HABERLER>SAĞLIK
23 Mayıs 2020 Cumartesi - 08:33

Bilim Kurulu üyesinden korkutan uyarı: İkinci dalga kesin olacak!

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, korona virüsü salgınıyla ilgili olarak yazın küçük patlamalar olacağını belirtip "İkinci dalga kesin olacak. Nisan ayında yaşadığımız kadar yüksek olmasını çok beklemeyiz. Çünkü toplumda bir hazırlıklılık oluştu; insanlar daha bilinçli, kurumlar nasıl davranacağını biliyor" dedi.

Bilim Kurulu üyesinden korkutan uyarı: İkinci dalga kesin olacak!

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, “Korona virüsü sıfırlandı mı, biter mi? Kısa bir cevap vereyim bitmez. Ama dünyada hiçbir yerde bitmeyecek. Yaz aylarında çok azalmasını bekliyoruz. Alınmış olan önlemlerin de katkısıyla ama en çok da bireysel önlemlerin devam ettirilmesi sayesinde oldukça azalmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Habertürk’te Ebru Baki’nin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Azap, yaz aylarında vaka sayılarında küçük patlamalar olacağını belirterek şöyle konuştu:

YAZIN AZALMA OLACAK
Yaz aylarında insanlar çok kalabalık ve kapalı ortamlarda bir arada bulunmadıkları için, sosyal mesafe ya da fizik mesafeyi korumak daha kolay olduğu için, ultraviyolenin de daha dik gelmesiyle yaz aylarında bir azalma kesin olarak bekliyoruz. Ancak  tamamen ortadan kalkması söz konusu olmayacak. Yaz ayları boyunca küçük patlamalarla karşımıza çıkabilir; yani enfekte kişilerden bulaşmış 30-40’lı sayılara kadar ulaşan, tek bir kişiden kaynaklanan küçük odaklarla karşılaşacağız. Bunun şimdiden bazı örneklerini görmeye başladık. Mesela ‘virüsten kurtuldum’ yemeğinde çok sayıda etkilenenler oldu. Ama bunun topluma bir yayılımının söz konusu olmadığı ve bu kişilerin tedavi ve izolasyona alınarak topluma yayılmanın engellendiği bir süreci yaşayacağız gibi görülüyor.”

EYLÜLDEN SONRA NE OLACAK?
İkinci dalga kesin olacak. Nisan ayında yaşadığımız kadar yüksek olmasını çok beklemeyiz. Çünkü toplumda bir hazırlıklılık oluştu; insanlar daha bilinçli, kurumlar nasıl davranacağını biliyor. İkincisi, çok fazla olmasa da kitle bağışıklığı oluştu. Artık toplumun tamamı virüse duyarlı değil. Geçirmiş olan kişilerin sağladığı bir bağışıklık söz konusu olacak. O yüzden ikinci dalganın nisanda yaşadığımız kadar hızlı ve yüksek bir dalga olmama olasılığı daha yüksek.

VİRÜS DEĞİŞİKLİĞE UĞRAYABİLİR
Ancak burada bilinmezlikler var. Güçlü şekilde bir virüs örneği yapısal değişikliğe uğrayabilir. Geçirdiği yapısal değişiklik örneğin onun bulaşma yeteneğinde bir değişikliğe sebep olabilir yani daha hızlı ve kolay bulaşabilir ya da başka bir yolla da bulaşabilir. O zaman 2. dalga birinciden yüksek olabilir. Ama bunun tersi de söz konusu olabilir. Yani virüsün geçirmiş olduğu değişiklik onun bulaşma özelliğini bizim açımızdan olumlu yönde etkileyebilir, daha zor bulaşabilir hale gelebilir. Hatta insanlarda, solunum yollarında reseptörlerimize hiç tutunamaz hale bile gelebilir. O zaman da tıpkı sars virüsü gibi ortadan kalkabilir. Bu iki olasılık da var gündemde ama bunların olmasını çok beklemiyoruz. Onu da nereden biliyoruz? 5 milyonu aşan bir vaka sayısı oldu dünyada. Pek çok ülke virüsün genetik yapısını ayrıntılı bir şekilde takip ediyor. Evet değişikliğe uğruyor şu an; 8 ana kola ayrılmış durumda virüs, onun alt kolları var. Ama çok büyük bir değişiklik olmadı. Önümüzdeki aylar içerisinde de çok büyük bir değişiklik olmasını beklemiyoruz.

EKİM-KASIM’DA İKİNCİ DALGAYA BAKACAĞIZ
Mesela Nisan ayında o dalganın yüksekliğini belirleyen en önemli faktör bizim aldığımız önlemler oldu; okulların kapanması, toplu etkinliklerin yasaklanması gibi. Dolayısıyla son baharda bu önlemlerin bir kısmına yeniden dönmemiz gerekebilir. Eylül’de belki açılır okullar ama açıldıktan sonra görürüz durumu. Yani çok dinamik bir süreç bu ,yeni gelişmeler ışığında sürekli kararlarınızı gözden geçirip en doğru kararı vermeniz gereken bir süreç. Eylül’de okullar açılır Ekim-Kasım’da havalar soğumaya başladığında nasıl bir ikinci dalga göreceğiz ona bakarak bazı önlemler tekrar hayata geçirilebilir.

 
Mehmet KARABEL yazdı... Ne kadar çok istemişti Urla’ya başkan olmayı…
 
Bayram boyunca köprü ve otoyollar ücretsiz!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 23 Mayıs 2020 Cumartesi 12:49

İkinci dalga kesinlikle olmayacak ikinci tsunami olacak herkes rehavet halinde.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
UNICEF uyardı: 80 milyon çocuk risk altında
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Henrietta ...
Kovid-19'dan kurtulan İzmirli çiftin ilk işi plazma bağışı oldu
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisi konulan İzmirli genç çift, evlerinde ...
Bilim Kurulu'ndan hayati bayram uyarıları: Bunu yapmayın!
Bilim Kurulu üyeleri, bayramda akraba ya da komşu ziyareti yapmayı planlayanlara ...
 
Kızılay'dan 'ikinci dalga' açıklaması!
Kızılay, 2 bin civarında iyileşen immün plazma bağışçısından plazma topladı. ...
İşe bisikletle gitmek ömrü uzatıyor
İngiltere ve Galler'de 25 yıl süren ve 300 bin kişiyi kapsayan bir araştırma, ...
Tabip Odası yeni verileri açıkladı: İzmir'de kaç sağlıkçıya virüs bulaştı?
İzmir Tabip Odası'ndan yapılan açıklamaya göre kentte sağlık alanında ...
 
85 yaşında virüsü yendi, alkışlar taburcu edildi
Torbalı’da daha önce kendisine koronavirüs teşhisi konulan 85 yaşındaki ...
Virüsü yendi... Çifte düğün olacak!
İzmir'de yoğun eklem ağrıları nedeniyle hastaneye başvuran ve Kovid-19 ...
Prof. Dr. Ergene açıkladı: Kalp hastalarında ölüm oranı daha fazla!
Dokuz Eylül Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva