HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Kasım 2021 Salı - 20:49

Bornova emsal artışına 'oybirliği'!

İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan yıkıcı depremden sonra ağır, orta ve hafif hasarlı binalar konusunda yeniden yapılaşma gündeme gelmişti. Çözüm olarak Bayraklı’da ortaya sunulan ‘emsal artışı’ konusu Bornova meclisinde de tartışmaya sunuldu. Acil koduyla toplanan komisyon sonrasında bütün grupların oybirliği ile emsal artış konusunda karara varıldı.

Bornova emsal artışına  oybirliği !

OZAN EKİZ / EGEDESONSÖZ – Bornova Belediyesi Meclis Toplantısı Kasım ayı ilk oturumu Bornova Nikah Dairesi’nde gerçekleştirildi. Meclise, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ başkanlık etti.

Meclis başlamadan önce belediyenin Ekim ayında yaptığı faaliyetlere dair sinevizyon gösterisi yapıldı.

30 Ekim İzmir Depremi’nden sonra gündeme gelen ve hafif, orta ve ağır hasarlı binalar için sunulan emsal artışına dair önerge meclis üyeleri tarafından meclise sunuldu. Önergenin komisyonda görüşülmesi için meclise yarım saat kadar ara verildi.

Verilen aranın ardından meclis kaldığı yerden devam edildi.

TERS SIRADA İŞLEM YAPIYORUZ

Komisyonlardan gelen raporların görüşüldüğü esnada AK Parti tarafından oy çokluğu verilen doğal karakterli koruma alanı ile ilgili AK Parti Grup Başkan Vekili Sait Tatlı söz aldı. İşlemin ters bir şekilde olduğunu söyleyerek hukuka aykırı olduğunu dile getiren Tatlı, “Kamulaştırmanın belediyeye mali yük getirmemesi ile ilgili hazırlanan bir plan değişikliğiydi. Reddetmemizin birinci sebebi, bu alan değil bütün bir tespit edilsin, genel olarak bir yol haritası belirleyelim istedik. Bu tür alanlar ile ilgili neler yapabiliriz diye. İkinci sebebi ise burada yaptığımız plan değişikliği üst ölçekli planlara uyumlu değil. Bunun önce Büyükşehir’in ele alıp düzeltip daha sonrası bizim plan değişikliğini yapmamız gerekiyordu. Biz ters sırada işlem yapıyoruz. Ondan oy çokluğu verdik” dedi.

İYİ NİYETLİ BİR KARAR ALINMIŞ OLACAK

AK Partili Tatlı’nın söylediklerine cevaben söz alan İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kemal Sevinç, “Belediyelerimizin yaptığı planlar sonucu bazı alanlar düzenlemelerden dolayı yeşil alan, rekreasyon alanı, park bahçe veya yol oldu. Sonuçta bunlar yapılırken de birtakım vatandaşlar arazileri… Yasa gereği de bunların yerleri kısıtlı duruma düştü. İnsanlar mağdur oldu. Belediyemizin imkanları da bu konuda kısıtlı. Bir orta yol bulma anlamında, kamu ne için var, vatandaşın sorununu çözmek için var. Bu çerçevede de dava açan vatandaşlarımız olacaktır, olmuştur da. Belediyemiz bir orta yol bulma anlamında bu vatandaşların yerini yasal bir düzenlemeyle dikkat alarak rekreasyon alanına dönüştürülmüş. Rekreasyon alanlarının hak ettiği imar kriterlerini de belirlemiş. Bunu da meclis kararı sonucu Büyükşehir’e göndermiş. Belki biraz sırasında terslik olabilir ama bütün sunumlara kararlar Büyükşehir’imize geliyor. Orada bir durum olursa terse dönüştürürüz vatandaşın mağdur olmaması anlamında iyi niyetli bir karar alınmış olacak” dedi.

BURADAKİ RAKAM BENİ YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Konuyla ilgili söz alan Başkan İduğ, “Buradaki rakam beni yakından etkiliyor. 29 milyon lira Bornova Belediyesi’nin, 37 milyon Büyükşehir Belediyesi’nin ödemesi gereken bir kamulaştırma bedeli var.

EMSAL ARTIŞINDA OY BİRLİĞİ!

Verilen arada komisyonda görüşülen emsal artışıyla ilgili mecliste bulunan bütün partiler oybirliği ile karara vardı. Emsal artış Bayraklı’da uygulandığı şekliyle Bornova’da da uygulanması için karara varıldı. Alınan karara göre; depremden sonra ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 1998 yılındaki yönetmelik öncesi ruhsat alan veya 6306 sayılı yasayla riskli kabul edilen yapıların dönüşümü için parsel bazında başvuru yapılması halinde yüzde 20, ada bazında başvuru yapılması halinde yüzde 30 emsal artışı verildi.

Konuyla ilgili olarak AK Partili Tatlı, “Komisyona kısa zamanda yaptıkları bu çalışmaları için teşekkür ediyorum. Grubumuzun vermiş olduğu önergeyle Bayraklı’daki vatandaşlara vermiş olunan yetkilerin aynısını Bornova’ya da vermiş olduk” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Sevinç ise, “Bütün grupların ortak düşüncesi tecelli etti. Bayraklı’ya uygulanan durum Bornova’mıza da uygulanması doğrultusunda kararımız Büyükşehir’e gidecek. Hayırlısı olsun” diye konuştu.

Emsal artış konusuyla ilgili olarak Başkan İduğ teşekkürlerini ileterek, “Komisyonlara çok teşekkür ediyorum. Büyükşehire gidecek ve sabırla bekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘BÜROKRASİ SİZİ UYARMIYOR MU?’

Meclisin dilek ve temenniler bölümünde söz alan AK Partili Tatlı, BORBEL AŞ’nin taşınması konusunda sorusunu yineledi. Başkan İduğ, konuyla ilgili olarak mahkeme sürecinin sürdüğünü ve sonucunu beklediklerini dile getirdi. Tatlı, BORBEL AŞ’nin taşınmasının öncelikle meclis kararına sunulması gerektiğini hatırlattı. Başkan İduğ, Tatlı’ya cevaben, “Acil taşınması gerekirdi depremden 2 gün sonra, deprem sonrası acilen taşınması gerekirdi” dedi. Aradan bir senenin geçtiğini belirten Tatlı, “Bürokrasi sizi bu konuda uyarmıyor mu?” yanıtını verdi.

‘HERKESİN KENDİSİNE GÖRE BİR İYİ NİYETİ VAR’

Tartışmada söz alan İYİ Partili Sevinç, “Bu deprem sonucunda mücbir sebep olmuş ve taşınma olmuş. Dava da devam ediyor. Bu kurum da belediyemizin bir parçası. Dava sonucunda meclisimize gelecek. Dava sonuçlandığı an meclise gelecek” dedi.

Sevinç’in açıklamalarında sonra yeniden söz alan Tatlı, “Kemal Ağabey biz mümkün olduğu kadar yasayla yönetmeye çalışıyoruz. İyi niyetle yürütürsek herkesin kendisine göre bir iyi niyeti var. Size bildirdik ve artık sizin için de yasal bir yükümlülüğü var” ifadelerini kullandı.

MECLİSTE ‘MEZARLIK’ TARTIŞMASI

Kayadibi Köyü’nde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan mezarlık çalışmasına ilişkin söz alan AK Parti Meclis Üyesi Adem Kasacı, o bölgenin köylüler tarafından mera olarak kullanıldığını ve yapılan ağaç kesimlerinden dolayı vatandaşın mağdur olduğunu dile getirdi. Kasacı’nın söylediklerine ek olarak söz alan Tatlı, “Mezarlık yetkisi büyükşehirde ama kendi bölgemizde olan bir yer. Kayadibi köyünden 4 defa telefon geldi. Mezarlık yer seçimi konusunda büyük bir sıkıntı var. Yer konusunda olmazsa alternatifleri bizler sunalım. Büyükşehrin bu tip konularda sizden görüşmesi istemesi lazım. Muhtarla dirsek teması içerisinde olan belediye bizim belediyemiz. Mezarlık çalışması ciddi bir maliyeti olan bir yer değil” dedi.

GÜRSUL: SORUN BAKANLIKLARDAN KAYNAKLI

AK Partili üyelerin dile getirdikleri sorun sonrasında söz alan CHP Meclis Üyesi Bahar Gürsul, sorunun bakanlıklardan kaynaklandığını dile getirerek “Mezarlıklar büyükşehrin yetki alanına giriyor. Mezarlıklar İzmir için büyük bir sorun. Mezarlıklarla ilgili Bakanlıklar mezarlık tahsisini bir türlü yapamıyor. Bu siyaset üstü bir durum. İlgili Bakanlık ve müdürlüklerin bu sorunu çözmesi konusunda adım atması gerekiyor” dedi.

TATLI: NE ZAMAN BİR KONU GÜNDEME GETİRSEK HEMEN MERKEZİ HÜKÜMET…

Gürsul’a cevaben söz alan Tatlı, “Ne zaman bir konu gündeme getirsek hemen merkezi hükümet gündeme geliyor. Bu konuda hemen aksiyon alalım istiyoruz. Belediyemizin tapusunu art arda koysak buradan Ankara’ya yol olur. Eğer hukuka aykırı bir durum varsa hukuka taşırsınız” dedi.

SEVİNÇ: BÜTÜN MEZAR YERLERİ HAZİNEYE AİT

Bütün mezar yerlerinin hazinede olduğunu belirten Sevinç, “Bütün mezar yerleri genelde hazinemizin yerleri. Belediyeler ihtiyaç duydukları yerleri bildirir. Bu mera konusunda bölge sakinlerini dinleyelim ve mezarlıklar için hazineyle görüşelim. Başka bir alternatif üzerine konuşalım” ifadelerini kullandı.

ŞEHİTLERE VEFA

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, başkanlığında gerçekleşen Meclis Toplantısında, Mersin Mut ilçesinde 27 Temmuz 2020 tarihinde meydana gelen asker sevkiyatı sırasında olan kazada ağır yaralanan ve 9 Nisan 2021 günü şehit olan Şehit Tevfik Yasin Keser’in adı Pınarbaşı Kemalpaşa Mahallesi’nde bulunan Pınarbaşı Futbol Sahası’na verildi. 25 Temmuz 2015 tarihinde Diyarbakır Lice Karayolu’nun Kayacık Mevkiinde terör örgütü mensuplarına tuzaklanan patlayıcı maddenin infilak etmesi ve ardından yapılan silahlı saldırı sonucu şehit olan Jandarma Asb. Kad. Bşvş. İsmail Yavuz’un adı da Erzene Mahallesi’nde bulunan 116/15 sokak ve 116/16 sokak arasında bulunan parka verilmesi kararı da alındı. 

Oybirliği ile kabul edilen kararlarla Bornovalı şehitlerin isminin Bornova sınırları içerisindeki yaşatılacağını belirten Başkan Mustafa İduğ, “Artık şehit haberleri almayalım. Teröre karşı ortak bir duruş sergileyip, bu güzel ülkede birlik ve beraberlik içerisinde yaşayalım” diye konuştu.

Başkan İduğ, 15 Ekim Dünya Çiftçiler Günü’nde Çamiçi ve Yakaköy’de çalışan kadın çiftçilerden, destek olmak amacıyla, Bornova Belediyesi adına ürünlerini satın almıştı. Başkan İduğ, meclis oturumunun bitiminde aldığı bu ürünleri belediye meclis üyelerine ikram etti.

 
Jandarma ile çarpışan aracın sürücüsü yaşamını yitirdi
 
'Bu milletin geleceği Cumhur İttifakı'ndan başka yok'
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Metin yılmaz 2 Kasım 2021 Salı 22:42

Deprem zadelere kira yardımı yapilacakmi emekli olanlar çok zor geçiniyor ve rezerv alanındaki daire teslimatı ne zaman olucak tesekkurler

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar Meclisi’nde kentsel dönüşüm tartışması
Karabağlar Belediyesi Meclis Toplantısı’nda, ilçede büyüşehir ve bakanlık ...
Menemen Meclisi'nde çöp gerilimi!
Kasım ayı olağan Meclis oturumunu gerçekleştiren Menemen Belediyesi'nde CHP ...
Başkan Soyer: İzmir ülkeye ilham veriyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çevre dostu ulaşım vizyonu ...
 
Koruma Kurulu kararını verdi: Kültür varlığı değil!
Mimarlar Odası’nın başvurusu üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi binasını ...
Buca Gençlik Merkezi'ne kavuştu
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şubesi'nin Prof. Dr. Mehmet Yalçın ...
Bergamalı şampiyona memleketinde ödül
Avrupa Şampiyonu Ampute Milli Takım Oyuncusu Rüstem Kurhan'a Bergama Belediye ...
 
Başkan Soyer BM İklim Konferansı'na gidiyor
Dünya Belediyeler Birliği Encümen Üyesi, Sürdürülebilir Kentler Ağı Küresel ...
ASKİ, o mahallenin kırk yıllık hayalini gerçekleştirdi
Aydın Büyükşehir Belediyesi, Köşk’ün Akçaköy Mahallesi’nde yeni bir içme ...
Aydın'da bal üreticilerine can suyu
Aydın'da hayvancılığın gelişmesi için destekler vermeye devam eden Aydın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva