HABERLER>SAĞLIK
20 Mayıs 2020 Çarşamba - 12:06

Prof. Dr. Ergene açıkladı: Kalp hastalarında ölüm oranı daha fazla!

Dokuz Eylül Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene koronavirüs salgınından etkilenenler arasında kalp hastalığı olanların en riskli kategori olduğunu söyledi. Ergene, “Koronavirüse yakalanan kişiler içinde kalp rahatsızlığı olan varsa ölüm oranı yüzde 10.5’e kadar çıkıyor” dedi.

Prof. Dr. Ergene açıkladı: Kalp hastalarında ölüm oranı daha fazla!

EGEDESONSÖZ- Koronavirüs salgınına karşı mücadele devam ederken hastanelerdeki veriler gelmeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile üniversite hastanelerinde kurulan pandemi merkezlerinden gelen rakamların düşüşü ise sürüyor. İzmir’de sürecin en başından bu yana yüksek performans ile çalışan Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde vakalar azalınca yoğun bakım servisinin sayısı düşürüldü. Üniversite yönetimi sağlık personellerinin çalışma koşullarını da yeni duruma göre ayarladı.

Üniversite bünyesinde çok sayıda koronavirüs vakasına müdahale eden isimler arasında yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene önemli açıklamalarda bulundu. Geçmiş yıllarda Türk Kardiyoloji Derneği Başkanlığı da yapan Prof. Dr. Ergene, virüsün bulaş yöntemi ağız ve burun olduğu için akciğerler hastalıkları birimlerinin ön plana çıktığını fakat ölüm oranlarında kalp hastalıkları olanların daha yüksek olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Ergene, “Virüsün ilk olarak etkilediği organ akciğer ama kalp hastalığı olanları da en az o kadar etkiliyor. Ölüm oranları, kalp rahatsızlıkları olanlarda daha yüksek. Çoğu hasta kalp krizinden ölüyor. Ayrıca virüs bağırsaklar ile beyinde de etki yarattığı için ölümler yaşanabiliyor. Yurt dışında, virüs sonrası beyninde enfeksiyon nedeniyle yaşamını yitirmiş olan kayıtlı hastalar var. Kalp hastalığı olan birisi virüse maruz kaldığında damarda pıhtılaşmalar oluyor.  Orta ve küçük çaplı damarlarda tıkanıklık meydana geliyor. Akciğer ve damarda pıhtı atmalarına neden oluyor. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı’nın tedavi kılavuzuna bu konuyla ilgili eklemeler yapıldı. Vaka tespit edildiğinde hemen kan sulandırıcı ilaçlarla tedaviler yapılması da bu yüzden” dedi.

ÇARŞIDA PAZARDA ÖNLEM ALIN!
Koroner kalp rahatsızlığı bulunan Türkiye’deki kişi sayısının ortalama 4-5 milyon kişi aralığında olduğunu söyleyen Ergene hava sıcaklıklarına dikkat edilmesini istedi. Ergene, “Kalp rahatsızlığı olanlar kesinlikle 11:00-13:00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalıdır. Çıkacaksa kontrollü bir şekilde 15:00-19:00 saatleri aralığını tercih etmelidir. Herkesin bu hastalığı yakalanma riski var ama kalp rahatsızlığı olanların kesinlikle yok. Kalp hastası kişi açık havaya çıkabilir, temiz alanda dolaşabilir. Sosyal izolasyonu koruyarak ve maske takarak dolaşabilir. Ama kesinlikle pazara, çarşıya alışverişe gidemez, kalabalık alanda bulunamaz. Gitmemesi, insanlarla bir araya gelmemesi gerekir” diye konuştu.

İLAÇ STOKLARI YAPILMIŞTI
Prof. Dr. Ergene rakamları da kamuoyuyla paylaşırken Türkiye’de ölüm oranlarının ortalama yüzde 2.67 seviyesinde olduğunu söyledi.  Almanya’da bu oranın 3.1’e çıktığını vurgulayan Ergene, “Türkiye’nin karşılaştırıldığı Almanya’dan iyi durumdayız. Sağlık Bakanlığı bu konuda çok başarılı bir süreç yürütüyor. Bakanlık, vakalar ülkemizde artmadan doğrudan ilaç stokunu yapmıştı. Ayrıca zaman kaybetmeden erken müdahale ve ilaçlı tedavi başladığı için hastalanan kişilerden entübe olan yani yoğun bakımda solunum cihazına bağlanan kişi sayısı da azalmış oluyor” açıklamasında bulundu.

BELÇİKA LİDER
Ergene, ölüm oranlarının virüse yakalanan kişiler içinde kalp rahatsızlığı bulunması halinde yüzde 10.5’e kadar çıktığını söyledi. Ergene, “Bu kişiler hipertansiyon hastasıyla oran yüzde 6 oluyor. Kişi 70 yaşın üstündeyse ölüm oranları yüzde 40’ı buluyor. Eğer bir kişi bu yaşın üstündeyse ve entübe olmuşsa yüzde 60 ölüm riski var demektir. Şu anda Türkiye’deki vakalara müdahale oranlarımız çok iyi  Amerika’da bu tür hastaların yüzde 80-90’ı ölüyor. Dünya’da 1 milyon kişide 750 kişi ölüm oranı ile Belçika birinci sırada. Çünkü yaş ortalamaları yüksek. Türkiye’de yaş ortalaması 39, İtalya’da 48, Belçika’da ise 50’nin üzerinde olduğu için ölüm oranları dolaylı olarak artış gösteriyor” ifadelerini kullandı.

 
Çeşme’de 19 Mayıs coşkusu
 
Dünyada Kovid-19 vaka sayısı 5 milyonu geçti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıkanmış maske sağlığa zararlı mı?
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, “Maskesini ...
Bilim Kurulu üyesinden 'tatil' uyarısı
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları ...
Sağlık Bakanı Koca'dan 'kelebek etkisi' uyarısı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Küçük bir ihmal, bir uçtan bir uca tüm ...
 
Prof. Dr. Ovalı duyurdu: Birinci basamak başarılı!
Prof. Dr. Ercüment Ovalı, coronavirüs'e (Covid-19) karşı yürüttükleri ...
Bilim insanları: Aşıya gerek kalmayabilir
Çinli bilim insanlarının geliştirdikleri ilacın koronavisüs salgınını ...
Bilim Kurulu Üyesi yanıtladı: Yaz gelince korona biter mi?
Afrika sıcaklarının kapıya dayandığı şu günlerde herkesin merak ettiği ...
 
Türkiye'nin ilk koronavirüs raporu
Türkiye'nin koronavirüs salgınına ilişkin ilk bilimsel veri çalışması ...
Dikkat! Maskeyle spor yapmak ölümcül olabilir
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim ...
Bilim Kurulu Üyesi açıkladı: Sıcaklar bulaşmayı nasıl etkiler?
Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara, corona virüs ile sıcak havanın ilişkisine ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva