve tarım gibi üç hayati alanda da iddialı olan dengeli bir kent. Nitekim sanayi ve hizmetlerde üçüncü sıradayken tarımsal milli gelirde ikinci sıradayız. Fakat daha da önemlisi, Ege bölgesi gibi ülkenin en değerli hinterlandına sahibiz. Bunun anlamı şu: İzmir’e yapılan yatırımların çarpan etkisi çok daha yüksek.  Bu nedenle hükümetimizin;  tarımı teknolojiyle büyütme çabalarımıza desteğini artırması,  kuraklıkla mücadelede sürdürülebilir çözümler üretmesi, girdi maliyetlerindeki büyük sıçramanın yarattığı tahribatı önlemesi, Dikili, Kınık ve Bayındır’da yürüttüğümüz tarıma dayalı ihtisas organize bölgelerine omuz vermesi ve finansmana erişim sıkıntısına çare olması hayati önemde. İzmir Ticaret Borsası olarak, tarımdaki sorunlarımızı çözemediğimiz sürece ekonomideki sorunları da çözmemizin mümkün olmadığına inanıyoruz. Bu nedenle toprağa ve ona emek verenlere daha çok bakmalıyız diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. “ diyerek sözlerini tamamladı.

 
Kayıp ihbarı yapılmıştı... Cinayet şüphesi!
 
Çiğli Uğur Mumcu'yu unutmadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhracatın amiral kaptanı Eskinazi: Dolar 25 TL olursa ihracata olumlu katkı sağlar!
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, dolar kurundaki ...
THY, Berlin'e yapılacak bazı seferleri iptal etti!
Türk Hava Yolları (THY), Berlin-Brandenburg Havalimanı'nda yer hizmetleri ...
Bakan Nebati İktisat Kongresi mesajı: Hedefimiz ilk 10!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İzmir İktisat Kongresi'nin (1. ...
 
Rekabet Kurulu'ndan kozmetik firmasına ceza
Rekabet Kurulu'nca kozmetik ürünleri sektöründe faaliyet yürüten firmaya, ...
Sosyal yardımlarda memur maaş katsayısı oranı arttı!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ocak ayı memur maaş katsayısında ...
ANKA Proje ve Danışmanlık Ofisi hizmete açıldı
Semih Kanık, Ayça Acar ve Gizem Bozbalak tarafından kurulan  ANKA Proje ...
 
Kahve fiyatları globalde düştü... Türkiye'de arttı!
Kahve fiyatları uluslararası piyasada gerilese de Türkiye’de kahve zincirleri ...
Borsa'daki dalga 83 bin kişiyi vurdu
Borsa geçen yılki kazançların aksine bu yıla dalgalı bir başlangıç yaptı. ...
İstanbul ve Ankara 7 TL yaptı… İzmir’de gevreğe zam gelecek mi?
İzmir Pide Gevrek İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Şükrü Erişen, İstanbul ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva