HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Kasım 2021 Salı - 20:16

Karabağlar Meclisi’nde kentsel dönüşüm tartışması

Karabağlar Belediyesi Meclis Toplantısı’nda, ilçede büyüşehir ve bakanlık eliyle devam eden kentsel dönüşüm süreçleri tartışma konusu oldu. AK Partili Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, Uzundere’deki kentsel dönüşüm yetkisinin büyükşehirden bakanlığa devredilmesi gerektiğini dile getirirken CHP’li Meclis Üyesi Zafer Levent Yıldır da bakanlığın yetkisindeki 540 hektarlık alanda 9 yıldır bir ilerleme kaydedilmediğini ifade etti. Başkan Muhittin Selvitopu da kentsel dönüşüm konusunda hem merkezi hükümetin hem de yerel yönetimin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Karabağlar Meclisi’nde kentsel dönüşüm tartışması

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Karabağlar Belediyesi’nin Kasım ayı olağan meclis toplantısının ilk birleşimi Belediye Meclis Salonu’nda Başkan Muhittin Selvitopu’nun başkanlığında gerçekleşti. Meclis, Selvitopu’nun belediye çalışmaları ile ilgili yaptığı bilgilendirmelerle açıldı. Toplantıya, CHP İlçe Başkanı Mehmet Türkbay, Ak Parti İlçe Başkanı İrfan Doğruca, MHP İlçe Başkanı Latif Alaboğa, Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Alev Ağrı da katıldı.

Toplantı açılışında meclis üyelerini belediye çalışmaları hakkında bilgilendiren Başkan Selvitopu, birçok tesisi geçen günlerde hizmete açtıklarını hatırlattı. Başkan Selvitopu, Mobilya Akademi, Nasreddin Hoca Çocuk Bilim ve Kültür Merkezi, Kibar Belediye Hizmet Kompleksi, Yıldız Kenter Kültür ve Sanat Merkezi, Özdemir Sabancı Parkı ve Limontepe Masal Evi'nin Karabağlar'a hayırlı olmasını diledi. 

Karabağlar’ın imar planları ile ilgili çalışmalarının neredeyse tamamlandığını belirten Selvitopu “Peker ve Abdi İpekçi mahalleleri ile ilgili planlara dair yargı iptal kararı verdi. Bir an önce planları yargı kararlarını göz önüne alarak düzenleyeceğiz. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili birimleri ile koordineli olarak çalışmalarımız devam ediyor. Cumhuriyet Bayramı’nı Karabağlar’da coşkulu bir şekilde kutlamış olduk. Umarız hep birlikte 100. Yılı da coşku ile gireriz” dedi.

İzmir Depremi’nin de birinci yıl dönümü ile ilgili konuşan Selvitopu şunları söyledi “Kentimiz açıdan üzücü, yüreğimizi sızlatıcı bir gündü. Umarım aynı şeyleri tekrar yaşamayız. Bu acıları yaşamamanın tek yolu önlem almaktır. Biz belediye olarak bu çalışmaları hem kısa hem de uzun vadeli olarak hayata geçirmeye çalışıyoruz. Depreme dayalı, dirençli bir kent yaratmaya çalışıyoruz. Ve aynı zamanda depreme hazırlıklı da olmaya çalışıyoruz. AKUT gelecek dönem halkımıza yönelik eğitim çalışmaları da yapacak” dedi.

PAZAR YERİNDE BİR GÜN ENGELLİ VATANDAŞLARA AYRILACAK
Selvitopu’nun konuşmasının ardından gündem maddelerine geçildi. Belediye birimlerinden gelen önergeler ilgili komisyonlara gönderildi. Komisyonlardan gelen raporların tamamı ise mecliste oy birliği ile kabul edildi. Kabul edilen raporlara göre Vatan Mahallesi kapalı pazar yerinde ayda bir gün engelli vatandaşların el emeği sanatsal ürünlerini halkla paylaşacağı “Engelsiz Gün” olarak organize edilmesi kabul edildi.

DENETİM KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRME ÇAĞRISI
Dilek ve temennilerde söz alan AK Partili Meclis Üyesi Faysal Acar, İzmir Depremi’nin denetime dair önemi bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. Acar, denetim konusunda yetkililerin daha fazla dikkat etmesi gerektiğini ifade etti ve bu konuda bilinçlendirme çalışmalarının yapılmasını istedi. Acar, ilçedeki sokaklarda yaşayan hayvanların sahiplendirilmesi konusunda belediyenin çalışma yapması gerektiğini de ifade etti.

AK Partili Meclis Üyesi Halime Hannan Yıldız da, Eski İzmir Caddesi’ndeki evsel atıkların bırakıldığı çöp kutularının büyüklüğünden kaynaklı hem esnafın hem de yurttaşların zorluk yaşadığını belirtti. Yıldız, belediye bürokratların esnafla görüşmesini ve çözüm üretmesini istedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VURGUSU
CHP’li Meclis Üyesi Dila Koyurga da yaklaşan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Uluslararası Mücadele Günü’ne dair  konuştu. Kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiğini belirten Koyurga “Kadına yönelik şiddetin önlenmesi devletin görevidir. İstanbul Sözleşmesinden çekilenler bilmelidir ki kadına yönelik şiddeti önlemek için kadın-erkek eşitsizliği ile mücadele edilmelidir. Biz eşitiz varız ve bir kişi daha eksilmemek için mücadele edeceğiz. Meclis üyeleri de parti farkı gözetmeksizin biz kadınların toplumsal eşitlik mücadelemizde destekçimiz olacağına eminim.” dedi.

‘ÇUKURLARA DAHA HIZLI MÜDAHALE EDİLMELİ’
AK Partili Meclis Üyesi Hüseyin Uzun da bazı caddelerde yapılan kazı çalışmalarının ardından kalan çukurlara dair esnafın yaşadığı sorunları anlattı.  Uzun “Kazı çalışma yapılıyor normaldir ama anında müdahale edilerek vatandaşların mağdur edilmemesi lazım. Çukur bırakılmasını hizmet eksikliği olarak görüyorum.” ifadelerini kullandı.

UZUNDERE’DEKİ YETKİ BAKANLIĞA DEVREDİLSİN ÖNERİSİ
AK Partili Meclis Üyesi Fikret Mısırlı da Uzundere’de Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarına dair konuştu. Sürecin uzadığını ifade eden Mısırlı “Vatandaşlar tapularını verdi, vatandaşlara iki yıl içinde tamamlanacağı da sözü verildi ama sadece yüzde 20’si yapılmış durumda. Belediye önündeki siyasi, ekonomik istikrarsızlıkları da göz önünde bulunarak söz vermeli veya da sözlerini revize etmeli. Büyükşehir buradaki yetkilerini İZBETON’a devretti. Biz de Örnekköy’deki kentsel dönüşümü örnek verdik. Orada bir başarı göremedik. Bz bunu önemsiyoruz çünkü Karabağlar halkının yaşadığı mağduriyetlere sahip çıkmamız gerekiyor. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’den randevu alalım. Kılıçdaroğlu geldiğinde de bu yurttaşlar sorunlarını dile getirdiler. Kılıçdaroğlu “Hükümete gidin söyleyin, onlar yapsın” dedi. Biz bu konuda yetkiyi bakanlığa devredelim. Bakanlık, Bayraklı'daki rezerv alanlarında olduğu gibi ivedi olarak harekete geçebilir. Bu konudaki mağduriyetleri ortadan kaldıralım. Vatandaşlar da bunu istiyor. “ dedi.

YILDIR, BAKANLIĞIN DÖNÜŞÜM ALANINI ÖRNEK VERDİ
CHP’li Meclis üyesi Zafer Levent Yıldır da Karabağlar’da bakanlık eliyle yürütülen 540 hektarlık kentsel dönüşüm alanına dair örnek verdi. Yıldır şunları söyledi “Bakanlığın kentsel dönüşüm bölgesindeki yurttaşlar 9 yıldır her seçim döneminde canlandırılan bir kentsel dönüşüm hikayesi dinlemektedir. Dolayısıyla büyükşehirin yürüttüğü kentsel dönüşüm alanındaki hassasiyetin ciddi bir şekilde değerlendirilmesi  ve bizler tarafından dikkate alınabilmesi için bakanlığın kentsel dönüşüm bölgesinde de aynı hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir. Eğer 32 hektarlık alan için Büyükşehir Belediyesi’ne gidilecekse bakanlık alanındaki dönüşüm için de hükümete ya da cumhur reisine gidilmesi gerekiyor. Aynı hassasiyetin her konuda gösterilmesi için bizim için çok önemlidir”.

‘DÖNÜŞÜMÜ İŞBİRLİĞİ İLE ÇÖZEBİLİRİZ’
Son olarak cevap veren Başkan Muhittin Selvitopu da “Kentsel dönüşüm hem Karabağlar ilçesinin hem de ülkemizin genel bir sorunu. Bu uygulama sırasında çeşitli aksaklıklar çıkabiliyor. Uzundere konusunda dile getirilen sorunların çok iyi incelenmesi lazım. Bir defa orada oturan yurttaşlarımız oturdukları süre içerisinde evlerinde tamirat yapmasına yönelik bir yasak yok. Kendi binaları ile ilgili kısıtlama yoktur. TEFE-TÜFE farkı da ilave alınan daireler içindir. Yurttaşların kendi mülklerinden dolayı aldığı daireler için fiyat artışı söz konusu değildir. Yurttaşlar fazladan aldığı daireler için borçlanıyor. Bu sözleşmede de vardı. Yoksa belediyeye zimmet çıkar. Yapılan tarihteki maliyeti ödeme yükümlülüğü var ve bu istismar ediliyor. Bu istismara hiç kimsenin müsamaha göstermemesi lazım. Belediye bu farkları istediği şekilde kaldıramaz. Bu ancak kanunla olur. Bu alandaki bütün yurttaşları ilgilendiren bir konu değil. Bir kısım vatandaşı ilgilendiriyor. İhalenin gecikmesi konusunda yurttaşların eleştirileri olabilir. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüştüm. Konu ile ilgili kısa sürede Büyükşehir Belediye Meclisinde değerlendirilecektir. Kentsel dönüşüm sorununu işbirliği çözebiliriz. Karabağlar bunun sıkıntısını çeken bir ilçedir. Toplamda 700 hektar dönüşüme tabi. Sonuçta bütün bu alanlarda yaşayanlar için çözüm üretmek hepimizin sorunu. Bu konuda merkezi hükümet ile yerel yönetimlerin işbirliği içinde çalışması lazım. Bir taraf olmazsa eksik kalır. İşbirliği içinde sorunların çözümünün sağlanabileceğine inanıyorum. Kentsel dönüşüm aynı zamanda deprem sorununu da çözecek.” dedi.

 
Menemen Meclisi'nde çöp gerilimi!
 
Son 24 saatte 224 can kaybı 29 bin 796 yeni vaka
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kskli 23 Kasım 2021 Salı 12:43

Merkezi hükümet yerel ypnetim diye bir sey YOK hükümet var belediye var. Veee Imar isleri belediyenin beceriksizliklerini hukumete atip durmasin CHP. Depremzedelerede ayni seyi yapti tüm Izmir bir yil yedi bu oyunlari.

Yorumu oyla      2      3  
Öğrenci 3 Kasım 2021 Çarşamba 09:12

En son 2019 yılı seçimlerinden önce bakanlığa gönderilen Osman Aksüner ve Aşık veysel Mahallesinin kentsel dönüşümünü konuşmuyor. Planlar gelecek de dönüşüm olacak.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menemen Meclisi'nde çöp gerilimi!
Kasım ayı olağan Meclis oturumunu gerçekleştiren Menemen Belediyesi'nde CHP ...
Başkan Soyer: İzmir ülkeye ilham veriyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çevre dostu ulaşım vizyonu ...
Koruma Kurulu kararını verdi: Kültür varlığı değil!
Mimarlar Odası’nın başvurusu üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi binasını ...
 
Buca Gençlik Merkezi'ne kavuştu
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şubesi'nin Prof. Dr. Mehmet Yalçın ...
Bergamalı şampiyona memleketinde ödül
Avrupa Şampiyonu Ampute Milli Takım Oyuncusu Rüstem Kurhan'a Bergama Belediye ...
Başkan Soyer BM İklim Konferansı'na gidiyor
Dünya Belediyeler Birliği Encümen Üyesi, Sürdürülebilir Kentler Ağı Küresel ...
 
ASKİ, o mahallenin kırk yıllık hayalini gerçekleştirdi
Aydın Büyükşehir Belediyesi, Köşk’ün Akçaköy Mahallesi’nde yeni bir içme ...
Aydın'da bal üreticilerine can suyu
Aydın'da hayvancılığın gelişmesi için destekler vermeye devam eden Aydın ...
Başkan Soyer Brezilya’nın Ankara Büyükelçisi’ni ağırladı
Brezilya’nın Ankara Büyükelçisi Carlos Martins Ceglia, İzmir Büyükşehir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva