HABERLER>DÜNYADAN
22 Ağustos 2022 Pazartesi - 16:05

Borrell: Türkiye sayesinde tahıl koridorunun açıldığı bilinmeli

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Ukrayna'daki tahıl engeli Birleşmiş Milletler (BM) ve bilinmesi gerek Türkiye'nin sayesinde kaldırılıyor." dedi.

Borrell: Türkiye sayesinde tahıl koridorunun açıldığı bilinmeli

Borrell, İspanya’daki Menendez Pelayo Uluslararası Üniversitesinin Santander kentinde düzenlediği yaz kursunda Avrupa’nın geleceği konulu bir seminere katıldı.

AB Yüksek Temsilcisi burada yaptığı konuşmada ve ardından düzenlediği basın toplantısında, BM ve Türkiye’nin girişimleriyle Ukrayna’dan tahıl çıkışının başlamasının önemine vurgu yaptı.

Borrell, “Ukrayna’daki tahıl engeli Birleşmiş Milletler (BM) ve bilinmesi gerek Türkiye’nin sayesinde kaldırılıyor. Bunun normalleşmesini umuyoruz. Çünkü bahsettiğimiz tahıl 20 milyon ton. Eğer dünyada 20 milyon ton tahıl, ayçiçeği bloke edilmişse bu bazılarının yemek yiyemeyeceği anlamına gelir.” diye konuştu.

’10 MİLYON UKRAYNALI ÜLKESİNİ TERK ETTİ’

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşının “bir savaşçık olmadığını, 10 milyon Ukraynalının ülkesini terk ettiğini ve büyük sonuçları olabilecek büyük bir savaş yaşandığını” vurgulayan Borrell, şöyle devam etti:

“İş dünyasından bize devamlı söylenen (savaşı durdurun). Ama bu savaş nasıl ve hangi sonuçla bitecek? Biz AB içinde bu zamana kadar savaşa karşı birlik olmayı başardık. Ama bazıları (Rusya’ya karşı ambargoları kaldırın ya da Ukrayna’ya askeri yardımı bırakın) demeye başladı. Eylül’de AB dışişleri bakanları toplantısı var. Neler konuşulacağını göreceğiz.”

Rusya’nın olası bir doğal gaz kesintisine karşı AB’nin gerekli önlemleri aldığını ve gaz stokunun mevcut durumda yüzde 70’in üzerinde olduğunu kaydeden Borrell, “Kışa, gaz stokumuz iyi bir şekilde giriyoruz ama bu tüketim seviyesini aynı şekilde tutacağız anlamına gelmez. Tüm AB ülkelerinin gaz tüketimini düşürme vaadini yerine getirmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Salgın ve arkasından savaşla birlikte gelen enflasyon, finansman, gıda, enerji gibi sorunların bazılarının kısa vadede çözümünün olmadığını söyleyen Borrell, “Belki şaka gibi ama Avrupa’da yeni araba almak isteyen bir kişinin 1 yıl beklemesi gerekiyor.” diye konuştu.

‘İRAN’IN VERDİĞİ CEVAP MANTIKLI’

Diğer yandan İran nükleer anlaşması olarak bilinen ve nihai olduğu açıklanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (JCPOA) taslağına İran’ın verdiği cevabı mantıklı bulduğunu kaydeden Borrell, gelecek haftaya kadar ABD’den de olumlu bir yanıt beklediklerini ifade etti.

AB Yüksek Temsilcisi, “Ben, İran’ın verdiği cevabı mantıklı olarak değerlendiriyorum. Bu, ABD’ye de iletildi ama henüz resmi bir cevap verilmedi. Vereceği cevabın müzakerelerin sonlandırılmasına imkan vermesini umuyoruz. Beklentim bu yönde ama garanti veremem. Geçen hafta olması gerekiyordu ancak olmadı. Bu hafta sonuna kadar olabilir. Şunu söyleyebilirim ki, eğer bu anlaşmayı tekrar yapabilirsek dünya çok daha güvenli bir yer olur. Unutmayın ki bu anlaşma eski ABD Başkanı Trump’ın tek taraflı olarak terk etmesine kadar iyi çalışıyordu. İran bu anlaşmaya uyuyordu. Şimdi hem İran’ın hem de diğerlerinin uyması gerekiyor.” dedi. (AA)

 
ABD Büyükelçiliği'nden 'vize' açıklaması!
 
Bodrum açıklarında 6 göçmen kurtarıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İran, 2015 nükleer anlaşmasını hayata geçirecek AB teklifine 'makul' bir yanıt verdi
Avrupa Birliği'nin (AB) dış politikadan sorumlu yetkilisi Josep Borrell, ...
Rusya, Dugin'in kızının ölümünde Ukrayna'yı suçladı
Rusya Federal Güvenlik Servisi, "Darya Dugina cinayeti planlanmıştı ve ...
Türk boksör aşk vaadiyle 748 bin TL dolandırdı
İngiltere'de yaşayan "Türk boksör" lakaplı Ümit Sucu'nun, sevgilisini ...
 
Tasarruf önerisi: Duş yerine ıslak mendil!
Almanya'nın Baden-Württemberg Eyaleti Başkanı Winfried Kretschmann, karşı ...
Rus siyaset uzmanının kızı öldürüldü
Rus siyaset uzmanı Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina, aracına yerleştirilen ...
Aleksandr Dugin’in kızı öldürüldü
Rus siyaset uzmanı Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina, aracına yerleştirilen ...
 
Çin'e ait 17 savaş uçağı Tayvan çevresinde
Çin ve Tayvan arasındaki gerginlik sürüyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı ...
Somali'de otele saldırı: 21 kişi öldü
Somali'nin başkenti Mogadişu'da teröristler bir otele saldırı düzenledi. ...
NASA tam güçe geçti: UFO arayacak
Genel katılımlı toplantıda NASA, tanımlanamayan uçan nesneleri incelemek ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva