HABERLER>SAĞLIK
28 Nisan 2015 Salı - 12:12

Bitkilerle yanlış tedavi hayatınızı karartmasın!

Anadolu Üniversitesi Farmakognozi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Altıntaş, yanlış ilaç kullanımı gibi kulaktan dolma eksik bilgilerle yapılacak bitkisel tedavi girişimlerinin de komplikasyon ve istenmeyen durumlara neden olabileceğini söyledi.

Bitkilerle yanlış tedavi hayatınızı karartmasın!

Denizli Kadın Sağlıkçıları Derneği (DEKSAD) tarafından 'Fitoterapi (Bitkilerle Tedavi)' konulu seminer düzenlendi. Denizli Şiir Otel'deki çok sayıda hekim, eczacı, diş hakimi ve eczacının izlediği seminere, Anadolu Üniversitesi Farmakognozi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Altıntaş, konuşmacı olarak katıldı. Doç. Dr. Ayhan Altıntaş, seminerdeki konuşmasında bitkilerle tedavide dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgiler verdi. Bitkisel ilaç tedavisinin hastalıklardan korunmak, şiddetini hafifletmek ve tedaviye yardımcı olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Altıntaş, "Genellikle hastalıkların tedavisinde, modern tıp uygulamalarının çözüm olmadığının düşünüldüğü durumlarda başvurulan yöntemlere ilgi her geçen gün artmaktadır. Tamamlayıcı tedavinin, uygulanan asıl tedaviye yardımcı olmak üzere yapıldığı ve hiçbir şekilde esas tedavinin yerini alamayacağı veya alternatif olamayacağı hususuna dikkat edilmelidir. Bitkilerle tedavide iyi sonuç alınması için doğru bitki, doğru zamanda toplanmalı ve doğru kısmı kullanılmalı. Taze kullanılacak bitki çürümeden kullanılmalı. Kullanılacak bitkiler kuru, görünüşlü, canlı ve saf olmalıdır. Ağzı sıkıca kapalı kaplarda güneşten uzakta saklanmalı. Kurutulacak veya işlemden geçirilecekse bunun uygun şekilde yapılması, ilacın doğru yöntemle, doğru şekilde ve uygun miktar hammadde kullanılarak hazırlanması ve doğru dozda alınması, bitkisel ürünün ilaç hazırlamaya uygun miktarda ve doğru bitki kimyasallarını içermesi, bitkisel ürün ile ilgili bilimsel literatürün uzmanlarca doğru okunması, değerlendirilmesi ve doğru tıbbi tavsiyenin alınması gerekir. Bu beş unsur gerçekleştiği takdirde bitkisel tedaviden arzulanan sonuç alınabilir" dedi.
 
Kulaktan dolma bilgilerle hazırlanacak bitkisel tedavinin ciddi sorunlar doğurabileceğini ifade eden Altıntaş, "Ev ilaçlarının hazırlanmasında kullanılan ıhlamur, nane, kekik, adaçayı, rezene, dereotu meyvesi, anason, papatya, salep, zencefil, kakule gibi masum bitkiler sadece basit rahatsızlıkların semptomatik tedavisinde kullanılmalıdır. Daha ciddi hastalıklarda mutlaka modern tıbbın olanaklarından yararlanmak gerekir. Kulaktan dolma eksik bilgilerle yapılacak tedavi girişimi ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir. Yanlış ilaç kullanımı nasıl komplikasyonlara ve istenmeyen durumların oluşmasına yol açabiliyorsa, yanlış bitki kullanımı da benzer istenmeyen sonuçları doğurabilir" diye konuştu.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Egzersiz kanserden koruyor
Her gün düzenli spor yapanların meme kanserine yakalanma riski yüzde 30 ...
'İzmir'in kıymetlisi' her derde deva!
Türkiye’de İzmir, Yalova, Bursa, Sakarya ve Adana çevresinde yetiştirilen ...
Kızılay Konak 23 Nisan’da çocukları unutmadı
Türk Kızılayı, 23 Nisan’da çocukları unutmadı. Kızılay Konak Şubesi 23 ...
 
Kanser ilaçlarının satışına yasak
Sağlık Bakanlığı, kanser ilaçlarının eczanelerde satışına yasak getirdi. ...
Kanser algısı tedaviyi etkiliyor
Kanser tanısının ölümle eş değer olmadığını ve kanser algısının tedavi ...
Bu mevsimde cilt lekelerine dikkat!
Türk Dermatoloji Derneği, hava sıcaklıklarının artmasıyla, özellikle ciltte ...
 
Obezite sirozu tetikliyor!
Karaciğer, herhangi bir hasar durumunda kendisini yenileme kapasitesi ...
İzmir'de öteki 23 Nisan!
İzmir'de, karaciğer nakliyle hayata tutunan çocuklar, 23 Nisan Ulusal ...
Yeşil çay kalbi de koruyor
Kanser gibi pek çok hastalıktan koruyucu etkisi olduğu bilinen yeşil çayın, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva