HABERLER>EKONOMİ
24 Ekim 2022 Pazartesi - 10:06

Birlik verileri açıkladı… İzmir’e yabancı sermaye akını!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin açıkladığı verilere göre Ocak ve Eylül ayları arasında kapanan ticari işletme sayısı geçen yılın verilerine göre yüzde 67 oranında arttı. 9 ayda ise İzmir’de 423 yabancı sermayeli yatırım hayata geçti.

Birlik verileri açıkladı… İzmir’e yabancı sermaye akını!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), eylül ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, eylülde kurulan şirket sayısı ağustosa kıyasla yüzde 6,8 artışla 12 bin 193'ten 13 bin 23'e çıktı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı da yüzde 16 artarak 1987 oldu. Ağustosta 1713 şirket kapanmıştı.

Geçen yılın aynı ayına göre eylülde kurulan şirket sayısı yüzde 27,9, kapanan şirket sayısı yüzde 25,8 artış gösterdi. Eylülde bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 6,8, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 18,4 artarken kooperatif sayısı yüzde 11,6 azaldı.

Aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 16 ve kooperatif sayısı yüzde 11,3 yükselirken gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 0,6 düştü. Eylülde geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 27,9, kooperatif sayısı yüzde 27,5, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 12,3 artış gösterdi. Bu dönemde kapanan şirket sayısında yüzde 25,8 artış olurken gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 8, kooperatif sayısında yüzde 26,2 düşüş meydana geldi.

494 MİLYONLUK YENİ SERMAYE
Birliğin verilerinde İzmir’e dair bilgiler de yer aldı. Açıklanan istatistiklere göre İzmir’de Eylül ayında 859 şirket, 91 gerçek kişi ticari işletmesi ve 10 kooperatif kuruldu. Yine geçen ay 110 şirket, 75 gerçek kişi ticari işletmesi ve 2 kooperatif kapanırken 125 şirket ve 3 kooperatif ise tasfiye sürecine girdi.  İzmir’de kurulan 859 şirketin toplam sermayesi ise 494 milyon 203 bin 363 lira oldu.

İzmir’de kurulan ve kapanan şirketlerin faaliyet iş kollarına göre dağılımında ilk 3 sırada ticaret, imalat ve inşaat oldu. Ticaret alanındaki 312 işletme kurulurken 56’sı kapandı, imalat alanında 140 işletme kurulurken 28’i kapandı, inşaat alanında 142 işletme kurulurken 34’ü ise kapandı.

Geçtiğimiz yılın Eylül ayında ise İzmir’de 594 şirket, 102 gerçek kişi ticari işletmesi ve 4 kooperatif kurulmuştu. 88 şirket, 81 gerçek kişi ticari işletmesi ve 7 kooperatif ise kapanmış ve 101 şirket ve 3 kooperatif kapanma işlemlerini başlatmıştı.

9 AYDA 6 BİN 736 YENİ İŞLETME
İzmir’de 2022 yılının ilk 9 ayında ise 5 bin 881 şirket, 789 gerçek kişi ticari işletmesi ve 66 kooperatif açılırken 937 şirket, 809 gerçek kişi ticari işletmesi ve 53 kooperatif de kapandı. Yine bu süreçte 929 şirket ve 36 kooperatif tasfiye sürecine girdi.  Yıl genelinde kurulan şirketlerinde toplam sermayesi ise 3 milyar 347 milyon 41 bin 430 lira oldu.

423 YABANCI SERMAYE YATIRIMI
Ocak ve Eylül ayları arasında İzmir’de 79 tane yabancı sermayeli anonim şirket, 344 limited şirketi, kuruldu ya da yerli şirketlere ortak oldu. Şirketlerin sermaye toplamı ise 256 milyonu aştı. Kurulan şirketlerin 26’sı Almanya, 9’ar tanesi Rusya Federasyonu ve Hollanda, 5’er tanesi ABD, İran ve Bulgaristan vatandaşları tarafından kuruldu. Yine 3 Ukrayna vatandaşı da İzmir’de şirket kurdu.

KAPANMA ORANI YÜZDE 67 ARTTI
2021’in aynı döneminde ise 4 bin 894 şirket, 852 gerçek kişi ticari işletmesi ve 46 kooperatif kuruluş işlemlerini tamamlarken 560 şirket, 805 gerçek kişi ticari işletmesi ve 23 kooperatif iflasını verdi. Yine 690 şirket ve 27 kooperatif ise kapanmak için başvuruda bulundu.

 
EÜ Eczacılık Fakültesine ikinci kez akreditasyon
 
Barış Selçuk Gazetecilik Ödülleri’ne başvurular başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emekliler özel bankaların promosyon yarışından memnun
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Ergün, "Özel bankaların ...
Esnafa Kredi Destek Paketi yürürlüğe girdi
Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, esnaf ve sanatkarların finansman ...
Telefon piyangosu! İlk nesli 65 katına satıldı
İlk nesil iPhone telefonun 65 katına satılması gözleri telefon piyasasına ...
 
Bakan açıkladı... Küçük ölçekli balıkçılara destek
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geleneksel kıyı balıkçılığı yapan ...
Faizsiz esnaf kredisinin limiti yükseltildi
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'ni tamamlayan genç girişimci esnaf ...
2023 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi Komisyon'da!
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet ...
 
Sahibinden satılık zehir gemisi!
Brezilya Donanması’ndan alındıktan sonra söküm işlemi için Aliağa’ya götürülürken ...
İzmir’in ilk 'akademik anaokulu' açıldı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) tarafından kurulan ve İzmir’in ilk “akademik” ...
Şehit ve gazi çocuklarına eğitim yardımı ödemeleri başladı!
Şehit çocukları ile harp ve vazife malullerinin kendileri ve çocukları, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva